fredag, mars 13, 2015

En svag utrikesminister och brist på politik - Ingen bra kombination

Margot Wallström var under många år den som alla socialdemokrater trodde skulle lyfta partiet. Blir hon bara partiledare är alla problem över. Partiet kommer på nytt hamna kring 40% och var självskrivna vid makten.

En person visste väldigt klart att detta inte stämde och att hon inte var en frälsare. Det var Margot Wallström själv.

Men till slut blev nog intresset att återkomma till politiken för stort och som utrikesminister trodde hon säkert att det skulle bli en lugn resa där dagspolitiken inte stod i fokus. Ungefär som Carl Bildt haft i åtta år.

Problemet var bara att Margot Wallström har ingen erfarenhet av utrikespolitik. Hennes största merit är att ha bott utomlands. Och hon var inte Carl Bildt med den erfarenhet han har.

Göteborgs-Postens Britt-Marie Mattsson uttrycker det såhär i tidningen:

"Hennes utrikespolitiska erfarenhet är minimal i Sverige, hon har arbetat som hög byråkrat i EU och FN. Tonsäkerheten har uppenbarligen brustit liksom förståelsen för hur Sverige diplomatiskt skall agera."

Var det då fel att säga upp avtalet med Saudiarabien? Absolut inte. Men det var fel av den socialdemokratiska regeringen 2005 att träffa avtalet. Det satte Sverige i en besvärlig situation den dag man vill kliva av.

Det man också skall vara djupt kritisk emot är hur hela frågan kring avtalet har handlagts. En offentlig debatt i flera månader kryddat med uttalanden om mänskliga rättigheter.

I bakgrunden finns erkännandet av Palestina som stat. En "stat" som också skulle kunna kritiseras för bristande demokrati och bristande mänskliga rättigheter. Men dem vill ju Margot Wallström vara kompis med......

Visst skall bristen på mänskliga rättigheter kritiseras men ofta är det bättre att göra detta i enskilda samtal än på barrikaderna och att det görs av t.ex EU tillsammans. Sverige kan Saudiarabien och dess arabiska allierade frysa ut men EU blir svårare.

Så nu har Margot Wallström lyckats med ett svårslaget rekord att på sex månader göra sig ovän både med Israel och arabvärlden.

Den där platsen i FN:s säkerhetsråd kan nog Wallström och Sverige glömma.

Kritiken finns också i regeringskansliet där en källa till Aftonbladet kallar Wallström och Löfvens agerande för amatörmässigt.


Inga kommentarer: