onsdag, juli 19, 2006

Sverige behöver ett riktigt personval

Sedan 1998 har vi personval i Sverige. Man kan genom kryss komma högre upp på listan och till och med gå från icke valbar plats till valbar.

Men det är ett personval med massa hinder. För att kryssa in sig i riksdagsvalet måste man ha 8 % kryss från samtliga som röstar på partiet i den valkretsen. I kommun och landstingsvalet 5 %. Har man en populär politiker i toppen som får en massa kryss är detta omöjligt.

En undersökning som presenterades i dagens eko visar att invandrande svenskar som fått svenskt medborgarskap är dåliga på att rösta. Trots att det görs kampanjer för att få högre valdeltagande.

I Danmark, där man inte gör någonting för högre valdeltagande, så röstar fler invandrande danskar.

Skälet är att Danmark har sedan länge personval. Det känns meningsfullt att rösta då man kan få in ”sin” kandidat.

I Sverige måste vi få ett riktigt personval. Utan spärrar och där kryssen avgör vilka som kommer in. Drömmen vore att partiet satte upp ett antal kandidater i bokstavsordning och sedan avgjorde kryssen vilka som kom in.

Detta gav makten till väljarna vilket vore ganska hälsosamt. Kontakten mellan vald och väljare skulle öka avsevärt.

Alla partier i Sverige gillar inte personval. Främst de på den vänstra kanten.

I folkpartiet så gillar vi personval. Partiet har också drivit denna fråga länge. Vi är flera folkpartister i Kungsbacka som driver personvalskampanjer. Jag tycker det är jättebra.

Själv hoppas jag givetvis att få så många kryss att jag kommer in i landstingsfullmäktige och får driva frågor som ger en bättre sjukvård för Kungsbacka och Halland.

Får jag ditt kryss?

söndag, juli 16, 2006

Ledighetsalliansen (s)+(mp)+(v)

Jag skall ge vänsteralliansen en eloge. De är verkligen bra på att hitta förslag som handlar om att människor inte skall arbeta utan leva på bidrag och stöd från staten.

Bäst i klassen är miljöpartiet. I deras partiprogram står det att det skall finnas ett allmänt folkbidrag. Alla skall få ett bidrag oavsett man arbetar eller inte. Vill man kan man sedan leva på detta bidrag. Det är i och för sig litet men anpassar man sina utgifter skall man inte behöva bidraga till samhället.

Miljöpartiet är också pappa till friåret och nu vill man betala bidrag till de föräldrar som arbetar deltid för att de skall minska arbetstiden ytterligare.

Socialdemokraternas senaste bidrag är att införa någon slags delpension.

Detta sker samtidigt som de flesta ekonomer säger att skall vi klara av utgifterna när 40-talisterna går i pension måste fler arbeta och betala skatt, inte färre.

I och för sig har vänsteralliansen totalt misslyckats när det gäller att bekämpa arbetslösheten men fler lediga är väl inte receptet utan en politik som ger fler i arbete.

Vi behöver verkligen en ny regering där folkpartiet har starkt inflytande.