fredag, oktober 26, 2007

Förnyaren, opinionsundersökningar, presidentfruar och Älgen.

Fredrik Reinfeldt vill fortsätta förnya moderaterna.

Jag vet inte om jag ser så mycket förnyelse och nya idéer. Förnyelsen tycks innebär att moderaterna intar ståndpunkter som andra partier haft tidigare.

Arbetsrätten är centerpartiet mer förnyare av och moderaterna antar ståndpunkter som är mer socialdemokratiska.

Försvarspolitiken får beröm av miljöpartister.

Förnyelse borde väl vara nya idéer och inte inta sådana andra partier har?

Fredrik Reinfeldt säger han har partiet bakom sig. Det har han så länge partiet sitter kvar i regeringsställning och ligger bra till i opinionen. Valförlust och 17 % så kan det gå för Reinfeldt som för Lars Leijonborg och Bo Lundgren.

Opinionsundersökningarna visar på sviktande röstetal för (m). Senast nu Synovate. I Danmark skulle däremot de borgerliga få majoritet om det vore val idag och inte den 13 november.

Jokern är dock Ny Alliance som är en utbrytare ur främst Radikale Venstre. Man var kritiska till att Radikale inte samarbete med övriga borgerliga men gillar inte att nuvarande regering ibland stödjer sig på Dansk Folkeparti.

Gissningsvis sitter Anders Fogh Rasmussen kvar efter valet som ledare för en ny borgerlig regering.

Även i Norge har regeringen det tungt. Skulle det vara val idag skulle regeringen falla och det skulle vara majoritet för Venstre, Höyre, Kristelig Folkeparti och Fremskrittspartiet. Där är problemet att varken Venstre eller KF är pigga på att samarbeta med Fremskrittspartiet

Om Anders Fogh Rasmussen vinner i Danmark 13 november och Norge får ny borgerlig regering 2009 skulle det bli första gången som det i Norge, Sverige, Danmark och Finland samtidigt finns rent borgerliga regeringar.

Presidentfruar vill bli presidenter. Hillary Clinton i USA och Cristina Fernández de Kirchner i Argentina. Och de ligger bra till.

Kanske Filippa kommer efterträda Fredrik?

Och slutligen, älgen i Halland är räddad.

Stor nyhet i alla tidningar. Åtminstone den största nyheten om Halland i media denna vecka. Och det är en ickenyhet.

torsdag, oktober 25, 2007

Folkpartiet säger nej till byggnation i Varlaskogen

I dagens nummer av Kungsbacka Posten, finns tyvärr inte på nätet, finns en insändare i rubrikens ämne av mig och två partivänner.

Byggnation har varit på gång under flera år i Varlskogen. Folkpartiet har inte sagt nej direkt därför vi behöver fler bostäder, inte minst hyresrätter, i Kungsbacka. Och frågan har skjutits till översiktsplanen för Kugnsbacka stad då man har möjlighet att se helheten.

Var skall man bygga någonstans? Vilka grönytor bör inte bebyggas? Var skall köpcentra och verksamheter ligga osv.

I detta arbete, som jag fick äran att leda, så har Folkpartiet pekat ut lämpliga områden för byggnation. Och vi har också pekat ut olämpliga områden. De som vi säger nej till är bland annat Varlaskogen och Forsskogen. Grönområden behövs för rekration även i centrala Kungsbacka.

Här är insändaren i sin helhet:

Folkpartiet säger nej till byggnation i Varlaskogen

Det finns behov av nya bostäder i Kungsbacka kommun. Därför är det viktigt att alla förfrågningar om byggnationer tas på allvar och prövas seriöst. Speciellt om det gäller hyresrätter.

Folkpartiet har därför tidigare inte sagt nej till byggnation av bostäder i Varlaskogen utan vi har sett det viktigt att pröva ärendet när vi ser helheten i översiktsplanen för Kungsbacka stad.

Nu har planen varit utställd och det har gått att göra en bedömning av byggnationen i Kungsbacka stad fram till 2020.

Folkpartiet ser andra områden som betydligt intressantare att bebygga.
Vi har bland annat tidigare lanserat byggnation av 200 hyresrätter i Kv. Ejdern (f.d. Alléskolans tomt).

I vårt yttrande säger vi därför nej till byggnation i Varlaskogen och en bussgata igenom området.

Vi tre undertecknade bor också i Varlaområdet och vet värdet av att det nära stora bostadsområden finns områden för promenader och rekreation som Varlaskogen. En uppfattning som delas av ett enigt folkparti.

Ann Molander (fp)
Ordf. i Folkpartiets kommunförening

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

Eirik Langjord (fp)
Ersättare i nämnden för handikappsomsorg

onsdag, oktober 24, 2007

Blåvitt & Frölunda i topp, fotbollsgalans underligheter & Persson

Nu är ordningen som den skall vara. IFK Göteborg toppar fotbollsallsvenskan och Frölunda Indians elitserien i ishockey.

Sveriges idrottsstad nummer ett är tillbaka. Givetvis har jag biljetter till matchen på söndag. Kanske blir det upp emot 40 000 som skall hylla IFK Göteborg när man tar guld.

Enda orosmoment är att vissa f.d. Djurgårdare i Brommapojkarna tydligen inte vill spela mot Djurgården. Så tränaren i BP har att välja mellan spelare som inte vill göra sitt bästa eller reserver. Verkar inte speciellt sportsligt.

Trelleborg ställer över Jonathan Berg som tillhör IFK Göteborg. Verkar vara rätt beslut. Det är ju en stor skillnad om man är f.d spelare i ett lag eller som Berg idag tillhör IFK göteborg.

Man har nu nominerat inför fotbollsgalan. Som vanligt en del underliga nomineringar. Förra året fanns inte Marta med. Men hon blev ju istället världens bästa fotbollspelare.

I år finns Andreas Isaksson med som årets målvakt. Varför? Stod inte mycket i Manchester City förra säsongen och i år hittills inte en match i premier league. Varför är inte Johan Wiland från Elfsborg med?

Och denna Göran Persson igen.

Nu berättar han sin version av tiden vid makten i en bok. Med betoning av sin version. Redan har flera personer varit ute och bestridit den. Jan Nygren avvisar att han skulle ha varit girig och begärt extra lön för att bli både statsråd och statsminister. Men kan han göra något annat?

Fler kommer säkert att träda fram och göra liknande kommentarer.

Jag tror att Göran Persson gör en felbedömning att fastighetsskatten spelade stor roll för valförlusten 2006. De som var beredda att gå från (s) till alliansen pga. av fastighetsskatten var ytterst få. De flesta som drabbades hårt av den röstade redan på alliansen. Och inbitna sossar bytte inte pga. en fråga.

Problemen i storstäderna och dess förorter beror snarare på att man under lång tid drivit frågor mot medelklassen i storstäderna. Brist på infrastruktursatsningar, dålig skolpolitik, skatteutjämningssystem som gynnar glesbyggd och missgynnar storstadsregioner, brist på poliser och att vardagsbrottslighet kommer på undantag, brist på jobbpolitik m.m. Givetvis kan fastighetsskatten avgöra på marginalen men det är en långt åsidosättande av medelklassen i storstäderna och dess förorter som gjort att man tappat dessa väljare.

Facket gör bort sig

Återigen har en facklig representant och hans fack gjort bort sig rejält. Han heter Kenneth Carlsson och företräder Brandmännens riksförbund, facket för deltidsbrandmän. Carlsson och detta fack hotar med att inte släcka bränder i kommunala byggnader om inte arbetsgivarna, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), ger med sig i förhandlingarna om ett nytt avtal.

Undantaget är skolor, äldreboenden och vårdinrättningar. Så om en ishall, stadshus eller brandstationer (???) börjar brinna så släcker man inte.

Kan detta vara lagligt? Jag tycker SKL skall sätta hårt mot hårt. Varje nedbrunnen byggnad som kunde ha släcks där skall man dra av det förstörda värdet på budet till Kenneth Carlsson och hans medlemmar. Så för varje brand minskar budet tills man är nere på lönesänkningar.

Att som brandman medvetet låta skattebetalarnas gemensamma egendom medvetet brinna ner är djupt omoraliskt.

Lika omoraliskt som när vissa grupper använder sjukförsäkringen och falska sjukskrivningar, dvs. skattebetalarnas pengar, inte sina egna strejkkassor som stridsåtgärd.

Tror verkligen detta fack och herr Carlsson att man väcker sympati hos allmänheten genom att medverka till att egendom förstörs?