Bostadsdebatten fortsätter i Kungsbacka. Jag har tagit del av olika undersökningar, senast en från Varberg, som visar att flyttkedjor är det som bäst ger ungdomar bostäder. Hur många ungdomar har råd att hyra en nyproducerad bostad? Idag finns en insändare på temat , som jag skrivit, publicerad i Kungsbacka Posten.
Flyttkedjor ger ungdomar bostäder
Företrädare för de tre vänsterpartierna har i media förespråkat att Kungsbacka skulle bygga mest hyresrätter och helst små sådana. Man gör det i tron att de skulle lösa bostadsbristen och ge ungdomar bostäder.
Det finns en hel del studier som visar att så inte är fallet. Bästa sättet för ungdomar att få bostäder är flyttkedjor. Att någon lämnar en bostad och flyttar in i en nyproducerad som i sin tur tas över av någon annan osv. I slutändan blir oftast en hyresrätt i äldre bestånd ledig.
Bäst är att producera attraktiva bostäder i äganderätt, bostadsrätt och hyresrätt som skapar rörlighet på bostadsmarknaden.
Resultat från studier i Göteborg, Stockholmsområdet och Umeå visar att större lägenheter ger längre kedjor och omflyttningar. Även bostadsrätter ger längre flyttkedjor.
En studie som Handelshögskolan i Göteborg gjort av flyttkedjor, med anledning av byggnationen på Söderhöjd i Varberg, visar ungefär samma resultat. Studien omfattar 52 nya lägenheter i hyresrätt.
De fick 126 hushåll att flytta i olika led. Stora lägenheter har gett störst flyttkedjor.
Intressant är att 19 personer lyckats få sitt första egna förstahandskontrakt genom byggnationen och flyttkedjor. Även par som separerat har fått bostad.
Studierna visar att alliansens bostadspolitik i Kungsbacka är på rätt väg. Attraktiva lägenheter med olika upplåtelseformer och storlekar ger i slutändan lägenheter till dem som försöker etablera sig på bostadsmarknaden. Att enbart bygga mindre hyresrätter skapar nästan ingen omsättning på bostadsmarknaden alls. Det är ju också tveksamt om ungdomar har råd att hyra dessa.
Tommy Rydfeldt (fp)
Medlem i fp-Kungsbackas
bostadsgrupp
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar