tisdag, april 22, 2008

Slå tillbaka mot skolflummarna

Undersökning efter undersökning visar att en mycket klar majoritet av svenskarna vill ha tidigare betyg. Och att man gillar betyg i skolan.

Den senaste från SIFO för SVT:s rapport visade till och med att hälften av vänsterpartiets väljare vill ha betyg. Trots att partiet är emot betygen.

En undersökning som Lärarnas riksförbund gjorde i juni 2006 visade att 84 % av föräldrarna anser att betyg skall sättas tidigare än idag. Endast 4 % ville avskaffa betygen.

Att svensk skolpolitik under många år så flagrant struntat i vad väljare och framför allt föräldrar tycker är anmärkningsvärt.

Men det har varit tyckare och flummare som fått styra. Varför?

Och nu slår två av dem till igen i Aftonbladet. Christian Lundahl och Anders Jönsson heter dem som med diverse utlägg forskningsvägen försöker bevisa att betyg är fel metod och att utbildningsminister Jan Björklund (fp) har fel.

Man säger också att 96 % av föräldrarna har fel och endast de 4 % som vill avskaffa betygen har rätt.

Lundahl och Jönsson är typiska för de skolflummare som fått styra skolan de senaste åren. Som skapat en skola där kunskap inte prioriteras. Där studiero inte prioriteras och där mobbing inte tas på allvar.

Vilken tur alliansen vann valet och Jan Björklund fick börja förändra skolan.

12 kommentarer:

Vi på Kantarellen sa...

EXAKT vad jag skrivit om idag.

Unknown sa...

Det var ett riktigt dåligt inlägg. Du får en etta av mig. Skärp dig, annars blir det till att gå om.

TOMMY RYDFELDT sa...

Till Anders E!

Jaha ytterligare en skolflummare som försvarar den misslyckade skolan.

Du blev härmed uppflyttad till nästa årskurs utan att kunna något och trots dålig närvaro samt att du mest pratat i mobiltelefon på lektionerna.

Pelle sa...

Ja fy tusan. Varför ta hänsyn till den forskning som finns att tillgå när det är mycket lättare att skrika FLUMMSKOLA!
Blir så mycket bättre då, än om man te.x väljer att diskutera forskningen, se vart den eventuellt brister, och sedan försöka komma överens om en bred politisk uppgörelse angående betygen.

Nä fy tusan, jag håller med dig till etthundra procent! Forskning ska i alla lägen bekräfta en nyliberal världsbild, annars är det FLUM!!!!!!!

Gåslever sa...

så slutsatsen är att 96% inte kan ha fel? Tycker du det är ett hållbart argument?

Hajomskolan klass M1 sa...

Du måste tillhöra en av de få människor som tycker att du fått rättvisa betyg. Jag har tvingats sätta betyg under ett antal år av min lärarbana och kan bara konstatera att det går inte att få full rättvisa i något betygsystem.

Ta ämnet bild som ett exempel. Vi var några på vår skola som jämförde våra bedömningar av elevernas arbeten och jag kan säga att det var stor spridning på betygen. Det var då den femgradiga skalan som gällde.

Jag ser idag hur eleverna på ett helt annat sätt lär sig att arbeta tillsammans i arbetslag, något som ofta efterfrågas när en arbetsgivare söker personal. tidigare "förlorade" man på detta samarbete. Det gällde ju att vara "bäst" ofta på kunskapsprov som bara testade ytlig kunskap där eleverna vara sig behövde dra dra egna slutsatser av sina inhämtade kunskaper, jämföra, ta ställning eller argumentera för sitt ställningstagande.

Kan du tala om för mig hur du definierar ordet "kunskap"?

forskaren sa...

Bara för att 84 procent av befolkningen eller fler inte kan komma på något bättre än betyg, är det väl inte självklart att betyg bör införas.

Dessutom är det så att huvudman för de svenska skolorna är kommunerna. I kommunal lagen står det att all kommunal verksamhet skall vila på vetenskaplig grund.

Är det inte konstigt att strunta i vetenskapen på skolområdet, emn inte exempelvis inom läkarvetenskapen?? Ska vi låta majoriteten bestämma vilka läkemedel som ska släppas ut på marknaden också? Eller ska vi sätta oss in i en djupare kunskap?

Ingemar B. sa...

Tommy är den verklige flummaren. Här kommer forskare efter forskare och berättar om den forskning som sker inom bedömningsområdet. I hela värstvärlden är forskarna ense i synen på betyg och den är inte densamma som Tommys. Det rimliga vore väl att bemöta den kunskap som presenteras med forskningsresultat som visar att alla dessa forskare har fel. Talibanerna kanske har något universitet där sådan forskning bedrivs.

TOMMY RYDFELDT sa...

Ingemar B! Forskaren! Hansuno! Matte! Pelle!

Jag publicerar med glädje era kommentarer. Uppenbart är ni goda representanter och beudnrare av den svenska skolan som havererat. Där tyckare, forskare och andra fått dominera.

Och vad har det blivit? Skola utan kunskap. (Det räcker att mäta os med omvärlden eller sre hur många som inet har gymnasiekompetens men ändå kommer in på Individuella programmet)

Där oordning coh mobbing bara ökar.

Där många obehöriga lärare finns. Vill ni bli opererade av en obehörig kirurg?

Om 96% av föräldrarna vill ha betyg, varför bry sig om det? Vi, "eliten" vet ju bättre.

Tack för inläggen bästa skolflummare.

Ingemar B. sa...

Tommy fortsätter med det gamla vanliga flummet om en skola som havererat, ökad mobbning etc. Jämförelsen med den outbildade kirurgen är bra. Skulle du vilja bli opererad av en kriurg som inte tagit till sig ny kunskap utan använder brännvin som bedövningsmedel och fogsvans som det främsta kirurgiska instrumentet.
Så här skrev OECD i en rapport 1990 efter flera decennier av socialdemokratiska läroplaner.
”Sverige är anmärkningsvärt bland världens industrinationer genom att ha lyckats uppnå en hög grad av både kvalitet och jämlikhet i den obligatoriska skolan. Mellan åldrarna 7 och 16 går svenska barn i skolor som har en extraordinärt hög kvalitet, vad man än jämför med.”
Sedan tjugoåtta år har skolan styrtsa av borgerliga läroplaner.

Unknown sa...

Det är lätt att avskriva alla som skolflummare...

Du anser dig inte vara en flummare, och sådana brukar ofta åberopa vetenskap som stöd för sina åsikter.

Men nu råkar vetenskapen visa att betyg inte är särskilt bra, och då får du problem.

Det är riktigt dåligt att avfärda forskare på det lättvindiga sätt som du gör. Majoriteten kan faktiskt ha fel, det finns det många historiska exempel på...

TOMMY RYDFELDT sa...

Till Ingemar B!

Du skall opereras. Du är lokalbedövad och hör allt.

Du skall opereras av en någon som inte är kirurg. Bara allmän akademiker. Den obehörige kirurgen råkar vara kvinna och möts av kränkande könsord av andra i operationsteamet. Under operationen pratar teamet i mobiltelefon och sms:ar och det är allmänt stökigt.

Mobbing av en i teamet pågår från flera.

Låter det bra? Inte? Men det är svensk skola idag översatt till sjukvården. Varför skall det som är otänkbart i sjukvården vara ok i skolan?

Och jag förstår att du behöver gå 18 år tillbaka för att hitta en positiv OECD rapport. Men sedan har vi upplevt hur svenska skolan bara går utför.

Till Björn!

Har majoriteten fel? Är skolan bra idag? Hur är det med kunskapen, mobbing, obehöriga lärare, stöket, studieron och vanlig hyfs i dagens skola?

Vad hemskt att föräldrar som inte upplever det så har en åsikt. Och vad hemskt att de som dagligen får rapporter från sina barn i klar majoritet tycker som Jan Björklund. Då måste väl dessa ha fel och forskare rätt? Eller?

Till er båda!

Erkänn istället att socialdemokraternas största misslyckande i svensk politik och största svek är skolan. Man lyssnade på fel människor och det gick oerhört snett. Och det är en flumpolitik som är resultatet.

Gläds istället åt att Jan Björklund nu gör det som majoriteten av socialdemokratiska väljare vill. Bland annat att införa tidigare betyg.

Är det inte knepigt att bland dem som säger sig rösta på (s) tycker majoriteten när det gäller skolan som Jan Björklund och inte som Mona Sahlin?