fredag, mars 13, 2015

En svag utrikesminister och brist på politik - Ingen bra kombination

Margot Wallström var under många år den som alla socialdemokrater trodde skulle lyfta partiet. Blir hon bara partiledare är alla problem över. Partiet kommer på nytt hamna kring 40% och var självskrivna vid makten.

En person visste väldigt klart att detta inte stämde och att hon inte var en frälsare. Det var Margot Wallström själv.

Men till slut blev nog intresset att återkomma till politiken för stort och som utrikesminister trodde hon säkert att det skulle bli en lugn resa där dagspolitiken inte stod i fokus. Ungefär som Carl Bildt haft i åtta år.

Problemet var bara att Margot Wallström har ingen erfarenhet av utrikespolitik. Hennes största merit är att ha bott utomlands. Och hon var inte Carl Bildt med den erfarenhet han har.

Göteborgs-Postens Britt-Marie Mattsson uttrycker det såhär i tidningen:

"Hennes utrikespolitiska erfarenhet är minimal i Sverige, hon har arbetat som hög byråkrat i EU och FN. Tonsäkerheten har uppenbarligen brustit liksom förståelsen för hur Sverige diplomatiskt skall agera."

Var det då fel att säga upp avtalet med Saudiarabien? Absolut inte. Men det var fel av den socialdemokratiska regeringen 2005 att träffa avtalet. Det satte Sverige i en besvärlig situation den dag man vill kliva av.

Det man också skall vara djupt kritisk emot är hur hela frågan kring avtalet har handlagts. En offentlig debatt i flera månader kryddat med uttalanden om mänskliga rättigheter.

I bakgrunden finns erkännandet av Palestina som stat. En "stat" som också skulle kunna kritiseras för bristande demokrati och bristande mänskliga rättigheter. Men dem vill ju Margot Wallström vara kompis med......

Visst skall bristen på mänskliga rättigheter kritiseras men ofta är det bättre att göra detta i enskilda samtal än på barrikaderna och att det görs av t.ex EU tillsammans. Sverige kan Saudiarabien och dess arabiska allierade frysa ut men EU blir svårare.

Så nu har Margot Wallström lyckats med ett svårslaget rekord att på sex månader göra sig ovän både med Israel och arabvärlden.

Den där platsen i FN:s säkerhetsråd kan nog Wallström och Sverige glömma.

Kritiken finns också i regeringskansliet där en källa till Aftonbladet kallar Wallström och Löfvens agerande för amatörmässigt.


torsdag, mars 12, 2015

Folkpartiet renoverar sin politik - bra initiativ.

Idag via en artikel på DN debatt berättade Folkpartiledaren Jan Björklund att partiet tillsätter två kommissioner med undergrupper. En Globaliseringskommission med Mats Person som ordförande som skall som ska ge förslag om ekonomiska reformer och utveckling av välfärden inför valet 2018.
Tryck på bilden för att få den större

En välfärdskommission under ledning av Anna Starbrink som bland annat skall utveckla politiken inom sjukvård, äldreomsorg, funktionshinder och jämställdhet.

Varje kommission har en massa undergrupper som ledamöterna är ordförande i.

Kommissionerna ska arbeta öppet, och till sitt arbete knyta experter, forskare och debattörer. Arbetet kommer att bli underlag till Folkpartiets valplattform inför valet 2018.

Det är bra att partiet i opposition tar tag i framtidsfrågorna. I regeringsställning var det svårare då något parti kunde blockera frågor. T.ex Moderaterna när det gällde arbetsrätten.

Nu hoppas jag på stor debatt i partiet även om de svårare frågorna. Väljarna vill ha besked och rätt hanterat kan det bli Folkpartiet som ger dem beskeden.

KD chansar i valet av partiledare

Så blev det klart. Ebba Busch Thor blir ny partiledare för Kristdemokraterna.

Ett vågat val. Hon sitter inte i riksdagen, har begränsad rikserfarenhet och är 28 år.

Det partiet givetvis fastnat för är hennes förmåga att kommunicera. Hon sägs gå igenom rutan. Inte en oväsentlig kompetens för en partiledare.

Jakob Forssmed eller Akki Anckarsvärd Johansson hade varit säkrare val men har partiet råd med att vara säkra?

Valet av Ebba Busch Thor innebär sannolikt ett steg åt höger. Och man försöker säkert att ta ett utrymme Moderaterna har lämnat.

Om det lyckas vi vi först 2018.