lördag, augusti 25, 2007

Banverkets oförmåga, NIMBY och är Castro död?

I Göteborgsregionen och Mälardalen har tåg stått stilla och trafik fått inskränkas på grund av en massa tekniskt strul. I Göteborg har det mer eller mindre blivit regel att tåg ställs in då och då för att tekniken havererar.

Ansvariga är Banverket som uppenbarligen saknar förmåga att lösa detta. Det är ju tråkigt att det största hotet mot kollektivtrafik på räls uppenbarligen är Banverket. GT beskriver eländet i Göteborgsområdet i flera artiklar.

Att, som GT, kräva styrelsen i Västtrafiks avgång är nog att rikta blicken fel. Men styrelsen kan göra mer. Man måste nog fråga sig om ansvariga på Banverket är vuxna uppgiften. Tydligen inte.

Dessa kanske borde avgå och bytas ut?

Läser om protester mot att bygga bostäder på Årstafältet i Stockholm. Utan att ta ställning så känner jag igen detta från Kungsbacka. Bygg gärna bostäder, speciellt för ungdomar och äldre, men inte där jag bor.

Det som på engelska kallas NIMBY (Not in my back yard).

När jag flyttat in så skall inga fler komma hit, heter det ofta.

Men var skall bostäderna byggas? Där ”andra” bor?

Lokaltidningen Norra Skåne har idag ett världsscoop. Fidel Castro är död. Problemet är att ingen annan har det. Trots att tidningar och TV kanaler har massor av journalister som bevakar varje steg, eller inte steg, Castro tar.

Intressant är att nyheten ligger under Hässleholmssidan. Inte utrikes. Nu har man dock ändrat sidan lite. Hur den såg ut tidigare kan man se på Jinges blogg.

Såhär ser den ut just nu. Lite mer nyanserad.

Lite kul hade det varit om tidningen hade rätt. Men sannolikheten att vinna miljoner på Lotto är säkert mycket större. Och tidningen börjar uppenbart tvivla själva.

PS! Idag smäller det igen kl 16.00. Arsenal mot Manchester City. Svennis kan väl inte vinna en gång till? DS!

Vill (mp) isolera Kungsbacka?

Miljöpartisten i Kungsbacka, Lars-Anders Lundberg, reagerade på min insändare om flyttkedjor, läs min insändare här, och skrev en replik i torsdagens Kungsbacka Posten. Jag tror det framgår av min replik till honom vad han skrev.

Tydligen så skall alla bostäder i Kungsbacka bara gå till de som bor här men vi kan glatt åka till Göteborg och arbeta, utbilda oss och använda all service som finns där.

Min replik, nedan, finns i dagens nummer av Kungsbacka Posten.

Vill miljöpartiet isolera Kungsbacka?

När jag läser Lars-Anders Lundbergs replik till mig i Kungsbacka Posten 23/8 kan man inte annat än undra om miljöpartiet anser att Göteborg/Mölndal skall hindra Kungsbackabor att arbeta och utbilda sig där eller besöka allt från fotboll till opera?

För uppenbart är det ett ”problem” för Lars-Anders att vi är en del av Göteborgsregionens bostadsmarknad, vilket innebär att andra än boende i Kungsbacka köper eller hyr en bostad här.

Skall vi enbart utnyttja regionen när det passar oss och isolera oss när vi känner för det? Knappast ett fruktbart sätt att samarbeta på.

Flyttkedjesundersökningar visar klart att i attraktiva kommuner så leder även byggande av hyresrätter att de flyttar in personer från andra kommuner. Inte minst pga. att de har fått nytt jobb i kommunen. Skall dessa stoppas? Hur?

Undantaget är små hyresrätter som ger få flyttkedjor. Men är det endast sådana bostäder miljöpartiet vill bygga? Fick vi inte nog av stora hyresrättsområden under miljonprogrammet?

