fredag, april 25, 2008

Rödgrön röra

Socialdemokraterna säger inget om vem eller vilka man vid en valvinst vill regera med. Vänsterpartiet säger att man inte vill kompromissa om sakfrågor före ett val. De vill säga man vill inte berätta för väljarna vad en eventuell regering skall föra för politik.

Och miljöpartiet angriper återkommande vänsterpartiet.

Senast idag i en debattartikel i Dagens Nyheter av miljöpartisterna Magnus Johansson, Maria Ferm och Jakob Dalunde.

Artikeln har rubriken ”Vänstern tillför inget till samarbetet s-mp”.

Hårdaste angreppet i artikeln är att man ifrågasätter om Lars Ohly är demokrat.

Man skriver att Lars Ohly har helt enkelt en häpnadsväckande inställning till demokrati och hänvisar till en intervju i Dagens Eko.

Regeringsfrågan är absolut oppositionens svagaste gren och den de kan förlora valet på.

Rödgrön röra? Verkligen.

Lästips: Birger Schlaug i samma ämne.

Klart man skall fira Israels 60 år

Av någon underlig anledning kommer det kritik mot att statsrådet Lars Leijonborg (fp) och socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin skall deltaga i firandet av staten Israels 60 årsdag i Stockholm.

Kritikerna tycks inte kunna hålla isär saker och ting.

Man firar inte en speciell regering, en speciell politiker eller en viss politik eller åsikt. Man firar ett land där det finns människor med väldigt olika åsikter. Människor som inte sympatiserar med regeringspolitiken och de som gör det.

Vad är det för fel att deltaga i ett lands firande? Såvida man anser att staten Israel inte har rätt att existera. Och det är kanske där skon klämmer?

Och de båda inbjudna förklarar sitt deltagande på ett mycket bra sätt i Svd.

Först Mona Sahlin:

” – För mig är det lika självklart att delta i det här som i palestinska föreningars arrangemang. Sveriges ställning har alltid varit att ha en nära relation till båda sidor i den här konflikten och det månar jag om, senast när jag besökte Mellanöstern i höstas och fick se både israeliska barn och palestinska barns lidande på olika sätt.”

Sist Lars Leijonborg:

– Det känns som en förlegad ståndpunkt, närmast en extremistisk sådan med tanke på att palestinska företrädare numera accepterar Israels existens. Med det inte sagt att jag inte kommer att påminna om den kritik Sverige har mot israelisk politik på vissa punkter, det kan helt klart komma upp, säger Lars Leijonborg som dock tänker koncentrera sig på att lyfta fram Israels bidrag till vetenskaplig forskning i sitt tal.”

Opinionsmätningar ingen trist läsning

Som enda alliansparti ligger folkpartiet över valresultatet i
DN/Synovates mätning som publiceras idag. Det har man också varit i en del andra mätningar.

Bra betyg till Jan Björklund och company.

Folkpartiet får 7,8 %.

De som går riktigt kräftgång är centerpartiet som endast får 5,8 %. Maud Olofsson måste nog snart fram med ett rejält småföretagarpaket.

Gårdagens ledare i Svenska Dagbladet blir med dagens mätning ännu pinsammare. Där skrev Sanna Rayman ” Visst är opinionsmätningarna fortfarande en ganska trist läsning för folkpartiet”

Inte speciellt.

Kanske skulle hon ha skrivit ” Visst är opinionsmätningarna fortfarande en ganska trist läsning för centerpartiet”.

Centerpartiet gör dessutom idag den typ av utspel, om studiemedel, som hon anklagar folkpartiet för att göra.

SvdAftonblSvd2Hd1Hd2

torsdag, april 24, 2008

Statsministern gör rätt bedömning

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte offentliggöra de 13 namn som han lämnade över till den kinesiska ledningen och som han vädjade om skulle friges.

Fredrik Reinfeldt har hittills varit framgångsrik i sin dialog med Kina och jag tror han gör helt rätt bedömning.

Offentliggörs namnen så blir det vid ett frigivande ett bevis för att Kina givit efter för påtryckningar. Och Kina vill absolut inte visa att man lyssnar på påtryckningar.

