lördag, juli 23, 2011

När allt annat blev meningslöst

Jag skulle idag skrivit ett inlägg om politik men det kändes så meningslöst.

Terrordåden i Norge överskuggar allt. Unga som ville träffas för att diskutera hur Norge skall se ut i framtiden dödas på sitt sommarläger. Personer som arbetar för Norge i regeringskvarteren dödas på sina arbetsplatser.
Det är svårt att förstå hur någon/några kan fundera på att utföra något sådant. Hur man kan ta sig rätten att ta andra människors liv.

Norska polisen tycks  ligga bra till i utredningen vilket ger hopp om den/de ansvariga kommer att straffas.

Idag går våra tankar till Norge.


DN DN2 Svd VG GP

fredag, juli 22, 2011

Har Basil Fawlty krog i Göteborg?

Enligt GP har ett sällskap blivit utslängda från en krog i Göteborg som serverar buffé. I priset ingår också efterrätt. Men sällskapet tog för mycket på tallriken och orkade inte äta upp.

Då fick restaurangchefen ett spel vilket slutade med att sällskapet slängdes ut. Han försvarar sig i GP och berättar att det hänt tidigare. Då fick det sällskapet komma tillbaka och äta sin efterrätt i entrén.

Historien är stor komik. Skulle passa bra som en del av ett avsnitt i serien Pang i bygget där Basil (John Cleese) skulle få ett spel när gästerna inte äter upp och vägra dem efterrätt.

Kanske har Basil eller någon släkting öppnat krog i Göteborg.

Åtminstone är det en annorlunda syn på service och hur man skall få dit gäster. Framgångsrik?

Hur skall regionens tandvård utvecklas?

I gårdagens nummer av Hallandsposten står det en artikel med rubriken "Långa köer  för tid hos tandläkaren".(Finns ej på nätet).

Artikeln handlar delvis om situationen under sommaren då många privattandläkare har semester och stänger. När patienten får problem söker man sig till folktandvården och upptäcker att folktandvården inte har ledig kapacitet som står och väntar på patienter som kanske kan dyka upp.

Vid akutfall kan man hjälpa till men vill man ha en tid så får man stå i kö.

Artikeln tar delvis också upp det faktum att det är tandläkarbrist i Sverige och i Halland.

Folktandvården spelar en viktig roll och det är uppenbart att många invånare litar på att den skall finnas där även om man normalt går till annan tandläkare.

Och det är idag kö till flera kliniker inom Region Hallands folktandvård.

Intresset för folktandvården gör ju att man måste diskutera hur folktandvården i Region Halland skall utvecklas.

Den nämnd där jag är ordförande, Driftnämnden Närsjukvård, ansvarar för tandvården och vi har frågan mycket levande.

Nämnden beslöt tidigare i år att satsa över 12 miljoner på ett utbildningspaket där det ingår att tandsköterskor skall kunna läsa till hygienister. I dagens moderna tandvård så avlastar hygienister tandläkaren i många arbetsmoment.

En annan viktig fråga är också lönerna. Hur skall vi få duktig personal att stanna när vissa privata bolag betalar mer?

Samtidigt har jag känt att det hos vissa politiker finns en ambition att hålla nere tandvårdstaxorna. Dessa beslutas inte av nämnden utan regionfullmäktige. 2011 höjdes inte taxorna alls medan kostnaderna för personal och annat ökade.

Det man kan fråga sig är ju om det viktigaste är att ha låga taxor eller att försöka bli av med köerna även om det sker med lite högre kostnader för alla patienter?

Jag tror också folktandvården skall finnas överallt. Därför är det roligt att vi tagit beslut om att åter öppna i Kungsbacka. I nya delen av Kolla 2013.

torsdag, juli 21, 2011

Statistik om denna blogg

Sedan maj 2009 har Blogger som jag använder för att blogga statistik kring bloggen och de inlägg som jag gör.

Det mest lästa inlägget handlar om Nummerupplysningen.se. Ett företag som skickar ut minst sagt tveksamma fakturor. Inlägget finns här.

Fram till idag har mina läsare tittat 12.342 gånger på den sidan. Jag har fått massor av e-post och telefonsamtal om detta. Alla har varit positiva utan företaget som kom med krav på att jag skulle ta bort sidan.

Jag har skrivit saker som jag vet skulle ha kommit med på en topp 10 lista men så långt tillbaka har Blogger ingen statistik. Bloggen startade ju 12 december 2005, för ca: 5,5 år sedan.

Man skulle kunna tro att mest läsare har inlägg som jag länkar till. T.ex tidningsartiklar där rubriken på mitt inlägg kommer upp under artikeln via Twingly. Men så är inte fallet. Majoriteten av läsarna hittar mig via Google.

Speciellt inlägg kring sjukvården i Region Halland och Närsjukvården, där jag är ordförande, har många läsare. På topp 10 listan är fyra inlägg om sjukvården och närsjukvården.

Mest läst är ett inlägg om regionens vårdcentraler. Finns här. Den har haft 811 sidvisningar.

Tillsammans har de inlägg jag gjort om sjukvården under våren 2011 haft ca: 5000 visningar. Det är alltså 5000 personer, några kan ha titta på flera inlägg, jag inte hade nått utan bloggen. Förmodligen bor de flesta i Halland och Kungsbacka.

Det stora intresset motiverar mig att bli bättre på att skriva inlägg och det kommer oftare komma inlägg om sjukvården i Halland och då speciellt Närsjukvården.

Detta inlägg är förövrigt nummer 1107.