Kungsbacka behöver bygga med blandade upplåtelseformer. Isolering eller enbart hyresrättsbyggande är ingen lösning

För precis som Lars-Anders Lundberg vill 90 % av svenskarna äga sin bostad. Så den största insats Lars-Anders kunde göra för Kungsbacka är att prata med sina partivänner som sitter och styr i Göteborg. Övertyga dem om att släppa fram fler bostäder med framför allt äganderätt, så skulle trycket på Kungsbacka minska.

Tommy Rydfeldt (fp)
Medlem i fp-Kungsbackas
bostadsgrupp

fredag, augusti 24, 2007

Varför är kommunala bolagsstämmor slutna?

Frågan i rubriken har jag ställt mig många gånger. Det gör också folkpartiets landstingsgrupp i Halland som lämnat en motion i frågan. Och det gör folkpartiets gruppledare i landstinget Bengt Eliasson på insändarsidan i Hallandsposten idag.

Landstinget Halland är delägare bara i ett stort bolag. Hallandstrafiken vilket tas upp i motionen och insändaren.

Läs Bengt Eliassons insändare genom att trycka här.

Är miljöpartiet inspirerade av Glistrup?

Ersätt värnpliktsarmén med 6 000 yrkessoldater och minska antalet officerare från 11 000 till 3 000 skriver Peter Eriksson och Peter Rådberg, båda (mp) på DN debatt. Ubåtsförsvaret skall också avskaffas, enligt (mp).

Det blir inte mycket kvar och ändå skall det kosta 28 miljarder om året, enligt (mp).

Kanske är de inspirerade av gamle danske missnöjespolitikern Mogens Glistrup. Han ville alltid avveckla det danska försvaret och ersätta det med ett telefonnummer och telefonsvarare. Ringde man dit svarade telefonsvaren att ”vi kapitulerar i händelse av krig”, på ryska.

Kanske dit vi är på väg om (mp) får bestämma?

Messing, Irak och regeringsöverläggningar

Ulrika Messing (s) lämnar mer eller mindre politiken. Det är dagens politiska nyhet. Egentligen inte konstigt. Efter en valförlust brukar f.d. statsråd, socialdemokratiska som borgerliga, ha svårt att traggla i riksdagen.

Socialdemokraterna tappade efter 1991 års val både Allan Larsson och Odd Engström efter en tid. Göran Persson hade svårt att finna sig till rätta innan han fick ta över som ekonomisk talesman. Folkpartiet tappade efter 1994 både Bengt Westerberg och Anne Wibble.

Thomas Bodström skall ju öppna advokatbyrå. Låter inte som helhjärtat engagemang. Många vittnar om att gå från statsråd till en av 349 riksdagsledamöter är en stor omställning. Plötsligt bryr sig ingen om vad man säger.

Jag tror av samma skäl det blir svårt att få med Margot Wallström i valrörelsen 2010. Förlorar (s) vill hon inte sitta som ”vanlig” riksdagsledamot. Kan hon ställa upp i valet då? För hon kommer få frågan givetvis om hon bara kandiderar till regeringen.

Senatorn John Warner, republikan, anser att det är dags att börja ta hem soldater från Irak. Det är en allvarlig motgång för President Bush. För John Warner är inte vem som helst. Han är den tyngsta republikanska försvarspolitikern i senaten.

Kan republikaner som John Warner och demokraterna nå en överenskommelse kan de tvinga Bush att ta hem trupper. Det gäller att få en så stor majoritet att George W Bush inte kan lägga in veto. Kuriosa är att John Warner har en sak gemensam med numera bortgångna skådespelaren Richard Burton. Båda har varit gifta med Elisabeth Taylor.

Regeringen överlägger på Harpsund om budgeten, säger media. Snarare är det väl en genomgång med alla statsråd. Förhandlingar förs knappast med alla statsråd närvarande utan budgeten är säkert till stora delar klar.

Eller så är det som Carl Bildt skriver på sin blogg:

”Men tänk om (budgetöverläggningarna, min anm.)bara är ett försök till seriös förevändning för kvällens kräftfest med kollegorna?

I går koordinerade vi i alla fall införskaffandet av häften med de sånger som brukar höra till.”

torsdag, augusti 23, 2007

Generös bankomat, Kristen höger, och Censur.

Ja det måste ha varit lyckliga invånare på Nya Zeeland. När bankomaten gav 20 dollarsedlar men bara debiterade för 10 dollarsedlar. Jag tro nästan finansminister Anders Borg skulle vilja ha sådana bankomater. Finansministrar, av olika politiska färg, brukar ju råka ut för att partivänner, motståndare och media tror att ministern har sedeltryckeri i källaren. Eller varför inte en bankomat som dubblar värdet på pengar?

Tolv kristdemokrater går i Svenska Dagbladet till attack mot moderaterna. De har gått för mycket åt vänster, tycker dem. Bland undertecknarna är f.d. moderata riskdagsmannen Gustaf von Essen, numera kristdemokratiskt kommunalråd i Uppsala.

Moderaterna vill ju positionera sig som ett parti även för socialdemokrater och ur det perspektivet kan det ju inte vara fel att några kristdemokrater vill lägga sig en bit högerut.

Det finns ju dock alltid en risk för moderaterna att väljare på högerkanten attraheras av budskapet från dessa kristdemokrater och att man tappar en del väljare.

Det är förmodligen också syftet med utspelet. Att försöka rädda hem någon procent till partiet. Kristdemokraternas risk å andra sidan är ju att man kan tappa allmänborgerliga väljare istället som skräms av budskapet. Så det kan bli ett nollsummespel.

Jag undrar hur Göran Hägglund ser på deras artikel? Inte odelat positiv, gissar jag.

Cencurchefen Gunnel Arbäck avgår efter 26 år. Hon vill avskaffa censuren av biofilm. Jag kan inte annat än hålla med henne. Censur för vuxna hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle.

Att den är kvar beror tydligen på kristdemokraterna, igen.

Den har ”en normerande roll i samhället”, enligt riksdagsledamoten Dan Kihlström (kd).

Jag tycker mig se ett parti där krafter vill föra det högerut och skapa en kristen höger? Ett parti till höger om (m). Abortdebatten, påhoppet på moderaterna i dagens tidning, viljan att ha kvar censuren, för att nämna några frågor.

Kan det vara ett mönster eller bara tillfälligheter? Är jag för konspiratorisk?

onsdag, augusti 22, 2007

Skandalhotellet, sjukskrivning och aborter

Sover på skandalhotellet, säger en rubrik i Dagens Nyheter. Artikeln handlar om svenska fotbollslandslaget i Göteborg. Jaha, och vad för skandaler har detta hotell varit inblandat i? Skattebrott, svart arbetskraft, serverat minderåriga sprit? Nej, det var det hotellet landslaget bodde på när Zlatan, Chippen och Mellberg tog bondpermis.

Alltså blir hotellet skandalhotellet. Rätt konstig slutsats.

Diskussionen kring sjukskrivning vid utbrändhet fortsätter.

Åsikterna går isär om huruvida man skall vara sjukskriven. Jag har inga medicinska kunskaper att bestämma vem som har rätt. Men det jag reagerat tidigare på är att man från socialstyrelsen sa att man inte hade vetenskaplig grund för sitt påstående om att sjukskrivning inte behövdes.

Oavsett hur man landar i denna fråga måste det ju baseras på vetenskap och inte tro eller allmänt tyckande.

Abortfrågan är uppenbarligen en stor fråga inom kristna grupper och givetvis kristdemokraterna.

Idag har Dagen inte mindre än fyra artiklar i ämnet. En handlar om biskopen Michael Evans i Storbritannien som lämnar Amnesty pga. deras inställning till abort.

De andra är en del av den svenska debatten och bland annat frågan om det är ett problem med höga aborttal och är dem höga?

