onsdag, september 30, 2009

Vanligt folk?

Även om jag långt ifrån håller med Kristdemokraterna och deras nya linje att försöka ställa sig på ”vanligt” folk sida (vad är vanlig folk?), så har man en poäng.

Utan att man förmodligen inte tänker på det så har oftast vänsterdebattörer och så kallade kulturdebattörer (de flesta vänster) en nedsättande ton.

Tänk bara på när man skall attackera Jan Björklund från vänster. Han blir då major Björklund. På det sättet nedvärderar man inte bara försvaret utan vill göra Björklund till någon som är tvivelaktig. För många otrevliga personer i historien har ju varit militärer. vad kan det annars finnas för syfte?

Eller när journalisten Ulla Gabay i Göteborgs Posten idag ger sig in i Anna Anka debatten.

För att riktigt visa hur lågt Fru Anka står kallas hennes make Paul Anka för smörsångare. Därmed är han liksom reducerat till något som inte behövs och absolut inte tillför musiken ett enda dugg.

Frank Sinatra hyllade alltid Paul Anka som en stor låtskrivare och förutom helt egna låtar kommer han att gå till historien som mannen som hittade låten My Way, skrev ny text, arrangerade om låten och gav den till Frank Sinatra.

Men nu avfärdas han som smörsångare. Kanske Frank Sinatra i kulturvänsterns ögon bara är en maffiahantlangare?

Via Johan Ingerö hittade jag en riktigt rolig artikel. Jag är övertygad om att de kulturredaktörer som skrivit den i Aftonbladet gjort det på fullt allvar.

Men inledningen av artikeln som kallas ” Nu tystnar debatten” är helt fantastisk:

”Sedan decennier har svensk kulturdebatt rört sig obehindrat över stora ytor och smält samman analyser av poesi och konst med filosofi, dagspolitik och rapporter från avlägsna krigsskådeplatser. Den öppna attityden har präglat såväl dagstidningarnas kultursidor som kulturtidskrifterna och gett hela det svenska offentliga samtalet en speciell karaktär.”

Man recenserar alltså själva och givetvis kommer man fram till att dessa tidskrifter, som få läser och som inte gör något avtryck i debatten, har stor betydelse i samhället. Så stor att skattebetalarna skall stå för fiolerna.

Sällan har man läst en artikel där artikelförfattarna har visat så stor brist på självinsikt.

Debatten har väl aldrig varit så stor som nu. Tänk alla bloggar, nättidningar, debattsidor på nätet osv.

Kanske jag skulle begära kulturstöd för min blogg? Med hänvisning till att jag genom den ger det offentliga samtalet i Halland en speciell karaktär?

DN