lördag, juli 07, 2007

Väntat nej till storregioner från alliansen.

I dag på DN debatt avför alliansen partisekreterare ansvarskommitténs förslag till storregioner i Sverige. Frågan har varit död länge så beskedet var väntat.

Att försöka likrikta Sverige och skapa regioner uppifrån var ett omöjligt projekt och tanke.

Det är olikheter som stimulerar utveckling och framgång inte likriktning.

Jag skrev redan om detta den 12juni.

Och fick sedan artiklar i ämnet publicerade.

fredag, juli 06, 2007

Långtidsarbetslöse Svennis har fått jobb.

Nu bekräftas på Manchester Citys hemsida och i Manchester Evening News att Sven-Göran "Svennis" Eriksson tar över som manager för Manchester City.

Svennis är 59 år och arbetslös sedan 1 år.

Jag tror regeringen och Sven-Otto Littorin är mycket nöjd. Politiken för nya jobb fungerar. En man på 59 år som varit arbetslös i 1 år har fått nytt jobb. Han tog också regeringens uppmaning på allvar att flytta för att få jobb och är beredd att bo i ny stad för att åter få en fot på arbetsmarknaden.

Skämt åsido. Jag tror han kommer att göra ett mycket bra jobb. Skall bli kul att se vilka spelare han knyter till sig och hur det kommer att gå i ligan.

Grattis Svennis och grattis "Blues".

Sydneys operahus är något väldigt unikt


Operahuset i Sydney som finns på bild här på sidan (foto av mig själv så det är inga problem med rättigheterna) har utsetts till världsarv av Unesco. Det Ritades av danske arkitekten Jörn Utzon. Plattorna på valven är små vita kakelplattor från Höganäs i Sverige.

Huset är oerhört unikt och ingen som har besökt det i verkligen blir opåverkad.

Operahuset är också med i tävlingen om världens sju nya underverk.

Listan finns här på kandidaterna.

Det är bara att rösta.

Är "Sydney Opera House" ett världsarv? Absolut. Ett av världens sju underverk? Kanske.....

Är TCO filial till socialdemokraterna?

Hur kan en försäkring som till största delen finansieras av staten och skattebetalarna vara överfinansierad? Även om själva anslaget ger överskott så kan ju den aldrig bli överfinansierad förrän staten inte bidrar med en krona och de pengar man tidigare bidragit med har återbetalats. Självmål av Rapport och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen som tagit fram siffrorna.

Men socialdemokraten och f.d. statssekreteraren i arbetsmarknadsdepartementet Sture Nordh, numera ordförande i TCO, tänker givetvis inte på sina medlemmar, när han kommenterar det hela och håller med rapport. Det är den socialdemokratiska själen som tar över. För viktigare för Sture Nordh än medlemmarnas väl är att socialdemokraterna sitter vid makten.

Så här står det i budgetpropositionen för 2007 just om statens finansiering av a-kassan.

”I dag betalar staten i genomsnitt 90 procent av utgifterna för arbetslöshetsersättningen. På marginalen subventioneras i princip arbetslösheten fullt ut av staten. Den statliga subventioneringsgraden bör minska och arbetslöshetsförsäkringen bör vara mer försäkringsmässig. Därigenom ökas incitamenten för arbetstagarna och parterna på arbetsmarknaden att hålla arbetslösheten på en låg nivå inom sitt verksamhetsområde.”

Har Rapport, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen och Sture Nordh missat detta?

Kuriosa är att måndagen den 2 juli presenterade Ekot siffror från samma Inspektion för arbetslöshetsförsäkringen. Och då fanns inget överskott utan då sprack kalkylen.

Den politiska rötmånaden kom tidigt i år.

Bohuslän och dess turistorter

Gjorde i veckan en minitrip tillsammans med sambon i Bohuslän. Med stop bland annat i Väjern, Grebbestad och Strömstad.

Strömstad är en ovanlig turiststad med norsk invasion året runt för att de skall handla mat och diverse drycker. Givetvis så lever staden upp extra under sommaren. Vi fick under vistelsen en trevlig fikastund på Backlunds konditori med riksdagsman Lars Tysklind (fp) från Strömstad och hans hustru Elisabeth.

Lars är folkpartiets främste bostadspolitiker och till skillnad från många andra som diskuterar bostäder bor han faktiskt i hyresrätt.

Strömstad har ett varumärke som alla känner till. Något som är oerhört viktigt för att bli en intressant turistkommun. Men hur är det med övriga Bohuskommuner?

Vad sägernamnet Tanums kommun? Eller namnet Sotenäs kommun? Vad får man för bild?
Var ligger dessa kommuner? Är det samhällen/städer? Hur är deras varumärken?

Någon har föreslagit att Sotenäs skall byta namn till Smögens kommun. För då skulle många direkt förstå var kommunen ligger. För samhället Sotenäs finns inte utan centralort är Kungshamn. Men tydligen är det motstånd mot ett sådant namnbyte.

Även Tanums kommun borde byta namn. Tanum finns inte utan kommunförvaltningen ligger i Tanumshede. Men Grebbestad blir mer och mer centrum. Fler butiker kommer till och där ligger även Systembolaget.

Mitt förslag är att man döper om sig till Grebbestads kommun. Ett klart varumärke som många direkt vet var det ligger. Jag gissar dock att det är ett omöjligt förslag som aldrig kommer genomföras eller som någon överhuvudtaget inte kommer fundera över.

onsdag, juli 04, 2007

Kan frigivningen vara en öppning för förhandlingar?

Frigivandet av den fängslade BBC journalisten Alan Johnston kan förhoppningsvis vara en liten men ändå öppning i det spända läget i mellanöstern.

Fred och en tvåstatslösning måste givetvis innehålla en uppgörelse som accepteras av Hamas. Även om någon inte kanske riktigt vet hur det skall gå till. Annars så kommer den trestatslösning som nu tycks råda att fortsätta och någon fred finns inte i sikte.

Symboler är ibland viktiga för att nå fred. Och om Hamas verkligen arbetat för frigivning av Johnston är givetvis detta viktigt för framtida förhandlingar. Och även kanske en gest till den nye mellanösternmedlaren Tony Blair.

Kanske Hamas inser att förhandlingar är att föredra framför missiler och bomber. För sådana fortsätter bara isolera dem i den lilla Gazaremsan.

Intressant är om Tony Blair slutligen kan övertyga Hamas att erkänna Israels rätt att existera och sluta skjuta missiler in i Israel. Utan ett sådant erkännande finns det ingen grund för förhandlingar.

Det är inget lätt jobb Tony Blair har tagit på sig men han lyckades vara en viktig kugge för att få fred i Nordirland. Jag tror många hoppas på honom även i mellanöstern.

tisdag, juli 03, 2007

Bloggen fyller 3000!

Idag passerade jag 3000 unika besökare. Detta sedan bloggen lades upp 12 december 2005.

För mig känns det rätt fantastiskt att under 2,5 år har 3000 människor tagit sig in på min blogg. Kanske inte mycket jämfört med vissa så kallade ”kändisar” men visar ändå att bloggandet har ett värde. Det bästa är att många av dem återkommer. Jag kan ibland se att jag fått ett antal nya besökare men inga nya unika. Alltså återkommande läsare.

Det har tagit lång tid, 6 månader, att komma från 2000 till 3000. Men det är ju så det skall vara. Att personer kommer tillbaka till bloggen och läser vad jag skriver. Att man får en läsekrets.

Så ett stort grattis till mig själv och välkomna att läsa även i fortsättningen.

Ägarlägenheter ökar valfrihet och mångfald

I de flesta länder, bland annat Norge, Danmark och Finland, har man så kallade ägarlägenheter. Så det är inget nytt och konstigt utan en etablerad boendeform. Skillnaden med bostadsrätt är att man äger sin lägenhet. Man kan få lagfart på den och kan också ta ut en inteckning. Ansvaret som man har som ägare är större än i en bostadsrättsförening.

Många som har en bostadsrätt tror att man äger sin lägenhet. Men vad man gör är att ha en nyttjanderätt och dessutom en andel i den förening som äger fastigheten. Bostadsrättsföreningen genom dess styrelse har det övergripande ansvaret för föreningens ekonomi, underhåll och bestämmer också om den som har nyttjanderätten skall få göra avgörande förändringar i sin lägenhet.

Äger man en bostadsrätt finns krav på att man måste bo där. Ingen kan äga flera och hyra ut. Men när det gäller ägarlägenheter finns inget sådant krav. Utomlands är det väldigt vanligt att någon kanske äger 10-20 ägarlägenheter och hyr ut. Hyresvärd men inte i en fastighet utan flera.

Ekonomiskt kan också en ägarlägenhet vara en fördel. Istället för att en bostadsrättsförening tar upp 1 miljon kronor i lån per lägenhet och den enskilde lånar 1 miljon tar den enskilde lån på 2 miljoner. Därmed får den enskilde alla ränteavdrag vilket minskar boendekostnaden.

I en fastighet med ägarlägenheter finns det givetvis krav på viss gemensam skötsel och underhåll. Det sköter man genom en samfällighet.

Nu funderar regeringen på att införa ägarlägenheter i Sverige. Det är bra och ökar både valfrihet och mångfald. Ett förslag till lagstiftning togs fram 2002 men lades i byrålådan av (s)-regeringen då den tillkom efter beslut i riksdagen som alliansen och (mp) stod bakom. Sedan ändrade sig tyvärr (mp) för att anpassa sig till sina samarbetspartners på vänsterkanten. Så ägarlägenheter i nyproduktion kan införas direkt.

Men man måste också ta fram en lagstiftning så att hyresrätter och bostadsrätter kan ombildas till ägarlägenheter. Dags att tillsätta en utredare för att få fram en sådan lagstiftning.

Kristna högern vill bilda parti

Politiken går på halvfart i sommarregnet Men några utspel förekommer alltid.

Idag gör den kristna högern, den del som blev överkörd på kristdemokraternas riksting i abortfrågan, ett utspel i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

Funderingar finns på ett parti baserat på ett nej till aborter. Ett nej i alla lägen.

Och det är ren fundamentalism det handlar om På frågan om man skulle kunna tänka sig abort vid våldtäkt svarar kristdemokraten Per Kronlid:
”Det skulle antagligen vara bättre för kvinnan att föda eftersom det är ett större psykiskt lidande att göra en abort anser jag .”

Blir Göran Hägglund rädd? Knappast. Abortmotstånd är ett klart hinder för att göra (kd) till ett större parti. Avhopp från (kd) är istället en möjlighet för Hägglund att bredda partiet.

Till skillnad mot USA är den svenska kristna högern en liten isolerad grupp.

Och ett parti baserat på kristen fundamentalism har lika liten chans att nå framgångar som Feministiskt initativ.