lördag, januari 17, 2009

Hade Göran Hägglund något val?

Petningen av Lennart Sacrédeus från Kristdemokraternas EP lista skapar en massa känslor i partiet.

Men hade Göran Hägglund (Bilden nedan tillsammans med undertecknad bloggare) och partiledningen något val?

Kristdemokraterna har motvind i opinionen. Flera mätningar ger dem siffror under 4 %.
Göran Hägglund är nog klart medveten om att värdekonservatism, EU motstånd och till och med abortmotstånd inte är en framgångsrik väg. En sådan politik skulle få ännu fler att överge partiet.

Lennart Sacrédeus är dessutom en ganska frispråkig person som talar innan han tänker.
Så hade partiledningen något val än att försöka peta honom? Troligen inte.

Petningen skadar partiet kortsiktigt men att inte peta honom hade kunnat bli värre.

Problemet är dock att många medlemmar i Kristdemokraterna har samma ideologiska uppfattning som Sacrédeus och det är ett långsiktigt problem för partiet.

Hur får (KD) fler väljare samtidigt som man inte försöker framtona som ett värdekonservativt parti? Något som skrämmer väljarna.

PS!Lustigt att media tycks tro att vi skall ha val till EU och kallar det för EU-lista eller EU-vallista. Det är val till Europaparlamentet. (EP). Så det är EP lista. Vi säger ju inte att det är val till Sverige. Utan val till riksdagen. Riksdagslista. DS!

Dagen123DN123SvdAftonbladetSydsvHD

fredag, januari 16, 2009

Val, välja, vald. (Fredagskrönika)

Det här med nomineringar är inte lätt. Kristdemokraterna våndas. Skall Lennart Sacrédeus med på EP-listan eller inte? Svaret blev, inte.

Kristdemokraternas ledning gjorde det man brukar göra vid problem. Man kallar in Alf Svensson som en av kandidaterna. Smart val för om man hade förlorat på själva nomineringsmötet och Sacrédus kommit med så hade Alf Svensson haft chans att kryssa in sig. Han hade slagit Sacrédus som normalt får många kryss. Och mer än ett mandat kan knappast (kd) räkna med.

Förlorare är uppenbarligen tänkta första namnet Ella Bohlin som har liten igenkänningsfaktor utanför sitt parti. Om inte nu Alf Svensson hoppar av när han gjort sitt för att få bort Sacrédus?

Varför gillar inte vissa Lennart Sacrédus? Den bild man får är ju att han är en belastning. Inte inom sitt parti men utanför.

Han kommer gärna med kontroversiella uttalanden. Ett av dem var när Sacrédeus i våras i en SVT-intervju, apropå förslaget om könsneutrala äktenskap, undrade om nästa steg var äktenskap med djur, eller med barn.

Knappast röstdragande utan ger en hel del problem i intervjuer och cementerar (kd) som ett stockkonservativt kristet högerparti. Inte den bild Göran Hägglund och partiledningen vill ge.

Folkpartiet har det nog lite lättare. Provvalet innebar att Marit Poulsen kom etta, Olle Schmidt tvåa och Maria Leissner trea. Låter som en rätt bra topp att gå till val på.

I Moderaterna petas dock Carl Bildts hustru Anna Maria Corazza Bildt till en åttonde plats. Hon kom trea i provvalet. Men jag gissar att hon har stor chans att kryssa in sig och ta ett av moderaternas mandat. De är få av namnen folk känner till på Moderaternas lista.

Socialdemokraterna ser nog med fasa fram mot EP valet. Marita Ulvskog känns inte som ett vallokomotiv och dåligt resultat i EP valet kommer givetvis att ytterligare kasta bränsle på rosornas krig som inte minst partidistriktet i Skåne startat. Och Mona Sahlins position kommer starkt att ifrågasättas.

En som redan är vald är Barack Obama som på tisdag blir USA:s 44:e president. Någon smekmånad är inte att tänka på. Det blir rivstart från dag ett. Sysslolöshet lär inte prägla Vita Huset. Man kan nog gissa att flera medarbetare bara kommer stanna 2-3 år innan de helt har gått i väggen.

Barack Obama är känd för att vilja jobba sent och gärna ringa medarbetare vid 23 tiden på kvällen.

Och det kan nog behövas. Två krig och en finanskris är bara en del av det som Barack Obama ärver från George W Bush. Och sedan skall bland annat en sjukförsäkringsreform att försöka genomföras.

Rätt fantastiskt att så många kämpar för att bli USA:s president.

PS! Tiden räcker inte för bloggande varje dag så det blir en krönika lite då och då DS!

Svd123DNDagenDN2DN3SVD456

måndag, januari 12, 2009

Sverige behöver ett EU positivt parti

Många i Sverige har på många sätt en halvljummen och konservativ inställning till EU. Vi skall vara med men allt skall vara som det alltid varit.

Givetvis har ett projekt som EU sina fel och brister. Inte konstigt med så olika bakgrunder för de olika medlemsstaterna.

EU är ett stort demokratiprojekt men också ett sätt att få en gemensam ekonomisk marknad.

Då gäller det att ge och ta och vara med och utveckla EU inte tjura och vara emot allt.

Tydligen har Irländarna upptäckt detta och en majoritet är nu för Lissabonfördraget. I all fall om man får tro opinionsundersökningar.

Folkpartiet lägger nu fram ett EU positivt program inför EP valet i juni.

Här är fp:s punkter:

* Sverige bör gå över till euron inom tre år
* Kärnkraft bör vara en del av Europas klimatstrategi för att slippa ryskt gasberoende
* Stoppa EU-parlamentets flyttcirkus mellan Bryssel och Strasbourg
* Europeiskt FBI bör skapas mot organiserad brottslighet
* Skrota EU:s jordbrukspolitik - använd pengarna till satsningar på energi, infrastruktur, forskning och brottsbekämpning.
* Öka livsmedelssäkerheten i hela Europa

Enkelt och bra som säkert kan ge röster med dessutom Marit Poulsen som dragplåster.
Sverige behöver ett EU positivt parti och det kan bli folkpartiets roll.

Tråkigt dock att Dagens Nyheter inte vet att det inte är val till EU eller om EU i juni och har rubriken ”Euro och kärnkraft för fp i EU-valet”

Det är val till Europaparlamentet (EP). Alltså EP valet.

Kommer trekanten ta bort hushållsnära tjänster?

Intresset för hushållsnära tjänster och det avdrag det ger ökar. Branschen väntas öka med 60 % 2009 och skapa många jobb. Nu ingår även ROT avdraget i hushållsnära tjänster.

Många svarta jobb blir vita.

Kommer den RödGröna trekanten avskaffa detta avdrag om man kommer till makten?

Kommer de i finanskrisens spår skicka ut anställda inom sektorn i arbetslöshet?

Kommer man göra vita jobb till svarta igen?

Intressant att se när svaret kommer.

DNSvd