fredag, november 30, 2007

Reinfeldt ”the comeback kid”?

Dagens opinionsmätning i Synovate är egentligen livsfarlig för socialdemokraterna. När Mona Sahlin försöker genomföra en förnyelse kommer medlemmarna svara, varför?

Vi leder ju ändå. Vi kommer att vinna valet 2010.

Men det kan vända snabbt. Jag har tidigare pekat på Gordon Brown i Storbritannien som för 2 månader sedan hade 11 % ledning över de konservativa och idag ligger under med 11 %.

Bill Clinton hade klara problem sina första två år i Vita huset. Inte minst med kommunikationen. Han bad då republikanen David Gergen, med erfarenhet från Vita huset i Nixon, Ford och Reagans administrationer, att bli hans kommunikationschef.

Två år in i Clintons presidentperiod förlorade demokraterna kontrollen av kongressen.

Det fanns de som på allvar pratade om att demokraterna var tvungna att få fram en ny kandidat 1996.

Men Bill Clinton tog bl a in Dick Morris som rådgivare. Morris som arbetat med Clinton tidigare fick i uppdrag att ändra presidentens politiska profil inför valet 1996, och han lyckades.

Bill Clinton omvaldes och lämnade 2001 med de högsta siffrorna en president haft när det gäller om väljarna tyckte han gjorde ett bra jobb, 65 %. Han var i sin första period nere i så lågt som 36 %.


Så det gäller för regeringen att de över 2,5 år som är kvar till valet se över både politisk strategi men också hur den kommuniceras.

Man måste inte bara vinna voteringar i riksdagen man måste vinna den politiska debatten och styra den politiska dagordningen.

Bill Clinton hade en förmåga att komma tillbaka efter nederlag och kallades ”the comeback kid”. Är det Fredrik Reinfeldts tur att få detta smeknamn?

Det skulle dessutom vara kul att inte bara slå vänstern utan även vissa statsvetare och andra så kallade experter att det precis som Bill Clinton gjorde går att vända opinionen.

Hur har Chávez blivit vänsterns favorit?

Venezuelas president Hugo Chávez har av någon underlig anledning blivit vänsterns favorit. En slags ny Fidel Castro. Kan det vara så enkelt att misstron och ibland hatet mot USA är det som styr? Och att det är därför man är så förtjust i Chávez, för att han sätter sig upp mot USA på alla tänkbara sätt?

Att fiendens fiende blir min vän?

Vänstern borde inse att det finns samma risk att ha Hugo Chávez som favorit som de som hade Fidel Castro, Pol Pot, Mugabe, Vietnan m.fl. länder och ledare som förebilder.

Hugo Chávez val av kompisar borde ju också få en och annan att fundera.

Fidel Castro (som han kramar om på bilden på sidan) och Irans president Mahmoud Ahmadinejad är väl knappast personer som man tänker på när någon säger ordet demokrati.

Att han har svårt att uppföra sig är mer kuriosa och det var ganska kul när spanske kungen uppretat frågade "varför håller du inte käften"? Här finns en roligt klipp på YouTube

Hugo Chavez vill införa en ny grundlag.

Presidentens mandatperiod och liknande finns det ingen anledning att ha synpunkter. Med det finns tre saker som förändrar Venezuela från demokrati till på väg mot diktatur.

1.Venezuela blir en "socialistisk, bolivarisk republik".

2.Socialistisk grundsyn" ska prägla skolans undervisning.

3.Undantagslagar får införas av presidenten

Att jag skriver på väg mot diktatur beror ju på hur man hanterar grundlagen om den går igenom.

Kommer Hugo Chávez acceptera att någon öppet driver att Venezuela inte skall vara en socialistisk, bolivarisk republik? Blir dessa fängslade för brott mot grundlagen?

Kommer lärare som vill vara opartiska att avskedas för att de inte vill lära ut en socialistisk grundsyn och eventuellt fängslas?

Kommer Chávez så fort man försöker ha demokratiska demonstrationer att utnyttja att han kan utlysa undantagslagar?

Det har funnits många Chávez i världen. Som stegvis begränsat de demokratiska och mänskliga rättigheterna och till slut börjat använda valfusk och totalitära metoder när folket inte längre vill ha deras styre.

Det förekommer nu kraftiga protester mot grundlagsförslaget. Kommer Hugo Chávez att accepterare om grundlagen inte röstas igenom? Kommer han att försöka rösta igenom den genom valfusk?

Det bästa sättet att mäta en demokratis hälsa är maktskifte. Att någon accepterar att man förlorat och lämnar över i lugn och ordning till en ny president/regering.

Det som händer i Ryssland nu är oroande ur demokratisynpunkt just därför att Vladimir Putin inte tycks acceptera att det skulle kunna bli någon annan som blir Rysslands starke man eller kvinna.

Det skall bli intressant att följa både Ryssland och Chávez de närmaste åren. Blir det mer demokrati eller mindre demokrati?

Och det skall bli intressant att se vad vänstern säger om Hugo Chávez om några år. Blir det avståndstagande och besvikelse?

DN 1,
DN2,
Svd 1,
Svd 2

Opinioner och Rudd

Senaste opinionsmätningen i DN/synovate är väl inte sådär kul för regeringen. Men Folkpartiet klarar sig hyfsat. 6,6% är 0,9% lägre än valresultatet och inget omöjlig siffra att ta in.

Med Jan Björklund vid rodret så känns det bra och skolpolitiken kommer stå i centrum de närmaste åren. Sossarna har lämnat efter sig bristande kunskaper bland eleverna, våld i skolan, dåligt betygsystem, obehöriga lärare bara för att nämna något.

Under 2008-2010 kommer utbildningsdepartementet leverar många bra förslag för att vända den svenska skolan.

Svensk rekord i opinionstapp har socialdemokraterna. I valet i september 1994 fick socialdemokraterna 45,3 % av rösterna. I januari 1996 var man i Temo/Synovate nere på 29,0.

Trots detta fick man behålla regeringsmakten 1998. Något att fundera över hur snabbt det kan vända.

Det var ett tapp vi inte sett i historien många gånger. På 16 månader tappade (s) otroliga 16,3%.

Och Labour i Storbrittanien ledde i september med 11% över konservativa. I en mätning från samma institut (från The telegraph) idag ligger man 11% under.

Nya Australiska premiärministern Kevin Rudd (Labor) har lyssnat på opinionen. Tidigare har han lovat skriva på Kyotoavtalet. Nu tar han hem trupperna från Irak. Dubbelt bakslag för George W Bush.

torsdag, november 29, 2007

Hur kunde det gå så snett?

Det började så bra. Tony Blair tyckte många i första hand stod för smart politisk marknadsföring istället för sakpolitik. Där omvalet och partiets bästa alltid kom före landets. En premiärminister som tillsammans med sina medarbetare var mästare på att planera nyheter i media och få dessa att bli del av debatten. Så kallat "spin".

Så nu kom Gordon Brown in i slutet av juni 2007 som premiärminister. Kanske lite tråkig och träig men kompetent. Han lovade att det var slut på ”spin” och istället var det kompetens, integritet och ärlighet som skulle prägla hans regering.

Gordon Brown fick direkt hantera översvämningskatastrofen och terrorbombningar i London och Glasgow. Och väljarna gillade vad man såg.

Opinionssiffrorna steg hastigt och Labour skulle vinna en jordskredsseger om det var val.

Trots att man bara var 2,5 år in på mandatperioden (av 5) så gjorde han sitt livs misstag. Gordon Brown funderade på nyval. För att få 5 år till vid makten. Partiet sattes i beredskap och nyvalspekulationerna haglade i media.

Vad väljarna då såg var samma taktik och samma sätt att möta frågorna som Tony Blair.

MR BEAN?

Marknadsföring istället för politik.

Opinionssiffrorna började dala och när den konservativa ledaren David Cameron utmanade Gordon Brown, och sa att han gärna tog ett val, började siffrorna sjunka drastiskt.

Paniken spreds sig i Labour och en lördag kallade Brown till sig en BBC journalist och meddelade att valet var avblåst.

Nu framstod han som en feg premiärminister som inte vågade möta folket.

Men budgeten var redan färdig och skulle läggas fram kommande vecka. Den var en valbudget och man hade försökt att stjäla frågor från oppositionen för att få bort frågorna från valrörelsen. Och detta slog tillbaka. Igen ett parti utan idéer. Inget hade hänt med Labour sedan Tony Blair avgick.

Och nu började problemen komma ett efter ett.

I Storbritannien är det viktigt att alla förslag presenteras först i parlamentet och inte vid presskonferenser. Trots detta åkte Brown till Irak, under de konservativas partikongress, och presenterade trupptillbakadraganden. Ett brott mot denna regel. Och när det granskade ytterligare var det inget nytt han sa. Besluten hade redan tagits tidigare.

Nästa kris var att brittiska skatteverket tappat bort CD skivor med hemlig information, bland annat bankkontonummer. Finansdepartementet, under Browns ledning i 10 år, hade vetat om problemen men inte gjort något.

Senaste skandalen är att Labour återigen fuskat med bidrag till partiet genom att låta en fastighetskung använda bulvaner. En miniskandal är att domstolar inte häktar de som uteblir från domstolar och de går fria. Något ministrar vetat om men hållit hemligt.

Efter 10,5 år vid makten har Labour svårt att skylla på någon annan.

Gordon Brown, som kallas för Stalin, för sitt kontrollbehov, var vid gårdagens frågestund mycket pressad. Han såg sliten och utarbetad ut.

Och det blev inte bättre när Liberalernas t.f. ledare Vince Cable igår öppnade med att säga ” de senaste veckorna har premiärministern förvandlats från Stalin till Mr Bean”. Hela underhuset skrattade. Dagens replik.

Fortsätter opinionssiffrorna dala och nya skandaler poppa upp kommer snart kravet på Gordon Browns avgång. Riskerar 100 parlamentsledamöter förlora sina platser blir de snart en stark grupp som kräver förändring.

Carlgren och Liljeroth Adelsohn får rockande kollega

Som denna blogg redan kunde avslöja i lördags blir f.d. rockstjärnan Peter Garrett (bilden nedan) ny miljöminister i Australien. För er som inte känner till honom var han sångare i gruppen Midnight Oil som hade sin största hit med ”Beds are burning”.

Peter Garrett blir också kulturminister. Han är alltså kollega med Andreas Carlgren och Lena Adelsohn Liljeroth.

Nya premiärministern Kevin Rudd från Labor utnämner en särskild minister för klimatet och vattentillgångar, Penny Wong, som blir den som representerar Australien på klimatmötet på Bali.

Australien kommer att skriva på Kyotoavtalet. Australiens ändrade inställning är inte minst viktigt i Asien.

Och det blir ett enat parlament bakom detta. Det förlorande Liberala partiet (ett konservativt parti) valde en ny ledare, Brendan Nelson. Och han kommer att stödja ett undertecknande av Kyotoavtalet. Något hans parti sagt nej till tidigare.

Nelson har en något ovanlig bakgrund. Han var så sent som i början av 1990-talet aktiv i Labor. Undrar om moderaterna hade valt Fredrik Reinfeldt om han varit med i socialdemokraterna när förra borgerliga regeringen tillträdde 1991?

Koalitionen mellan det liberala partiet och nationella förlorade stort. Mest anmärkningsvärt var att premiärministern själv, John Howard, förlorade sin plats i parlamentet.

Uppdatering 21:23

Dagens Nyheter uppmärksammar i en ny artikel Peter Garretts utnämning och vill att läsarna skall rösta om det är bra att en kändis blir politiker. Frågan är ju lite felställd. Peter Garrett var en av grundarna till Nuclear Disarmament Party och ställde upp för detta parti i valet 1984. Han lämnade partiet 1985 därför det hade tagits över av en trotskistisk grupp.

Garrett har varit aktiv i frågor som bland annat rör miljön och ursprungsbefolkningen. Så han har varit lika mycket politiker och politiskt aktiv som musiker. 2004 gick han med i Labor.

Premiärminister Kevin Rudd meddelar också att de båda miljöministrarna Garrett och Wong kommer att åka till Bali.

Redknapp viktigare än Brown?

Svensk nyhetsvärdering av utländska nyheter är ganska intressant. Undrar vem det är som gör värderingen? Är det vad TT skriver som blir avgörande för tidningarna?

I Storbritannien på går det en skandal där regerande Labour kringgått regler för kampanjbidrag genom att tillåta en fastighetskung att skänka pengar genom andra personer.

Vid premiärministern Gordon Browns frågestund i parlamentet igår gick oppositionen hårt åt Brown som på grund av sitt kontrollbehov, och sätt att agera på finansdepartementet när han var finansminister, går under smeknamnet Stalin.

Gordon Brown har sedan han blev premiärminister 27 juni i är gått igenom skandal efter skandal. Opinionssiffrorna är körda i botten och Brown ser utarbetad och pressad ut.

Och det måste ha känts för honom när Liberalernas t.f. ledare Vince Cable igår öppnade med att säga ” de senaste veckorna har premiärministern förvandlasts från Stalin till Mr Bean”. Hela underhuset skrattade.

Men står detta i svenska tidningar? Jag kan inte hitta en rad. En viktig nation i Europas premiärminister är i gungning och den stora nyheten från Storbritannien är att fotbollstränaren Harry Redknapp (bilden) blivit arresterad för misstänkta brott kring övergångar.

Redknapp är en högst ordinär manager, med i och för sig lång karriär, men inga framgångar.

Underligt nog är han nämnd som ny förbundskapten. Men det beror mest på att det för vissa är viktigare att en förbundskapten är engelsman än att han är kvalificerad.

Men Redknapp slår ändå Brown i nyhetsvärderingen. Eller är det brist på nyhetsvärdering?

Har man idag inga korrespondenter i Storbritannien?

tisdag, november 27, 2007

Synd Johansson förstörde sitt utspel

Som jag gissade i mitt tidigare inlägg, finns här, så skulle förslaget från Göran Johansson (s), att utvisa alla som ansökte om asyl efter att ha smugglats till Sverige, väcka rubriker.

Men det är synd att Göran Johansson förstörde sitt utspel genom att ha med detta förslag som han uppenbarligen inte hade kontrollerat möjligheten att överhuvudtaget genomföra.

Givetvis får han kritik från många håll. Bland annat från Mona Sahlin och migrationsminister Tobias Billström.
Han måste ha förstått att det skulle ge rubriker.

I den intervju i GT som ligger till grund för rubrikerna tar han bland annat upp frågor som direkt berör integrationen. Frågor som hans parti och partiledare totalt misslyckats med när man satt vid makten och Mona Sahlin var integrationsminister.

Jag upprepar dem gärna igen:

1. Så fort en flykting kommer till Sverige så skall han eller hon få ett introduktionsår för att lära sig svenska.

2. De första en flykting ska träffa är en tjänsteman som tar reda på vad flyktingen har för kunskaper och utbildning, och en arbetsförmedlare – inte en socialarbetare.

3. Flyktingen ska få ett praktikjobb som stämmer med hans kunskaper.

4. Han eller hon ska samtidigt få svenskutbildning som även innehåller yrkessvenska – så att den som är snickare eller IT-ingenjör får specialutbildning i svenska som passar just den individen.

Jag tolkar dessa förslag som ett klart stöd för alliansens jobblinje och nej till bidrag och utanförskap.

Men detta har alla missat pga att förslaget att utvisa dem som smugglats hit tagit över rubrikerna

Synd Göran Johansson förstörde sitt eget utspel. Det kunde varit en början till nytänkande i integrationspolitiken inom (s).

Har Göran Johansson rätt?

När Göran Johansson (s), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg ,gör utspel så gör han det inte för att han vill få uppmärksamhet i sig eller som ett taktiskt utspel för att försöka ta väljare från Sverigedemokraterna.

Göran Johansson är en person som genom sitt ovanliga kontaktnät brukar vara mycket medveten om vad ”vanliga” väljare tycker och tänker. Han behöver inte titta på vad fokusgrupper och opinionsundersökningar säger.

Jag hade en del med honom att göra främst när det gäller byggnationen av GöteborgsOperan.

När Göran Johansson (bilden på denna sida) kom in i det projektet skulle operan ligga på Gamla Ullevis plats. Men han fick direkt signaler, inte minst från medlemmar på hans gamla arbetsplats SKF, att den platsen var en helig plats för fotboll. Och de som i Göteborg, oavsett vilket lag man håller på, är intresserad av fotboll jämfört med opera, går ju inte ens att jämföra på samma dag

Så hans förslag blev nere vid Lilla Bommen, och där ligger operan.

När han nu gör ett utspel i GT om flyktingpolitiken är jag säker på att hans överväganden bygger på samma grund, signaler från gräsrötter. Signaler som oroar honom. Många är oerhört fundersamma över hur flykting- och integrationspolitiken har hanterats de senaste 20 åren. Av regeringar med olika färg.

Hans förslag vad gäller ny integrationspolitik är:

1. Så fort en flykting kommer till Sverige så skall han eller hon få ett introduktionsår för att lära sig svenska.

2. De första en flykting ska träffa är en tjänsteman som tar reda på vad flyktingen har för kunskaper och utbildning, och en arbetsförmedlare – inte en socialarbetare.

3. Flyktingen ska få ett praktikjobb som stämmer med hans kunskaper.

4. Han eller hon ska samtidigt få svenskutbildning som även innehåller yrkessvenska –så att den som är snickare eller IT-ingenjör får specialutbildning i svenska som passar just den individen.

Han vill också tvinga svenska kommuner att ta emot flyktingar efter kommunernas storlek. Migrationsverket skall då bestämma var flyktingen skall bo det första året.

Dessutom vill ha utvisa all som kommer hit genom flyktingsmugglare. Någon som säkert får rubriker.

Smugglade flyktingar är ett problem för hela flyktingpolitikens trovärdighet. Skall man kunna köpa sig till asyl och genom att ha falska handlingar försvåra för svenska myndigheter att fastställa om personen verkligen har asylrätt?

De som inte har resurserna men kanske klara asylskäl hänvisas till läger i Syrien och Jordanien. Hur rättvist är detta?

När man lyssnar på människor är det några saker som de irriterar sig på. Smugglade flyktingar är en sådan fråga. Falska handlingar är en annan. Att man kan direkt ta hit anhöriga en tredje. Och att personer som fått asyl återvänder och relativt snabbt besöker sitt f.d. hemland är en fjärde.

Sverige har en skyldighet att se till att de som måste ha skydd får denna möjlighet i Sverige. Att det inte blir pengar och hur företagsam man är som avgör.

Det är viktigt för att vi skall kunna stå upp för en bra asylpolitik att den är trovärdig. Tror inte det svenska folket att det görs allt för att rätt personer skall få asyl riskerar det undergräva trovärdigheten i hela flyktingpolitiken.

Men även integrationen för den som beviljats asyl är oerhört avgörande för flyktingpolitikes trovärdighet.

Har Göran Johansson rätt? Inte minst när det gäller de fyra punkterna som gäller integrationen tycker jag det och givetvis måste alla kommuner ta gemensamt ansvar.

Sen om man generellt kan neka att pröva asylskäl bara för att en person smugglats hit är mycket tveksamt. Strider förmodligen mot internationell rätt.

Men det är väl alltid så med Göran Johansson att han tar till ett röstläge så att han hörs och skapar debatt. Och debatt har han redan skapat.

Uppdaterat 15:03

Migrationsminister Tobias Billström bekräftar det jag gissade. Göran Johanssons förslag att utvisa alla direkt som smugglats hit strider mot Genèvekonventionen. Även en jurist på Migrationsverket är av samma mening.

Uppdaterat 15:53

Mona Sahlin tar nu avstånd från Göran Johanssons idéer om att direkt utvisa flyktingar som smugglats hit. Kanske inte oväntat. Tyvärr hamnar debatten på just denna del av hans utspel som var mindre genomtänkt. För de fyra punkterna (se ovan) för bättre integration är väl värda att titta på. Och att alla kommuner skall ta ansvar för flyktingmottagande är givet.

måndag, november 26, 2007

Nej inte nu igen

Skall man skratta eller gråta? Det finns, enligt Svenska Dagbladet, CD skivor med i princip all datortrafik från tsunami katastrofen där trafiken som gick ut och in i regeringskansliet finns lagrad.

Men detta har man inte talat om. I mars 2006 svarade regeringens rättschef Christina Weihe var att ”samtliga loggar” hade gallrats ”för 2004 och stor del av 2005”.

Det är ju inte konstigt att det uppstår konspirationsteorier i denna fråga. Har någon försökt att underhålla informationen för att den är graverande eller är man bara allmänt klantiga?

Fortsättning lär följa. Och nu till något helt annat.

Danmark nu igen i fotbollskvalet. Vi minns väl matchen då den danske supportern sprang in på planen tidigare i år? Jag förstår att Lagerbäck ville slippa mötena med Danmark.

Jag tycker det är en svår grupp. Portugal underskattas ofta men har ett bra kvalfacit och nya yngre intressanta spelare. Inte minst Christiano Ronaldo som spelar i Manchester United.

Albanien borta är heller ingen lätt match. Sverige kommer under detta kval att gå igenom en rejäl generationsväxling. Jag kan knappast tro att de som är förbundskaptener kommer att satsa på spelare som ligger kring 35-38 års ålder 2010. Och gör man det så är nog VM drömmarna långt borta. Sverige kan ju inte ha ett lag där några är på väg mot 40 nästan alla fyllt 30 och några är mellan 25-30.

