fredag, juni 08, 2007

Jag tänker fortsätta arbeta för bättre sjukvård för Kungsbackaborna.

Jag fick 1/6 svar på min insändare i Norra Halland med titeln "Varför är det alltid kö på akuten" Svarade gjorde en person vid namn Maudh Arndorw som enligt Landstinget Hallands hemsida är anställd där.

I dagens Norra Halland finns min replik med.

Replik på insändare av Maudh Arndorw i NH 1/6:
Nattöppen närakut kostar 3,5 miljoner.


Maudh Arndorw svarar på min insändare ”Varför är det alltid kö på akuten” och ifrågasätter om jag för några år sedan sökte vård på rätt sätt när jag hamnade på akuten i Varberg. Jag får göra Maudh Arndorw besviken. Ja, det gjorde jag. Jag sökte först vård på dåvarande jourcentralen i Kungsbacka som skickade mig till Varberg. Givetvis var jag lika förvånad som den läkare som efter 7 timmars väntan behövde tre minuter för att ge mig rätt recept.

Så bästa Maudh, landstingskatalogen, som du friskt citerar, är bra men verkligheten ser inte alltid ut som den där beskrivs.

Liknande var det för den person som berättade för mig att han besökte närakuten i Kungsbacka för en åkomma som behövde röntgen för att bara få veta att den var stängd sedan 15 minuter och skickades till Varberg. Inte heller där hjälpte landstingskatalogen.

Maudh Arndorw är ju själv anställd inom Landstinget Halland och det är väl därför hon går i försvarsställning. Tyvärr så andas hennes insändare just det som jag anser är ett problem på vissa ställen inom sjukvården. Om det är kö på akuten är det patientens fel. Patienten söker fel vård på fel ställe och borde läsa landstingskatalogen. Och uppenbart får patienten skylla sig själv. Patienten skall i alla lägen anpassa sig efter sjukvården och läsa kataloger när det istället borde vara sjukvården som så långt det är möjligt anpassade sig efter patientens behov.

Kan det vara fel på en organisation som låter människor vänta upp emot 10 timmar? Jag tror det.

Nattöppen närakut i Kungsbacka kostar 3,5 miljoner i en landstingsbudget på över 5 miljarder. Det behövs knappast någon skattehöjning eller besparingar för detta. Men det skulle ge många trygghet. Kungsbacka har över 70 000 invånare och är på väg mot 80 000. Det är ganska rimligt att man skall kunna besöka en doktor i Kungsbacka även nattetid och inte tvingas åka till Sahlgrenska eller Varberg. Jag och folkpartiet har också lagt förslag om samordning av servicefunktioner mellan landstinget och kommunerna för att spara pengar. Allt för att få mer pengar till vården. Så vi tänker inte bara på utgifter.

Min uppfattning att vi skall ha nattöppen närakut är inget röstfiske utan bygger på en klar övertygelse.

Mitt uppdrag som politiker är att arbeta för dem som gett mig och folkpartiet förtroendet att föra deras talan och jag kommer att fortsätta att arbeta för att vi får en ännu bättre och effektivare sjukvård för Kungsbackas och Hallands invånare. Och även om jag ännu en gång gör Maudh Arndorw besviken tänker jag inte svika det förtroendet jag fått eller de löften jag lämnade i många samtal under valrörelsen 2006.

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

torsdag, juni 07, 2007

Visst var Estland ockuperat av SovjetunionenJag hade missat att radiostationen Rysslands Röst, givetvis styrd av Putinregimen, hade ett inlägg den 14 maj som är en krönika av en Jurij Pospelov.

Krönikan har rubriken ”Ockupationen som aldrig fanns”.

Krönikören hävdar med en papegojas envishet att Estland aldrig var ockuperat.

Såhär säger och skriver han: ” Nu till den så kallade ockupationen. Denna term kan absolut inte användas i detta sammanhang eftersom Estland och Sovjetunionen aldrig har krigat mot varandra. Det var ett avtal som blev orsaken till att sovjetiska trupper tågade in i landet år 1940 – ett avtal som Estlands dåvarande ledning inte hade något emot.

Fyra år senare, 1944, befriade Röda armén en delrepublik i Sovjetunionen. Efter andra världskriget levde Estland ett vanligt liv, som alla de övriga sovjetrepublikerna.”

Ett avtal som Estlands dåvarande ledning inte hade något emot? Tror han på detta själv?

Ockupationen var en del av Sovjetunionens avtal med Nazi-Tyskland 1939. Pakten som bär de båda utrikesministrarna Molotov och Ribbentrops namn. Von Ribbentrop som sedan dömdes och avrättades efter kriget som krigsförbrytare.

Estlands ledare Konstantin Päts hade 1939-40 varit tvungen att stegvis ge upp Estlands självständighet. Päts fängslades i juli 1940 och dog på mentalsjukhus i Sovjetunionen 1956. En manipulerad folkomröstning genomförde 1940 och Estland beslutade sig att ansluta sig till Sovjetunionen som en sovjetisk republik.

Och här har vi ju problemet i relationen mellan Estland och Ryssland. Att Ryssland försvarar Sovjetunionens brott. För ett brott var det att ockupera de tre baltiska länderna.

Varför gör man det? Man behöver ju faktiskt inte göra det. För det finns ingen anledning att anklaga dagens Ryssland för Sovjetunionens brott lika lite som Tyskland för nazismens brott. Men man försvarare ändå Sovjetunionen.

Underligt men sant.

Läs gärna denna genomgång på engelska om ockupationen.

PS! Om någon undrar är bilden från Rådhustorget i Tallinn. Raekoja Plats på estniska DS!

Kreditgaranti är bra men vi behöver bosparande

Regeringen föreslår att den som köper en bostadsrätt eller ett småhus för första gången ska kunna få en statlig kreditgaranti. Bra, men räcker inte. Varför har vi inte ett bosparande i Sverige? Man får subvention när man köper konsumtionsvaror på kredit. Räntan får dras av. Men inte den minsta hjälp om man sparar till sitt boende.

Läs min motion till folkpartiets landsmöte. Tryck här.