Totala antalet besökare var för en stund sedan 119.031 sedan starten 2005.

Anna-Karin Hatt borde vara favorit

Det blir mycket Centerpartiet på bloggen. Men de beror på att övriga partier totalt tycks ha tagit sommarledigt. Något Centerpartiet skickligt utnyttjar.

Att man idag presenterade tre kandidater som får försöka tävla om medlemmarnas stöd tror jag också gynnar Centerpartiet. Man visar att man är ett öppet och demokratiskt parti.Inte slutet som Socialdemokraterna.

Men för att få väljare så måste också idéer presenteras. Och vilken väg partiet kommer att gå är inte självklart. De finns ju ganska stor grupp som vill att man skall distansera sig från alliansen.

Så till de tre kandidaterna.

Med tanke på bakgrunden borde Anna-Karin Hatt (bilden till vänster) vara favorit. Men medlemmar tänker inte så.
Dessa vill snabbt ha resultat och tror man att partiet snabbt går  upp 3% med en ledare så väljer man den personen. Inte speciellt långsiktigt tänkt, men så fungerar det.

Det är detta stöd som Annie Johansson har. Men håller hon i längden? Jag är tveksam. Hon har precis fyllt 28 år och det är väldigt ungt  för att bli partiledare.

Jag blev kommunalråd vid 27 års ålder. Och kände hela tiden att jag fick bevisa att jag kunde något bara för att jag var yngre än de flesta andra politiker. Jag ifrågasattes på grund av ålder precis som jag tror många kvinnor känner att de blivit genom åren på grund av sitt kön.

Jag brukade citera Carl Bildt ibland som sa något i stil med att hans låga ålder var den enda brist han 
visste han kunde bli av med.

Risken är att partiet bränner en framtida ledare genom att släppa fram Annie Johansson (bilden ovan)för tidigt.

Men Annie Johansson kanske är personen som bevisar att de farhågor man kan ha om hennes ålder och erfarenhet är helt ogrundade.

Tredje kandidaten Anders W Jonsson (bilden nedan) vet jag för lite om. Totalt okänd hos allmänheten.Vad  jag förstår är han också rätt okänd i Centerpartiet. Åtminstone de centerpartister jag
pratat med på lokalplanet visste knappast mer än hans namn.

Men det har ju hänt under tidigare. Vem trodde för ett år sedan att Håkan Juholt skulle vara socialdemokratisk partiledare idag? Om något spelbolag hade tagit odds på detta hade man förmodligen blivit mångmiljonär.

Är Anders W Jonsson kandidaten som smyger fram och plötsligt står där som centerledare?



Svd  DN  Aftonbladet1  2  Expressen GP

onsdag, juli 20, 2011

Hatt, Johansson eller ?

Nu har Centerpartiets valberedning meddelat att det finns tre kandidater till att efterträda Maud Olofsson. För att skapa en massa intresse meddelas vilka det är först i¨morgon.

Om Annie Johansson och Anna-Karin Hatt inte var två av dem vore en sensation. Men vem är nummer tre? Anders W Jonsson gissar de flesta.

Tre för allmänheten okända politiker.

Centerpartiet skall ha en eloge för att man nu lanserar tre kandidater som får argumentera för varför de skall väljas. Inget myglande och hemlighetsmakeri som när Socialdemokraterna skulle hitta efterträdare till Mona Sahlin och Håkan Juholt helt plötsligt stod där som valberedningens kandidat.

Ett öppet förfarande är en styrka för ett parti och den som blir vald.

Till Folkpartiets landsmöte i höst har Mathias Sundin, oppositionsråd från Norrköping, skrivit en motion där han föreslår att Folkpartiet skall ha en form av primärval när partiledare väljs. Jag och
flera med mig har undertecknat motionen och stödjer Mathias.

Läs motionen genom att trycka här.

måndag, juli 18, 2011

Vill de rödgröna fortfarande avskaffa RUT och ROT?

Fler och fler väljer att utnyttja RUT och ROT avdrag. Det visar siffror från Skatteverket.

Bara en kort fråga? Vill de rödgröna, kanske ihop med sina nya polare Sverigedemokraterna, fortfarande avskaffa dessa avdrag? Eftersom det är många invandrare som med hushållsnära tjänster får sitt första vita jobb kan säkert SD hitta en vinkel att vara emot.

Tycker de rödgröna fortfarande att det är bättre med svarta och otrygga jobb utan riktig pension?

DN
Expressen

Tillåt gårdsförsäljning istället

Min partivän Carl B Hamilton föreslår i en artikel på DN debatt att Systembolaget skall få tillåtelse att köra hem sina varor till kunder. Extrakostnaderna av detta skall bäras av kunderna.

Jag tror det är en service väldigt få skulle använda sig av och har svårt att se behovet.

Om det handlar om att hitta en lösning för gårdsförsäljning så är lösningen att den som framställer vin skall få sälja det på sin gård till besökande. Hur det skulle äventyra Systembolaget monopol är ganska obegripligt.

Dessutom skulle gårdsförsäljning av just den producentens produkt/produkter knappast öka konsumtionen.

Största hotet mot Systembolaget är den omfattande smugglingen av legal och illegal alkohol.Inget annat.

Däremot håller jag med Carl B att Systembolaget själva skall få bestämma sina öppettider efter hur omgivande butiker har öppet. Inget som behöver regleras i lag.


Svd  Expressen Aftonbladet 
DN2   DN3  Svd2 
GP
DN 4 Expressen 2