lördag, mars 15, 2008

Vi behöver vårdgaranti värd namnet

2005 införde socialdemokraterna en nationell vårdgaranti. Men tre år senare får en tredjedel av patienterna vänta mer än tre månader på en behandling av specialister.

Skall vi ha det så?

Nej säger folkpartiet och föreslår i en rapport följande:

1. Inför en ”vårdgarantimiljard” – ge ekonomisk bonus till landsting som klarar vårdgarantin

2. Ge landsting som inte informerar om vårdgarantin böter

3. Ge patienter ekonomisk kompensation vid inställda operationer

4. Ge patienten rätt att fritt välja enskilda vårdgivare

5. Förstärk och utvidga den finansiella samordningen, Finsam

6. Köp fler operationer och behandlingar hos privata vårdgivare

7. Inkludera undersökning och röntgen i vårdgarantin

8. Öka samarbetet mellan landsting och regioner inom den specialiserade vården

9. Skärp skyldigheten för vårdgivarna att lämna uppgifter om köer och kapacitet

Hela rapporten finns här.


Om det kostar pengar att inte leva upp till vårdgarantin kanske landstinget reagerar.

Mer resurser behövs, säger någon. Men enligt rapporten säger de som arbetar övergripande med vårdgarantin att resursbrist inte är det stora problemet. Det är arbetssättet.

I Halland har folkpartiet föreslagit en vårdgaranti på akuten. Är det en oskriven lag att man skall vänta 7-12 timmar på akuten?

Vi föreslår att från det man skrivs in tills man antingen har skrivit ut, fått behandling eller är överförd till avdelning får det gå maximalt fyra timmar.

Frågan behandlas i landstingsfullmäktige i Halland i mars. Till vår stora förvåning säger majoriteten nej. Bara kristdemokraterna stödjer oss hittills.

Lite förvånande att våra vänner i (m) och (c) säger nej med stöd av (s).

Läs om vår motion här.

SvdSydsvDNDagenHD

fredag, mars 14, 2008

Fildelningsförslag som inte löser frågan

Jag börjar som jag alltid gör när jag skriver om fildelning. Upphovsmän skall ha betalt för sina verk. Jag stödjer inte tanken på att all musik och film skall vara fri.

Men hur skall upphovsmännen och kvinnorna få betalt??

Jag har aldrig laddat ner en film lagligt därför jag direkt blir osäker på hur jag skall göra. Har tittat på lagliga sajter men det är så oerhört krångligt. Och jag vill inte se filmen på min dataskärm. Jag vill sitta lugnt i soffan och titta på min vanliga TV.

Här är ett exempel på hur det ser ut när man går in på en sida för att ladda ner lagligt.

Denna sida heter Home TV.

Att ladda ner film

"På HomeTV:s hemsida kan du ladda ner film och sedan se dem på din dator."

Datorkrav för att ladda ner film

"För att ladda ner film krävs att du har Windows 2000 eller senare (ej Windows NT). De flesta dator som är upp till ett par år gamla klarar att ladda ner film från HomeTV."

Inställningar av brandvägg för att kunna ladda ner film

”För att kunna ladda ner film måste port 1755 vara öppen för TCP. För att få veta mer om brandväggar och Windows mediaspelare hänvisar vi till Microsofts hemsida

Macintoshanvändare och Linuxanvändare kan tyvärr inte använda HomeTV”

Hur många backar inte efter ha läst det där?

Film och skivbranschen ägnar oerhört mycket tid på att klaga över att olaglig fildelning inte stoppas och oerhört lite tid att göra den lagliga nedladdningen användarvänlig.

Dagens kompromiss i alliansen om fildelning är en typiskt svensk lagomgrej som inte kommer lösa frågan för någon.

Det behövs nya sätt att få betalt på. Lösningen är inte mer poliser och kränkningen av integriteten.

Jag ger inte heller mycket för centerpartiets utspel idag i Svd genom Annie Johansson.

Antingen stödjer man förslaget eller så är man emot? Och hon kommer att rösta för därmed stödjer hon förslaget. Punkt slut.

Allt annat är bara politiska krumbukter utan trovärdighet. En politiker skall stå upp för sin åsikt och inte kandidera till VM i att slingra sig.

PS! Jag har aldrig laddat ner en film olagligt heller. Bara ordet Torrent får mig att rysa DS!

Afton1Afton2Afton3Afton4Svd1Svd2Svd3DN1DN2DN3

Mona Sahlin är ett problem för (s)

Synovates undersökningen om svenska folket förtroende för partiledarna, som presenteras i Dagens Nyheter idag, visar att Mona Sahlin (bilden) fortfarande är ett problem för sitt parti.

Socialdemokraterna får i opinionsmätningar kring ca: 41-44%. Och tillsammans med stödpartierna får man över 50 %.

Men Mona Sahlins förtroende ligger på 38 %. Minus 1% sedan senaste mätningen. Väljare säger de skall rösta på (s) men har inte förtroende för partiledaren.

För Fredrik Reinfeldt är det tvärtom. Moderaterna ligger strax över 20 % i opinionsmätningar men 40 % har förtroende för honom.

Folkpartiledaren Jan Björklund ligger kvar på 28 % vilket är en bra siffra med tanke på att han inte varit partiledare mer än ett halvår och betydligt över de 7-8% som säger de skulle rösta på folkpartiet.

Mona Sahlins låga siffror kan bli ett problem för socialdemokraterna precis som Reinfeldt och Björklunds siffror kan bli en tillgång för (m) och (fp).

Väljare som idag säger de skall rösta på (s), men inte har förtroende för Mona Sahlin, kommer säkert att fundera en gång till innan man röstar i valet 2010. och då kanske rösten hamnar på alliansen.

PS! Hittade via Svd ett komiskt citat från Mona Sahlin i en intervju i DI weekend. Där säger hon" "Att förändra, att fatta beslut, att ta ansvar, det är jag."

Kanske detta hade varit bättre:

"Att tala om förändring, att aldrig vara konkret och fatta beslut, att aldrig ta ansvar, det är jag"
DS!

torsdag, mars 13, 2008

Satsa på bostadspolitiken

I förra veckan var jag på folkpartiets bostadskonferens i riksdagshuset. Som vanligt mycket intressant.

Det blev en artikel i liberala nyhetsmagasinet NU om att det är dags för folkpartiet att muta in bostadsfrågor som sina. Publiceras idag.

Samråd också om bostadspolitiken

För sjätte gången har folkpartiet haft sin bostadskonferens. Som vanligt mycket bra med intressanta talare. I år handlade den till stor del om energisnålt och miljövänligt byggande.

Men bostadsfrågorna är något som samtliga partier i Sverige mer eller mindre har släppt. De lyste med sin frånvaro i alliansregeringens första regeringsförklaring. Mona Sahlin talar hellre om sjukvården i Stockholm än den bostadsbrist hon lämnade efter sig som samhällsbyggnadsminister.

Ute i landet är dock bostadsfrågor något som lokala politiker ofta brottas med.

Den 18 april lägger utredningen om framtiden för allmännyttan, och därmed hyresrätten, fram sitt betänkande. Det verkar idag som den utredningen kommer ha få vänner.

Hur skall partiet ställa sig till den?

Hur skall vi kunna bygga hyresrätter? Hur skall dessa kunna byggas till rimligt pris? Skall bruksvärdesystemet förändra och i så fall hur? Skall staten stimulera bosparande? Vill vi ge möjlighet att ombilda hyresrätter och bostadsrätter till ägarlägenheter? Skall staten stimulera omställning till energisnåla och miljövänliga hus?

Detta är bara några frågor som folkpartiet borde ha svar på i valet 2010.

Bostadspolitiken borde vara ett område som folkpartiet mutar in.

Just nu genomförs ett antal samråd i folkpartiet. Grunden för dessa samråd är en arbetsgrupp som arbetat fram förslag till program.

Mitt förslag till partistyrelsen är att tillsätt en grupp som får arbeta igenom bostadspolitiken ordentligt. Genomför sedan ett samråd och låt ett nytt bostadspolitiskt program antas på landsmötet 2009.

Tommy Rydfeldt
Kungsbacka

Fusk eller fel på Arbetsförmedlingen?

Medierna rapporterar idag att många arbetslösa, var fjärde person, struntar i att söka de jobb som Arbetsförmedlingen anvisar dem. Men till sin handläggare säger de att de sökt.

Svenska Dagbladets rubrik blir på första sidan (inte själva artikeln) blir ”fusk bland arbetslösa”.

Men är det så?

Säkert finns det bland dessa personer några som inte vill ha det anvisade jobbet eller kanske inte just då fast jobbet passar deras utbildning och bakgrund.

Men när man hör skälen till att man inte sökte jobbet så börjar jag fundera.

Fungerar Arbetsförmedlingen?

Hur kan man seriöst anvisa ett jobb om en person är underkvalificerad eller det inte stämmer med utbildningen? Är det för att få bättre statistik på Arbetsförmedlingen?

Och tydligen följer inte Arbetsförmedlingen upp om jobben de anvisas verkligen söks.

Denna statistik har istället Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) tagit fram.

Fusk eller fel på Arbetsförmedlingen? Förmodligen både och.

AftonDNEkonomiN

Dansk politik i förändring

Opinionsmätningar i Danmark visar ett land i förändring. Socialistisk Folkeparti (SF) får i en mätning i Politiken fler röster än socialdemokraterna. Partiet är en dansk motsvarighet till vänsterpartiet fast utan kommunister.

Socialdemokraterna går riktig kräftgång och bara 18,8%.

Partiledaren för SF, Villy Søvndal (bilden), är mycket populär och har också den senaste tiden profilerat sig med uttalanden som är kritiska mot islam och islamska grupper. Speciellt Hizb ut-Tahrir som vill störta regeringen i alla de länder där rörelsen verkar.
Debatten pågår i Danmark huruvida det är främlingsfientliga uttalanden eller sanningen som Villy Søvndal sprider.

T.ex. så kallar Margrethe Vestager från Radikale Venstre Villy Søvndals uttalanden för ”generaliserende fordomme om indvandrere”

Förändringen i dansk politik stärker också nuvarande regering med Venstre i spetsen.

Regeringsunderlaget får 94 mandat. Mer än idag.

Och regeringsalternativet socialdemokraterna och Radikale Venstre tappar i trovärdighet.

Fortsätter SF:s framgångar kan ingen bilda ett regeringsalternativ till nuvarande borgerliga regering utan SF och Villy Søvndal.

Och hur länge kommer socialdemokraternas ledare Helle Thorning-Schmidt sitta kvar?

PoliT12SvdSydsvHDDN

onsdag, mars 12, 2008

Korkat erbjudande från en bostadsrättsförening

En bostadsrättsförening i Stockholm erbjuder boende 25 000 kr för att rösta ja till köp av en fastighet men inte köpa sin bostad själva. Dessa 25 000 kr skall gå till att fräscha upp lägenheten.

Jag är stor anhängare till att människor ges möjlighet att äga sin bostad men detta är ett dåligt förslag.

Skall en förening fungera så måste minst två tredjedelar av de boende ställa upp.

Att hyra ut en massa lägenheter blir väldigt tungt för den styrelse som skall driva föreningen.

Dessutom finns det en ekonomisk hake. Varje nej till köp innebär en insats som måste lånas upp. Bankerna ställer normalt inte upp att låna ut så mycket så det blir att ligga kvar med reverser hos säljaren. Och föreningens ekonomiska handlingsfrihet blir begränsad.

Behöver man låna extra till renovering blir det svårt.

Och om föreningen betalar hur finansieras detta erbjudande?

Bostadsrätter skall ombildas på egna meriter och de boende skall köpa därför man tycker om sitt hus och känner att det är en bra affär.

Den här sortens erbjudande, även om inte säljaren Akelius kommit på det, ger dåligt rykte åt ombildningar. Och skadar därmed andra tänkbara ombildningar och den goda tanke det egentligen är.

Och hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman har rätt när hon till Svenska Dagbladet säger:

– Att renovera ingår i fastighetsägarens skyldigheter, de ska inte behöva gå med tjänster och gentjänster för att få det de har rätt till.

PS! Akelius säger i artikeln att man säljer fastigheten för lägre pris än vad den är värd på bostadsmarknaden.

Det är i så fall första gången. Akelius anklagas normalt för att sälja för dyrt och många föreningar hoppar av. Läs denna artikel i Hallandsposten. DS!


Svd1
Svd2

Mardrömmen fortsätter för demokraterna

Barack Obama (bilden) vann i natt i Mississippi. Med ca: 60 % av rösterna. Men det ger honom bara några fler delegater än Hillary Clinton och matchen fortsätter.

En match som kan bli en mardröm för demokraterna. Ingen av dem kommer att kunna nå 50 % av delegaterna.

Och ingen ger upp.

Dessutom riskerar kandidaterna genom olika medarbetare och supportrar försöka misstänkliggöra den andra kandidaten. En medarbetare till Obama fick avgå efter kommentarer om Clinton som ett monster.

Och Geraldine Ferraro, som stödjer Clinton, sa om Obama att:

"Barack Obama aldrig skulle ha nått den position i dag om han varit en vit man. Inte heller om han varit kvinna - av vilken hudfärg som helst."

En person njuter av detta, John McCain. Han kan nu börja likna en president, en statsman, och planerar göra resor utomlands.

Hur skall demokraternas ledning med Howard Dean i spetsen hantera detta?

Kommer John Edwards stödja någon?

Gör man om primärvalen i Florida och Michigan. De som inte räknades?

Blir det omöjligt till slut för den som vinner nomineringen att bli president pga. att så splittrat parti?

Eller är lösningen att snabbt få Hillary Clinton och Barack Obama att ställa upp ihop?

SvdDNSvd2Afton1Afton2Afton3SydsvDagBlHelsDaPolit

tisdag, mars 11, 2008

Debattfiaskot ett faktum

Stina Lundberg Dabrowski hoppar av programmet Debatt. Fullständigt naturligt fast man kan misstänka det handlar om sparken.

Programserien har varit en katastrof. Första programmet var en parodi på debatt. Med Anette Kullenberg gapande och tjoande på första rad. Pinsamt värre.

Forumet Lennart Persson hade på sin serie med samma namn var mycket bättre. Gav alla möjlighet att komma till tals.

Det Stina lett har varit allmänt stormöte med snuttåsikter och den som gapat högst har kommit till tals. Knappast debatt. Bara oorganiserat kaos.

Svensk samhällsdebatt och public service behöver bra debattprogram.

Hoppas man nu inte bara byter programledare utan tänker om och ser till att det verkligen blir det som programmet heter.

Debatt.

AftonDNSvdResuméExpressen

Integration måste tas på allvar

Integrationen av invandrare i Sverige har varit ett stort misslyckande. Det får alla partier ta på sig. Mest givetvis socialdemokraterna som regerade under 12 år, med Mona Sahlin som integrationsminister delar av denna tid, och inte gjorde speciellt mycket. Mer än på vanligt Monavis pratade en hel del vackra ord.

Förlorarna är invandrare och flyktingar i utanförskap och arbetslöshet.

Vinnare är främlingsfientliga krafter som använder detta misslyckande för att bevisa att invandring är fel och invandrare är av naturen lata och kriminella.

Ann-Charlotte Matteus beskriver i Expressen programmet Ring P1, hon kallar det rasistradio, som blivit en ventil för dem som skyller allt ont i Sverige på invandringen. Det är säkert sant att invandrade svenskar är överrepresenterade inom vissa brottstyper. Men hur har det blivit så? Den frågan borde man ställa sig.

Sverige har varit ett land där integration har varit något fult. Att kunna bevara sina rötter från hemlandet har varit viktigare. Och inga hinder har varit att bosätta sig var man vill. Inte där det finns störst chans att skapa en bra tillvaro med arbete.

Mona Sahlin har nu begripit att integration måste handla om åtminstone liten en del krav men även morötter.

Hon vill att under de första två åren skall en flykting inte ha rätt att få bestämma var man skall bo.

Synd att det skulle ta så lång tid att komma på detta. Vi hade kunnat undvika mycket av de problem som kommuner som Södertälje och Malmö har idag.

Tyvärr säger hon nej till regeringens förslag att den flykting som vill ta hit sin familj först måste skaffa bostad och arbete. Därmed blir det bara en halvmesyr igen i integrationspolitiken av Sahlin.

Folkpartiet presenterade idag sitt interna samråd om integrationen.

Viktigt budskap är att medborgarskapets värde skall uppvärderas och inte bara vara en formalitet.

Folkpartiet har ju tidigare föreslagit en språktest och går vidare med förslag om en obligatorisk kurs för att få medborgarskap som skall handla om det svenska samhället med dess rättigheter och skyldigheter, "samt om den värdegrund som samhället bygger på".

Integrationsminister Nyamko Sabuni (fp)(bilden) säger i ett pressmeddelande:

– I samrådet lyfts två centrala principer fram. Dels att alla, oavsett ursprung, har ett gemensamt medborgerligt ansvar, dels att medborgarskapet inte är en formalitet utan ett viktigt samhällskontrakt mellan staten och den enskilde. Det innebär rättigheter och skyldigheter för båda parter.

I samrådet föreslås bland annat

• att systemet med olika tidsgränser för medborgarskap beroende på varifrån man kommer avskaffas

• att särskilda medborgarskapsceremonier arrangerade av länsstyrelserna anordnas för att understryka vikten av det nya medborgarskapet

• att extra statliga bidrag satsas på projekt som syftar till att få fler utlandsfödda chefer

• att alla ansökningshandlingar avidentifieras vid anställningar inom offentlig verksamhet

• att dispens inte ska ges från viss skolundervisning på grund av kulturella eller religiösa skäl

• att medverkan till barnäktenskap kriminaliseras.

Integration måste tas på allvar. Det är glädjande att folkpartiet ligger långt framme i denna fråga.

Här är samrådsrapporten i sin helhet.

Uppdatering 16: 29

Vill vi ha städer och stadsdelar med segregering och dåliga förhållanden? Där bara invandrare bor? Nej, tror jag de flesta svarar. Och motverkar inte det integrationen?

Mona Sahlins förslag, att under de första två åren skall en flykting inte ha rätt att få bestämma var man skall bo, får nu mothugg. När hon för en gång skulle blir lite konkret och tycker något.

Tycker det är synd. Det borde finnas möjlighet till bred uppgörelse så att vi undviker de problem som många kommuner har idag. Och ser till att alla kommuner tar sitt ansvar inte bara några av våra större.

Vad är alternativet, som det är idag?

Svd1Svd2

Friskoleintresset minskar i Stockholm

I en intervju i Svenska dagbladet berättar skolborgarrådet Lotta Edholm (fp) (bilden) att antalet sökande till Stockholms kommunala gymnasier ökar efter flera års nedgång.

- Allmänhetens förtroende för friskolor har minskat sedan ägare har plockat ut ”oerhört höga vinster”, säger Lotta Edholm (fp).

Och just så skall det vara. Föräldrar och elever skall själva kunna dra sina slutsatser och välja vilken skola de tror passar bäst.

Det är så enkelt när media rapporterar om något att ropa på politiska beslut, förbud och begräsningar och att politiker måste gripa in.

