fredag, oktober 05, 2007

Sorglig (s)kuggbudget

Socialdemokraternas skuggbudget är ett resultat av ett parti som inget lärt. Eller inte vill lära. Som kanske hoppas på att nuvarande opinionssiffror skall hålla och man skall komma till makten på avsaknad av politik.

Men det är bara att titta på Storbritannien. För några veckor sedan var Labour 10-14% före de konservativa. Då började Labour och Gordon Brown att fundera på nyval. Idag är det nästan jämt mellan partierna och problematiskt för Brown. Utlyser han nyval kan han förlora. Utlyser han inte nyval riskerar han att anklagas för feghet.

Det kan gå fort i politiken. Rätt vad det är kanske alliansen är i ledningen. Vad gör man då? Byter politik?

En sak är säker med socialdemokraternas budget. Medelklassen i Sverige som bor i storstad och villa får kraftigt höjda skatter om (s) får bestämma. Man får höjd skatt som löntagare, som fastighetsägare och råkar taxeringsvärdet bli för högt får man också förmögenhetskatt.

Hur skall (s) genom denna budget vinna tillbaka väljarna runt Göteborg, Malmö, och Stockholm?

Det är en budget som kommer att minska antalet nya jobb. Samma politik som man förlorade valet på upprepas. För (s) gäller som vanligt att köpa väljare genom olika bidragslöften. Man blir som Kjell-Olof Feldt beskrev det, ”partiet med de goda gåvorna.”

Och för att klara detta så minskar man överskottet i budgeten.

För socialdemokraterna är det som vanligt viktigast att vinna makten. Inte föra en politik man tror på eller som är bra för Sverige.

Dessutom kan man fundera på hur denna budget skall kunna samordnas med att tänkta samarbetspartnerna (v) och (mp).

Enligt Lars Ohly är ju budgeten anpassad för mycket till alliansens. Och miljöpartiet vill ju bland annat höja bensinskatten kraftigt och presenterar en hel del föslag som inte finns med i s-budgeten. Vilken politik gäller för vänstersidan vid valvinst 2010?

Socialdemokraterna vill ju dessutom införa kommunarrest för flyktingar vilket (s) och (mp) direkt avvisar. En (s)-flört med främlingsfientliga krafter.

Socialdemokraternas skuggbudget kan sammanfattas med ett ord, sorglig.

Och lika sorgligt är det i Norge. Kanske en försmak av vad vi skulle få med Mona Sahlin som statsminister, Lars Ohly som finansminister och Peter Eriksson som miljöminister.

I en högkonjunktur lägger Norska regeringen fram en budget en kraftigt expansiv budget med budgetunderskott. Givetvis för att man inte kan komma överens om utgiftsminskningar utan bara om utgiftsökningar.

En dosa snus kommer i Norge att kosta 84 kronor……..

onsdag, oktober 03, 2007

Låt Stockholmsregionen betala sin egen opera

Utredaren Christina Rogestam anser att det bör byggas en opera i Stockholm. Prislappen 4-5 miljarder nämns.

Hon nämner de nya operahusen i Helsingfors, Köpenhamn och Oslo, men inte med ett enda ord GöteborgsOperan. Så typiskt.

Jag har inget emot en ny opera, men vem skall betala?

Hon skriver att ett nytt operabygge inte enbart kan vara en statlig angelägenhet. Jag ser det överhuvudtaget inte som en statlig angelägenhet. Det är i första hand en angelägenhet för Stockholmsregionen och staten kan vara med på ett hörn.

När GöteborgsOperan byggdes var det en finansiering där grunden var pengar från kranskommunerna, näringslivet och privatpersoner. Göteborg bidrog med bland annat tomten. Göteborg tog också ansvar för framtida driften.

Min egen kommun Kungsbacka bidrog med ca: 13 miljoner.

Staten kom in i senare skede och betalade bland annat tillbaka den skatt som företagen fick betala på sponsringen.

Likadant tycker jag Stockholmsregionen skall göra. Vill man ha en opera får Landstinget, Stockholms kommun, kommunerna kring Stockholm och näringslivet stå för merparten.

Att be staten betala 4-5 miljarder för en opera i Stockholm är direkt utmanande. Staten bör inte heller vara pådrivande då det skapar förväntningar om att staten skall stå för merparten av pengarna. Tillsätt gärna en utredningsman men klargör innan hur finansieringen skall gå till.

Utredningen innehåller också en massa andra förslag om statliga pengar till kulturinstitutioner i Stockholm.

Som vanligt förstår man uppenbarligen inte att det finns ett rikt kulturliv utanför Stockholm. Göteborgs symfoniorkester är nationalorkester. GöteborgsOperan skulle mycket väl kunna vara nationalscen för bland annat dans.

Och alla museer behöver inte ligga i Stockholm.

Vad visste Carin Jämtin?

Det har uppenbarligen inte funnits någon ordning och reda i den svenska biståndspolitiken. SIDA har varit en katastrof.

Pengar har bara försvunnit. Jag har alltid varit en vän av bistånd. Kämpade som ung FPU:are för 1 % målet. Då känns det helt enkelt för jäkligt att socialdemokraterna misskött biståndet på detta sätt.

Vad visste Carin Jämtin? Om hon visste något varför gjorde hon inget? Och om hon inte visste, varför visste hon inget?