Jag har klagat på att Lagerbäck/Andersson inte tagit ut Marcus Berg som fjärde eller femte forward. För att lära och kanske spela 10 minuter i någon match. Man har istället valt Rade Prica utan större meriter. Och absolut ingen framtidsman. Marcus gav svar på tal igår igen. 2 mål mot Feyenoord för sitt Groningen.

Hoppas vid nästa landslaguttagning att Marcus är med så jag slipper skriva att man missat att slussa in nya yngre spelare under rubriken ”Nej inte nu igen”.

söndag, november 25, 2007

Sahlins omdöme sviktar

Sverige har en regering som punkt efter punkt genomför exakt det man gick till val på. På skol- och utbildningsområdet har de båda ministrarna Jan Björklund och Lars Leijonborg antingen drivit igenom beslut av förändringar eller tillsatt utredningar med klara direktiv om förändringar. T.ex. betygsutredningen.

På andra området är det likadant. En enorm satsning på jobblinjen, precis som det man sa i valet. Utförsäljning av statlig egendom, precis det man sa i valet. Man provar att tillsätta generaldirektörer genom att annonsera ut tjänsterna. Också ett vallöfte. Och så skulle jag kunna fortsätta.

Då plötsligt poppar Mona Sahlin (bilden på denna sida) upp och påstår. Givetvis tappar hon på nytt omdömet och påstår på DN debatt:

”Men aldrig tidigare har vi haft en regering som konsekvent och medvetet försökt vilseleda sina väljare och dölja sin egen politiska agenda för att vinna stöd. Det går inte i längden att säga en sak och sedan göra något annat. Förr eller senare genomskådas det. Väljarstödet sjunker och förtroendet för ledarskapet viker.”

När hon sedan skall ge exempel på detta så uppstår de stora problemen.

Hon påstår att alliansen ville sänka bensinskatten. Fel. Ett enskilt parti (kd) drev denna fråga.

Är det ett problem för (s) att den höjs? Vill (s) sänka den? Hur är det med klimatpolitiken?

Hon påstår att regelkrånglet för småföretagare ökat och inte minskat. Men snälla Fru Sahlin. Ett stort arbete pågår och när alliansen möter väljarna 2010 har krånglet minskat.

Hon påstår att stopplagen för möjlighet att sälja ut akutsjukhus togs bort. Och försöker påskina att detta inte skulle ha sagts innan valet. Men alliansen var emot lagen när den infördes och drev att den skulle bort. Alltså uppfyllt vallöfte.

Fastighetsskatten avskaffas och godtycklighet blir till en fastighetsavgift. Men nu gör Sahlin påståendet att 220 000 småhusägare får höjd skatt. Jämfört med vad och när?

Våren 2006 så lämnade den regering hon satt i tillsammans med (mp) och (v) en budget till riksdagen. Inte ett ljud om fastighetsskatten. De flesta skulle få kraftigt höjda taxeringsvärden och därmed höjd skatt.

Under galgen, efter att alliansen lämnat besked, så lovade (s) frysa taxeringsvärdena. Men hur länge var oklart. Kanske bara så man vann valet?

Alla får sänkt fastighetsskatt/fastighetsavgift jämfört med hur det varit om budgeten våren 2006 hade genomförts. Det är givetvis relevant att jämföra med hur det hade varit med en (s) regering. Och då får alla sänkt skatt/avgift. Läs här vad Ingemar Hansson på finansdepartementet säger.

Artikeln i DN säger inget om vad (s) och Mona Sahlin vill göra. Vad är deras jobbpolitik, skolpolitik, skattepolitik? Vad vill man med fastighetsskatten, bensinskatten och klimatet?

Och att säga en sak och göra en annan är (s) mästare på. År 1988 gick man då till val på att en ny arbetsmarknadsminister, Mona Sahlin, 1990 skulle föreslå strejkstopp, lönestopp m.m.? Gick man till val på att ansöka om medlemskap i EU?

Nej, Mona Sahlin har tappat omdömet. Och när man lsäer sådana artiklar som den i DN känns det bra inför 2010.

För det är ju som Göran Persson sa:

”Hennes styrka är inte tänkandet.
I stället är det hennes sätt att förmedla och föra fram budskapet som är hennes styrka.
– Det är inte så märkvärdigt, det som kommer över hennes läppar. Man tilltror henne en större politisk kapacitet än vad hon har.”


Men när budskapet är fel så hjälper inte att hon kan förmedla.