torsdag, mars 30, 2006

Musik - 10ccEric Stewart i 10cc

En av 1970-talets bästa grupper var 10cc. Gruppen bildades av fyra erfarna studiomusiker Lol Creme, Kevin Godley, Graham Gouldman och Eric Stewart. Gouldman var förresten känd låtskrivare redan på 60-talet. Skrev bl a Bus stop till Hollies och No milk today för Herman Hermits.

Ett av skälen till gruppens framgångar var att alla skrev musik. Skivorna innehöll knappast en dålig låt.

Tyvärr gjorde bara originalsättningen fyra album tillsammans. Men fick hits som Rubber bullets, Wallstreet shuffle och den fantastiska kärleksballaden I´m not in love.

Gouldman och Stewart fortsatte med andra musiker som 10cc under några år och hade en stor hit med Things we do for love. Creme och Godley gjorde också en hel del musik tillsammans och blev sedan videoregissörer.

Bilden tog jag vid en konsert i Göteborgs konserthus, troligtvis kring 1974.

Köp gärna den samlings CD som finns med gruppens bästa låtar. Väl värt att köpa och lyssna på.

onsdag, mars 29, 2006

Kd:s finansiering av slopad fastighetskatt håller inte.
Det var väl några som höjde lite på ögonbrynen och var förvånade över moderaternas attack mot kristdemokraternas förslag att slopa fastighetsskatten. Men om man analyserar Kd:s förslag så förstår man moderaternas utspel.

Kd föreslår att fastighetsskatten avskaffas. Så långt är säkert alla allianspartier med. Att avskaffa en skatt är enkelt.

Men då uppstår problemet. Skatten drar in ca: 25 miljarder per år. Och att hitta dessa pengar är svårare

Kd föreslår att i stället för fastighetskatt så skall en kommunal avgift införas på bostäder på maximalt 2800 kr per år. Den kommunala avgiften ger 17-18 miljarder.
Man höjer reavinstbeskattningen vid försäljning från 20 till 30 % och man får bara skjuta upp halva reavinsten vid byte av bostad. Ger ca: 9 miljarder.

Kd vill genomföra en skatteväxling så staten ”tar” 17-18 miljarder från kommunen som alltså får rätt att ta ut en avgift. Problemet är att avgiften slår olika i kommunerna. Botkyrka och Sundbyberg med hög andel hyresrätter, 95-99 procent, får in jättemycket pengar, Arvidsjaur och Gnosjö med mest villor får mycket litet. Kungsbacka skulle också få in lite pengar.

För Kungsbacka innebär det sannolikt en skattehöjning eftersom staten tar mer pengar från kommunen än vad avgiften ger.

Kd säger att detta skall lösas med förändrat skatteutjämningssystem. Men då handlar det om förändringar på 3-5 år sikt. Att ändra skatteutjämningssystemet är ingen enkel sak. Det visar historien.

Skall inte problemen med fastighetskatten åtgärdas nu?

Huspriser faller

Sannolikt faller huspriserna och man får mindre antal försäljningar. Att idag kunna sälja sin bostad och ta med reavinsten är en stimulans för många att köpa en annan större bostad. Tar man bort möjligheten att skjuta upp hela reavinsten får man mindre antal affärer. Och är det mindre antal som vill köpa så faller priserna.

För statsbudgeten så innebär mindre antal försäljningar att staten inte får in lika mycket pengar i reavinster. Och därmed saknar Kd en hållbar finansiering.

Att försämra möjligheten att skjuta upp reavinsten samtdigt som räntorna är på väg upp kan riskera att skap fritt fall på huspriserna.

Genom kd:s avgifter kommer en del hyresfastigheter privatägda som kommunägda att få högre avgift än vad fastighetskatten är idag. Med hyreshöjningar som följd.

Slutsats

Att lova att ta bort fastighetskatten är lätt men att finansiera svårare. Moderaternas utspel skall ses utifrån vad jag skrivit. Moderaterna tycker helt enkelt inte att Kd:s förslag är seriöst. Och jag är benägen att hålla med dem. Dessutom är det ju inget avskaffande av fastighetsskatten om man omfördelar 17 miljarder från en statlig fastighetsskatt till en kommunal fastighetsavgift.

Det enda jag tycker är acceptabelt med Kd:s finansiering är höjning av reavinsten till 30 % vid försäljning. I övrigt måste finansieringens ses över. Ett första steg borde kunna tas direkt på 5-10 miljarder. Kd kan ju inte genomföra en förändrad skatteutjämning direkt så det borde finnas en öppning i alliansen att sänka procentsatserna och rätta till de skevheter som finns i dagens system. På sikt hoppas jag att alla allianspartier är överens om att fastighetsskatten skall bort.
Kd:s förslag är ju egentligen bara en omfördelning.

tisdag, mars 28, 2006

Insändare i Norra Halland - Ortstidningen 28 marsSom jag skrev tidigare har nu de desperata socialdemokraterna skickat fram Maud Lanne (s) för att försöka bortförklara, knappast försvara, sitt svek när det gäller nej till nattöppen närakut. I dagens Norra Halland svarar jag:

Svar till Maud Lanne(s) om nattöppen närakut.

Det börjar bli mer och mer svårt för socialdemokraterna att förklara varför man lovade nattöppen akut vid förra valet och vid två tillfällen under hösten 2005 inte röstade för.

De tre ansvariga från (s) Bo Karlsing, Ingemar Lundin och Gull Lundberg, som svek partiets vallöfte, håller sig borta från debatten. Istället rycker nu Maud Lanne (s) ut i Norra Halland den 24/3 och försöker blanda bort korten under ledorden att anfall är bästa försvar.

För det första har vi hela folkpartiet i Halland bakom oss i vårt krav om nattöppen närakut så det behöver inte Maud bekymra dig om.

För det andra så vet vi att nattöppet kostar pengar och vi har anvisat en finansiering i närsjukvårdsnämnden. Om vår finansiering var problemet kunde ni ha föreslagit en egen eller begärt att ärendet skulle beredas på nytt för att hitta pengar på annat sätt.

För det tredje är det ju ett underligt resonemang att bara för att (c) och (m) inte ställer upp på vårt krav så är det meningslöst att driva frågan. Skall vi svika våra väljare och våra vallöften precis som (s)? Om besvikna socialdemokrater och andra som vill ha nattöppen närakut röstar på folkpartiet i höstens val är det ju en kraftig markering vad Kungsbackaborna önskar. Kan Maud Lanne och andra negligera detta?

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingskandidat

måndag, mars 27, 2006

Nytt Kungbackaparti och sossedesperationGenom denna entré vill många vandra in efter valet den 17 september.

Så då har Kungsbacka fått ett nytt parti. Det leds av f.d moderata kommunalrådet Roger Larsson. Gissningsvis kommer detta parti kunna ta röster från moderaterna. Jag betvivlar att övriga partier behöver känna sig rädda förutom SPI som varit ensamt tidigare att locka missnöjda borgerliga väljare.

Moderaterna får skylla sig själva. Efter förra valet kickade man Roger Larsson trots att han fick mest personröster av alla moderater. Några reträttuppdrag fick han inte. Sedan gjorde den nya moderata ledningen med Per Ödman i spetsen upp med socialdemokraterna om fördelning av posterna i nämnden och styrelser. Denna uppgörelse skadade det borgerliga samarbetet långt in i mandatperioden.

Gissningsvis får Rogers parti 3-5 moderata mandat. Undrar om det kommer få några konsekvenser inom moderaterna? Vi får en intressant valrörelse.

Och så tillbaka till min favoritfråga. I tidningarna har nu Maud Lanne från socialdemokraterna dykt upp och skall försöka försvara sossarnas svek när det gäller nattöppen närakut. Och bryr sig inte ens om att försöka försvara sitt svek av vallöften utan använder taktiken att anfall är bästa försvar.

Hon gör påståenden som är häpnadsväckande. Det dummaste är att det inte skulle vara någon idé att driva frågan om nattöppen närakut eftersom (c) + (m) är emot.?????

Om missnöjda sossar och andra röstar på folkpartiet i landstingsvalet, och helst kryssar mig, kan ju inte Maud Lanne och andra negligera detta. Det skulle ju vara ett förakt för demokratin. Desperationen är stor inom socialdemokraterna.

Undrar när de tre som gjort att (s) hamnat i denna situation, Bo Karlsing, Gull Lundberg och Ingemar Lundin, skall gå ut och försvara sitt svek?