Chansen att dessa 13 personer blir fria är större om namnen är hemliga. Händer inget har Reinfeldt alltid möjligheten att offentliggöra namnen som ny påtryckning.

Dramadrottningen på Svenska Dagbladet.

Ledarskribenten Sanna Ryman utnämner folkpartiet till alliansens dramqueen i en ledarartikel i dagens Svenska Dagbladet.

Inledningen blir lite fel.

Hon skriver ” Visst är opinionsmätningarna fortfarande en ganska trist läsning för folkpartiet.”

Om de är trista för folkpartiet måste det vara oerhört deprimerande för övriga allianspartier. Folkpartiet är ju det enda alliansparti som vid vissa tillfällen i mätningar varit över valresultatet och i de flesta mätningar hamnar kring sitt valresultat.

Jag har lite svårt att se vad slutsatsen av artikeln är. Varför den skrevs. Som något bevis framförs Jan Björklunds utspel häromdagen, i samtal med riksdagsjournalister, att alla pensionärer bör få skattesänkning och de med lägst inkomster extra stöd.

Maud Olofsson föreslog för sin del i en intervju inkomstprövning av barnbidraget. Är hon den verkliga dramadrottningen? För detta förslag saknar ju stöd i de flesta läger.

Moderatkvinnorna gjorde också häromdagen ett utspel om ersättning för vård av sjuk förälder. Dramadrottningar?

Man kan bli en del av alliansen och förtvina bort eller ha en pågående idédebatt i sitt parti. Folkpartiet har en livlig idédebatt med flera samråd i partiorganisationen.

Och detta är också helt i linje med vad alliansens partisekreterare skrev i Dagens Nyheter den 2 maj 2007.

” Vi är och ska förbli fyra partier i utveckling. Det är värdefullt att varje parti utvecklas och ständigt söker svar på hur Sverige kan bli bättre. Med fyra partier som utvecklas vart för sig kommer vi gemensamt att kunna utveckla alliansen. Respekt ska visas för våra olikheter och respektive partiers utveckling. Att alliansens partier ibland har olika lösningar på samhällsproblem är naturligt och en styrka."

Sanna Rymans artikel når aldrig någon slutsats. Men det kanske inte var meningen. Syftet var nog bara att stapla ord lite allmänt och ge folkpartiet en känga.

tisdag, april 22, 2008

Dags för pensionärerna

I samtal med riksdagsjournalister tog partiledaren Jan Björklund upp folkpartiets prioriteringar inför höstens budget.

På hans topp 3 lista över prioriteringar står både sänkt skatt för alla pensionärer och stöd till de pensionärer som har de sämst ställt. Speciellt det sista är mycket positivt eftersom Folkpartiet i Halland internt i partiet drivit just detta.

Förra året beslöt länsförbundets årsmöte att motionera om ökat stöd för det sämst ställda pensionärerna till folkpartiets landsmöte hösten 2007.

Tyvärr bifölls inte motionen, man ville inte binda sig. Men den fick starkt stöd och nu stöds även dessa tankar av folkpartiledaren själv.

HDSvdDNSydsv

Slå tillbaka mot skolflummarna

Undersökning efter undersökning visar att en mycket klar majoritet av svenskarna vill ha tidigare betyg. Och att man gillar betyg i skolan.

Den senaste från SIFO för SVT:s rapport visade till och med att hälften av vänsterpartiets väljare vill ha betyg. Trots att partiet är emot betygen.

En undersökning som Lärarnas riksförbund gjorde i juni 2006 visade att 84 % av föräldrarna anser att betyg skall sättas tidigare än idag. Endast 4 % ville avskaffa betygen.

Att svensk skolpolitik under många år så flagrant struntat i vad väljare och framför allt föräldrar tycker är anmärkningsvärt.

Men det har varit tyckare och flummare som fått styra. Varför?

Och nu slår två av dem till igen i Aftonbladet. Christian Lundahl och Anders Jönsson heter dem som med diverse utlägg forskningsvägen försöker bevisa att betyg är fel metod och att utbildningsminister Jan Björklund (fp) har fel.

Man säger också att 96 % av föräldrarna har fel och endast de 4 % som vill avskaffa betygen har rätt.

