torsdag, mars 13, 2008

Satsa på bostadspolitiken

I förra veckan var jag på folkpartiets bostadskonferens i riksdagshuset. Som vanligt mycket intressant.

Det blev en artikel i liberala nyhetsmagasinet NU om att det är dags för folkpartiet att muta in bostadsfrågor som sina. Publiceras idag.

Samråd också om bostadspolitiken

För sjätte gången har folkpartiet haft sin bostadskonferens. Som vanligt mycket bra med intressanta talare. I år handlade den till stor del om energisnålt och miljövänligt byggande.

Men bostadsfrågorna är något som samtliga partier i Sverige mer eller mindre har släppt. De lyste med sin frånvaro i alliansregeringens första regeringsförklaring. Mona Sahlin talar hellre om sjukvården i Stockholm än den bostadsbrist hon lämnade efter sig som samhällsbyggnadsminister.

Ute i landet är dock bostadsfrågor något som lokala politiker ofta brottas med.

Den 18 april lägger utredningen om framtiden för allmännyttan, och därmed hyresrätten, fram sitt betänkande. Det verkar idag som den utredningen kommer ha få vänner.

Hur skall partiet ställa sig till den?

Hur skall vi kunna bygga hyresrätter? Hur skall dessa kunna byggas till rimligt pris? Skall bruksvärdesystemet förändra och i så fall hur? Skall staten stimulera bosparande? Vill vi ge möjlighet att ombilda hyresrätter och bostadsrätter till ägarlägenheter? Skall staten stimulera omställning till energisnåla och miljövänliga hus?

Detta är bara några frågor som folkpartiet borde ha svar på i valet 2010.

Bostadspolitiken borde vara ett område som folkpartiet mutar in.

Just nu genomförs ett antal samråd i folkpartiet. Grunden för dessa samråd är en arbetsgrupp som arbetat fram förslag till program.

Mitt förslag till partistyrelsen är att tillsätt en grupp som får arbeta igenom bostadspolitiken ordentligt. Genomför sedan ett samråd och låt ett nytt bostadspolitiskt program antas på landsmötet 2009.

Tommy Rydfeldt
Kungsbacka

Inga kommentarer: