söndag, februari 16, 2014

Närodlade Centerpartiet på väg att krascha

Dagens Sifomätning  är ingen rolig läsning för alliansregeringen. Bäst klarar sig Folkpartiet som med 6.7% bara är 0,4% under valresultatet 2010.

Både Kristdemokraterna och Centerpartiet skulle åka ur riksdagen. Moderaterna är på väg ner mot 20%.

Värst är det för (C) som får 2,8%.

Partiet har aldrig hämtat sig från diskussionen kring idéprogrammet för lite över ett år sedan. Ord som månggifte, platt skatt och fri invandring tas upp hela tiden.Även i dagens analyser, t.ex Göteborgs Posten.

Och inte gör man det lättare för sig. När alla partier pratar om att det måste finnas ett regelverk kring välfärdsföretag, och ett långsiktigt ägande, går (C) emot, t.ex i denna intervju i DN.

Och till och med Moderaterna har tröttnat på näringslivet när det gäller mansdominansen i näringslivets styrelser och börjar prata kvotering, men inte Centerpartiet.

Dessa nyliberala högersvängar hjälper ju inte partiet.

Speciellt efter diskussionen efter idéprogrammet som anklagades vara just nyliberalt.

Och den nya partislogan "Närodlad politik" känns ju inte klockren. Vad betyder det? I förklaringen använder man ord som "lokalsamhället" och "Centerpartism". Vem använder sådana ord i dagligt språk. Och läser man förklaringen så låter den ganska EU fientlig.

Jag är tveksam till när partier tar till sådana uttryck/slogans. Folkpartiet brukar inte lyckas så bra. "Fortsätt med Folkpartiet" från 1979 hamnar i botten. Varför? Blir ju direkt frågan. Står ni inte för något?

Närodlad politik kanske just skall utmana till frågor. Men problemet uppstår ju när fem centerpartister ger fem olika svar. Den riskerar också att vända väljare från partiet. Och det kan ju inte vara syftet?