torsdag, november 01, 2007

TV4 faller på eget grepp

För att använda Ulrica Schenströms egna ord så har hon ” agerat olämpligt”. Och hon tar konsekvensen av detta och att hon hade jour den aktuella kvällen, och avgår. Ett riktigt beslut.

TV4 bestämde sig efter några dagar att Anders Pihlblad skulle ”tala ut” och han berättade att Ulrica Schenström hade druckit alkohol och för hur mycket.

Skälet var givetvis att få fokus bort från TV4 och Anders Pihlblad. Man lyckades någon dag och sedan avgick Schenström och fokus är tillbaka på Pihlblad.

För genom att berätta att de druckit alkohol som TV4 bjudit på kan mutbrott diskuteras. Och är det en muta har Anders Pihlblad försökt att muta, så kallad bestickning.

Och direkt slog det tillbaka på TV4. den utvecklingen hade man nog inte tänkt sig när Pihlblad berättade om notan.

Man kan också fundera över hur TV4 hanterar det hela. Anders Pihlblad har bjudit en politisk tjänsteman på alkohol, mer än vad TV4:s regler säger, och haft ”närkontakt”.

Hur lämplig är han att fortsätta som politisk reporter? Vilket förtroende har tittarna för Pihlblad? Är det hans vanliga metoder att försöka nå fördelar genom att bjuda på alkohol?

Givetvis skall Pihlblad omplaceras därför att förtroendet är förbrukat. Och fortsätter TV4 att hålla honom bakom ryggen så naggas även kanalens förtroende i kanten.

Och TV4 skall fundera över en sak: Vilken politiker skulle våga ha något samtal överhuvudtaget med honom på tu man hand i fortsättningen? Inte ens dricka en kopp kaffe ihop. Han kommer ju aldrig att få en nyhet och då blir hans jobb som politisk reporter omöjligt.

onsdag, oktober 31, 2007

Schenström kanske var förkyld?

Nu har vi kanske svaret på varför den politiske reportern Anders Pihlblad böjde sig fram och pussade statssekreteraren Ulrica Schenström. Hon var kanske förkyld och orolig att inte klara moderatstämman? Så han pussade henne frisk? Allt är kanske ett missförstånd. Pihlblad gjorde bara en god gärning som medmänniska.

För enligt Dagens Nyheter och Sydsvenskan så stärker pussar immunskyddet. Åtminstone för barn. Så pussa på.

Feltänkt - Valfrihet innebär många aktörer

Kommunstyrelsen i Nacka har beslutat att lägga ner den kommunala hemtjänsten. Folkpartiet i Nacka beskriver ärendet på sin hemsida. Folkpartiet sa nej och det röstades igenom av moderaterna och kristdemokraterna.

Valfrihet och konkurrens är bra och nödvändigt även i den offentliga sektorn. Men lika nödvändigt är flera aktörer.

Offentliga och privata monopol eller oligopol är lika skadliga. Jag gillar marknadsekonomi men är inte naiv. Jag vet att alla privata företag inte gillar konkurrens. Ta asfaltskartellen, bensinkartellen, SAS kartell med Maersk m.fl. händelser.

En kommunal hemtjänst är givetvis en viktig aktör för att uppnå konkurrensen.

Jag är glad att folkpartiet hamnade rätt i denna fråga.

Det finns också en ytterligare aspekt. Att bara lägga ner är ju att slösa med skattebetalarnas pengar.

Hemtjänsten har ett kundunderlag på 400 pensionärer. Vill man inte ha den kvar skall den givetvis säljas på marknaden. 400 kunder är ju värt en hel del för befintliga eller nya aktörer som vill in.

I Halland har vi samma system, kundval, för vårdcentraler. Kunden/patienten väljer vilken central man vill tillhöra. Även om den privata andelen ökat så lägger inte landstinget ner alla sina centraler. Hittills har en central fått läggas ner därför att underlaget sviktade men landstingets centraler är en viktig aktör för att skapa konkurrens och valfrihet.

Schenströmaffären blir bara konstigare för varje timme

Jag blir inte klok på affären kring statssekreteraren Ulrica Schenströms krogbesök med TV 4:as politiske reporter Anders Pihlblad. Och kyssar som fastnade på bild.

För det första, varför går dessa två personer på krogen? Och varför sitter man och ger varandra en kyss på en numera känd bild?

Jag vet inte vem av dem som gör mest fel.

Om det nu skulle vara så att dessa två genom jobbet träffat varandra, fattat tycke för och vill umgås så är det ju helt ok. Sådant händer och det kan ingen hjälpa. Men då bör man givetvis berätta detta och se till att ingen av dem hamnar i en omöjlig situation. Anders Pihlblad borde i det fallet givetvis syssla med annat på TV 4.

Men Ulrica Schenström säger ingenting. Anders Pihlblad pratar på, speciellt senaste dygnet, så att man undrar vad TV 4 är ute efter.

Nu plötsligt så är TV 4 oerhört hjälpsamma. Schenström var påverkad, och det viktigaste är tydligen, enligt TV 4, hur stor notan var på och vad den innehöll.

Syftet är givetvis att få bort fokus från det faktum att Anders Pihlblad gjort bort sig och borde bli omplacerad.

Men det gör inte Ulrica Schenströms beteende bättre.

Hon och Fredrik Reinfeldt borde lägga alla kort på bordet så man blir av med denna affär.

Jag håller helt med min partivän från Halland, Jan Ertsborn som i Svenska Dagbladet kommenterar det hela följande:

”Jag tycker att han (Fredrik Reinfeldt) borde tala klartext, säger folkpartiets Jan Ertsborn som ser krogbesöket som ett utslag av "sällsynt dåligt omdöme".”

Ja, det är en konstig affär med ovanliga ingredienser.

tisdag, oktober 30, 2007

Guld-Bengt från Kungsbacka slutar

Idag meddelade Bengt Andersson, 41, boende några hus från mig i Kungsbacka, att han slutar med fotboll efter blåvitts guld.

Kunde han få en bättre avslutning?

Tack känns för lite för lite till någon som lojalt ställt upp under 10 år i klubben. Han kom när storhetstiden var över och har varje år fortsatt att kämpa för att Blåvitt skulle tillbaka till toppen.

1998-2007 har han spelat 246 matcher i svit. Fantastiskt.

2005 trodde IFK Göteborg att Bengt Anderssons tid var över. Man värvade John Alvbåge, med egen hemsida, från Örebro (tidigare V Frölunda) men John Alvbåge fick ge sig och flyttade till Danmark.

Nu börjar jakten på ny målvakt. Rami Shaban och Johan Dahlin (Står i svenska U 21 och spelar i Norge) är två namn som nämns.

PS! Intressant är att nu har Bengt Madsen i MFF upptäckt att spelare köpta på postorder inte ger guld utan nu skall MFF satsa på skånska talanger. Sent skall syndaren vakna DS!

Vårdgaranti i akutsjukvården i Halland

Folkpartiet i Halland skrev en motion för någon månad sedan om vårdgaranti i akutsjukvården.

Idag får jag och Bengt Eliasson publicerat en artikel i ämnet på ledar- och debattsidan i GT.

Kan läsas här.

Och i sin helhet nedan.

Akut brist på vårdgaranti

Hulda som nyss fyllt 91 bor på ett äldreboende. En lördagskväll upptäcker personalen att Hulda inte mår så bra. Sjuksköterskan som är i tjänst blir orolig och vill att en läkare ska titta på Hulda. Men ingen läkare finns i tjänst.
Personalen ringer efter en ambulans. Hulda får lämna äldreboendet och åka till akuten.

På akuten är trycket hårt. Väntrummet är fullt med människor som söker vård och inte haft ett alternativ till akutsjukvården. Efter sju timmar har Hulda fortfarande inte kommit in till läkare.

Scenariot känns säkert igen av många även om inte Hulda finns i verkligheten. Men är det så vi ska ha det?

Finns det någon okänd lag som säger att det alltid ska vara kö på akuten? Är väntetider på akuten, för ung som gammal, på 10-12 timmar acceptabla?
Vi tycker inte det. Därför har folkpartiet i Halland lagt en motion där vi föreslår att det i Landstinget Halland införs en vårdgaranti för akutsjukvård.

Tillgänglighet är ett ord som ofta används inom sjukvården. Man ska kunna få kontakt med sin vårdcentral samma dag och få att träffa en läkare inom sju dagar. Vårdgarantin ger också patienten rätt att inom tre månader få träffa en specialist.
Men för akutsjukvården existerar inga garantier. Vi är mycket förvånade över att den glömts bort när man infört vårdgarantier i Sverige.

