tisdag, juli 04, 2006

Överenskommelse om fastighetsskatten

Äntligen finns det en överenskommelse inom Alliansen om fastighetsskatten. Den presenterades idag i Almedalen.

Du kan läsa den här.

En ganska bra kompromiss. Kd:s förslag om kommunal avgift finns i förslaget men samtidigt så erkänner man att det inte är lätt att införa utan måste utredas ordentligt.
Å andra sidan påminner frysningen av taxeringsvärdena samt sänkningen av själva procentsatsen för hyrehusenheter om folkpartiet, centern och moderaternas tankar.

Viktigaste beskedet är dock att en alliansregering avskaffar den statliga fastighetsskatten och en vänsterregering (s), (mp) och (v), gör ingenting.

Här klistrar jag in pressmeddelandet om du inte vill läsa hela förslaget.

Allians för Sverige överens om fastighetsskatten

Alliansens partiledare har i dag i Almedalen presenterat en överenskommelse om den statliga fastighetskatten. Redan nästa år kommer en Alliansregering att sänka fastighetsskatten för att på längre sikt helt avveckla den.

Nästa års sänkning sker genom att taxeringsvärdena omedelbart fryses, vilket stoppar skattehöjningen för 2007. Dessutom införs, utöver dagens begränsningsregel, ett kraftfullare tak i beskattningen för att kapa topparna i de områden där taxeringsvärdena ökat mest de senaste åren. Detta sker genom att skatten på markvärdet begränsas till maximalt 5000 kronor.

På längre sikt är huvudinriktningen för en Alliansregering att avveckla den statliga fastighetsskatten helt, för att i stället ersätta den med en låg kommunal avgift. En statlig utredning ska tillsättas omedelbart efter ett eventuellt regeringsskifte för att ge underlag till beslut om en total avveckling av fastighetsskatten. Ambitionen är att den reformen genomförs under 2008.

Inga kommentarer: