lördag, mars 03, 2007

Bostadskonferens i riksdagshuset
(Till vänster Barbro Engman och till höger Birgit Friggebo)

Var på fredagen på folkpartiets bostadskonferens i riksdagshuset. Ett årligt evenemang som alltid har intressanta talare.

Bostadspolitiken är något som kommer i skymundan och diskuteras aldrig i valrörelserna. Underligt med tanke på att vi har så stor bostadsbrist i Sverige. Det är därför bra att folkpartiet varje år ordnar denna konferens.

Bland talarna fanns hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman och f.d. bostadsministern Birgit Friggebo. Även om jag inte i alla delar tycker som Barbro Engman är hon en duktig ordförande och jag tro att hon inser att vi behöver ändrade regler på bostadsmarknaden. Med henne som ordförande finns det hopp om att det går att hitta ett system som alla parter, även hyresgästerna, kan ställa upp på. Hon är också alltid intressant att lyssna på.

Birgit Friggebo talade inte om dagens bostadspolitik utan berättade om sin tid som minister och om Friggeboden. Roligt och intressant.

PS! Hade bokat att åka hem med FlyMe. Men de gick ju i konkurs så plötsligt stod jag biljettlös. Men som tur var hittade jag en ny biljett med SAS DS!

Självmål av partiet Kungsbackaborna

Stephan Philipson som är ledamot i kommunfullmäktige för det lokala partiet Kungsbackaborna gick i tidningen Norra Halland den 27/2 till angrepp mot i princip alla övriga partier. Allt i Kungsbacka var det fel på. Men han glömde att hans partiledare, f.d moderata kommunalrådet Roger Larsson, styrde kommunen i 11 år.

Givetvis var jag tvungen att svara. Denna artikel publicerades i Norra Halland på fredagen den 2 mars.

Fråga Roger varför han inget gjorde.

Stephan Philipson från partiet Kungsbackaborna ondgör sig i Norra Halland den 27/2 över nuvarande kommunledning och skyller alla problem i kommunen på dem.

Det finns en massa sakfel i artikel men jag väljer att bara kommentera två saker han tar upp.

1992 så blev Philipsons partikamrat och ledare i Kungsbackaborna Roger Larsson kommunstyrelsens ordförande.

Det var då balans på bostadsmarknaden. Man kunde få en lägenhet på en vecka.

Arbetet med att få en ny Onsalaväg hade resulterat i att första etappen genom Forsbäck genomfördes.

Denna etapp fick man igång efter att bl a undertecknad under min tid som kommunalråd träffade en hel del centrala och regionala politiker och vägverkets generaldirektör. Vi hade goda kontakter med det lokala vägverket och landhövdingen samt fick ner generaldirektörens närmaste man att vandra på vägen i rusningstrafik.

Kommunen tecknade också avtal om förskottering av medel för att påskynda byggnationen.

Problemen med Onsalavägen var väl kända hos vägverket centralt och lokalt och hos länsstyrelsen. Även ledande politiker kände till den dåliga vägen.

Kommunen var i ett jätteläge att fortsätta kämpa för ny sträckning i första hand till Onsala kyrka. En stor del av jobbet var redan gjort.

Men vad hände? Ingenting. Under Roger Larssons 11 år som kommunstyrelsens ordförande så byggdes inte en millimeter väg och ärendet förflyttade sig snarare bakåt än framåt.

Likadant är det med bostadsbyggandet. När Roger lämnade 1/1 2003 så fanns det över 4000 i bostadskö och läget var akut.

Jag har fullt förtroende för Per Ödman, Kenneth Nilsson och Ola Johansson och har förståelse för att det tar tid att städa upp efter 11 förlorade år. När det gäller Onsalavägen fick man börja om från början.

Stephan Philipson skulle ha frågat sin partiledare Roger Larsson hur det kunde bli så tokigt.
Att inget hände på så många områden under hans 11 år i ledningen för kommunen.

Då skulle han sluppit att skriva den artikeln han säkert idag djupt ångrar.

Tommy Rydfeldt
Folkpartist