måndag, december 31, 2012

Nyårsfunderingar

Vi börjar närma oss slutet på 2012. Ett på många sätt intressant år. Själv känner jag att jag under två år kommit väldigt väl in i uppdraget som ordförande i Närsjukvården i Region Halland. Det är ett oerhört roligt uppdrag.

Vi har en duktig personal och det känns mer och mer som regionens vårdcentraler och tandvård klarar konkurrensen bättre och är på offensiven. Ekonomin ser också ut att vara i balans. Exakt svar får vi några veckor in på nya året men efter 11 månader såg det bra ut.

Även om jag hade lång erfarenhet från politiskt arbete var det många nya frågor för mig i denna nämnd, men väldigt spännande sådana.

Region Halland står dock inför stora utmaningar. Att få sjukhusen att gå ihop är största prioritet. Förändrat skatteutjämningssystem där Halland förlorar pengar 2014 hjälper ju inte till.


På riksplanet är det många som har utmaningar.

Jan Björklund måste få Folkpartiet att resa sig. 1-1,5% under valresultatet 2010 duger inte. Lösningen är delvis att bredda partiet och inte bara prata skola.

Annie Lööf måste få sitt parti med sig. Idéprogrammet ser inte ut att lösa detta. Lokala centerpartister i Halland gillar idéprogrammet, enligt SR Halland, men inte förslagen om månggifte, platt skatt, fri invandring och avskaffad skolplikt. Men vad finns då kvar av det som skulle profilera Centerpartiet?

Stefan Lofven måste presentera en politik. Smekmånaden för honom och (S) är för länge sedan över. Hans lösning är förmodligen att ligga nära alliansen men med socialdemokratisk vinkling. Men kommer partiet att acceptera detta, speciellt de som ligger till vänster?

Jonas Sjöstedt kommer fortsätta vara arg vänster, men ger det några väljare? Inte hittills.

Fredrik Reinfeldt och Moderaterna kommer fortsätta sitta still i båten när det blåser ekonomiskt. Varför ändra denna lyckade taktik men, som många regeringspartier i samma situation upplevt runt om i världen, den går bara till viss del. När valfrågan blir enbart regeringsduglighet eller inte och inte sakfrågor brukar problemen komma.

Miljöpartiet har hyggliga siffror, men vad vill dem? Regera med (S)? Kanske med allianspartier? Vilken politisk inriktning skall man ha? Barnlediga språkrör har gjort att man hamnat i  någon slags positiv mediaskugga men snart kommer frågor att ställas till dem. Men har man svar?

Slutligen Jimmie Åkesson och SD som kan glädja sig åt bra siffror men hur länge kan skandalerna dominera utan att opinionssiffrorna drabbas?

Baksidan är också att ju fler skandaler desto längre ifrån samarbete med andra kommer man. Det drömscenario man har, att hamna i en dansk situation, där Dansk Folkparti varit del av regeringsunderlaget och förhandlat med regeringen, kommer man längre och längre ifrån.

Slutligen önskar jag alla läsare ett Gott Nytt År och vi hörs 2013. 

DN GP SVD

Vågar Göteborgs politiker säga nej till folkomröstning?

När idén om trängselskatt i Göteborg lanserades så lovades folkomröstning. Precis som i Stockholm.

Men när det kom i läget att fatta beslut glömdes detta löfte bort.

Det innebar att ett parti Vägvalet bilades som är emot trängselskatt. Man tog sig också in i kommunfullmäktige 2010.

Protesterna mot trängselskatten har varit omfattande. Inte minst det faktum att man låser in vissa stadsdelar. Det går inte att åka att handla utan att betala skatt. Man skall till barnens skola inom stadsdelen, ny betalning osv.

Men det jag personligen tycker är fel är att det inte går att köra förbi Göteborg utan att betala. Skall jag till Kungälv från Kungsbacka skall jag betala trängselskatt. För vadå? Jag åker förbi, inte in i Göteborg.

Nu har GT samlat in 45.000 namn vilket enligt lag innebär att frågan om folkomröstning skall prövas av kommunfullmäktige.

Vågar man säga nej?

Att inte hållit vallöftet om folkomröstning första gången är illa nog men vägar man säga nej igen?

Blir det nej ännu en gång så kommer valet 2014 bli en enda stor folkomröstning om trängselskatten.

Socialdemokraterna skall vara extra rädda för att det är i områden de är stora det mullrar mest. Och valet 2014 skulle kunna innebära att Vägvalet får 15-20% av rösterna och staden går ej att regera utan stöd av dem som givetvis kommer kräva avskaffande av trängselskatten för att stödja/ingå i en majoritet.

Den enda lösningen är förmodligen att ha en folkomröstning i samband med valet 2014. Då får väljarna pröva trängselskatten under en tid samtidigt som det går att säga nej till trängselskatten och rösta på sitt vanliga parti.

I Stockholm vände en prövotid ett starkt nej till ett ja.

För det är ju ändå så, är nuvarande majoritet beredd att förlora makten på trängselskatten och skadas politiskt för lång tid framöver? Och för oppositionen M+FP+KD, vill man fortsätta i opposition i ytterligare 10 år, också politiskt skadade på grund av trängselskatten?

Något block eller enskilt parti kommer säkert försöka rycka till sig initiativet.

Vilken politiker är först ut med att förespråka lösningen med folkomröstning på valdagen 2014?

 GP 2 SVD 
3