tisdag, september 25, 2007

Maktfullkomliga sätter sig över demokratin

Socialdemokraterna sätter sig och styr med två avhoppade moderater i Sundbyberg. Med på tåget är uppenbarligen också miljöpartiet och vänsterpartiet. Det borde kännas obehagligt och obekvämt för dessa partier och de två sossemoderaterna att ställa sig över det demokratiska utslaget i Sundbyberg.

53 % röstade för den borgerliga alliansen i valet 2006. En klar majoritet som i valet blev ett mandats övervikt.

Invånarna i Sundbyberg ville efter många års sossestyre ha något annat och röstade för alliansen.

Men det bryr sig inte vänstern med (s) i spetsen om. Att man sätter sig över valresultatet och samarbetar med två moderater, som inte tycks ha ett enda ben kvar i ryggraden, bekymrar dem inte. Makten framför allt.

Varför bry sig om sådant obetydligt som valresultatet? Förmodligen röstade också Sundbybergsborna fel.

Vänstern (s+mp+v) borde igår lagt ner sina röster och låtit Nina Lundström(fp) bli kommunstyrelsens ordförande. Detta med hänsyn till demokratin och valresultatet.

Jag är övertygad om att Nina hade kunnat samla Sundbyberg i breda lösningar. Genom att rösta fram en socialdemokrat som kommunstyrelsens ordförande har man öppnat för konflikt och konfrontation. Och man har en majoritet som spricker bara dessa två sossemoderater får förhinder eller till slut inser att de har någon moral kvar och avgår.

Jag är också övertygad om att väljarna i Sundbyberg kommer straffa s+mp+v i nästa val. Maktfullkomlighet brukar inte vara en vinnande fråga i val.

Det är inget trevligt sällskap vänsterpartierna hamnar i när det gäller att inte respektera demokratiska utslag.

Juntan i Burma respekterade inte heller det demokratiska utslaget i valet 1990 när det inte blev som man önskade och Aung San Suu Kyi hamnade i husarrest istället för vid makten.

Nu reser sig folket och jag hoppas omvärldens tryck kan bli så hårt att militären faller.

Alla folk har rätt att leva i en demokrati och att valresultat skall respekteras. Att man inte accepterar detta i Burma är en sak men att man inte accepterar det i Sundbyberg är bekymmersamt.

3 kommentarer:

Lucas sa...

Vad anser du om de två miljöpartister som för några år sedan i karlstad hoppade över till (m)?
Vad anser du om de två vänsterpartister som direkt efter valet 2006 hoppade över till den borgerliga oppositionen i södermanlands läns landstingsfullmäktige. I båda fall blev det borgerlig majoritet.

Det är mer okej anser du antar jag?

Anonym sa...

"Alliansen" fanns inte i Sundbyberg på valdagen. Tvärtom så var de borgerliga partierna inför kommunalvalet noga med att poängtera att de kandiderade just som enskilda partier.

Så att påstå att 53% röstade på "alliansen" är felaktigt. Efter att ha läst ett par andra (höger) bloggar i ämnet så visar det sig att samma missupfattning framhålls som sanning även där.

Det det handlar om är ett enskilt partis (moderaternas) oförmåga till gott ledarskap, inte ett svek mot en "allians" som inte finns. Händer i andra kommuner åt bägge hållen hela tiden, här tippade det majoriteten.

TOMMY RYDFELDT sa...

Till Lucas.

Det är lika fel oavsett var det sker. Har en majoritet röstat på ett eller flera partier som bildar majoritet skall detta gälla. Byter man parti skall man avgå.

Till Ulf.

53% i Sundbyberg har röstat på de partier som regerade tills dess sossemoderaterna hoppade av. Den nya majoritet har inte fått majoriteten av rösterna i Sundbyberg. Sedan får du försöka bortförklara det hur du vill.

Man sätter sig över det demokratiska valet. Punkt slut.