torsdag, juni 11, 2009

Helene Odenjung efter Leijonborg?

Lars Leijonborg (FP) meddelade idag att han lämnar regeringen. Han stannar tills efterträdare är utsedd.

Det vore rätt konstigt om Jan Björklund inte känt till hans avgång längre tid och därför redan har frågat tänkbara personer.

Frågan är om det blir en regeringsombildning. Statsråd som lämnar, byter jobb med varandra och att departementens ansvarsområden förändras.

Gordon Brown i Storbritannien har precis genomfört en sådan förändring. Och han måste ha val senast i juni 2010. Men i det landet är det konstigt om man inte bildar om regeringen minste en gång per år.

Vi har inte den traditionen i Sverige.

Om det bara blir att ersätta Lars Leijonborg rakt av gissar jag att Helene Odenjung, kommunalråd i Göteborg för Folkpartiet, är en av favoriterna.

Helene kan utbildningsfrågor och är partiets 2:e vice ordförande. Alltså en stark kandidat.

Dessutom skrev Helene såhär på Facebook igår:

Helene Odenjung: överväger framtida alternativ. Svårt, men spännande!

Även om det blir departementsförändringar bör Helene vara en stark statsrådskandidat.

Svd1234DagenDN123Expressen23GP23Aftonbla2

Tack Lasse!

Forsknings- och högskoleminister Lars Leijonborg (FP) meddelade idag att han avgår.
Jag gissar att nya uppdrag väntar. Han vore med sin erfarenhet en mycket bra EU kommissionär.

Såhär skriver han själv i ett pressmeddelande:

- Efter mer än fyra decennier i politiken och tjugo val- och folkomröstningskampanjer känner jag för att göra något annat. Jag har bestämt mig för att jag inte vill ladda om för en tjugoförsta valrörelse. Jag tänker alltså inte kandidera i valet 2010 och då är det naturligt att nu lämna regeringen, säger Lars Leijonborg.

- Jag är stolt över det jag åstadkommit under mina år som statsråd. Forsknings-propositionen 2008 innehöll den i särklass största forsknings- satsning som någonsin skett i Sverige. ESS i Lund för 13 miljarder kronor blir en av Europas största forskningsanläggningar och kommer att innebära ett stort lyft för svensk forskning. Globaliseringsrådets slutrapport innehåller en rad viktiga förslag, som tagits emot väl. Jag är tacksam mot Jan Björklund att jag fått tillfälle att fullfölja bland annat de uppgifterna. Jag har satt stort värde på samarbetet med mina kollegor i regeringen och Fredrik Reinfeldts ledarskap under de här åren, säger Lars Leijonborg”


Lars Leijonborg är en veteran i Folkpartiet.

FPU ordförande, partisekreterare, chefredaktör för tidningen NU, tjänsteman i regeringskansliet 1976-82, riksdagsman, gruppledare, partiordförande och statsråd m.m.

Och Lars Leijonborg kommer alltid bli ihågkommen för valet 2002. Då han och Folkpartiet var mer eller mindre utslagna och hänvisade till 4% spärren men gjorde ett kanonval.

Tack Lasse och lycka till på nya uppdrag.

DNExpressAftonblSvdSydsvGPSvd2Svd3DN

onsdag, juni 10, 2009

Analys - Vad innebär EU valet för 2010?

Borrar man sig ner i statistik ser man en del intressanta saker. Inte minst nya trender.

Du kanske inte håller med om min analys nedan men detta är hur jag ser det.

Centerpartiet

Håller i storstäderna. Maud Olofssons omsvängning att kalla Centerpartiet liberalt går hem i storstadsregionerna. Men inte i traditionella centerområden. Stockholms län, Stockholms stad, Göteborg och Malmö m.fl ökar man.

Men i f.d. centerfästet Halland går (C) tillbaka. I Laholm är Folkpartiet till och med större. En kommun där Centerpartiet en gång hade 50 % i kommunalvalet.Även i Jönköping, Kalmar och Skåne går man tillbaka.

Är det ett nej till den nya centerliberalismen vi ser. Jag träffar många centerpartister i Halland som bara fnyser åt Centerpartiet som liberalt parti. Går dessa till (KD) och (M)?

