lördag, juli 31, 2010

ROt. RUT och Friår

Insändare i Hallands Nyheter

ROT, RUT och Friår

Är det inte konstigt att de tre rödgröna vänsterpartierna tycker det är rimligt att subventionera att någon sätter in ett fönster (ROT) men inte när man putsar det (RUT)?

Och är det inte konstigt att Miljöpartiet inte tycker man skall subventionera när någon får jobb genom hushållsnära tjänster (RUT) men att man skall subventionera när någon vill vara ledig (Friår)?

Tommy Rydfeldt (FP)
Kandidat Landsting/Region

onsdag, juli 28, 2010

En fluga på väggen på Sveavägen

Jag läser just nu Peter Mandelsons memoarer.

För de flesta svenskar är han totalt okänd och boken lär inte komma på svenska. Men Peter Mandelson är en av de viktigaste arkitekterna bakom New Labour. Omvandlingen av brittiska Labour från ett vänsterparti som omöjligen kunde vinna ett val till ett modern brittiskt mittenparti som attraherade framför allt medelklassen.

I sin bok berättar han ingående om New Labours uppgång och fall. Om opinionsmätningarnas betydelse, konflikter i regeringen, hugg i ryggen och så vidare.

Om hur Tony Blair och Gordon Brown nästan inte kunde vara i samma rum men inför kameror åt man glass ihop och såg ut som bästa kompisar.

Jag tänkte på vad han skriver när Ibrahim Baylan, socialdemokraternas partisekreterare, idag uttalar sig om senaste SKOP mätningen.

Till TT säger han: "Jag tycker att man kan ta sådana här sommarmätningar med en nypa salt. Men jag tror att det kommer att bli ett jämnt val och vi kommer att ladda med allt vi har för att få en ny regering"

Det är vad man förväntar sig han skall säga men vad säger man egentligen på det Socialdemokratiska högkvarteret på Sveavägen?

Förmodligen är det panik. Sedan de rödgröna presenterade sitt budgetalternativ har det bara gått bakåt. Alliansen leder i princip i alla mätningar. Inget tyder på att de rödgröna hämtar sig.

Socialdemokraterna ligger på 29.2%. Skulle det bli partiets valresultat räcker inte ordet katastrof till. Och man vet att Socialdemokraterna oftast tappar i valrörelsen.

Tänk om man fick vara en fluga på väggen på Sveavägen och höra den riktiga diskussionen och vad man egentligen tycker om hur man ligger till i opinionen.

DNSvdExpressenGPAftonbladet

Vänstern och privata välfärdsföretag

Debattartikel i Hallands Nyheter.

Stoppar privata välfärdsföretag

Vänsterpartiet gör stort nummer av att man vill förbjuda vinster för företag som driver skolor, vårdcentraler, äldreboenden med mera. För många låter det kanske lockande. En del tycker kanske spontant att pengarna skall gå till vård, skola och omsorg och inte till aktieutdelning. Men granskar man Vänsterpartiets argument faller det hela ihop.

För det första, varför gör ett privat vårdföretag vinst? Många privata vårdföretag hittar nya arbetsätt som gör vården billigare utan att kvalitén blir sämre. Det är en vinst som uppstår på grund av deras arbete. Skall man inte få del av den? Hade verksamheten varit kvar i landstingsdrift hade vinsten ej uppstått.

I Halland är villkoren för vårdcentraler samma för privata som landstingsrivna vårdcentraler. Att ha alla vårdcentraler i landstingets regi skulle alltså inte ge en enda ny krona till vården.

Vänsterpartiets argument blir ännu mer ihåliga när man tittar på vad det är för kostnader att driva privat vård, skola och omsorg.

Alla behöver lokaler. De är byggda av privata företag. Skall de inte få ta ut vinst när man bygger lokaler för en friskola? De flesta hyr sina lokaler av ett fastighetsbolag. Skall de inte få ta ut vinst när man hyr ut vårdlokaler? Man köper in en hel del varor och tjänster. Skall de företag som säljer sådana inte få ta ut vinst?

Och så kan man fortsätta. Ett sjukhus, en skola, en vårdcentral, ett äldreboende har många privata leverantörer på allt från mat till läkemedel. Utan dessa stannar verksamheten och troligen skulle ingen leverera om man inte kunde tjäna något på leveranserna.

Så vad man kommer ner till är att om en läkare och två sjuksköterskor startar en vårdcentral får de inte ta ut vinst. Men alla som levererar till dem eller hyr ut lokaler kan göra vinst. Eller?

Man kunde ju ha avfärdat Vänsterpartiets förslag som egenheter ingen behöver bry sig om, om det inte vore så att vänsterledaren Lars Ohly vill bilda regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Tills vi får ett klart besked lever vi i ovisshet om huruvida (S), (MP) och (V), om de vinner valet, tänker strypa möjligheterna för privata företag att driva friskolor, vårdcentraler, daghem och äldreboenden.

Och det är allvarligt. Privata välfärdsföretag bidrar till förnyelser och ökad valfrihet i välfärden. Något som uppenbarligen sticker i ögonen på de tre rödgröna vänsterpartierna.

För den som vill ha valfrihet, kortare vårdköer, fler aktörer och ökad tillgänglighet inom vård, skola och omsorg har det aldrig varit viktigare att i höst rösta på Alliansen och få ett starkt Folkparti.

Tommy Rydfeldt

Har vi för roligt i Kungsbacka?

På fredag och lördag så går Kungsbackakalaset av stapeln på torget i Kungsbacka.

Artister, mat och trevligt umgänge.

Givetvis kommer vin och öl att serveras.

Ursprungligen så sökte arrangörerna tillstånd mellan 11.00-03.00. Nämnden för Individ & Familjeomsorg avslog detta och beviljade endast mellan 18.00-01.00.

Hade detta beslut stått fast hade vi nog sett det första och sista Kungsbackakalaset.

Inte minst att inte få servera något på lördag eftermiddag hade säkert gästerna upplevt märkligt. Speciellt som alla andra krogar runt om serverar alkohol från 11.00. En del också till 03.00 på natten.

Alltså begärde arrangören omprövning.

Den socialdemokratiska vice ordföranden i nämnden Ingela Hansson meddelade i tidningen att man skulle avslå omprövningen. Detta visste hon innan nämnden hade sammanträde.

Men tji fick hon. På sammanträdet blev Socialdemokraterna helt överkörda och nämnden beviljade serveringstillstånd mellan 13.00-02.00 båda dagarna. Pinsamt för (S) och Ingela Hansson.

Tycker Socialdemokraterna vi har det för roligt i Kungsbacka? Att vi skall inte ha arrangemang liknande Kungsbackakalaset?

Trångsyntheten är starkt utbredd bland Kungsbackas Socialdemokrater.

I vilket fall som helst förlorade (S) en hel del röster på Ingela Hanssons agerande.

Och vågar någon Socialdemokrat bli sedd på kalaset förre 18.00 och efter 01.00 men en öl i handen? Man lever väl som man lär?