Fortsättning lär följa på denna debatt.

Lyssna på Skatteverket och Villaägarna

Idag redovisar skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand verkets tankar kring fastighetsskattens avveckling i en artikel i Svenska Dagbladet.

Precis som Villaägarnas riskförbund föreslår man att uppskoven avskaffas och att man därmed kan sänka reavinstskatten till minst 15 % eller kanske lägre.

Båda är värda att lyssna på. Att ha uppskov med stora skattekrediter är i längden ingen bra lösning.

Mats Sjöstrand skriver följande som jag tycker är bra:

”Grunden för ett väl fungerande skattesystem är att medborgarna uppfattar skatteregler som rättvisa och enkla att följa”

När så många remissinstanser är tveksamma till föreslagen finansiering är det bra att förutsättningslöst lyssna på dem.

De flesta tycks vara överens om att fastighetsskatten måste bort. Det gäller bara att hitta rätt finansiering.

Skatteverket formulerar detta bra.

”I takt med att fastighetsskatten har blivit allt mer betungande för många medborgare har legitimiteten för systemet minskat.

De nya regler och begränsningar som har tillkommit under årens lopp har skapat ett lapptäcke som har gjort systemet komplext och svåröverskådligt.

Därför har Skatteverket inget att invända mot att fastighetsskatten sänks och blir en låg kommunal avgift.”

tisdag, augusti 21, 2007

Flyttkedjor ger ungdomar bostäder

Bostadsdebatten fortsätter i Kungsbacka. Jag har tagit del av olika undersökningar, senast en från Varberg, som visar att flyttkedjor är det som bäst ger ungdomar bostäder. Hur många ungdomar har råd att hyra en nyproducerad bostad? Idag finns en insändare på temat , som jag skrivit, publicerad i Kungsbacka Posten.

Flyttkedjor ger ungdomar bostäder

Företrädare för de tre vänsterpartierna har i media förespråkat att Kungsbacka skulle bygga mest hyresrätter och helst små sådana. Man gör det i tron att de skulle lösa bostadsbristen och ge ungdomar bostäder.

Det finns en hel del studier som visar att så inte är fallet. Bästa sättet för ungdomar att få bostäder är flyttkedjor. Att någon lämnar en bostad och flyttar in i en nyproducerad som i sin tur tas över av någon annan osv. I slutändan blir oftast en hyresrätt i äldre bestånd ledig.

Bäst är att producera attraktiva bostäder i äganderätt, bostadsrätt och hyresrätt som skapar rörlighet på bostadsmarknaden.

Resultat från studier i Göteborg, Stockholmsområdet och Umeå visar att större lägenheter ger längre kedjor och omflyttningar. Även bostadsrätter ger längre flyttkedjor.

En studie som Handelshögskolan i Göteborg gjort av flyttkedjor, med anledning av byggnationen på Söderhöjd i Varberg, visar ungefär samma resultat. Studien omfattar 52 nya lägenheter i hyresrätt.

De fick 126 hushåll att flytta i olika led. Stora lägenheter har gett störst flyttkedjor.

Intressant är att 19 personer lyckats få sitt första egna förstahandskontrakt genom byggnationen och flyttkedjor. Även par som separerat har fått bostad.

Studierna visar att alliansens bostadspolitik i Kungsbacka är på rätt väg. Attraktiva lägenheter med olika upplåtelseformer och storlekar ger i slutändan lägenheter till dem som försöker etablera sig på bostadsmarknaden. Att enbart bygga mindre hyresrätter skapar nästan ingen omsättning på bostadsmarknaden alls. Det är ju också tveksamt om ungdomar har råd att hyra dessa.

Tommy Rydfeldt (fp)
Medlem i fp-Kungsbackas
bostadsgrupp

Svar på frågor istället för (s)

Jag gav i en insändare socialdemokraterna i Kungsbacka tips på frågor de kunde ställa på torget istället för de ledande man alltid ställer och sedan drar slutsater från.

