torsdag, mars 04, 2010

Nytt parti i Kungsbacka

Den grupp som kallar sig dagmammornas intresseförening i Kungsbacka har, enligt Göteborgs Posten, bildat ett lokalt parti som skall heta Din Framtid.

Jag är inte förvånad. Partier som bevakar särintressen har blivit fler.
Piratpartiet är ett exempel. SPI-pensionärspartiet ett annat. Det finns sjukvårdspartier på en del ställen i landet.Så varför inte ett parti som skall vara ett intresseparti för barnomsorg eller barn i allmänhet?

Fast jag tror de får problem med sitt namn. Jag hittade på ett konsultföretag och ett försäkringsbolag som använder namnet. Jag gissar dessa kommer ha synpunkter.

När olika särintressen drar igång partier som inte står för en helhet skapar det spänningar i politiken.

När man som politiker besöker olika grupper får man ofta förslaget höj skatten med 1 krona. Problemet är bara att träffar man pensionärer vill de att pengarna går till äldreomsorgen, färdtjänst m.m. Träffar man föräldrar med barn i barnomsorgen så skall pengarna gå dit, föreningar vill att pengarna går till hallar osv.

Och summerar man sedan alla önskemål blir det inte 1 krona i skattehöjning utan 7-8 kronor och då är man nog inte med på skattehöjning längre. Utan så länge skattehöjningen, som alla betalar, går just till den grupp man själv tillhör är man gärna positiv till sådan.

Vilka chanser har man att komma in i kommunfullmäktige? Mindre än vad de förmodligen själva tror. Kungsbacka är partitätt med både det lokala missnöjespartiet Kungsbackaborna och SPI-pensionärspartiet förutom riksdagspartierna. Och Sverigedemokraterna lär väl också ställa upp.

Så att starta parti i Kungsbacka och få en framgång är nog lika svårt som att idag starta en lokaltidning i kommunen.

Och jag tror man underskattar steget från intresseförening till parti. Den som företräder en grupp som känner sig förfördelad får nästan alltid positiv press.
Man granskas sällan utan blir "den lilla människan" som kämpar mot stora stygga kommunen.

Men när man blir parti så kommer media att kritiskt granska och även andra partier. För då är de en politisk motståndare.

Att då inte ha ett heltäckande program och politisk vana kan bli problem.

Till slut några positiva ord. Alla som engagerar sig politisk skall ha beröm. Alla är välkomna. Vi behöver fler som intresserar sig för vad som händer i samhället, inte färre.

SR

Andra regler och lagar för politiker?

I efterdyningarna efter avslöjandet att nuvarande och före detta S-toppar använder sig av avdrag för hushållsnära tjänster är det naturligt att man för en debatt kring om politiker skall leva efter annan lag en den som gäller.

Givetvis lyder politiker under samma lagar.

Men när man säger en sak och gör en annan så uppstår det trovärdighetsproblem.

Låt oss ta några exempel. En politiker driver hårt abortförbud. mMn när hon själv blir gravid gör hon abort med hänvisning till att det är tillåtet och så länge det är det kan hon göra abort.

Eller politikern som vill ha 30 utanför en skola. Men när en tidning klockar hastigheten kör han själv i 52. Kan han försvara sig med att så länge det är 50 kan han köra i det?

Och det är här Socialdemokraternas problem uppstår.

Man faller också lite själva på den egna retoriken. S och de rödgröna vill få det att framstå att det bara är rika som använder avdraget.

Och så visar det sig att en hel drös med före detta och nuvarande S-politiker använder sig av avdraget.

Och frågan blir ju direkt, hur representativa är dessa politiker när det gäller de grupper de vill företräda? Vet dem hur vanliga människor lever?

Jag tror en hel del tänkbara S-väljare funderar på detta. Inte så att de kanske röstar på alliansen. Men både(V) och (MP) kan vinna väljare och även sofflocket.

AftonbladetSvd2

onsdag, mars 03, 2010

Storstadsfientliga trekanten

Den rödgröna trekanten är direkt storstadsfientlig. och med storstad menar jag Stockholm, Göteborg och Malmö med kranskommuner.

Att de rödgröna vill slopa Rut-avdraget kommer att få negativa konsekvenser för valutgången för Socialdemokraterna i Stockholm menar Professorn Tommy Möller i Svenska Dagbladet. Anledningen, enligt Möller, är att det just är i de grupper där Socialdemokraterna tappade väljare i förra valet, som skatteavdraget vid hushållsnära tjänster används.

Dessutom föreslår de rödgröna ytterligare åtgärder som drabbar de i storstadsregioner.

Man vill ha extra fastighetskatt för dyra villor. Man vill återinföra förmögenhetskatten. Höja skatten för alla. Man vill försvåra ombildning av hyresrätter till bostadsrätter. Friskolor, som är populära i storstadsområdena, lever farligt med rödgrön regering.

Storstadsregionerna kommer avgöra valet och alliansen har stor chans att ta hem valet i september genom ett bra val i dessa kommuner.

Gnidenhet kommer före ideologi

Jag har tidigare visat i denna blogg att Socialdemokraterna i Kungsbacka inte lever som man lär. Man är emot att hyresgäster på Basunvägen i Kungsbacka skall få köpa sina bostäder. Kunna äga sin bostad och påverka sitt boende. Men själva bor man i villor och bostadsrätt. Läs här.

Och likaså är det med S-topparna i landet. Man är emot avdrag för hushållsnära tjänster men utnyttjar det med glädje.

Om man är emot något säger väl hedern att man inte utnyttjar det. Om inte snålheten är viktigare än ideologin?

Och skall sådana politiker ha folkets förtroende?

Det innebär en lindring i vardagen, säger Leif Pagrotsky (S) till Aftonbladet. Men om man är emot avdraget och som Pagrotsky tjänar bra så säger väl hedern att man betalar själv?

Ylva Johansson (S) försvarar sig med att hon följer gällande skatteregler. Men avdrag finns inget krav att göra. Man väljer själv,

Återigen bör man försöka förklara för S-toppar , i Kungsbacka och i Sverige, att dubbelmoral är inte dubbelt så bra.

Och budskapet i valet måste bli. Rösta på (S). Vi tycker du som väljare skall göra en sak men själva gör vi andra val.

Afton123456DN2Svd2GP
Sydsv

tisdag, mars 02, 2010

Missnöjespartiet Kungsbackaborna

Efter valet 2006 fick Kungsbacka ett nytt lokalt parti. Man kallade sig Kungsbackaborna. Lite originellt parti eftersom man saknar partiprogram. Skälet är kanske att man inte bildades på grund av någon speciell fråga eller utifrån vissa idéer.

Efter valet 2002 så sparkade Moderaterna ut sitt kommunalråd Roger Larsson. Han satt enbart kvar i kommunfullmäktige. Inför valet 2006 insåg han att han ej skulle bli nominerad ens till detta uppdrag och bildade då eget tillsammans med en annan moderat.

När man nu kan summera fyra år med detta parti är det lätt att konstatera att man inte betytt något för Kungsbackapolitiken. Främst för att partiet lägger få egna förslag.

Precis som de flesta missnöjespartier så hakar man på en opinion. En artikel i en tidning att någon grupp är missnöjd och Kungsbackaborna hakar gärna på. Man springer på olika bollar där människor uttrycker missnöje.

Och precis som andra missnöjespartier håller inte helheten.

Man lovar t.ex att det inte skall vara mer än 15 barn på varje avdelning i förskolan. Men samtidigt krävde man inför budgeten 2009 skattesänkning med 70 miljoner. Hade detta gått igenom hade man fått spara ytterligare 25-30 miljoner på För- och Grundskolan och man hade knappast kunna sänka antalet barn i förskolegrupperna. Snarare öka dem.

Senaste utspelet är att man tycker det skall byggas en arenahall i Kungsbacka. En sådan går på 250-300 miljoner och kostar en hel del i drift. Men Kungsbackaborna behöver ju inte ta ekonomisk hänsyn och kan säkert kombinera detta med skattesänkning.

Man försöker också göra sig till anhängare av tågstopp i Åsa. En av eldsjälarna för detta har också gått med i partiet. Någon som givetvis är hennes egna val vilket jag givetvis inte har några synpunkter på.

Men det skulle vara kul att höra henne och andra i partiet förklara sitt partival.

Partiets ledare Roger Larsson var emot pendeltåg till Kungsbacka när detta beslutades om i slutet av 1980-talet. (Någon som tvivlar så finns protokollen på kommunen).

Under hans 11 år (1992-2002) som kommunstyrelsens ordförande gjorde han inget för att få ett tågstopp i Åsa eller Frillesås.

Ganska fascinerande att brinna för en fråga och gå med i ett parti där partiets ledare motarbetat det man kämpar för och när han hade chansen under 11 år inte gjorde något för att förverkliga det. Det fanns minst fem andra partier som aktivt arbetat för pendeltåg, röstat för och genomfört det, att välja på.

Men det partiet skall ha störst kritik för är att man fiskar i grumliga främlingsfientliga vatten. Det var många som hörde Roger Larsson stå på torget och lova 2006 att en röst på hans parti var en röst för att stoppa flyktingar till Kungsbacka.

Det hjälper inte att vissa personer i partiet säger att man inte är främlingsfientliga. Så länge ledande personer i partiet i samtal med människor, i e-post och liknande framför främlingsfientliga åsikter får man leva med denna stämpel.

