torsdag, november 20, 2014

Regeringen belastar sjukvården med 100 miljoner som kunde gått till vård.

Den rödgröna regeringen har förslagit riksdagen att från och med 2015 skall det införas en särskild löneskatt på 5,6% på alla anställda över 65 år. Den särskilda löneskatten beräknas kosta regioner/landsting ca: 100 miljoner kr. Svenska kommuner ca: 200 miljoner kr.

Totalt ökar kostnaden i Sverige att anställa äldre med 1,5 miljarder.

Regioner/Landsting kompenseras inte i budgeten för denna skattehöjning.

Folkpartiet har gett riksdagens utredningstjänst (RUT) i uppdrag att räkna på hur det i praktiken slår ute i kommuner, landsting och regioner.

Det är ca: 12.500 personer som arbetar i regioner/landsting och är över 65 år. Många av dem är läkare. Personer som behövs för att vi skall klara vården. Nu skall dessa kosta mer att anställa, tycker (S) och (MP).

Vi har i Sverige 3400 läkare, 5400 sjuksköterskor och 18.400 undersköterskor som jobbar kvar efter 65.

För Region Hallands del ökar kostnaden 2015 med ca: 2,8 miljoner. Kan tyckas ett litet belopp men oerhört viktiga pengar när ekonomin är ansträngd.

Dessutom tvärs emot vad framför allt Socialdemokraterna lovade före valet.

När vi hade budgetdebatten i juni i Regionfullmäktige lovade (S) att om det blev regeringsskifte skulle Region Halland få 64 miljoner extra. Dessa pengar har vi inte sett röken av utan istället får regionen ökade kostnader genom de olika skattehöjningar man nu vill genomföra.