Men (s) svarade inte. Istället svarade en läsare, Gösta Edwardzon, och ställde frågor till mig. I dagens Norra Halland finns mitt svar publicerat.

En kommun gör överskott men aldrig vinst

Tack Gösta Edwardzon för dina frågor i NH 14/8. Jag svarar gärna på dina frågor, även om jag idag är landstingspolitiker och inte har kommunala uppdrag, men kan inte garantera att du gillar alla svaren.

1.Folkpartiet har i två motioner tagit upp precis de problem du beskriver på Borgmästaregatan och vid stationen och krävt förändringar. Vissa justeringar har gjorts vid stationen, men räcker det? Sommaren 2008 öppnar Tölö tvärled. Förhoppningsvis skall då trafiksituationen bli bättre då. Jag vet att mina partivänner i bland annat tekniska nämnden följer frågan mycket noga och kommer föreslå ändringar om inte Tölö Tvärled hjälper. Sedan får jag hålla med dig om att de så kallade övergångställen med upphöjd gata som inte är övergångsställen är ganska obegripliga. Ta bort dem eller sätt dit en skylt att det är övergångställen. Kanske teknikförvaltningen kan svara på det?

2.En kommun gör aldrig vinst. Däremot överskott vilket är nödvändigt för att klara investeringar utan för mycket lån. När jag plockade skräp sist? Gör det regelbundet i min bostadsrättsförening. Bäst vore väl att alla invånare gemensamt försökte hålla kommunen snygg och ren så slapp varken politiker, kommunanställda eller kommuninvånare plocka efter andra.

3.Redan folkpartiledaren Bertil Ohlin sa ”det måste löna sig att arbeta”. Vi har tydligen olika uppfattningar i denna fråga men jag tycker det är bra att man får ett jobbavdrag på arbetsinkomster. Har inget med ålder att göra, som du skriver. Det måste finnas en gräns hur länge man skall kunna gå arbetslös och söka på en ort eller enbart vissa speciella jobb. Den gränsen kan väl alltid diskuteras men alla skall vara medvetna om att upp emot 90 % av a-kassan finansieras av staten. Ju fler som går på a-kassa ju mer kostar det samhället.

4.Kul att vi uppenbart gillar Jan Björklunds skolpolitik båda två.

5.Jag överlåter även åt socialdemokraterna att fundera på hur de skall få fler väljare eller inte tappa dem de har.


Tommy Rydfeldt
Folkpartist

Krönikör-Niklas går i spinn

Egentligen borde vi hylla Lars Lagerbäck tycker krönikören i Dagens Nyheter, Niklas Wahllöf. Inte Sven-Göran Eriksson.

Lagerbäck, som ser ut att han ständigt är på campingsemester, är tydligen Wahllöfs idol.

Jämförelsen är egentligen orättvis. Vad har Lagerbäck vunnit? Vilka allsvenska lag har han tränat?

Han har genom en dödgrävartaktik lyckats ta Sverige några steg framåt i EM och VM, tillsammans med Tommy Söderberg. Men aldrig så långt som Tommy Svensson.

Men när det gäller räcker inte dödgrävartaktiktiken till. Sverige åker ut rejält. Säg bara Tyskland……

Svennis har vunnit svenska cupen, nästan allsvenskan, portugisiska ligan och cupen, italienska ligan och cupen, Cupvinnarcupen, UEFA Cupen och säkert någon sådan där Supercup.

Vad har Lagerbäck vunnit? Inget.

Nu när Man City leder ligan skall väl Svennis skrivas ner. Gör det men höj inte Lagerbäck till skyarna. Jämförelsen blir bara generande.

Varför skall inte Johan Jakobsson ha nytt jobb?

Johan Jakobsson friades av tingsrätten. Domen överklagades inte. Han är därmed frikänd från alla anklagelser.