Med det är kanske därför som flera f.d personer som varit med i Ny Demokrati (Ian & Berts skapelse) känner sig hemma i partiet och att en av dem tydligen är på väg att få hög placering på deras lista.

(S) i Kungsbacka har trovärdighetsproblem

Socialdemokraterna i Kungsbacka svarade på mitt blogginlägg som också lämnades som insändare till Kungsbacka Posten. Man är upprörda över att deras beteende blir granskat av andra politiker och givetvis också av media. Är inte det demokrati?

I bostadspolitiken pratar (S) i Kungsbacka väldigt mycket men gör aldrig något. Man är duktiga på symbolförslag. Det vill säga lägga förslag som ej ger nya lägenheter/hyresrätter men kan ge en rubrik. Men förslag som verkligen skapar bostäder är det ont om.

Denna insändare var publicerad som replik i Kungsbacka Posten 27/2. Det är en bostadsdebatt som kommer fortsätta fram till den 19 september. Jag kommer med glädje deltaga i den och kanske, men jag tror inte det, kommer jag få ett svar varför man får så angelägna att bygga bostadsrätter när Riksbyggen köpte mark av ett fackförbund.

Socialdemokraterna har trovärdighetsproblem i bostadspolitiken

Ingemar Lundin och Eva Borg tycker i en replik i KP 23/3 att det är lågt att jag återigen visar att Socialdemokraterna i Kungsbacka i bostadspolitiken säger en sak och gör något annat. Det är ju inte första gången Socialdemokraterna hamnar i hetluften och får trovärdighetsproblem i bostadsfrågor.

Man påstår sig kämpa för hyresrätt men när en fackförening ägde en bit mark i Onsala då var plötsligt inte Socialdemokraterna intresserad hyresrätt. Och det var viktigt att ”rörelsen” närstående bolaget Riksbyggen fick bygga 100 % bostadsrätter. För att också riktigt markera att det var viktigt att det byggdes bostadsrätter satte sig både Eva Borg och Ingemar Lundin i bostadsrättsföreningens styrelse.

Jag har ställt frågor om detta i flera insändare men får aldrig något svar. Kanske för att svaret är att när ”rörelsen” bygger är det högsta möjliga vinst som gäller och inte hyresrätter för ungdomar. Och hur skall man kunna försvara detta?

En undersökning redovisade nyligen att enbart 15 % vill bo i hyresrätt. Det borde innebära att vi borde underlätta, inte hindra, fler att äga och påverka sitt boende och ge dem samma chans som ledande S-politiker i Kungsbacka.

Skall Socialdemokraterna återfå trovärdighet i bostadspolitik räcker det inte med att spela indignerade i en insändare utan faktiskt agera som man säger. Och det har det varit dåligt med ibland.

Tommy Rydfeldt (FP)

Rödgrön röra behöver städas upp

Först skrev Mikael Damberg (S) att avdraget för hushållsnära tjänster istället för att avvecklas bör modellen reformeras och ges en stark jämställdhets- och fördelningsprofil.

Mikaela Valtersson (MP) tyckte då att avdraget kunde vara kvar en tid. Peter Eriksson¨(MP) likaså åtminstone tills konjunkturen vände. Mona Sahlin (S) ansåg plötsligt att det kunde förändras.

Paniken berodde nog på att Almega visat att det gett 11.000 jobb. Mer än vad som man hade förlorat om SAAB avvecklats.

Så klev Lars Ohly (V) fram och sa att det skall avvecklas.

Och idag har Damberg, Valtersson och Eriksson fått ge sig. Det skall avvecklas säger nu Lars Ohly, Mona Sahlin och Maria Wetterstrand.

Det vi fått se senaste veckan är ett bra bevis på total rödgrön röra. Något som blir vardagsmat om dessa tre partier får regera.

DNGP

måndag, mars 01, 2010

Slalomskytte i nästa OS?

Nu är OS i Vancouver över. De svenska idrottarna får ett välförtjänt VG (väl godkänd) för sina insatser. Med ett litet plus för alla guldmedaljer. men också för att så många har presterat som bäst när det gäller.

Förmodligen är det lättare att prestera bra när så många gör det. Ett ensamt medaljhopp kan få orimliga förväntningar på sig.

Men en sak funderar jag över. Alla dessa konstiga grenar som man aldrig hört talas om och som aldrig får någon uppmärksamhet normalt. Varför skall de vara med i OS? Och vem har kommit på dessa sporter?

Vad blir det i nästa OS. Slalomskytte? När någon skall försöka skjuta på tavlor och samtidigt åka slalom? Olympiska kommittén bör nog tänka om när det gäller vissa sporter.

DN1DN2DN3DN4Svd1Svd2Svd3GPGP2