torsdag, oktober 23, 2008

Vänsterpartierna träter och alliansen regerar

När vänstersidan håller på och träter om vem som skall få vara med, om man missförstått varandra och lägger olika budgetalternativ så gör alliansen det man blivit bra på, regerar.

Idag kom nästa stora förslag.

Regeringens forsknings- och innovationsproposition. Enligt pressmeddelandet så omfattar den perioden 2009 - 2012 och är vad gäller resurstillskott den största någonsin. Med sina fem miljarder är den mer än dubbelt så stor som den närmast föregående och större än de tre senaste sammantaget.

Jag citerar vidare:

– Kunskap är i vår tid på väg att bli den viktigaste konkurrensfaktorn. Det land som kommer på efterkälken i fråga om kunskap och innovationer riskerar att få stora svårigheter. Det är det ena skälet till att vi gör den största satsningen någonsin på svensk forskning. Det andra skälet är att vi vill bidra till lösningar på mänsklighetens stora problem, som klimatfrågan och hur svåra sjukdomar ska kunna botas eller lindras, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

– Men mer pengar är inte tillräckligt. Det finns också ett antal systemfrågor som hämmat svensk forskning. Genom att konsekvent hävda kvalitet och använda konkurrens som metod ger vi svenska forskare förutsättningar att bli allra bäst, säger Lars Leijonborg.

Återigen är det ett försummat område som alliansen tar tag i.
Forskning har varit en stor fråga för folkpartiet och Lars Leijonborg personligen.

Kul att han nu som statsråd får lägga denna proposition.

DNSvdSydsvHD

Palin en klar belastning

Svenska Dagbladet skriver om att det nu finns konservativa i USA som inser att loppet är kört och vill lansera Sarah Palin inför valet 2012 som republikansk presidentkandidat.

Hoppsan!

När John McCain utsåg henne till vicepresidentkandidat så ifrågasatte jag starkt hennes kandidatur. Jag noterade att svenska bloggare som stödjer McCain gillade Palin.

Jag upplevde att det fanns klar Dan Quayle varning på henne. Oerfaren och ganska okunnig. Dan Quayle var ju president Georg Bush den äldres vicepresident.

Första veckan gick ju allt bra, men sedan kom problemen.

I flera intervjuer visade hon sig klart okunnig. Svarade inte på frågorna, läste innantill från en lapp och verkade allmänt osäker.

Kampanjen såg till att man minimerade antalet intervjuer och en öppen presskonferens kom inte på fråga.

Hennes popularitetssiffror började dala och idag har 50 % av väljarna en negativ uppfattning om henne.

Det var givetvis också ett ordentligt slag när f.d. utrikesministern, generalen och republikanen Colin Powell sa att utnämningen av Sarah Palin var ett av de viktigaste skälen för att han skulle rösta på Barack Obama.

Men hon enar den republikanska basen, säger någon. Riktigt men den är liten och siffror visar att hon förmodligen skrämmer bort fler än hon entusiasmerar.

En vice ordförande i kristdemorkaterna, brevid Göran Hägglund, som är emot abort, emot rätten för homosexuella att både adoptera och gifta sig skulle säkert ena kristdemokraternas bas. Men skrämma fler väljare från partiet.

Kan John McCains ålder och Sarah Palins oerfarenhet vara skälet till att Barack Obama tar allt fler äldres röster? Frågan diskuterades på allvar på CNN:s ”situation room” igår.

Och äldre väljare är viktiga. Ju äldre man är i USA ju större valdeltagande.

Inköpen av kläder och smink m.m. till Sarah Palin för hundratusentals kronor av kampanjmedel har väl inte hjälpt till i debatten kring hennes person.

Sarah Palin presidentkandidat 2012? Hon kommer säkert försöka men når ungefär lika långt som Dan Quayle 2000. Kampanjen blåstes av innan första primärvalet.

Det är lite svårt att vara kandidat om man inte klarar tuffa intervjuer och vägrar hålla presskonferenser.

Det brukar sägas att vicepresidentkandidater inte påverkar valet. Men denna slutsats ifrågsätts av allt fler bedömare. Dan Quayle brukar tas som exempel. Men det kanske var så att George Bush den äldre hade vunnit med 2-3% fler röster över Dukakis 1988 med en annan vicepresident.

Allt tyder också på att första dagarna efter Sarah Palins utnämning steg John McCains siffror på grund av henne. Första intrycket var bra. Men när man fick ta en andra titt så ändrade sig många väljare och fler blev mer negativa till John McCain än innan hennes utnämning.

Det skall bli intressant om forskning och analyser efter valet kommer kunna svara på frågan om vicepresidentkandidaternas påverkan på utgången av val i allmänhet och Sarah Palins påverkan på valet 2008 i synnerhet.

SvdAftonblDNPolitikDagblDagenDN2Dn3DN4

Äntligen rätt av Riksbanken

Riksbankens agerande i september att höja räntan var fel. Finanskrisen var redan igång. T.ex så hade den brittiska regeringen fått förstatliga låneinstitutet Northern Rock. Men ändå höjde man räntan.

Jag skrev om detta den 17 september.

Lite mer än 2 månader senare är nu riksbanken inne på sänkning nummer två. Och det lär bli fler.

Reporäntan går ner till 3,75 %.

Det är bra och känns rätt.

Det gäller att bankerna nu följer efter och sänker både korta och långa räntan vilket kan minska räntebördan på hushållen och därmed få fart på ekonomin. Att man vågar köpa den där bilen, renoverar sitt hus osv. och inte bara håller igen.

AftonblSvd1234DNSydsvVAHD

onsdag, oktober 22, 2008

Here we go again

Dagens avsnitt i den rödgröna såpan, ”vem tar vem” ställer åter vänsterpartiet åter utanför.

Idag presenterade (s) och (mp) ett förslag som gäller pengar för att möta varsel från industrin i Västsverige samt gjorde ett utspel om a-kassan.

Men var är Lars Ohly? Fick han inte vara med idag trots att man nu skall samtala om framtiden?

Intressant är att paketet presenterades i Göteborg. Där vill kommunen ha en ny älvförbindelse.

Men miljöpartiet säger nej. Deras metod är att kaos i trafiken skall leda till mindre trafik.

Hur skall en eventuell rödgrön regering hantera älvförbindelsen?

Antingen sviker (s) Göteborg eller (mp) sina väljare.

Det är nog säkrast för Göteborg att alliansen sitter kvar efter 2010 om man skall få några trafikinvesteringar.

Och är väljarna så själviska som en studie verkar så lär det ju bli. Vem röstar för att frivilligt sitta fast i bilköer?

Dessutom är det här med allians i alliansen rätt underligt. (s)+ (mp) är en allians mot vänsterpartiet eller hur man tänkt sig?

De borgerliga prövade detta med liten framgång. Då var det mittensamverkan mot moderaterna och det gick inget vidare. Skapade bara sprickor och misstänksamhet.

SvdSvd2HDHD2DNSvd3

Dagens stollar

Chefen för Smittskyddsinstitutet, Ragnar Norrby, vill göra det lagligt att medvetet smitta andra personer med hiv. Myndigheten har också sagt nej till att hjälpa polisen att hitta en smittspridare i Stockholm.

Argumenten är att det skadar preventivarbetet, att straffen är för hårda och att hiv ”inte är så farligt idag” det finns ju bromsmediciner. Det sista uttalandet kommer från Jan Albert, professor i smittskydd och ansvarig för hiv-sektionen på myndigheten.

Förstår inte denne Albert att hans uttalande har motsatt effekt? Nu behöver man ju inte skydda sig för får man hiv så skyddar ju bromsmediciner.