Jag tror Johan håller med om att han hade dåligt omdöme när det gäller Jodenius.

Men, varför skulle han inte få nytt jobb? Han är en klar begåvning när det gäller politiskt marknadsföring. Jag förstår att KREAB vill han ha hans tjänster.

Är det konstigt?

Nej.

Di skadade på jordi

Samma personer återkommer. Christian Olsson, Herr skadade himself, Fredrik Ljungberg, Andreas Isaksson, och kommer ni ihåg tennisspelaren Thomas Enqvist och tiokamparen Henrik Dagård.

Alla är alltid skadade. Jag förstår inte West Ham. Köpa Ljungberg. När är han frisk? Aldrig?

Varför?

Tänk att berätta för barnbarnen. Hur var din karriär? Jo jag var skadad och skadad och skadad och spelade en match…….

måndag, augusti 20, 2007

Dålig dag för vänsterdebattörer

Idag är det en riktigt dålig dag för vänsterbloggare och andra vänsterdebattörer. Svårt att skälla på regeringen.

I en undersökning gjord av Sifo så ställdes frågan ” "Vem känner du störst förtroende för som statsminister, Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin?". 47 % svarade Reinfeldt och 34 % Sahlin. Inte en särskilt impopulär sittande statsministern eller snarare ganska dåliga för utmanaren Sahlin.

Arbetslöshetssiffrorna kom också idag.

173 688 personer var förra veckan öppet arbetslösa, enligt Ams. Det är en minskning med 116 personer jämfört med veckan före och 67 584 färre än motsvarande vecka i fjol.

Antalet personer som har arbete med stöd uppgick till 96 665, en minskning med 69 personer jämfört med föregående vecka och en minskning med 8 613 jämfört med motsvarande vecka i fjol.

Samtidigt deltog 47 550 personer i arbetsmarknadspolitiska program med aktivitetsstöd, en ökning med 114 personer jämfört med veckan före och en minskning med 39 948 jämfört med motsvarande vecka i fjol.

Det blir 116 145 människor mindre som är öppet arbetslösa, har arbete med stöd eller deltager i arbetsmarknadspolitiska åtgärder än jämförbar tid 2006, de sista dagarna av (s) regeringen.

Och antalet nyanmälda lediga jobb ökar också.

Rätt bra regering vi har. Tur säger en del. Men då är det väl bra att regeringen inte har otur. Det är så tråkigt med sådana regeringar.

Halland går i spetsen för valfrihet

Så uppmärksammas Vårdval Halland igen. Denna gång i Dagens Nyheter.

Vårdval Halland är en vårdpeng som följer patienterna. Den är olika stor utifrån ålder.

Patienten väljer själv vilken vårdcentral/vårdenhet man vill tillhöra. Är man missnöjd får man byta. Vårdenhet kan inte tacka nej till patient. Remitterar man för mycket för ”att bli av” med patienter får man avdrag på vårdpengen.

Jag har tidigare skrivit om Vårdval Halland ett antal gånger. Senaste inlägget hittar man här.

Hittills har 27 000 bytt mottagning, det är drygt 9 procent av befolkningen. Fler, av dem som gör val, väljer privatdrivna mottagningar.

Givetvis gillar inte de enheter som blir av med patienter reformen. Men kanske skall man fråga säga varför byter medborgare vårdenhet? Har man inte fått tider? Har bemötandet inte varit bra eller vad finns det för anledning?

Min förhoppning är att det skall vara en väckarklocka för framför allt landstingsdrivna centraler att bli bättre och kanske locka tillbaka patienter.

Villaägarna levererar intressant förslag

Villaägarnas riksförbund har lagt fram ett eget förslag till att ersätta och finansiera fastighetsskatten. Det är ovanligt balanserat och mycket intressant.

Villaägarnas förslag innebär att den föreslagna fastighetsavgiften minskas till 2 800 kronor istället för föreslagna 4500 kr. Villaägarnas förlag innebär även att reavinstskatten sänks till 14 procent istället för att höjas till föreslagna 25 eller 30 procent. Idag är den 20 %.