Kanske den snacksaliga Mona Sahlin kan berätta. Och jag saknar Lars Ohly och Peter Eriksson som är så snabbt ute i andra frågor med kritik och avgångskrav. Lika tyst där som när bristerna i svensk skola avslöjas.

Och jag saknar givetvis Carin Jämtin. Denna "stjärna" på socialdemokratiska himlen som nu faller tungt.

- Det är häpnadsväckande och deprimerande siffror, det finns anledning att vara mycket orolig, säger Riksrevisionens projektledare Staffan Ivarsson till Dagens Nyheter.

De har i projekten funnits fejkade kvitton och närvarolistor. Omotiverat höga löner, lokalkostnader och konsultkostnader. Vissa av projekten har inte betalat in lagstadgade skatter och arbetsgivaravgifter.

Förstår socialdemokraterna hur mycket de har skadat biståndspolitiken? Sådana här avslöjanden ger verkligen biståndsmotståndare argument att skära ner biståndet. Varför skall man ge bistånd när det ändå inte kommer fram?

Nu anmäls Jämtin till KU. Mycket bra.

Klantigt av Odell som skadat (kd) och regeringen

När Finansinspektionens rapport om Carnegie kom borde Mats Odell direkt ha insett att han och därmed regeringen måste distansera sig från Carnegie. Karin Forseke borde direkt ha avgått, nya statssekreteraren Urban Funered borde ha lämnat sin post och Carnegie skulle ha avskiljts från uppdrag hos regeringen.

För det var så det skulle gå ändå. Och nu har vi facit. Forseke och Funered har lämnat sina poster och Carnegie har självmant, eller efter påtryckning, lämnat sina uppdrag.

Mats Odell gjorde en total felbedömning när det gäller behovet av det som i USA heter ”damige control”. Att minska de politiska skadorna. Genom att inte göra något så ökade skadorna för Odell själv, kristdemokraterna och regeringen.

Jag skrev igår att jag tror på regeringsombildning under 2008. Att Mats Odell då byts ut är ingen högoddsare . Göran Hägglund lär då vilja ha ett nytt statsråd för att profilera (kd) och efter denna affär är det förhållandevis enkelt att byta ut Odell.

Jag tror dessutom att hans efterträdare heter Acko Ankarberg Johansson. Idag kommunalråd i Jönköping.

Uppdatering 13.26

Nu säger Mats Odell att det var något förhastat att antälla Urban Funered som statssekreterare. Håller helt med men då kunde han varit lika snabbt att skilja honom från sin tjänst när Carneigieskandalen avslöjades.

tisdag, oktober 02, 2007

Rehn, Lindholm, Odell, Forseke, Schulman och Putin

Så är Blåvitt, eller som de var igår blårosa, i topp igen. Efter 3-0 mot Hammarby känns det som det är möjligt att få guld i år. SVT:s sportnytt kommer givetvis att försöka blåsa upp Djurgården och även AIK. Så funkar dem ju där.

Typiskt är ju också att Djurgårdens assisterande tränare Paul Lindholm säger ”Det vore synd för svensk fotboll om Kalmar vann”.

Ett riktigt korkat uttalande.Lika korkat som Johan Arnengs "jävla skämt om Kalmar tar ett SM-guld".

En sådan där lite överlägsen attityd från Stockholmshorisont som säkert tänder spelarna i Kalmar extra. Var det en psykning så var den totalt misslyckad.

Magnus Hedman sågade direkt Lindholms uttalandet och sa ” Den som tar flest poäng vinner allsvenskan, så enkelt är det”

I Blåvitt har vi Sveriges bästa stockholmare, Stefan Rehn. Men han är ju nästan västsvensk efter alla år i Göteborg som spelare och nu tränare. och han skall ta gulden hem igen.

Mats Odell har visat dåligt omdöme att inte direkt sparka Karin Forseke när Finansinspektionen varnade hennes gamla företag. Även statssekreteraren, som var Carnegies jurist, borde gå.

Det är inte oppositionen som tvingar Forseke att gå utan omständigheterna att hon var VD när den kritiserade verksamhetn byggdes upp och att den årsredovisning, för 2005, hon skrev under är felaktig. Är man VD är man ansvarig, punkt slut.

Jag tror att regeringen Reinfeldt kommer att ombildas hösten 2008. Lars Leijonborg lämnar för EU som parlamentsledamot eller kommissionär. Lena Adelsohn har nog också gjort sitt och kristdemokraterna behöver rett nytt namn i regeringen. Då får Mats Odell gå. Han ger inte Kd några röster idag.

Någon vid namn Alex Schulman har lagt ner sin blogg. Vem bryr sig? Vad har han tillfört? Var det inte han som delade ut priser i postkodmiljonären ihop med sin bror? Kanske han kan få jobb där igen?

Ryssland börjar likna lite av en bananrepublik. När Vladimir Putin inte får omväljas som president så ger man presidenten mindre makt och premiärministern mer och hokus pokus kandiderar Putin till parlamentet och vill bli premiärminister.

Tjänstgjorde för första gången i Landstingsfullmäktige i Halland igår. Talade för vår motion om samverkan mellan kommunerna i länet och landstinget i servicefrågor. Motionen var ju föreslagen att bli bifallen och det blev också beslutet. Det var kul att vara med och prata och besluta. Vi får se om det blir fler gånger.