Det finns uppenbart flum i svenska samhället på andra ställen än skolan.
Att medvetet skada an annan människa genom att medvetet utsätta den för risken att bli smittad av hiv skall givetvis vara brottsligt och ge straff. Det borde också, om det inte redan är det, vara brottsligt att inte hjälpa polisen att hitta smittspridare.

Sällan har väl ett uttalande varit så emot vad svenskarna tycker. Av Expressens läsare anser 96,8 % att Norrby och albert har fel. Av Svenska Dagbladets läsare anser 92% att de har fel. Snacka om att hamna snett i debatten.

Herrar Ragnar Norrby och Jan Albert utnämnes härmed till dagens stollar.

SvdDNAftonbl

söndag, oktober 19, 2008

Mycket tungt stöd för Barack Obama

Ännu ett slag mot John McCains kampanj kom idag. F.d. utrikesministern, republikanen Colin Powell (bilden nedan), berättade idag på ”Meet the press” på NBC att han kommer att rösta på Barack Obama.

Ett mycket tungt stöd. Inte minst när han säger att Barack Obama är redo att bli president. Att han är den president USA behöver nu. Colin Powell är inte vem som helst. Han var innan han blev politiker den högste militären under presidenten. (Presidenten är formellt ÖB).

Colin Powell skäl är också i sig ett hårt slag mot John McCain.
Powell är bekymrad över att republikanerna gått åt höger. Han nämner särskilt att han inte vill ha ytterligare två konservativa domare i Högsta domstolen.

Powell menar att John McCain inte riktit har vetat hur han skall förhålla sig till den ekonomiska krisen. Samtidigt som han berömmer Barack Obama.

Powell menar också att guvernören Sarah Palin inte är redo att bli USA:s president vilket han menar är vicepresidentens jobb. Han är kritisk till John McCains omdöme när valet av Palin gjordes.

Colin Powell är också bekymrad över den negativa kampanjen som McCain för. Där man försöker ifrågasätta Obama för att han någon gång i sitt liv träffat personer. Att man försöket smutskasta Obama med att han skulle vara muslim. Och Powell frågar, vad är det för fel att vara muslim?

Han tog också upp ett exempel på en soldat från New Jersey som dödades i Irak. Han var amerikan, men muslim. Mycket starkt exempel på att en amerikan kan se ut hur som helst, vara av vilken tro som helst men ändå vara amerikan och vilja försvara sitt land.

Kommentarerna och debatten kring Colin Powells besked kommer säkert dominera valrörelsen de närmaste dagarna.

SvdSydsvPolitikenDagblHDVG

Vad kan stoppa Obama från att vinna?

Barack Obama har slagit insamlingsrekord i september. Otroliga 150 miljoner dollar.
Han leder också enligt Gallup med 50 % mot 42 %.

Vid ungefär samma tid 2005 hade George W Bush en ledning över John Kerry på mellan 3-5%.

Bush vann till slut med 50,7% mot 48,3%.

Så förmodligen är det bara en jätteskandal kring Obama som skulle få John McCain att vinna. Alltså vad kan stoppa Obamas vinst? Inte vem för McCain och Sarah Palin lär inte kunna göra det.

1996 insåg det republikanska partiet att Bob Dole några veckor innan valet skulle förlora mot Bill Clinton. Man flyttade då resurser från hans kampanj till senatorer och andra som hade problem i sina kampanjer.

Undrar om man kommer göra likadant i år? Det finns ett antal senatorer som ligger efter i opinionsmätningarna.

McCain har mer eller mindre lagt ner kampanjen i Michigan och flyttat medarbetare till bland annat Indiana. Kommer man lägga ner kampanjen i fler delstater?

En annan intressant fråga är om John McCain lägger om sin kampanj sista veckorna.

Senaste tiden har hans tv reklam till 100 % varit negativ och bara ifrågasatt Barack Obama. Kanske dags att berätta lite vad John McCain vill göra?

SvdAftonb12DNSydsvPolitiken23