lördag, december 08, 2007

Priset för vår demokrati

Kammarrätten upphävde länsrättens inhibition (verkställighetsförbud) för demonstrationerna i Salem.

Ett bra beslut.

Jag har noll och ingen sympati för de som kallar sig för ”salemfonden” men rätten att demonstrera måste vara absolut.

Börjar man glida på denna rätt eller göra en bedömning av de åsikter demonstranter har så är man på fel väg. Demonstranters åsikter får aldrig avgöra om de får tillstånd eller inte. Inte heller om det riskerar bli bråk mellan olika grupper.

Jag har stor förståelse för Salems kommun och de som bor i Salem. Varför skall denna kommun behöva vara en symbol för demonstranter på yttersta högerkanten?

Givetvis kommer motdemonstranter. Det känns också rätt. Man måste få visa sin avsky för dessa högerextrema grupper.

Jag läste i norska tidningar att man till och med bussar folk från Norge, Danmark och Tyskland får att demonstrera mot nazistgrupperna.

Så det lär bli en hel del för polisen att göra.

När man tittar på rätten att demonstrera så glöm inte Voltaires ord för flera hundra år sedan. Lika aktuella idag.

”Jag kanske ogillar din åsikt men jag försvarar med näbbar och klor din rätt att uttala den”.

fredag, december 07, 2007

Helsingborg är en klubb i kris.

Bråk mellan styrelseledamöter. En strategi att köpa postorderspelare. Snabbt billigt och kortsiktigt.

Skapa absolut inte kontinuitet och bygg upp något utan handla hela tiden kortsiktigt.

Det är väl vad man kan säga om Helsingborg.

Och nu säger Stuart Baxter upp sig. Förvånande? Inte ett dugg. Vem vill träna en sådan klubb?
Alla tränare vill bygga långsiktigt och värva spelare som passar in och känner för klubben. Inte bara få en spelare som snabbt vill visa sig för att få bättre kontrakt någon annanstans. Spelare som inte spelar för laget utan sig själv.

Henke Larsson lär också sluta.

Hur länge har Helsingborg råd med Sten-Inge Fredin som ordförande? När säger fansen att det är nog?

Stuart Baxter (bilden ovan) lär nog inte få svårt att få ett jobb.

Ytterligare en misslyckad (s)-utnämning.

Inte förvånande att rikspolischefen Stefan Strömberg (bilden) får gå. Under hans tid har polisen inte utvecklats till det bättre. Kritiken har varit hård mot honom.

Han har ingen bakgrund som polis utan är byråkrat. Inte speciellt lyckat.

Det avbrutna mötet från igår handlade givetvis inte om fortsatta diskussionen om polisens verksamhet utan han fick ett förslag av justitieminister Beatrice Ask att antingen acceptera omplacering eller bli avskedad. Detta tänkte han på under natten och blir nu omplacerad.

Hoppas nu polisen kan få en nystart. Inte minst måste vardagsbrottsligheten attackeras. Får man inbrott i sin bil eller bostad får detta inte bara regelmässigt skrivas av.

Beatrice Ask får nu chansen att rekrytera en bra och duglig chef för polisen. Varför inte en kvinna?

Ytterligare en misslyckad utnämning av Thomas Bodström och den f.d (s)-regeringen.

När Strömberg fick jobbet sa Bodström: "skarp, nytänkande och stabil som en gotländsk rauk" Jasså.

Kanske dags för en person med polisbakgrund denna gång.

Bravo Birgitta!

I ett uttalande protesterar Birgitta Ohlsson (fp)(bilden) mot att Robert Mugabe bjudits in till toppmöte mellan EU och Afrikanska Unionen i Lissabon. Robert Mugabe är en gammal vänsteridol förvandlad till dikator som kört sitt land totalt i botten.

Birgitta Ohlsson säger i uttalandet:

”- EU ska vara en röst för demokrati, utveckling och mänskliga rättigheter i Afrika. Under sina 27 år vid makten har Robert Mugabe stampat sönder förutsättningarna för en demokratisk utveckling i Zimbabwe. Han reser till toppmötet i Lissabon för att vinna legitimitet för sitt katastrofala styre. EU:s regeringschefer får inte låta Mugabe stå oemotsagd. Han bör ställas till svars för sina grova övergrepp och brott mot det zimbabwiska folket”

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown bojkottar mötet pga. Mugabe. Det borde Fredrik Reinfeldt också ha gjort.

Helst skulle alla EU:s stats- och regeringschefer ha sagt att det blir inget möte om Robert Mugabe kommer.

Bravo Birgitta.

ICA har bara att erkänna

Att fusket med köttet pågått tidigare är inte ett dugg förvånande. Om Uppdrag granskning väljer fyra butiker på måfå och alla fyra fuskar så kan det inte bara vara dessa fyra av 1400.

Förmodligen är det en kultur inom ICA.

En f.d. kvalitétsledare, som ”inte behövdes” bekräftar detta.
Fusket fanns åtminstone redan 2003. Och detta är ICA:s stora problem. Det finns förmodligen hundratals f.d. anställda ute i landet som kan bekräfta fusket och att det förekommit under många år.

Om en handlare säger att ”jag fuskar inte” kan säkert f.d. anställda bekräfta att fusk visst förekommit i den butiken.

Det finns bara en sak att göra.

Erkänna att man har fuskat. Byt ut de i ledningen som vetat om detta men inget gjort och börja om med på ny kula med ny ledning och omfattande kontroller.

Att förneka kommer bara att skapa mer skandaler.

Att ICA-Stig (bilden) stoppas i TV är ganska naturligt. ICA måste fundera rejält hur man skall möta svenska folket innan nya reklamfilmer.

Det skulle vara intressant om media kunde få fram om det bara är ICA som fuskar eller något hela livsmedelsbranschen gör?

Uppdatering 13:43

Nu kallas samtliga 1400ICA handlare till möte. Och de kaxiga handlarna i TV gör avbön. Räcker det? Får de lämna sina butiker?

Nu får även Coop kallas fötter och medger fel. Axfood nästa?

torsdag, december 06, 2007

ICA:s förlorade heder.

Hur kan man riskera så mycket för att tjäna lite extra? De butiksägare som medvetet har låtit personalen märka om i första hand köttfärs, och ge färsen ny datum, måste ha förstått att kommer detta fram är det en katastrof för ICA.

ICA har på ett skickligt sätt byggt upp sitt varumärke med bland annat filmerna om ICA-Stig, (bilden)

På några minuter skadas detta varumärke oerhört. Och det kommer kosta ICA:s handlare, skyldiga som oskyldiga, mycket pengar.

Den handlare i reportaget som skyller på en medarbetare och den som ifrågsätter om det är hans butik är bedrövliga ynkryggar.

Det som gör att man funderar hur det är ställt inom ICA är att SVT:s Uppdrag granskning väljer ut fyra affärer och alla fuskar. Om man valt nio butiker hade alla nio fuskat?

Frågorna är många.

Är dessa fyra butiker dem enda som fuskar?

Hur utbrett är fusket?

Har ICA:s ledning, där det finns flera f.d. handlare, känt till att det är på detta sätt?

Är det en kultur inom ICA?

Givetvis funderar man också över om andra butikskedjor har samma kultur eller om det pga. att det är enskilda handlare som äger varje butik finns en speciell ICA kultur.

ICA har förlorat sin heder och måste lämna svar på alla frågor om man skall få tillbaka den.

Uppdatering 12:22

Fick precis en e-post från en ICA handlare som läst min blogg. Han var förtvivlad. Han har i sin mindre butik varit mycket noga med märkningen och får nu kritiska frågor från kunderna.

Givetvis finns det hederliga ICA handlare där ute som är totalt oskyldiga men som drabbas av rubrikerna om fusk. Tänk om de som fuskat vågade erkänna detta och träda fram så vi som kunder kunde stödja de som lägger ner sin själ för att ha en bra butik med färska varor med hög kvalité.

Uppdatering 12:34

Hakon Invest är en av Ica-koncernens största ägare. På två dagar har denna aktie tappat fyra procent av värdet. Även börsen reagerar.

tisdag, december 04, 2007

Vilken försvarspolitik har vänsterblocket?

Det är ju mycket glädjande att det finns sådan enighet i försvarsberedningen.

Och alla tycks gilla det. Utom vänsterpartiet.

Jag skulle vilja säga att det är en "unik samsyn" i år. Det är ett genombrott, sade Håkan Juhol (s) till DN och berömde den moderate ordföranden.

Klimathotet, globala smittor och massförstörelsevapen är det hot som lyfts fram.

Försvarsberedningen ser inget direkt militärt hot mot Sverige. Det gäller inom "överskådlig tid".

Vänsterpartiet är dem enda som reserverar sig mot beredningens slutsatser.

Det är alldeles för Nato- och EU-vänligt och har för lite av alliansfrihet, enligt (v).

Vänsterpartiet vill också att Sverige lämnar organisationen Partnerskap för fred, där en rad länder utanför Nato samarbetar med alliansen.

Snabbinsatsstyrkan Nordic Battlegroup, som står beredd från årsskiftet, vill vänsterpartiet därmed också avveckla. Insatser i utlandet ska bara kunna ske på direkt uppdrag av FN.

"Vänsterpartiet motsätter sig bestämt den ökade militariseringen av EU och initiativen till ett gemensamt försvar i unionen. Medlemskapet i EU undergräver vår militära alliansfrihet och oberoende säkerhetspolitik", skriver deras ledamot Gunilla Wahlén enligt DN.

Vänsterpartiet kritiserar beredningens majoritet för att de är positiva till samarbetet mellan Europa och USA och dess betydelse för den europeiska säkerheten.

Den fråga man direkt ställer sig är hur ser en försvarspolitik ut om (s), (mp) och (v) bildar regering? Kommer Sverige att lämna partnerskap för fred och lägga ner Nordic Battlegroup?

Innan 2010 kan väl väljarna få veta.

måndag, december 03, 2007

Hade Hägglund något val?

Kd-ledaren Göran Hägglund har haft ett svårt avvägande att göra. Sänkt bensinskatt var ett av kristdemokraternas stora vallöften 2006. Efter valet har man medverkat till bensinskattehöjningar.

Å andra sidan har klimatdebatten fått ordentlig fart.
Bilisterna är en av de stora miljöbovarna.

Skulle (kd) bryta ett vallöfte eller framstå som totalt ointresserade av miljön?

I en debattartikel i DN berättar man att till slut beslöt man sig för att miljön får vinna före vallöftena. Ett bra beslut. Och hade man något val?

Oavsett hur man hade valt så hade det blivit kritik. Givetvis kallar Motormännen detta för ett svek. Men vad är Motormännens lösning mot klimathotet?

Höjd bensinskatt är en kortsiktig lösning som slår lite hur som helst.

Effektivast skulle vara om man beslöt att alla nya bilar 2012 som drar mer än 0,4 liter per mil och har mer utsläpp än 100 gram koldioxid per kilometer beskattades så rejält så klarade bilen inte dessa krav fick man milkostnader på 80 kr.

Och att bilar som inte uppfyllde dessa krav 2012 inte kunde vara förmånsbilar. Eller fick ett extra förmånstillägg på 60 000 kr.

Sätts fordonsindustrin under press så kommer man att hitta metoder både för bättre rening och minskad förbrukning.

I ett så glest befolkat land som Sverige kan aldrig kollektivtrafiken ta över. Gällivare och Smålandsstenar får aldrig tunnelbana. Många kommer alltid behöva bilen. Och det är bilen som måste pressas till att bli miljövänlig.

Nu testas demokratin i Venezuela

President Hugo Chávez förlorade omröstningen om en ny grundlag i Venezuela.

Det folket bland annat sa nej till var:

1. Venezuela blir en "socialistisk, bolivarisk republik".

2. Socialistisk grundsyn" ska prägla skolans undervisning.

3. Undantagslagar får införas av presidenten

Chávez säger att han accepterar resultatet. Men också att det lever vidare.
Han kan ju gå tre vägar. Acceptera nuvarande grundlag som innebär att Chávez inte kan väljas om. Söka efter en kompromiss som kan få stort stöd i landet eller kampanja för sitt eget förslag med mer eller mindre demokratiska metoder.

Presidenten Hugo Chávez demokratiska sinnelag och Venezuelas demokrati testas när han nu måste välja väg.

Hugo Chávez har ju haft stor uppfattning om sin egen förträfflighet och förvandlats till en slags resande politisk clown.

Och hela tiden en massa hot om att bryta förbindelserna med Spanien ena dagen och Colombia nästa osv.

Jag tror faktiskt att det finns personer i Venezuela som röstat nej på grund av hans clownerier.

Detta kan vara början till slutet för Hugo Chávez. Skulle han acceptera att det blir så eller vara beredd att ta till de metoder som finns för att behålla makten?

Skall han gå till historien som en något excentrisk men demokratisk president eller som en av de folkvalda presidenter som inte kunde acceptera nederlag och utvecklades till en diktator.

söndag, december 02, 2007

Varför är man nöjda med lottningen?

Den allmänna bilden bland så kallade experter och spelare är att Sverige hamnade i en förhållandevis lätt grupp. Det är ingen mardrömsgrupp men en svår grupp.

- Jag sitter här med ett leende på läpparna. Vi har ett gyllene läge att gå vidare, Magnus Hedman till Aftonbladet.

– Jag är jätteglad. Man ska inte underskatta andra lag, men vi ska vara väldigt glada över den här lottningen, säger Glenn Hysén.

Jag förstår inte optimismen. Grekland är faktiskt regerande mästare. Man vann 2004 i Portugal. Tog sig lätt till ett nytt EM-slutspel.

Spanien såg vi för några veckor sedan hur bra de kan vara och så har vi Ryssland som är en joker.

Med holländaren Gus Hiiddink som tränare. En man som gjort underverk med lag som Sydkorea och Australien.

Jag ser det som oerhört svårt att nå kvartfinal i denna grupp. Speciellt med det laget Sverige har idag. Ett åldrande lag där många spelare är på klar nedgång.