fredag, augusti 29, 2014

Trendbrott i listningen till vårdcentraler i Halland

Sedan det fria valet av vårdcentral infördes 2007, Vårdval Halland, har landstingets och numera regionens vårdcentraler tappat så kallade vårdpoäng. I början väldigt mycket men sedan i något mer lugn takt. Men ändå tappat.

Sedan mitten på förra året kan vi se att Närsjukvården i Region Halland ökar vårdpoängen.
Även om marknadsandelen minskar något så har bara i år antalet vårdpoäng ökat med 157 poäng.

Det hjälper givetvis till för att rätta upp ekonomin.

Men det roligaste är att det förändringsarbete och satsningar som gjorts tycks uppskattas av patienterna.
Åsa vårdcentral
Listningsinformationen visar att patienterna listar sig efter vad man upplever som kvalité och inte efter om företagen gör vinst eller efter några andra ideologiska skäl.

I den mest borgerliga kommunen i Halland, Kungsbacka, väljer 2/3 delar att gå till regionens vårdcentraler.

Störst är Kungsbacka vårdcentral med 15.516 vårdpoäng, näst störst Onsala vårdcentral med 13.106 vårdpoäng och nummer tre är Capio Husläkarna med 10.467 vårdpoäng.

Men Åsa vårdcentral är på väg mot att bli den tredje största. Man har i år ökat med 121 vårdpoäng och ligger med 10.318 vårdpoäng strax efter Husläkarna.

Fotnot: Antalet listade räknas i vårdpoäng och inte personer då man har olika vårdpoäng med sig som patient beroende på ålder. Stämmer ganska bra med antalet personer som är listade men inte alltid.


onsdag, augusti 27, 2014

130.000 halläningar kan förlora sin vårdcentral om (V) får bestämma

Igår debatterade jag vårdvalet med Vänsterpartiets Maria Johansson i Radio Halland. Hon är partiets första namn i valet till regionfullmäktige i Region Halland.

Här är länken till debatten. Den börjar ca: 6.50 minuter in i inslaget.

Tryck här Radio Halland.

Jag hade utmanat henne därför om (V) får sin vilja igenom kommer det inte finnas några privatdrivna vårdcentraler i Halland. 20 vårdcentraler försvinner och ca: 130.000 hallänningarna förlorar sin vårdcentral. Sin kontakt med sin läkare, distriktssköterska, sjukgymnast med mera.

Följande vill Vänsterpartiet göra.

1. Ändra Hälso- och sjukvårdslagen redan 1/1 2015 så att krav på vårdval tas bort.

2. Avskaffa LOV (lagen om valfrihet) så att vårdvalet blir olagligt.

3. Bara tillåta förlust för privata vårdföretag och förbjuda vinst.

Jonas Sjöstedt utvecklade detta i en artikel på DN debatt. Tryck här.

Det känns inte bra att invånarna i Region Halland inte kommer får avgöra hur den nära vården skall se ut utan eventuellt en rödgrön regering där (V) kan komma att ingå och ställer ultimatum i dessa frågor.

I de så kallade öppna jämförelserna utnämns oftast den halländska närsjukvården som Sveriges bästa.

Denna vill (V) slå sönder . Och regionens vårdcentraler kommer inte klara att ta emot 130.000 nya patienter. Kaos kommer uppstå med stora problem att få komma till vårdcentralen.

Någon säger kanske att (V) får inte detta inflytande.

Jag påminner om valet 2002 då (S) centralt och speciellt i Stockholm sa nej till trängselskatter. Annika Billström (S) sa "Det blir inga biltullar nästa mandatperiod och det är ett vallöfte."

Efter valet var regeringsmakten viktigare än någonsin och det blev trängselskatt i Stockholm för  att säkra samarbete på riksplanet med (V) och (MP).

Kan (S) tänka sig offra vårdvalet för regeringsmakten?

Tänk på detta den 14 september.





måndag, augusti 25, 2014

Utfrågningen Gustav Fridolin nog helst vill glömma

Gårdagens utfrågning av miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin blev nog inte som han och partiet hade förväntat sig.

Gullandet med Miljöpartiet, som många journalister ägnat sig åt, uteblev. Istället ställdes konkreta frågor som så många gånger uteblivit i intervjuer.

Och det hackade direkt. 10.000 kronor i höjda löner för lärare visade sig bara vara 2000 kr. Övriga 8000 kr var normala löneökningar alla får.

Även varför man skall höja bensinskatten med 70 öre, som särskilt drabbar glesbygd, hade han svårt att förklara.

Försvaret  var en annan fråga där partiet vill skära ner när det säkerhetspolitiska läget kräver ökad satsning. Fridolin hade svårt att svara.

Friskolorna var en gång en fråga Miljöpartiet drev hårt. Nu skall de bort genom att man enbart tillåter dem att gå med förlust, inte vinst. Även på denna fråga haltade svaren betänkligt.

Äntligen granskades Miljöpartiets politik på ett sätt de inte är vana på och den höll inte. Inte ens Gustav Fridolin kunde förklara den.