tisdag, februari 14, 2006

Nattstängd akut - obegripligt
I natt var det sista gången som de ca: 70.000 som bor i Kungsbacka hade möjlighet att träffa en doktor mellan 24.00 - 7.00 i sin egen kommun. I fortsättningen får man åka till Varberg eller Göteborg. Obegripligt. Annonserna från närsjukvården är också under all kritik.

Försöker man medvetet vilseleda en kritisk allmänhet?

Så idag står denna insändare i tidningen Norra Halland.


Vilseledande annonser från närsjukvården

Från den 15 februari finns det ingen nattjour i Kungsbacka. Den nya närakuten har öppet 7-24.

Annonserna som presenterar förändringen är minst sagt undermåliga. Rubriken är ”närsjukvården mer – och närmare”. Hur kan det bli mer när natten stängs och närmare när man mellan 24.00-07.00 måste åka till Varberg eller Göteborg?

I ingressen så sammanfattar man ” Därför ökar vi tillgängligheten”.
Hur kan man ta bort möjlighet att få vård nattetid och kalla det för ökad tillgänglighet?

Men den absolut största bristen i annonserna är att man inte talar om vart man skall åka om man behöver vård på natten. Vilka sjukhus har akutmottagningar? Får jag åka vart jag vill?
Den enda information man lämnar är ” Närakuten ersätter jourcentralen som stängs vid midnatt tisdag 14 februari.” Och????

Man är nog klart medvetna om att Kungsbackas invånare är kraftigt emot att man inte kan få träffa en doktor i Kungsbacka på natten. Men det är inget skäl att mörka, medvetet eller omedvetet, att nedläggning inte är ökad tillgänglighet och påstå att Varberg är närmare än Kungsbacka. Sätt in nya annonser.

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingskandidat