lördag, oktober 11, 2008

Spännande rödgrön såpa

Onsdag; Socialdemokraterna och miljöpartiet är regeringsalternativ 2010. Vänsterpartiet har missat chansen och sitter inte bara löst utan har åkt ut.

Torsdag; Intern kritik mot Sahlin. Sossar vill ha med vänsterpartiet.

Fredag; Mona Sahlin vill fortsätta diskutera ett regeringssamarbete även med vänsterpartiet.

- Det där var olyckligt, heter det om onsdagens utspel.

Vad gäller?

Vad säger miljöpartiet? Jo det är inte aktuellt att ta med vänsterpartiet i en regering. säger Maria Wetterstrand. Hänger ni med? Vad gäller?

Mona Sahlins trovärdighet som regeringsbildare fick sig en riktig törn.Och Lars Ohly myser. Hans hot om nyval gick hem.

Men såhär kommer förmodligen vänsterkartellens regeringsalternativ se ut fram till valdagen 2010.

Någon sitter löst för att uppstå för att sedan sitta löst igen och uppstå.

Idol är inte så hälften spännande som den rödgröna såpan. I den kan man komma tillbaka, som Lars Ohly, men det är omöjligt i Idol. Vem vet, imorgon kanske miljöpartiet sitter löst och (v) och (s) skall bilda regeringsalternativ?

Kanske mer likt Robinson än Idol med olika pakter?

DN12345Aftonbl1SvdAftonbl2HDSydsv

onsdag, oktober 08, 2008

Accepterar (v) att bli stödparti?

Så har det blivit officiellt. Socialdemokraterna och miljöpartiet hänger av vänsterpartiet. Och det permanent.

Mot alliansen 2010 kommer stå en minoritetsregering bestående av (s) och (mp) beroende av Lars Ohly.

Vilken chans han får att styra ändå.

Men frågan är, accepterar Lars Ohly och vänsterpartiet att bli stödparti åt de övriga två?

Och i så fall, vad kostar det (s) och (mp) politiskt? Höjda skatter? Nej till friskolor? Nej till betyg? Förbjud läxor? Massanställningar i offentliga sektorn?

Intressant att se när Ohly kommer med det svaret.

DN12Svd12SydsvDagen

Uppdatering16:42

Nu svarar Lars Ohly.

Vi är ingen dörrmatta, säger han. Vilket innebär att man svarat på en av mina frågor. Vänsterpartiet tänker inte lägger sig platt för (s) och (mp).

Är man smarta etablerar man ett rejält alternativ för vänstersossar. Speciellt de som inte gillar miljöpartiet.

Att (s) och (mp) skulle få egen majoritet i riksdagen är bara ett önsketänkande.
Utnyttjar (v) läget rätt man kan snabbt växa till 7-8% på socialdemokraternas bekostnad.

Och när avståndet mellan blocken krymper, vilket det alltid gör vid val, så blir frågan;

Vad kostar det politiskt att få vänsterpartiets stöd? Idag hotar Ohly med nyval men det är klart dedt finns ett jobbigt politiskt pris när statsrådsposterna hägrar.

Idag blev också regeringsfrågan den viktigaste valfrågan 2010. Två vill bilda regering och hänger av den tredje som hotar med nyval om han inte får vara med.

Skall Sverige styras av tre sådana partier? är det ett trovärdigt alternativ?

DNSvdSydsvHDHD2

Ingvar Carlsson gör partipolitik av finanskrisen

I en debattartikel på DN debatt snyftar f.d. statsministern Ingvar Carlsson (s) (bilden) om hur hemsk regeringen är att inte bjuda in (s) att leda landet.

Var det allvarligt menat hade han inte fyllt artikeln med följande påståenden:

”Det finns fler likheter mellan de två finansiella kriserna. Liksom nu leddes Sverige av en borgerlig regering i början av 1990-talet.”

Regeringen Reinfeldt använder sig inte av samma språkbruk som Carl Bildt, men attityden mot socialdemokraterna är densamma. Inte bara i de tunga ekonomiska frågorna utan även i exempelvis försvarspolitiken hålls socialdemokraterna utanför.”

Fredrik Reinfeldt har mindre erfarenhet än till och med Carl Bildt när han tillträdde. Det måste skapas en mental förberedelse för samarbete över blockgränsen."

”Den borgerliga regeringen behöver också erkänna sina misstag att man slog sönder arbetslöshetsförsäkringen.”

Och det mest komiska:

”Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin har för nu aktiva politiker en unik erfarenhet genom sin tid som arbetsmarknadsminister 1990-91 och som krisförhandlare 1992. Det gör henne väl förberedd för tider som dessa.”

Ingvar Carlsson är en gammal partiräv som vet hur man gör partipolitik av en kris. Hans budskap är: Bjud in (s) att regera och ha veto över politiken. För en socialdemokratisk politik och låt Mona Sahlin leda det hela.

För Ingvar Carlsson saknar valresultatet 2006 betydelse. Socialdemokrater skall alltid regera. Socialdemokrater är det enda som kan regera.

Tanken med artikeln är givetvis också att man skall få intryck att finanskrisen är värre än vad de flesta anar.

Man kan lita på Ingvar Carlsson. Hur läget än ser ut, vad som än händer och i alla lägen så väljer han partiets bästa framför allt annat.

Lite bakgrundshistoria är att i valrörelsen 1988 varnade dåvarande folkpartiledaren Bengt Westerberg för överhettning av ekonomin. Att åtstramning kan bli nödvändigt. Socialdemokraterna svarade genom Sten Andersson som påstod att "Bengt Westerberg har en felprogramerad hjärna".

Man vann valet 1988 vilket var det viktigaste för (s). Ingvar Carlsson hindrade aldrig språkbruket. Vinna valet var viktigare än landets bästa.

År 1990 var överhettningen och första krisen här. Jag kommer ihåg när Carlsson sprang omkring som en skållad råtta och föreslog lönestopp, strejkstopp, prisstopp och en massa annat. Förlorade en finansminister på vägen, fick avgå och återkom till makten med stöd av kommunisterna. Då var det aldrig tal om samarbete över blockgränserna.

Och det var Carlssons tillkortakommande under krisen 1990 som bäddade för problemen 1992. Lite självkritik och självinsikt hade varit klädsamt.

SydsvSvdHD

tisdag, oktober 07, 2008

Obama leder med 9 %

Inför nattens debatt kommer Gallup med den senaste mätningen. Det är en rullande mätning där man mäter varje dag och denna mätning gäller dagarna 4-6 oktober.
Barack Obama får 51 % och John McCain får 42 %.

Obama tar också ledningen i traditionella republikanska delstater.
Obama leder klart i Florida som George W Bush vann både 2000 och 2004. Han leder också i Ohio och har tagit ledningen i Missouri som demokraterna bara vunnit en gång sedan 1936. Även i North Carolina som Bush vann med 56-44 över Kerry 2004 leder Obama.

T.o m säkra delstaten Indiana är i fara för McCain.
När det gäller elektorer, som man får när man vinner en delstat, så leder Barack Obama över John McCain med 364-174.

När Barack Obama gör inbrytningar i typiskt republikanska delstater skapar det oerhörda problem för McCain.

Någon sa på skämt innan valet att det gällde att bli vald till guvernör i Ohio. Det fanns klara demokratiska stater, klara republikanska stater och så Ohio. Där vanns valet.

Men nu måste McCain slåss på bred front. Har han kampanjmedel, medarbetare och ork att göra detta?

Förmodligen inte och det är därför man satsar allt på ett kort: Svartmålning av Barack Obama som person.

Men Barack Obama slår tillbaka och tänker inte vända andra kinden till. Filmen om den så kallade Keatingskandalen, en bankskandal i början av 90-talet där McCain var inblandad, var bara början.

Nu har man sänt en ny tv reklam som heter ”The subject” med budskapet att John McCain är ”out of touch”.

Debatten inatt är nog John McCains sista chans att vända kampanjen. Formatet är det John McCain gillar. Så kallade ”Town hall meatings” där publiken ställer frågor. McCain brukar vara spontan, ibland för spontan med att gå hem på dessa möten. Han måste framstå som rätt person i detta läge.

Obama måste också göra bra ifrån sig och visa att han är den kandidat många uppenbarligen tror.

Nedan har ni Obamas senaste tv reklam.



SvdDNAftonblPolitiken

Finns det något regeringsalternativ till vänster?

Först hängs vänsterpartiet av vad gäller FRA, utbildningspolitiken och EU. Thomas Östros kritiserar också (v) för att inte ställa upp på budgettak och överskottsmål. Och nu läggs tre väldigt olika budgetalternativ.

Skall bensinen höjas med 2 kr/ liter som miljöpartiet vill?

Socialdemokraterna vill höja fastighetsskatten för villor över 5 miljoner i taxeringsvärde. Vänsterpartiet vill höja fastighetsskatten för villor med tax.värde över 2 miljoner. Och det rejält. Även om miljöpartiet är kritiska till nuvarande fastighetsavgift/fastighetsskatt så tycks man acccpetera dagens system. Åtminstone om man läser deras motion.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill återinföra förmögenhetsskatten. Miljöpartiet säger nej till detta.

Miljöpartiet går gärna ner i detaljer och kräver nedsatt förmånskatt för cyklar. En stor valrfråga 2010?

Vänsterpartiet tar i ordentligt när det gäller skattehöjningar. Man tar helt bort jobbskatteavdraget och höjer därmed skatten med över 50 miljarder kronor. Miljöpartiet väljer att förändra jobbskatteavdraget och höjer skatten med 11,6 miljarder. Socialdemokraterna höjer skatten jämfört regeringen med 15 miljarder.
Vem av dessa skattehöjares politik gäller?

På punkt efter punkt avviker man från varandra i den ekonomiska politiken. Mest avvikande är vänsterpartiet som i grunden har lite gemensamt med de övriga två. Men även (mp) och (s) skiljer sig åt en hel del.

Kuriosa är att både (s), v) och (mp) vill avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster. Men man har olika uppfattningar vad det sparar. Miljöpartiet och vänsterpartiet sparar 1,3 miljarder men (s) sparar 800 miljoner.

Ingen kan ju på allvar påstå att det finns ett regeringsalternativ till vänster. I flera frågor slår två (mp+s) den tredje (v). Och i den ekonomiska politiken spretar de tre åt väldigt olika håll.

SvdAftonblAftonbl2DN1Aftonbl3DN2DN3Svd2Aftonbl4

Obama slår tillbaka med 13 minuters film

Igår släppte Barack Obamas kampanj en 13 minuter lång "dokumentär" om den så kallade Keatingskandalen som John McCain var inblandad i i början av 90-talet.

Senatens etikkommitté ansåg att John McCain visat "poor judgement".

Filmen är mycket skickligt gjord. McCain ser oerhört skyldig och besvärad ut under förhören. Han svär eden som en brottsling och det ser ut som en rättegång.

John McCain och Sarah Palin har ju senaste dagarna attackerat Barack Obamas person och karaktär. Här är svaret. Som givetvis var producerat långt innan. I fall att....

Visar på en mycket skicklig kampanj.

Se filmen nedan och gå in på http://www.keatingeconomics.com om du vill veta mer.



SvdAftonblPolitiken

måndag, oktober 06, 2008

Obama slår mot tidigare McCain skandal

Helt klart vill John McCains kampanj försöka skifta fokus från USA:s ekonomiska problem till Barack Obamas person.

Vicepresidentkandidaten Sarah Palin anklagade Obama för terroristkontakter häromdagen.

Slutet av 80-talet och början av 90-talet var John McCain och fyra senatorer inblandade i den så kallade Keatingskandalen. McCain var en av ”Keating Five” som var en del av en större bankskandal.

McCain och fyra andra senatorer hade fungerat som påtryckare för affärsmannen Charles Keating.

Charles Keating dömdes till fängelse och erkände också vissa anklagelser om bedrägeri.Det finns klara paralleller till nuvarande bankkonkurser.

John McCain fick kampanjbidrag från Charles Keating och hans fru investerade i Keatings shoppingcenter. John McCain gjorde också privata resor på Keatings bekostnad. Bland annat med hans privata jetplan.

Senatens etikkommitté kom fram till att John McCain inte hade gjort något olagligt eller brutit mot några regler. Men visat dåligt omdöme, ”poor judgement”.

När nu McCain kampanjen attackerar Barack Obamas personlighet så slår Obamakampanjen tillbaka.

Man har uppenbarligen redan förutsatt McCains smutsiga kampanj och har nu tagit fram en 13 minuters lång dokumentär som kommer spridas.

Den heter "Keating Economics: John McCain and the Making of a Financial Crisis"
Gissningsvis kommer den också att följas av tv reklam I samma ämne.

En egen hemsida finns upplagd om skandalen och heter; http://www.keatingeconomics.com


Uppenbarligen har Obamalägret väntat på attacker och varit förberedda på att gå till motattack.

John McCains kampanj måste ha förstått att öppnade man dörren och började attackera Barack Obama så skulle Keatingskandalen dyka upp igen. Kanske trodde man inte det? Eller så bedömer McCainkampanjen att man ligger så dåligt till att det finns inga alternativ. Man måste ta chansen att attackera Barack Obamas person. Det får bära eller brista.

Problem nummer två för McCains kampanj är Sarah Palins egna skandal i Alaska. Hon skall ha avskedat delstatens ” Public safety commissioner” därför han inte ville avskeda hennes f.d. svåger som var så kallad ”State trooper”, en polistjänst.

Flera av hennes medarbetare skall nu vittna och kanske även hennes man. Hon har kämpat emot att dessa vittnesmål skulle genomföras men nu har de blivit instämda.
Obamas kampanj lär inte behöva påminna om Palins skandal. Media lär göra hela jobbet.

Svd1AftonblSvd2Politiken

Ännu ett steg mot att hänga av Vänsterpartiet

Miljöpartiets beslut i en medlemsomröstning att slopa kravet på att utträda ur EU är en anpassning till socialdemokraterna och framtida koalition.

Men man hänger nu också av vänsterpartiet ytterligare. Tillsammans med sverigedemokraterna blir vänsterpartiet det enda parti som vill träda ur EU.

Och hur skall de tre kunna regera ihop om ett parti vill träda ur EU?

EU politiken, den ekonomiska politiken och senast utbildningspolitiken är några viktiga områden där (mp) och (s) isolerat vänsterpartiet.

Är regeringsalternativet med (s), (mp) och (v) dött?

När kommer Lars Ohly (bilden ovan) ge besked om han anpassar sig helt till de två övriga och hoppar med i samarbetet, accepterar (mp) +(s) som regeringsalternativ till alliansen eller kommer motarbeta ett sådant alternativ?

DagenSvd12DNSydsvHD

söndag, oktober 05, 2008

Två slår den tredje på vänsterkanten

På DN debatt meddelar alliansens partiledare att man kommer att träffas i Varberg i Halland och att utarbeta en plan för hur alliansen ska förbereda sig för att möta väljarna med ett nytt gemensamt valmanifest 2010.

Undrar när vänsterkartellen skall träffas till liknande möte och vem som får vara med?

På vänsterkanten tycks det nu vara så att två slår den tredje. I veckan gjorde (s) och (mp) ett utspel om utbildningsfrågor. Men vänsterpartiet fick inte vara med. Deras skolpolitiska talesman Rossana Dinamarca fick sitta i lokalen och lyssna men inte vara med.

Thomas Östros var ovanligt klar vid presskonferensen. Vänstern måste acceptera budgetmål och budgettak annars får de inte vara med. Lars Ohlys problem är ju att då rasar vänsterpartiets krav på utgiftshöjningar samman.

Med en enad allians på den borgerliga sidan så blir regeringsfrågan oerhört viktig.
Nu sätter Östros hårt mot hårt. Om inte Lars Ohly lägger sig platt utan säger att (v) aldrig släpper fram en (s) + (mp) regering. Vad finns då för alternativ till alliansen?

Att mot (s) och (mp) driva ett klart vänsteralternativ kan också vara lockande för (v). Locka missnöjda vänstersossar som inte gillar miljöpartiet.

DNSvdDagen

Palin var McCains första stora misstag

Jag ser att svenska bloggare och debattörer som gillar John McCain försöker framställa Sarah Palins debatt med Joe Biden som en framgång.

Om man bara ser till att hon inte gjorde bort sig som en framgång, så var det väl en framgång.

Men det krävs lite mer för att vinna val och bli vicepresident än att överleva debatter. Man måste vinna dem och framstå som en politiker de amerikanska väljarna kan lita på i kris.

Om presidenten inte kan utföra sitt arbete så skall man träda in.
Och opinionsmätningar visar att bara strax över 40 % av väljarna anser Sarah Palin kvalificerad att bli president. Joe Biden får siffror över 80 %.

Sarah Palin gav inga svar på många frågor. Hon läste upp vad hon memorerat. Ofta inte i närheten av frågan. Kanske var det hennes taktik eller kom hon ihåg fel svar på fel fråga?

Det blev lite löjligt till slut när hon på fråga efter fråga kallade sig själv och John McCain för ”mavericks”.

Närmast översatt med ensamvarg eller person som tänker självstädigt.
Jag tycker detta slår tillbaka mot McCains kampanj. Kan man vara en som går sina egna vägar men ändå ena demokrater och republikaner? Riskerar det inte bli en mycket isolerad president i Vita huset?

Joe Biden lyckades med det han hade för avsikt att göra. Inte debattera eller förnedra Sarah Palin. Utan gång på gång hamra in kampanjens budskap om John McCain. Varför han inte skall väljas till president. Och parera de få angrepp som kom från Palin.

Speciellt som det nu visar sig att demokraterna har möjlighet att få 60 senatsplatser av 100. Vilket skulle innebära att om alla 60 är överens kommer man kunna driva igenom lagförslag utan att republikaner kan stoppa dem genom att långprata, så kallat filibuster.

Till och med författaren och komikern Al Franken leder i Minnesota över senatorn och republikanen Norm Coleman.

McCains kampanj har också fått gömma Sarah Palin och hon har gjort ytterst få intervjuer. Någon allmän presskonferens är inte heller att tänka på. Det visar vad kampanjledningen egentligen tycker om sin vicepresident kandidat.

Nu har hon fått i uppdrag att vara den som frisk attackerar Barack Obama.
Obama skall ha terroristkontakter, påstår hon. Återigen riskerar McCains kampanjen få en debatt kring metoder och bli klassade som smått desperata.

Skall man sätta en etikett på motståndaren är det ett långsiktigt strategisk arbete. Man börjar från dag ett och upprepar anklagelsen tills den fastnat. Att nu när McCains kampanj går dåligt byta spår kan skada mer än vad man tjänar på det.

Senaste Gallup visade 50 % för Obama och 42 % för McCain. Övriga undersökningar visar ungefär samma avstånd.

Jo vilket var det stora misstaget nummer två som McCain gjorde?
Det var när han avbröt kampanjen och skulle åka till Washington och ”fixa” kreditkrisen och sedan knappast var inblandad i det som hände.

Jag tror om Obama vinner det var det tillfället man kommer att säga att kampanjen avgjordes. John McCain sköt sig själv i foten.

Aftonbl1Aftonbl2DN1DN2SvdDN3PolitikenDagbladet