tisdag, juni 09, 2009

Ett parti i mängden

Socialdemokraterna gör i valet till Europaparlamentet sitt sämsta val i modern tid.

Som Dick Erixon påpekar så backar man från 24,65% till 24,63%.

Det slutliga resultatet har vi på onsdag. Och (S) brukar aldrig gynnas av slutsammanräkningen.

Hur kan detta vara annat än en katastrof? När blev Socialdemokraterna nöjda med 24 %?

I sitt tack till medlemmar och sympatisörer skriver Mona Sahlin:

- Väljarna har varit tydliga: jobben ska sättas först och då måste moderaterna komma sist.

En fullständigt obegriplig mening. Väljarna har varit tydliga på en punkt. EU motståndet är på väg att dö ut. Nu är vi med och skall göra det bästa av situationen. Moderaterna kom dessutom tvåa och den allians man ingår i blev större än Mona Sahlins rödgröna röra.

Socialdemokraten Håkan Juholt vågar dock skriva precis som det är i ett brev till medlemmar:

Han skriver:

- Trots att vi har gjort vår bästa EU-valrörelse någonsin, blev valresultatet ett allvarligt bakslag för oss socialdemokrater. Utan din insats hade resultatet blivit ännu sämre.

Som vanligt kan han inte låta bli att i varje läge slänga skit på Moderaterna och skriver:

- Låt söndagens valresultat, som är mycket dåligt för oss, men en total katastrof för moderaterna bli ett ordentligt avstamp inför näst års viktiga val.

Jag är inte moderat men någon katastrof är det knappast för (M). Man går svagt framåt. Dock en ordentlig tankeställare att man kanske skall våga kampanja på sakfrågor och inte på att Fredrik Reinfeldt är en statsman och Anders Borg en skicklig finansminister.

Socialdemokraterna måste vara oroliga. Man förlorade 2006 års val på att man förlorat storstadsregionerna. Det är där de flesta svenskar bor.

Valet till EU parlamentet visar på ytterligare förluster. I många storstadskommuner är (S) trea eller som i Stockholms kommun hamnar man först på fjärde plats.

En gång var under 42 % en katastrof för (S). Nu är 24-25% en framgång.
Socialdemokraterna har blivit ett parti i mängden.

PS! Tycker fortfarande att det är obegripligt att (KD) när man satte Alf Svensson på listan inte satsade på honom till 100%. Nu kommer han ändå in men som första namn hade KD haft chans på två mandat. Ett till Ella Bohlin också. DS!

Svd2Aftonbl

Inga kommentarer: