tisdag, april 12, 2016

Bra att bostadsbyggandet föreslås öka kraftigt i Kungsbacka

För en tid sedan blev jag uppringd av Kungsbacka Posten som ville veta hur bostadsbristen byggdes bort i Kungsbacka på 90-talet när jag var kommunalråd.

Tidningen gjorde ett antal artiklar om bostadspolitik. De 500 bostäder Kungsbacka planerade skulle aldrig lösa bristen utan snarare öka den. Speciellt som kommunen faktiskt inte fick igång så många bostäder.

År 2014 så färdigställdes bara 283 bostäder. 2013 398 st och så vidare.

Tidningen skrev om hur vi gjorde på 90-talet och i spåren av den artikeln blev det en något konstig debatt med moderata kommunstyrelse-ordföranden Hans Forsberg där han försvarade att inte bygga mer med att det höga bostadsbyggandet på 90-talet skulle höjt skatten flera gånger.

Sanningen är att skatten höjdes inte på 90-talet. Första gången var 2001.

Jag hoppas jag kunnat bidra något så att främst moderaterna tänkt om. På väg upp till kommunfullmäktige är förslag från M+L+C att öka bostadsbyggandet till mellan 700-800 bostäder per år,

Det gäller att det inte blir en papperstiger utan att man verkligen får fram nya detaljplaner. Det går att snabba på processen.

En sista reflektion. Det som var omöjligt för några veckor sedan är nu möjligt. Och förslaget är identiskt med det Folkpartiet (numera Liberalerna) la våren 2014 men blev nedröstade.

Synd man väntade två år....