lördag, maj 31, 2014

11 juni klipper jag till i Veddige

Första sidan Hallands Nyheter
Som jag skrev igår så öppnar särskild äldremottagning i Veddige efter beslut av Närsjukvårdsnämnden. I framtiden hoppas jag vi skall kunna kalla det Äldrevårdscentral, precis som vi har BVC.

Redan 11 juni klipper jag bandet.

Vill man veta lite mer så lyssna på radiointervju med vårdcentralchefen. Tryck här,

Uppmärksammas också i Hallands Nyheter. Tyvärr måste man vara prenumerant för att kunna läsa artikeln men ni kan få titta på första sidan som jag tagit faksimil av.

Att ha särskilda Äldrevårdscentraler (ÄVC) som en del att bygga vården fär de äldre, äldrekedjan, är att av Folkpartiets vallöften i höst. Och det bästa är att det kommer inte kosta Region Halland totalt mer pengar.

Arbetar man rätt sparar man pengar och ökar livskvalitén och minskar lidande för de äldre, eller som Barbro Westerholm brukar säga,  de åldersrika.

fredag, maj 30, 2014

Närsjukvården i Halland öppnar första "Äldrevårdscentralen" i Veddige

Som ni ser har jag ordet Äldrevårdscentraler i rubriken inom citationstecken. Begreppet finns inte i Region Halland.

Men det Närsjukvårdsnämnden tog beslut om i onsdags är i princip det som andra regioner/landsting kallar för Äldrevårdscentraler.

Fast vi kallar det särskild äldremottagning. För i första hand för dem över 75 år.

Den kommer bland annat innebära en avgränsad mottagning med eget väntrum, ett eget telefonnumer. Man kommer inte behöva ringa och vänta på att bli uppringd. Man kommer direkt till äldresjuksköterska.

Det finns ett särskilt äldreteam.

Patienten kan själva ringa till äldresjuksköterska för att boka en tid.
Patienten kommer via distriktsläkaren för ex demensutredning eller en läkemedelsgenomgång.

Äldreteamet kommer arbeta förebyggande bland annat för att förebygga fallolyckor. Givetvis också ha ett nära samarbete med kommunen.

Region Skåne har ju infört just Äldrevårdscentraler (ÄVC). Men det är ett centralt beslutat uppdrag där de vårdcentraler som startar upp detta också får en särskild ersättning.

Vi i Folkpartiet vill ha det så även i Halland. Centralt beslutat uppdrag som klart definierar vad en Äldrevårdscentral innebär och särskild ersättning.

Inte alla vårdcentraler kommer kunna uppfylla det uppdraget. Så är det även i Skåne. Man behöver ha viss storlek. Förmodligen över 10.000 patienter för att kunna avsätta särskilda resurser för äldre.

I Kungsbacka kommun tror jag regionens vårdcentraler i Kungsbacka stad, Åsa och Onsala vore perfekta att starta med.

BVC (barnavårdscentral) inom ramen för vårdcentralerna är något helt naturligt. Det borde även Äldrevårdscentral (ÄVC) vara.

I avvaktan på att Region Halland centralt tar beslut om Äldrevårdscentraler kommer det vara oerhört intressant att följa vårdcentralen i Veddiges arbete med dessa frågor.

Viktigt är att påpeka att idén om särskild äldremottagning kommer från vårdcentralen själv.

Det är alltid positivt när verksamheten har egna idéer om hur man vill profilera verksamheten,


måndag, maj 26, 2014

Kommer Nick Clegg sitta kvar?

Stora krafter är nu igång inom Liberal democrats i Storbritannien för att avsätta partiledaren, tillika vice premiärministern, Nick Clegg.

Torsdagens lokalval var en stor tillbaka gång för Liberalerna. Men hanterbart eftersom man klarade sig hyfsat i de områden där Liberalerna har parlamentsledamöter.

Baksidan är dock att man idag knappast är ett nationellt parti utan ett parti som finns i öar i landet.

Det som gör att kraften på avgångskraven ökat är katastrofen i valet till Europaparlamentet.

Man gick från 11 ledamöter till en.

Att sitta i en regering ihop med de Konservativa har kostat för Liberalerna. Partiet har fått ge upp ett antal hjärtefrågor bland annat att det inte skall finnas en studieavgift för att få studera på universitet. En fråga som gjort många av deras väljare besvikna.

Storbritannien har val om ett år. Partiet riskerar att tappa minst hälften av sina mandat i parlamentet.

Kan lösningen vara att byta ut Nick Clegg, funderar en hel del i partiet på? I så fall mot vem?

En namninsamling pågår och fler och fler namnkunniga ansluter sig.

Lämna regeringen? Gör man det av taktiska skäl lär väljarna straffa partiet och någon sådan fråga som delar regeringen finns inte just nu.

Tony Blair sa att man kan inte skälla på Labourregeringen i 13 år från vänster och sedan gå i koalition med ett högerparti.

Tyvärr fick han nog rätt. Att säga en sak i politiken och göra något annat brukar aldrig vara lyckat.

Kungsbacka avviker i Europaparlamentsvalet

Kungsbackas resultat i Europaparlamentsvalet avviker en hel del från de nationella resultaten.

För det första skall man komma ihåg att sedan 2009 har många förstagångsväljare tillkommit i Kungsbacka. In- och utflyttningen har varit stor. Nya bostadsområden har tillkommit.

Så kommunen har delvis ändrat karaktär.

Kommunen är dock stabilt borgerlig med 53,1% av rösterna. Skulle man överföra resultatet till kommunfullmäktige skulle mandaten bli 35-36 mot 25-26.

Men det finns vissa saker som avviker.

Socialdemokraterna fortsätter att ha svårt i Kungsbacka. Man backar 0,8% till 13,3%. Sämre än på riksplanet. Kommunen blir mindre och mindre socialdemokratisk.

Men Moderaterna står för största avvikelsen.

På riket tappar man 5,2% men i Kungsbacka hela 9%. Det som borde oroa Moderaterna är att man tappar i vad som borde vara kärnområden.

I valdistriktet Kyvik fick man förra gången (2009) 50,6%. Nu tappar man hela 14,6%. Folkpartiet ökar i samma valdistrikt med 1,6% och även (C) och (KD) ökar. Tyvärr även (SD).

Även i andra typiska moderata områden i Släp och Onsala tappar man stort.

Frågan är om detta är en trend i Kungsbacka? Eller en trend i landet där (M) styr? Snabb koll visar att i kommuner som Täby, Danderyd, Velinge och liknande där man styr tappar man mycket medans det går bättre där man är i opposition.

Efter förra valet sitter Moderaterna på de flesta tunga politiska poster i kommunen. För att vara snäll kan man väl påstå att alla moderata ordföranden inte varit helt lyckade. Kritiken har varit stor.

När man möter väljare framförs det ofta kritik mot den moderata dominansen i Kungsbacka.
Var det det vi såg exempel på nu och en försmak om vad som kommer hända 14 september?

Paralleller finns i Stockholms förorter där (M) blev dominerande 2006 och gick kraftigt tillbaka i många kommuner 2010. Väljarna gillade inte vad man såg under perioden 2006-2010.

Folkpartiet måste vara nöjda med resultatet. Kommunens näst största parti med 16,3% och bara en tillbakagång på 1,7%. Mycket lägre än på riksplanet.

En bra grund att stå på inför höstens val.

Här finns valnattsresultatet för Kungsbacka.

Fotnot: Valet räknas färdigt på onsdag då kan någon tiondel flyttas här och där. DS!