fredag, mars 28, 2008

Driver Aftonbladet med oss?

Radio och TV verket har beslutat tillåta fler kanaler i det digitala marknätet. Det görs på frekvenser som inte nuvarande digitalboxar klarar.

Aftonbladet slår upp detta stort. Med bild på Aftonbladets tv-expert Peter Pettersson som ser allvarligt bekymrad ut.

Och rubriken skriker ut ”Du tvingas köpa ny digitalbox igen”

Man riktigt ser hur gamla damer tvingas iväg till butikerna under hot av att aldrig mer kunna se på Tv och ”tvingas” köpa dessa nya boxar.

Vad drabbas då tittaren av för kostnad?

Går man in på Boxers sida så kan man läsa att tecknar man avtal så får man köpa en box för 1 kr. Jag tittar igen, jo det står 1 kr.

Vad får någon att tro att nya boxar skulle kosta mer? Boxer och Tv-bolagen vill väl att folk skall se kanalerna?

De som har marksänd digital TV hemma drabbas alltså av den stora kostnaden 1 kr.

Hur skall de klara detta? Hushållsekonomin går helt åt skogen.

Själva artikeln berör överhuvudtaget inte det faktum att de flesta svenskar tittar via kabel-tv och satellitmottagare och inte berörs. Enbart som kort svar i en fråga skriver man detta

Men ändå vill Aftonbladet veta i sitt forum följande:

"Känner du dig blåst av övergången till digital-tv?"

Vad är det för svenska förresten?

Är det 1 april idag? Aftonbladet driver väl med oss?

Länkar i samma ämne:Svd12345DN12SydsvIDG

10 kommentarer:

Dragan Klaric sa...

Du skojar med oss?
1 krona ja om du binder dig i 12 månader och tecknar dig på ett kanalpaket som kostar 159 kronor i månaden. Gamla tanter vill inte titta på betalkanaler så vad ska dom göra? Ner till butiken och köpa en ny box för upp emot 1000 kronor. Så gör dig inte löjlig och kolla upp fakta innan du skriver något nästa gång.

Delarium sa...

TACK för att det finns hopp på denna jord att NÅGON tänker. Blir så jävla less på aftonbladet så jag kräks. GE FAN I ATT HANDLA DIGITALBOX OM DU INTE VILL?! Vad är problemet Aftonbladet? Nötter, blir så förbannad att de får skriva sån här propaganda, det borde vara olagligt med sådan här ogrundad kritik.

Thomas N sa...

Mja, fullt så enkelt att få en box för en krona är det ju inte. Jag har köpt ett antal boxar (hemma och i sommarstugan) för att kunna se SVT och TV4. Sådana boxar kostar ett antal hundralappar. Om jag ska få en box för en krona, krävs att jag betalar dels minst 159 kronor i månade, dels ett antal hundra i "kortavgift". Då får jag förvisso ett trettiotal kanaler till att titta på, men de är jag inte intresserad av. När SVT och TV4 går över till den nya tekniken 2009 måste jag alltså skrota mina gamla boxar och köpa nya.

TOMMY RYDFELDT sa...

Thomas N och Dragan!

För att få lite perspektiv på frågan så räknar Radio och TV verket med att ca: 70 % tar emot TV via kabel eller satellit.

Och några 1000 kr kostar inte boxen. NetOnNet säljer box för 399 kr. Mindre än vad ett kvartals TV-licens kostar. Vilken kostnad.

Och penetrationen som MMS redovisar visar att de allra flesta faktiskt väljer att se fler kanaler. Och då kostar boxen 1 kr. Man kan ta med den till sommarstugan. Funkar lika bra där.

Jag kan inte hitta någon redovisning men den finns säkert. SVT sänder normalt alla sina kanaler i Teracoms nät 1 och TV4 i nät 2. De gamla boxarna kan inte få in nya nät 6.

Så förmodligen funkar de gamla boxarna för dem som vill se enbart SVT:s kanaler och TV4 om de inte byter nät och varför skall de göra det? Men någon kanske har bättre information?

s_s sa...

Okej att man kan köpa boxen för 1 kr, men då måste man också teckna ett avtal. Då förbinder man sig för, vanligtvis, två år och det är väl inte helt rättvist...

Dragan Klaric sa...

399:- för dagens box som snart blir omodern och man får kasta. Men vet vi vad dom nya boxarna kommer att kosta dom som klarar mpeg-4? Visst du har rätt många får in tv genom kabel och satelit men alla dom som idag sitter på värdelösa boxerboxar ska snart behöva punga upp igen. Och kostnaderna då kan vi bara spekulera i.

Arvid sa...

Boxarna som man "får" för 1kr klarar inte av att läsa mpeg4. Men å andra sidan, vill man inte ha fler kanaler så finns det heller ingen anledningen att köpa en box som klarar av mppeg4... Så alla gamla tanter som idag har en box för dom "fria" kanalerna i marknätet behöver INTE byta box. Däremot dom som vill ha tillgång till dom nya kanalerna som inte ens har kommit än måste köpa en ny box NÄR dom kommer, vilket är om ca 1år... Så varför det ska bli panik fattar jag inte riktigt... Sen att 70% kollar på tv genom kabel eller sattelit tror jag inte riktigt stämmer då Boxer har mer kunder än både canal digital och viasat tillsammans :)

Men det är ju bara min uppfattning av det hela ;-) Så sammanfattning: Aftonbladet överdriver som vanligt!

Arvid sa...

Ang. vilka kanaler som sänder på vilka muxar (eller "nät") så sänder följande på mux1 (nät1): SVT Extra, SVT2 Östnytt, SVT2 ABC, SVT1, Barnkanalen, SVT1 Tal txt, SVT24 ABC, Kunskapskanalen, SVT2 Tal txt.

Dom som sänder på mux2 (nät2) är: TV4 Plus, TV4 Film, TV400, TV4 Stockholm, TV6, CNN, TV4 Fakta.

Vill ni kolla upp det själv så finns det på teracoms hemsida.
Länk: http://www.teracom.se/?page=5882

TOMMY RYDFELDT sa...

Tack Arvid.

Arvid sa...

Här är 2st boxar från Dilog som klarar av den "nya" tekniken MPEG4.
Dilog DT-435HD, pris från: 2 480:-
Dilog DT-430HD, prin från: 1 995:-

Observera då att detta är HD boxar, men det kommer garanterat komma
ut "budget" mottagare som är simplare och säkert också billigare (spekulationer från min sida)

Om man då är boxer kund eller vill bli i framtiden (boxer som idag är ensamma i marknätet) kommer det säkert att finnas boxar klara för
mpeg4 köpa till ett reducerat pris om man är villig att binda upp sig 12 eller 24månader (förståligt man ger inte bort saker gratis!).

Idag kan man om man binder sig hos boxer och få en box som i handeln ligger på priser runt 3000kr
för 1kr-1290kr beroende på hur man väljer att binda sig.

Så det kommer inte bli någon jättekostnader för oss tv-tittare!
Och speciellt komplicerat kommer det knappst att bli, dom flesta har redan en box där hemma och vet hur den fungerar och hur man kopplar in! Så när den dagen kommer då
den nya tekniken är i bruk så tar man helt enkelt sin gamla box och byter ut den mot sin nya.

Blir lite mycket text och inlägg i din blogg beklagar det. Men när det kommer påhopp mot dig som saknar grund och eftertanke så kände jag mig tvungen.

Och till sist, nöjer man sig med dom fria kanalerna och inte känner sig manad till att köpa en ny box, låt bli och gnäll inte för gnällandets skull.

... och tack för en välskriver blogg, kommer att besökas igen :)

- Tack för mig!