torsdag, september 27, 2007

Opinionsundersökningar, Blåvitt, Nordea och Landstingsfullmäktige

Dagens opinionsundersökning i DN från Sentio är väl inte så kul läsning för regeringen. Men helt Ok för folkpartiet. Vi prickar mer eller mindre valresultatet och skulle faktiskt få ett mandat mer enligt vänsterbloggaren Esbati.

Det stämmer också med det optimistiska läget som finns i folkpartiet och människor jag möter är oerhört positiva till Jan Björklund. Moderaterna backar och får nog betala för sin iver att hela tiden ändra i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. Lars Leijonborg har ju berättat att han flera gånger fått stå emot moderat önskan om fler karensdagar och sänkt ersättningsnivå.

Idag är det cupfinal. Vi skall möta Kalmar. Det var 11 år sedan en titel sist och nu har vi chans på både cupguld och SM-guld. Känns rätt bra.

SEB vill köpa statens post i Nordea rapporterar media och kursen stiger. Som aktieägare i banken är det väl bra men som kund tycker jag det är dålig idé.

Problemet är inte för mycket konkurrens mellan bankerna utan för lite. Och jag undrar hur man skall få igenom detta. EU sa ju nej till sammanslagning av SEB och Sparbanken, som numera heter det underliga Swedbank, därför man blev för dominerande på marknaden. Hur blir inte då SEB och Nordea?

På måndag skall jag göra debut i Landstingsfullmäktige i Halland som tjänstgörande ersättare. Skall bli kul. Vi får svar på en motion som föreslås bifallen så det blir ett anförande direkt. Jag lär återkomma om detta.

tisdag, september 25, 2007

Perssons inkomst och TV chefer i egen sak

Göran Persson kringgår reglerna för avgångsvederlag. Genom att ta in konsultarvoden i ett bolag får han inte ut lön och därmed ingen avräkning.

- Enligt regelverket ska inkomst av tjänst dras av från avgångsvederlaget. Men jag har ingen inkomst av tjänst. Jag har en näringsverksamhet där jag arbetar som konsult, säger Göran Persson till Dagens Nyheter.

Ingen tvekan hos Persson alltså och och förmodligen helt korrekt. Men det strider mot andemeningen i avgångsvederlaget.

Att sådant finns tycker jag är helt i sin ordning. Maktskifte eller avgång kan komma snabbt och det skall kunna användas för omställning till ett nytt liv. Men inte att berika sig genom att man får dubbla löner.

Sven-Erik Österberg (s) åker taxi för 77 000 kr och tycker också det är helt i sin ordning.

Undrar om deras väljare känner igen sig? Två fina arbetargrabbar som lever som de lär, eller?

DN debatt idag ondgör sig cheferna för SVT, TV 4, TV 3 och Kanal 5 över att det utrymme som finns i frekvenser när det analoga nätet släcks kan komma att användas av telekomindustrin.

Hela artikeln är en partinlaga.

Bland annat skriver man:

”Regeringen verkar dock förbereda sig för en mediepolitisk omläggning där yttrandefrihet, mångfald och tv-tittare får stå tillbaka för andra ekonomiska intressen.”

Som vanligt handlar det om att de etablerade vill styra över konkurrensen. Man vill ha ett marknät där de som idag dominerar fortsätter att dominera. Där det blir omöjligt för andra än SVT, TV 4 gruppen, MTG och SBS att komma in. Nya distributionsformer av t.ex. telekombolagen kan ju få in andra aktörer och nya sätt att titta på TV.

Det finns också andra plattformar som Canal Digital som idag sänder HD-TV.

Tv3 och MTG är speciellt intressanta eftersom de från början var direkt negativa till det digitala marknätet. Då gällde det att maximera antalet tittare via den egna plattformen Viasat. Nu kör man marknätsspåret.

Artikeln skall läsas precis så som den är. En partsinlaga från TV chefer som vill behålla sin ledande ställning.

Maktfullkomliga sätter sig över demokratin

Socialdemokraterna sätter sig och styr med två avhoppade moderater i Sundbyberg. Med på tåget är uppenbarligen också miljöpartiet och vänsterpartiet. Det borde kännas obehagligt och obekvämt för dessa partier och de två sossemoderaterna att ställa sig över det demokratiska utslaget i Sundbyberg.

53 % röstade för den borgerliga alliansen i valet 2006. En klar majoritet som i valet blev ett mandats övervikt.

Invånarna i Sundbyberg ville efter många års sossestyre ha något annat och röstade för alliansen.

Men det bryr sig inte vänstern med (s) i spetsen om. Att man sätter sig över valresultatet och samarbetar med två moderater, som inte tycks ha ett enda ben kvar i ryggraden, bekymrar dem inte. Makten framför allt.

Varför bry sig om sådant obetydligt som valresultatet? Förmodligen röstade också Sundbybergsborna fel.

Vänstern (s+mp+v) borde igår lagt ner sina röster och låtit Nina Lundström(fp) bli kommunstyrelsens ordförande. Detta med hänsyn till demokratin och valresultatet.

Jag är övertygad om att Nina hade kunnat samla Sundbyberg i breda lösningar. Genom att rösta fram en socialdemokrat som kommunstyrelsens ordförande har man öppnat för konflikt och konfrontation. Och man har en majoritet som spricker bara dessa två sossemoderater får förhinder eller till slut inser att de har någon moral kvar och avgår.

Jag är också övertygad om att väljarna i Sundbyberg kommer straffa s+mp+v i nästa val. Maktfullkomlighet brukar inte vara en vinnande fråga i val.

Det är inget trevligt sällskap vänsterpartierna hamnar i när det gäller att inte respektera demokratiska utslag.

Juntan i Burma respekterade inte heller det demokratiska utslaget i valet 1990 när det inte blev som man önskade och Aung San Suu Kyi hamnade i husarrest istället för vid makten.

Nu reser sig folket och jag hoppas omvärldens tryck kan bli så hårt att militären faller.

Alla folk har rätt att leva i en demokrati och att valresultat skall respekteras. Att man inte accepterar detta i Burma är en sak men att man inte accepterar det i Sundbyberg är bekymmersamt.

söndag, september 23, 2007

Vem attackerar Maj-Britt (s) egentligen?

Maj-Britt Rane Andersson (s) gick i Hallands Nyheter 19/9 mot vad hon kallar manligt övesitteri. En av översittarna är tydligen hennes partikamrat kommunalrådet Åke Eliasson.

Jag var tvungen att kommentera detta och mitt svar fanns i Hallands Nyheter igår den, 22/9.

Här är det i sin helhet.

Vem riktas detta angrepp emot?

Maj-Britt Rane Andersson går i en nyhetsartikel i HN 19 augusti till frontalangrepp mot vad hon kallar för manligt översitteri i Kungsbacka kommun. Vem angreppet riktar sig mot är lite osäkert.

Å ena sidan attackerar hon alliansen, å andra sidan riktar sig kritiken mot kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) och att sju män styr kommunen. En av dem som sitter i kommunstyrelsens arbetsutskott, ksau, och därmed råkar ut för Maj-Britts påhopp är hennes partikamrat, kommunalrådet Åke Eliasson. För övrigt består ksau av fem personer så vilka övriga två som styr är framgår inte.

Hon är missnöjd över att alliansen styr och inte frågar socialdemokraterna eller Maj-Britt om råd. Men det är demokrati. Alliansen fick 40 av 61 mandat i valet. Socialdemokraterna 12.

Perioden 2002-2006 satt Maj-Britt själv i ksau. I valet 2006 gjorde s ett katastrofval i Kungsbacka och fick 19,59 procent av rösterna. Finns det slutsatser att dra?

Utspelet verkar komma från en missnöjd person som inte fick sitt partis förtroende att sitta i ksau eller vara ersättare där och som också är djupt missnöjd över att alliansens samarbete fungerar utmärkt i Kungsbacka. Därför sparkar hon vilt både på den egna partikamraten och alliansen.

Tror hon att sådana här utspel ökar förtroendet för socialdemokraterna i Kungsbacka?

Tommy Rydfeldt
Folkpartist