onsdag, maj 24, 2006

Avskaffa fastighetsskatten

Fastighetsskatten är en orättvis skatt som slår väldigt olika. Om någon för 20 år sedan köpt en villa i ett område som de senaste åren blivit attraktivt så ökar taxeringsvärdet kraftigt. Plötsligt skall man betala hög fastighetsskatt bara för att grannar köpt sina hus dyrt.

Socialdemokraterna brukar ofta försvara sig med att man inför begränsningsregler. Nu är den 4 % av inkomsten. Den som har valt ett billigt boende och lyckats arbeta sig till en bra lön skall alltså straffas. Konstigt tänkande. Begränsningsregeln gäller inte heller bostadsrätter. Där slår skatten igenom direkt. Dessutom har vi den orättvisa regeln att bostadsrätter i radhus betalar 1 % av taxeringsvärdet i skatt men de som är byggda på höjden 0,5 %.

Skall man inte ha skatt på boendet, frågar någon? Mitt svar är att det har vi redan. En hel bunt.
Det är moms på el, vatten och avlopp. Det är en massa skatter i samband med byggnation.

När man köper en villa så betalar man en skatt/avgift på taxeringsvärdet till inskrivningsmyndigheten osv.

Enda riktiga är att avskaffa fastighetsskatten.

Folkpartiet vill sänka skatten rejält nästa år. Den skall vara helt avskaffad 2012.

Varför inte ta bort den direkt? Helt enkelt för att den drar in snart 30 miljarder kronor till staten. Detta måste finansieras. Folkpartiet finansierar i steg ett 4,3 miljarder.

Jag har förvånat mig över att villaägarnas riksförbund och en del andra är så förtjusta i kristdemokraternas förslag. Och att ingen säger emot när de påstår att de tar bort fastighetsskatten. Man vill ha bort den statliga fastighetsskatten, så långt är det riktigt. Men inför istället en kommunal fastighetsskatt som skall dra in 17 miljarder.

Det kallar jag inte att avskaffa fastighetsskatten. Det är bara en omfördelning.

Fastighetsskatten måste bort, inte dyka upp i nya skepnader.