Kan en skola, eller det företag som driver den, inte skapa förtroende för sin verksamhet så minskar antalet elever och till slut får man lägga ner. Och dessutom är inte marknadsföring allt. Utan det är studieresultat som gäller.

Lotta Edholm är i Svd övertygad om att elever och föräldrar börjar genomskåda vissa friskolors marknadsföring med glassiga broschyrer där eleverna lockas med gratis datorer.

Samma regler måste gälla när det gäller kommundrivna skolor. De kan inte existera enbart av det skälet att kommunen driver dem eller smart marknadsföring utan måste kunna erbjuda en bra och trygg utbildning med kunskap i centrum.

Vad vill Kungsbacka med allmänyttan?

Inför kvällens debatt får jag och tre partivänner denna insändare införd i Kungsbacka Posten.

Vad vill Kungsbacka kommun med allmänyttan?

Ikväll skall kommunfullmäktige avgöra om man skall förhandla med Derome om en försäljning av Eksta bostads AB. Kommunstyrelsens nej är bra förslag till beslut.

EG rätten (heter fortfarande EG) säger att om en kommun vill sälja egendom skall detta göras i konkurrens. Åre kommun har fällts av kommissionen därför man sålde en tomt för billigt till Coop. Kommunen/Coop skall nu betala skadestånd på 5 miljoner. Liknande ärenden finns i Malung och på Gotland.

Kommunen måste ha en strategi vad man vill innan det övervägs att sälja något bolag eller delar av bostadsbeståndet.

Våra förslag är:

1. Starta upp utredningen om sammanslagning av Kungsbackabostäder och Eksta och bilda ett bolag för hyresrätter som har Ekstas miljöprofil,

2. Gå igenom vilka fastigheter det inte finns anledning att kommunen äger via bolag. Kungsbackabostäder äger en fastighet för butiker, restauranger och kontor vid torget. Vilken allmännytta finns det att kommunen äger sådana fastigheter?

3. Använd pengar som man får för sålda fastigheter till att bli en aktiv part på marknaden, för att i första hand bygga hyresrätter.

4. Lägg fast en ägarstrategi i kommunfullmäktige hur kommunen vill att det nya bolaget skall agera på marknaden.

Med rätt direktiv och förutsättningar kan ett sådant bolag bli en framtida viktig aktör för att skapa bostäder med hyresrätter. Låt kvällens beslut bli en avstamp för en viktig diskussion.

Ann Molander (fp)
Kommunföreningens ordförande

Ulrika Landergren (fp)
Ledamot i kommunfullmäktige

Ingrid Åkesson Hoffmann (fp)
Ledamot i kommunfullmäktige

Tommy Rydfeldt (fp)
F.d. bostadsansvarigt kommunalråd

måndag, mars 10, 2008

Militärer och poliser bemannar skrivbord

Sverige har enligt Dagens Nyheter 10 000 militära officerare. Endast 400 är utomlands.

Vad gör de andra?

- Det är på tok för många hövdingar i förhållande till indianerna, säger Håkan Juholt (s), riksdagsman och ledamot i Försvarsberedningen.

- Jämfört med våra grannländer är Högkvarteret mycket stort, säger Allan Widman, fp:s försvarspolitiske talesman.

Polisen i Stockholm ska spara 50 miljoner kronor skriver Svenska Dagbladet. Bland annat genom att dra ner ytterligare på antalet civilanställda. Samtidigt visar nya siffror, enligt tiningen. att färre än en tredjedel av stadens poliser arbetar i yttre tjänst. Nu slår både polisledning och fack larm om att detta inte håller.

Det finns uppenbart stora möjligheter att göra besparingar i försvaret och att få en effektivare och synligare polis.

Skrivbord kan andra sitta vid.

Äntligen ägarlägenheter

I de flesta länder, bland annat Norge, Danmark och Finland, har man så kallade ägarlägenheter. Så det är inget nytt och konstigt utan en etablerad boendeform. Skillnaden med bostadsrätt är att man äger sin lägenhet. Man kan få lagfart på den och kan också ta ut en inteckning. Ansvaret som man har som ägare är större än i en bostadsrättsförening.

Många som har en bostadsrätt tror att man äger sin lägenhet. Men vad man gör är att ha en nyttjanderätt och dessutom en andel i den förening som äger fastigheten. Bostadsrättsföreningen genom dess styrelse har det övergripande ansvaret för föreningens ekonomi, underhåll och bestämmer också om den som har nyttjanderätten skall få göra avgörande förändringar i sin lägenhet.

Äger man en bostadsrätt finns krav på att man måste bo där. Ingen kan äga flera och hyra ut. Men när det gäller ägarlägenheter finns inget sådant krav. Utomlands är det väldigt vanligt att någon kanske äger 10-20 ägarlägenheter och hyr ut. Hyresvärd men inte i en fastighet utan flera.

Ekonomiskt kan också en ägarlägenhet vara en fördel. Istället för att en bostadsrättsförening tar upp 1 miljon kronor i lån per lägenhet och den enskilde lånar 1 miljon tar den enskilde lån på 2 miljoner. Därmed får den enskilde alla ränteavdrag vilket minskar boendekostnaden.

I en fastighet med ägarlägenheter finns det givetvis krav på viss gemensam skötsel och underhåll. Det sköter man genom en samfällighet.

Enligt den lista över propositioner som finns kommer regeringen i september föreslå att införa ägarlägenheter i Sverige. Förslaget kommer föregås av en lagrådsremiss.

Det är bra och ökar både valfrihet och mångfald. Ett förslag till lagstiftning togs fram 2002 men lades i byrålådan av (s)-regeringen då den tillkom efter beslut i riksdagen som alliansen och (mp) stod bakom. Sedan ändrade sig tyvärr (mp) för att anpassa sig till sina samarbetspartners på vänsterkanten. Så ägarlägenheter i nyproduktion kan införas direkt.

Men man måste också ta fram en lagstiftning så att hyresrätter och bostadsrätter kan ombildas till ägarlägenheter. Dags att tillsätta en utredare för att få fram en sådan lagstiftning.

Ägarlägenheter ökar valfriheten och utbudet av bostäder. Den nya formen kommer också att vitalisera hela bostadsmarknaden.

(Inlägget är delvis publicerat tidigare och är alltså nu redigerat något. Men frågan är lika aktuell idag och läs artikel i Dagens Nyheter).

Opinion i förändring - (v) och (kd) lever farligt


Demoskop/Expressen levererar på måndagen en ny opinionsmätning. Som vanligt skall man vara försiktig när det gäller enskilda resultat. Men det finns trender i denna och andra mätningar.

Kristdemokraterna är fortsatt under 4 % vilket inträffat i många mätningar senaste året.

Nytt är att även vänsterpartiet kommer under 4 %. En tillfällighet eller en trend? Jag tror knappast väljarna belönar (v) för den bakåtsträvande ” det var bättre förr” politik man driver.

Vänsterpartiet har hamnat i en politisk skugga och att vägra ingå i en allians med (s) och (mp) innan valet och prata ihop sig om regeringsalternativ och politik, ger knappast mer röster.

Men är det en tillfällighet eller början på en trend? Fler mätningar får visa detta.

För folkpartiet verkar det som partiet stabiliserat sig på valresultatet 2006 eller strax över. Mycket positivt.

Sverigedemokraterna verkar ha svårt att komma över 3 % och får nu 2,5 %.

”En våt dröm för partistrateger” skriver Expressen om risken/möjligheten att det blir två partier mindre i riksdagen.

”Jag hade gjort något”, säger f.d. kd-ledaren Alf Svensson i samma tidning. Men talar inte om vad. Ny partiledare? Alf gör comeback?

SvdSydsvHdDN