I andra länder som Storbritannien har man sett det naturligt att inkludera akutsjukvården i vårdgarantin.
Inom fyra timmar från det att patienten skrivs in ska han ha fått behandling, eller blivit överflyttad till avdelning eller annan behandling.
Målet är att klara 98 procent av patienterna inom denna tid. Men givetvis finns det tillfällen då man måste göra undantag. Händer det en stor olycka, så kan man inte alltid uppfylla garantin.

Man kan heller inte snabbehandla en patient bara för att klara vårdtiden. Mår patienten bäst av att fortsätta att behandlas på akuten ska man stanna kvar där, även om garantin inte uppfylls.
Hur ska det gå till att införa en vårdgaranti för akutsjukvården?

Vi har många idéer, men det är viktigt att vi som politiker inte börjar detaljstyra och tala om hur beslut ska genomföras. Vi ska tala om vad vi förväntar oss, och de som arbetar med dessa frågor ska beskriva hur de ska genomföras och vilken kostnad man får.

Det är på tiden att besök i akutsjukvården omfattas av vårdgaranti. Vi ska arbeta för att den blir verklighet i Halland. Men vår förhoppning är att en vårdgaranti i akutsjukvården blir en del också av den nationella vårdgarantin.


Bengt Eliasson (fp)
Gruppledare i Landstinget Halland

Tommy Rydfeldt (fp)
Ledamot i styrelsen för landstingsservice
Landstinget Halland
.

Fler länkar om sjukvård och akuten: Sydsvenskan,DN,Dagens Medicin 1 , 2, 3 ,GP,Kvällsposten.

Historia, Blåvitt & Fel sida av motorvägen

Historia skall bli kärnämne på gymnasiet. Detta meddelar utbildningsminister Jan Björklund idag.

Till Svenska Dagbladet säger han:

” – Historia är ett av våra kulturbärande ämnen, men har under hela efterkrigstiden i svensk utbildningspolitik behandlats som något katten har släpat in. I läroplan efter läroplan har ämnet bara krympt. Det är inte acceptabelt.”

Och alla tycks hålla med. Från vänsterpartiets Rosanna Dinamarca till Lärarnas Riksförbunds Mette Fjelkner.

Och Rossanna Dinamarca säger något väldigt bra till Svd:

” – Det är väldigt, väldigt viktigt att man känner till sin historia. Det här är också viktigt för att skolan ska kunna uppfylla sitt uppdrag att eleverna ska bli aktiva samhällsmedborgare, säger hon.”

Två dagar efteråt kan man inte glömma SM-guldet. Så efterlängtat och igår firade man på Götaplatsen.

Det blir ju tydligen ingen Royal league, även om besked saknas, så nu kan killarnas få lite mindre hetsig tillvaro med förmodligen lättare träning tills de startar upp inför nästa säsong igen.

Och redan spekuleras om nästa säsong. Unibet ger minst tillbaka, 4,5 gånger pengarna, för en vinst för Blåvitt även 2008. Ljungskile ger 500 gånger pengarna. Kanske man skall satsa 10 kr?

SM guldet ger Blåvitt ekonomiska möjligheter att bygga vidare. Och vara väl förberedda för spel i Europa.

Och återigen har en bilist kört på fel sida av motorvägen, E6, i Halland. Det har hänt flera gånger i år med olyckor som följd. Igår var det en kvinna på 84 år.

Nu skall Vägverket enligt Hallandsposten skylta bättre men givetvis så kommer den besvärliga diskussionen upp om det skall finnas någon kontroll av äldre där man ser om de fortfarande är lämpliga som bilförare.

Det är en känslig fråga att ta friheten, att ha bilen, ifrån någon äldre person som inte bara är en fara för sig själv utan även för andra. Men kan vi acceptera dödslyckor för att slippa denna debatt?

Mediaetablissemangets skitsnack om bloggar

Det har uppstått en debatt om bloggandet. Kent Asp som är professor sa följande i ett uttalande:

” ”För den politiska opinionsbildningen har bloggen inte haft någon betydelse alls skulle jag vilja påstå”, säger Asp, och kallar de politiska bloggarna för ”en flopp”.

Det finns ett bra ord för detta, skitsnack.

Vad utgår han ifrån? Och hur skall man kunna mäta detta?

Om vi tar politiska bloggar som är min grej så läses det av 10 000 tals människor varje dag. Carl Bildts blogg har t.ex. passerat 2 miljoner träffar.

Antalet läsare på min egen blogg varierar beroende på hur mycket jag skriver men rör sig om 900-1300 unika per vecka.

Så alla de som läser detta blir inte påverkade på något sätt? I så fall är alla bloggläsare unika. Jag vet att läser jag något som är bra, oavsett om det är i en blogg, bok eller tidning så påverkar det mitt tänkande.

Det är ju också så att de som läser politiska bloggar är intresserade av politik mer än genomsnittet, Många är säkert aktiva på något sätt. Så även om det inte påverkar deras partival så påverkar det säkert hur man tänker och agerar. Men vi har säkert också en stor grupp politisk intresserade som inte är partibundna.

Jag vet också att när jag bloggar något lokalt får jag en reaktion både när jag möter folk och via e-post. Och reaktionen är till 95 % positiv.

Vissa medier har ju fattat detta med bloggen. Vecko Revyns hemsida med blogg av den egna chefredaktören Ebba von Sydow är ju ett bra exempel.

Givetvis finns det människor inom media som är rädda för bloggen. Helt plötsligt så kontrollerar man inte skeendet. Helt okända tar utrymme och reklamintäkter från dem.
Carl Bildts blogg kan en dag läsas av fler än vissa ledarsidor.

Kanske skrämmande för etablerade tyckare men en mycket intressant framtid som ökar mångfalden. Och ökad mångfald i den politiska debatten är aldrig dåligt för demokratin.

måndag, oktober 29, 2007

GUUUUUULD!!!!!!!!!!!!

Finns det något annat lag i Sverige som skulle få över 41 000 fans att sitta och stå i ösregn bli dyngvåta och frysa för att se sitt lag ta SM Guld?

Jag tror inte det.

Och guldet var efterlängtat. Efter 11 års lidande är det tillbaka där det hör hemma. I Göteborg.

För svensk fotboll också positivt därför Blåvitt är ett av få lag i Sverige som både publik, sponsorer och arenor för att kunna lyckas i Europa.

Kalmar hade varit värda mästare om man vunnit men har ingen arena som klarar Europaspel och inte publiken eller sponsorer. Se bara på Elfsborg som har svårt att få intresse hos sin publik för UEFA cupen. Chartrat plan fick ställas in och biljettförsäljningen på Borås Arena går tungt.

Det är också en underbar vikänsla på läktaren. Okända pratar med varandra, kramar om varandra och firar tillsammans. Jag har genom åren av tillfälligheter råkat hamna på läktare med personer som säkert skulle kallas huliganer eller bråkstakar. Men jag har aldrig känt mig det minsta rädd. På något sätt överbryggar det faktum att man är Blåvitt alla gränser. Vi tillhör samma familj.

Vad händer nu?

Satsningen på unga spelare måste fortsätta. Och varje värvning av en etablerad spelare måste höja standarden. Finns det bara likvärdiga spelare att köpa så satsa hellre på en ung hungrig spelare. Hellre fler Wernbloom, Bjärsmyr och Adam Johanssonare än någon spelare inköpt på postorder från Brasilien eller Afrika.

Kommer svensk fotboll att ändras pga. av Blåvitts vinst? Jag tror det. Rehn/Olssons klara 4-4-2 kommer säkert att kopieras av främst yngre tränare. Diamanten som bidragit till landslagets tråkiga och defensiva fotboll kommer förhoppningsvis att fasas ut. Detta prat om balanspelare är inget annat än ett fegt spelande lag som i princip har fem man i försvaret.

Blåvitts framgång har också visat hur viktigt kantspelet är. Något som försvunnit i Sverige och landslaget.

Men viktigast är nog att Blåvitt visat att det går att få fram egna spelare. Vägen är inte inköp av utländska spelare på chans från bland annat Brasilien blandat med svenska spelare på väg mot kontraktlöst tillstånd. Malmö FF och Helsingborg är väl oerhört bra exempel på detta.

Vad har Babis Stefanidis tillfört Malmö FF? Och de utländska spelarna har inte varit ryggraden i Kalmar utan de egna talangerna bröderna Elm.

Igår var det ca: 42 års sedan jag som 6 åring besökte Ullevi fösta gången. Hur många besök det blivit sedan dess vet jag inte. Men jag ser fram emot nästa säsong. Det här laget kan bara bli bättre. Och till sommaren/hösten är det kval till Chanpions league.

Ibland är livet riktigt kul.

Här har ni Blåvitts hemsida.