Moderaterna

Fick åter lära sig att de har lätt att fånga missnöjet i opinionssiffror men svårt att överföra det till valresultat. Går svagt framåt mycket på grund av Junilistans kollaps.

I vissa storstadsområden gjorde (M) ett dåligt val 2004. I t.ex. Kungsbacka fick Junilistan 16,8% 2004. Nu tar (M) tillbaka en stor del av dessa röster.Gissar att i nästa val kommer (M) kampanja mer på sakfrågor och mindre på hur duktiga deras statsråd är.

Folkpartiet

Givetvis en Marit Paulsen effekt. Men man skall inte underskatta att Marit får många att lyssna på budskapet. Har nu problemet/möjligheten att omvandla intresset i detta val till 2010.

Att vara en vinnare ger i alla fall självförtroende i partiet.

Kristdemokraterna

Satsade allt på ett mandat genom att vända sig till sina kärnväljare och tänkbara väljare med kristen bakgrund. När man har sänkta alkoholkvoter som största valfråga så försöker man inte bredda partiet utan mobilisera en liten grupp väljare.

Det stora misstaget var att inte toppa med Alf Svensson och ha Ella Bohlin tvåa. Då hade Alf förmodligen dragit med sig Ella in.

Socialdemokraterna

Man fortsätter gå kräftgång i storstadsregionerna. Inte konstigt då deras politik inte attraherar medelklassen i storstäderna. Den traditionella socialdemokratiska politiken går helt enkelt inte hem där.

Den går hem i Norrland och andra ställen, det visar valet tydligt. Men utan storstäderna vinner man inga val. En radikal socialdemokrat med miljöintresse i storstaden väljer hellre Miljöpartiet.

Miljöpartiet

Att skippa utträdeskravet ur EU var ett lyckokast. Har en möjlighet att fånga miljömedvetna storstadsmänniskor. Blir man för lierade med (S) kan dock en del av dessa gå högerut. Att bli ett mer Europeiskt grönt parti är nog en framgångsväg.

Vänsterpartiet

Kollaps är det rätta ordet. Ett bakåtsträvande parti som måste fundera över både politik och politiker. Redan krävs Lars Ohlys avgång.

Man måste återigen bestämma sig om man skall bli ett socialistiskt vänsterparti och slänga kommunismen i graven eller det blandparti man är idag. Och skall man slopa kravet att Sverige skall lämna EU?

Junilistan

Utan pengar, kända partiledare och medieintresse somnar man nog snart in.

Ställer säkert upp 2014 men ingen kommer bry sig.

Piratpartiet

Fångade upp något de etablerade partierna missade. Fildelning, FRA och IPRED betyder mer för ungdomar än ekonomi, EU ordförandeskap, kärnkraft, A-kassa, fastighetskatt och liknande frågor.

Ett problem för dem är att om de etablerade partierna sköter sig så kommer man snabbt försöka ta över Piratpartiets frågor.

Och kan de hålla samman? Partier som Ny demokrati och Junilistan har snabbt blivit oense och splittrats.

Skall Piratpartiet ställa upp i riksdagsvalet kommer man granskas av media på helt annat sätt. Det kan bli tuffa utfrågningar där media kräver svar även på andra frågor.

tisdag, juni 09, 2009

Ett parti i mängden

Socialdemokraterna gör i valet till Europaparlamentet sitt sämsta val i modern tid.

Som Dick Erixon påpekar så backar man från 24,65% till 24,63%.

Det slutliga resultatet har vi på onsdag. Och (S) brukar aldrig gynnas av slutsammanräkningen.

Hur kan detta vara annat än en katastrof? När blev Socialdemokraterna nöjda med 24 %?

I sitt tack till medlemmar och sympatisörer skriver Mona Sahlin:

- Väljarna har varit tydliga: jobben ska sättas först och då måste moderaterna komma sist.

En fullständigt obegriplig mening. Väljarna har varit tydliga på en punkt. EU motståndet är på väg att dö ut. Nu är vi med och skall göra det bästa av situationen. Moderaterna kom dessutom tvåa och den allians man ingår i blev större än Mona Sahlins rödgröna röra.

Socialdemokraten Håkan Juholt vågar dock skriva precis som det är i ett brev till medlemmar:

Han skriver:

- Trots att vi har gjort vår bästa EU-valrörelse någonsin, blev valresultatet ett allvarligt bakslag för oss socialdemokrater. Utan din insats hade resultatet blivit ännu sämre.

Som vanligt kan han inte låta bli att i varje läge slänga skit på Moderaterna och skriver:

- Låt söndagens valresultat, som är mycket dåligt för oss, men en total katastrof för moderaterna bli ett ordentligt avstamp inför näst års viktiga val.

Jag är inte moderat men någon katastrof är det knappast för (M). Man går svagt framåt. Dock en ordentlig tankeställare att man kanske skall våga kampanja på sakfrågor och inte på att Fredrik Reinfeldt är en statsman och Anders Borg en skicklig finansminister.

Socialdemokraterna måste vara oroliga. Man förlorade 2006 års val på att man förlorat storstadsregionerna. Det är där de flesta svenskar bor.

Valet till EU parlamentet visar på ytterligare förluster. I många storstadskommuner är (S) trea eller som i Stockholms kommun hamnar man först på fjärde plats.

En gång var under 42 % en katastrof för (S). Nu är 24-25% en framgång.
Socialdemokraterna har blivit ett parti i mängden.

PS! Tycker fortfarande att det är obegripligt att (KD) när man satte Alf Svensson på listan inte satsade på honom till 100%. Nu kommer han ändå in men som första namn hade KD haft chans på två mandat. Ett till Ella Bohlin också. DS!

Svd2Aftonbl

måndag, juni 08, 2009

Corazza Bildt och Alf Svensson till EU

Just nu har personröster i 611 distrikt räknats. Ca: 10 % av alla röster.

Tendensen är klar. Alf Svensson kommer representera (KD) i EU parlamentet under de närmast 5 åren. Ella Bohlin får stanna hemma . Något annat skulle vara en sensation.
Alf Svensson har ca: 36 % kryss mot Ella Bohlins ca: 18 %. Och tendensen håller i sig när nya distrikt blir klara.

Att placera Alf Svensson på listan var ett risktagande. Hans popularitet skulle ge många kryss. När han kommer in visar det sig att inte ha Alf Svensson på första plats var också ett stort misstag.

Hade Alf varit med i alla debatter, i Tv reklam och i annonser är jag säker på att KD dragit 2-3% fler röster och ytterligare ett mandat. Då till Ella Bohlin som kunde stått på plats nummer två. Ett mycket stort strategisk misstag.

Den andra som kommer in är Anna Maria Corazza Bildt. Hon har redan 12 % kryss och ligger tvåa efter Gunnar Hökmark.

Corazza Bildt tar säkert ett av fyra moderata mandat och frågan blir, är det Susanna Haby eller Anna Ibrisagic som inte kommer in?

När det gäller övriga partier faller kryssen så att de som redan enligt listan har ett mandat får dem. Möjligen kan regionala skillnader kasta om kryssen men inget tyder på det ännu.

ExpressenDNSvdAfton12GPDagenGP2

Media är valets stora förlorare

Det finns flera förlorare i Europaparlamentsvalet (EP). Socialdemokraterna som står och stampar kring 25 % och bara blir fjärde största parti i Stockholm. I Kungsbacka är man tredje största efter (M) och (FP).

Trots detta försöker partisekreteraren Ibrahim Baylan få det till att väljarna underkänt Moderaternas politik. Kan förnekelsen bli större?

Jag gissar dessutom att artikeln är skriven för flera dagar sedan.

Moderaterna som trodde att man skulle bli Sveriges största parti rör sig bara med några tiondelar. Per Schlingman som har lanserats som ett valgeni levererade inte längre.

Var framgången för det ”Nya” Moderaterna bara en tillfällighet? Ren tur? Moderaterna har åter visat att man är bäst på träning och har svårt att överföra framgångar i opinionsundersökningarna till verkliga röster.

Vänsterpartiet som är ett bakåtsträvande parti hade inget att erbjuda. Förmodligen får vi se en omprövning under galgen av deras EU politik fram till nästa EP val 2014.

Junilistan dansade en valrörelse och när Nils Lundgren lämnade partiledarskapet så var det början till slutet. Jag skrev detta redan 16 mars 2008 Läs här.

Men den stora förloraren är media. TV4 tycker det är viktigare att visa Dr House än en debatt om valet. Man orkade inte ens ha valvaka igår. Inslagen har varit få. Varför ingen debatt mellan toppkandidater eller utfrågningar?

Även SVT får bottenbetyg. Partiledardebatten ändrades till inrikespolitik och handlade delvis bara om EU. Inga särskilda utfrågningar av kandidaterna.

Den kritiska granskningen av Piratpartiet har uteblivit både hos TV 4 och SVT.
Hur skall man få människor och rösta när det två största TV bolagen inte tar sitt ansvar?

Kommunalrådet Ola Johansson (C) i Kungsbacka skrev lite indignerat i en insändare att vill man ha information om valet får man läsa andra tidningar än lokaltidningarna.

Och han har rätt.

Kungsbackas lokala tidningar har i princip struntat i besök av kandidater. EU minister Cecilia Malmströms besök i valrörelsen blev en artikel i Norra Halland men Kungsbacka Posten skrev bara några rader långt inne i tidningen.

Många kandidater från olika partier har man inte funnit anledning att ens träffa.

Insändare har det varit dåligt med.

Någon kanske säger att valet till Europaparlamentet inte är en lokal angelägenhet. Inget kunde vara mer fel.

Jag skall ge ett exempel. Kungsbacka är en jordbrukskommun trots läget strax söder om Göteborg.

Hur påverkar EU:s jordbrukspolitik Kungsbacka? Vem får stöd idag och hur påverkar t.ex. Folkpartiets krav på slopande subventioner Kungsbacka? Jordbruksubventioner hade varit en bra fråga att ställa till kandidaterna och hade direkt inneburit en lokal vinkling.

Brottlighet och hur den rör sig över gränserna är en annan fråga. Med tanke på närheten till Danmark och Tyskland även Kd:s. krav på skärpta införselkvoter.

Det finns hur många frågor som helst som det går att koppla till Kungsbacka och Halland och som påverkar oss varje dag mer än besluten i kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige.

Och när de som vill sitta i EU parlamentet kommer på besök skall givetvis de grillas även av lokaltidningarna.

Politiker och media har ett gemensamt ansvar att informera. Media också att kritiskt granska och ifrågasätta. Jag anser inte att media i denna valrörelse har tagit sitt ansvar.

Vi får hoppas på bättre bevakning och granskning i valrörelsen 2010. Att riksmedia inser att politisk debatt och granskande kan vara bättre än Robinson och program med Babben.

Och att lokalmedia förstår att koppla rikspolitiken till beslut som berör oss i Kungsbacka och Halland.

DN1234Aftonbladet234Expressen12345678Svd2Dagen12GP1234Sydsv

Kvällen då (M) och (S) gick på grund

Både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin försökte i TV få det till att deras partiers resultat var en framgång. Vem gick på det?

Socialdemokraterna gör återigen ett katastrofval. Man är i Stockholms kommun fjärde största parti. Smaka på det, fjärde största parti. Efter (M), (FP) och (MP).

I min hemkommun Kungsbacka är (S)tredje största parti efter Moderaterna och Folkpartiet.Bra val? Knappast.

Även Moderaterna går på en rejäl mina.

Helt plötsligt blev man det ansvarstagande statsbärande partiet. Utan profil. Ungefär som när Folkpartiet 1979, när det var FP-regering, gick till val på ”Fortsätt med Folkpartiet”. Och man gick tillbaka.

Folkpartiet och Jan Björklund (bilden) vågade och vann. Miljöpartiet vågade byta åsikt om EU och vann.

Vänsterpartiet grävde ner sig i EU motstånd och förlorade. Varken EU parlamentet eller Sveriges regering behöver några negativa f.d. kommunister. Eller är man kommunister fortfarande?

Junilistan gick på grund för flera år sedan och var man emot eller för EU?

(C) och (KD) sa nja.

Piratpartiets inträde är en väckarklocka för alla partier. Fildelningsproblematiken måste lösas och några mer FRA debatter skall vi inte ha.

Slutsats över denna valkväll/natt är att Socialdemokraterna har en lång väg att vandra. Och moderata valgeniet Per Schlingman blev helt plötsligt avklätt. Idéerna funkade inte. Kommer det funka 2010 eller är Pers bäste datum över?

Folkpartiet och Marit Paulsen visade att det går att gå till val på att gilla EU men också att visa att det finns saker att förändra.

DN123456789Svd1234DagenAftonbl23GP1GP2Expressen2