Men Villaägaren har också en finansiering. Och här kommer det intressanta. Man föreslår att dagens stämpelskatter på småhus ersätts med en enhetlig överlåtelseavgift, på 2,7 %, för småhus, bostadsrätter och ägarlägenheter, enligt finsk modell. Reformen finansieras därutöver genom avskaffad uppskovsrätt, avskaffat taxeringssystem för privatbostäder och genom återföring av uppskov vid arv, testamente, gåva och bodelning samt genom amortering istället för räntebeläggning av redan beviljade uppskov.

Det intressanta är framför allt att Villaägarna föreslår att rätten till uppskov avskaffas. Istället betalar man bara 14 % i reavinst.

2800 kr i fastighetsavgift är ju också ett ganska rimligt belopp.

Jag tycker regeringen allvarligt skall överväga förslaget. Givetvis måste man se om Villaägarnas finansiering håller och det kanske finns fallgropar som är svårt att se direkt.

Men intressant är det och väl värt att fundera över.

UPPDATERING

Nu kommer Skatteverket med samma förslag som Villaägarna. Man vill ta bort uppskovet för reavinster och istället sänka skatten till 15% eller lägre. Intressant.

söndag, augusti 19, 2007

Socialbidrag, opinionen och klassiskt derby

När alliansen ökad den egna avgiften för a-kassan och även skärpte regler för samma kassa skulle katastrofen inträffa. Socialbidragen skulle raka i höjden, sa så kallade experter. Vissa (s)ocialtjänstemän satt i TV och var djupt bekymrade.

Nu har vi fått en första rapport från Göteborg. Vad händer?

Jo såhär skriver Göteborgs-Posten:

”Allt färre i Göteborg behöver socialbidrag. Stadsdelarna har hittills i år betalat ut 49 miljoner mindre jämfört med förra året. Den positiva utvecklingen är extra tydlig i nordost.

- Trenden håller i sig och vi får gå tillbaka till 80-talet för att se något motsvarande, säger Jan Svensson, planeringsledare i Göteborgs stad.”


Påståenden om ökade socialbidrag var uppenbart skrämselpropaganda. Kanske regeringens åtgärder också fått effekt. Fler kanske har sett möjligheten att ta sig ur bidragsberoende. Eller så har alliansregeringen som vanligt tur. Men det är kul med en regering med tur.

Jag har tidigare varit fundersam över opinionsundersökningarna. Och är det fortfarande. Varför skiljer de sig så? I en mätning kan ett parti vara på uppgång medan man är på tillbakagång i en annan.

Dagens SIFO är ju ändå intressant på så sätt att det finns en långvarig trend att se. I april hade vänsterblocket en ledning över alliansen på 12,8%. Nu är övertaget 7,8 %. SIFO visar också ganska normala siffror för de flesta partiet.

Sören Holmberg spekulerar i Svenska Dagbladet i att ju mer socialdemokraterna definierar sig och ju mer alliansen för fram frågor som har folklig anknytning, till exempel skattesänkningar för låg- och medel- inkomsttagare, desto jämnare kommer mätningarna att bli.

Och inte minst när Jan Björklund under 2008 och 2009 kommer att genomföra skolförslag efter skolförslag lär vänsterkartellen få problem. Undrar vilken skolpolitik Sahlin, Ohly och Eriksson har? Den som vi haft men som misslyckas så grovt?

Sverigedemokraternas stöd ger anledning till oro men man måste se långa trender innan slutsatser dras. Och många är bra på träning men värdelösa i en match. Det skall både Jimmie Åkesson och Mona Sahlin fundera över.

Och apropå match. Idag 14.30 smäller det. Derby mellan Manchester City och Manchester United. Då blir det trevlig stund framför TV:n. Svennis mot Sir Alex. Vilken match.