Lundahl och Jönsson är typiska för de skolflummare som fått styra skolan de senaste åren. Som skapat en skola där kunskap inte prioriteras. Där studiero inte prioriteras och där mobbing inte tas på allvar.

Vilken tur alliansen vann valet och Jan Björklund fick börja förändra skolan.

måndag, april 21, 2008

Så enas man i skolpolitiken

Elever på Vivallaskolan i Örebro kräver enligt Aftonbladet i ett upprop enighet i skolpolitiken. Det är väl bra och ganska enkelt att uppnå.

En klar majoritet av svenska folket vill ha tidigare betyg. Man vill ha mer kunskap och bättre ordning i skolan. Man vill ha studiero i skolan.

Allt detta håller regeringen och utbildningsminister Jan Björklund (fp) på att genomföra.

Så det enklaste sättet att få enighet är att socialdemokraterna överger sin tidigare flumpolitik och röstar för Jan Björklunds skolpolitik. Att (s) lovar att inte riva upp besluten och lyssna på vänsterpartiet som är de största flummarna med krav om att förbjuda läxor och att man inte skall ha betyg överhuvudtaget.

Det finns knappast någon anledning för Jan Björklund att acceptera en del flum och att acceptera att kunskap inte sätts i centrum bara för att nå en kompromiss.

Då är det bättre att väljarna 2010 får avgöra vilken väg skolan skall gå. Flumvägen med (s)+(v) och (mp) eller kunskapsvägen med alliansen.

Ytterligare ett steg för en bättre skola tas idag. På DN debatt skriver Jan Björklund om ny utbildning för yrkeslärare.

söndag, april 20, 2008

Sverige – Ett EM lag i kris?

Rami Shaban petad efter en del underliga ingripanden. Andreas Isaksson också på reservbänken. Fredrik Ljungberg skadad från och till. Zlatan skadad. Hoppet Sebastian Larsson skadad.

En hel del av de andra som är tänkta i startelvan visar bristande form. Vad har t.ex. Anders Svensson, Elfsborgaren inte bloggaren, gjort för nytta för sitt lag i år?

Är det åldern på spelartruppen som tar ut sin rätt? Är det bristen på förnyelse som så grymt visar sig nu när formen sviktar på många spelare och återkommande skador hindrar spel?

Är Sverige ett EM lag i kris?

Lars Lagerbäck (bilden) har verkligen något att fundera på.

Inte minst om felaktiga matchningar och uttagningar har gjort att Sverige har hamnat i denna situation.

Sahlin

Mona Sahlin vill 2010 bli Sveriges statsminister.

Men vägen dit är lång om hon någonsin når målet.

Läget idag är att opinionssiffrorna har fallit sedan årsskiftet. Och nu börjar det mullra i leden.

Senast Skånes socialdemokrater som vill avvakta med att ratificera EU:s nya fördrag.

”Kongressen tycker att det är rimligt att avvakta med ratificeringen tills det finns ett klart besked beträffande effekterna av Lavaldomen”, säger Helen Fritzon, ordförande i Skåne.

Socialdemokraten Sören Wibe har också lämnat partiet. Dyker han upp hos vänsterpartiet eller junilistan och drar i EU valet missnöjda socialdemokrater?

EU valet är känsligt för Mona Sahlin. Det är hennes första som partiledare och där måste hon visa att hon kan vinna val och inte bara opinionsundersökningar. Att det finns ledarskap och substans bakom allt prat.

En opinionsundersökning hon inte vinner är den som gäller vem av henne och Fredrik Reinfeldt som är skickligast på att leda landet och en regering. Men Sahlin är trevligast. Alltid något.

Varje väljare kan ju dock fråga sig vem man vill ha som statsminister i en kris. Den skickligaste eller den trevligaste?

Den stora frågan är vad vill Mona Sahlin? Vilken politik skall hon och (s) föra och med vem?

Just nu gnäller bara socialdemokraterna. Men det vinner man inte val på. Snart måste (s) och Sahlin börja bekänna färg i sakfrågorna och med vem man skall regera. Vilken färg blir det? Peter Erikssons gröna eller Lars Ohlys gröna eller den bleka urtvättade rosa som vi hittills sätt hos socialdemokraterna?

Sydsv12DNHD