fredag, juli 31, 2009

Löser mindre arbete krisen?

Under någon vecka har jag haft en debatt med Miljöpartiets Lars-Anders Lundberg i tidningen Norra Halland om ungdomsarbetslösheten. Han hävdar att jobba mindre löser den. Läs hans insändare här.

Här är först mitt första svar:

Arbetstidsförkortning är ingen lösning

Lars-Anders Lundberg (MP) visar i en insändare i NH 14/7 på ett utmärkt sätt den splittring som finns i den rödgröna trekanten.

Som vanligt så är Miljöpartiets lösning på alla problem att alla skall jobba mindre.

Arbetstidförkortning, friår med mera brukar stå högt på deras agenda. När vi skall möta ökad konkurrens från Asien och andra kontinenter är alltid lösningen att jobba mindre.

Den här gången skall man lösa ungdomsarbetslösheten på detta sätt. Med bibehållen lön?

Vad Lars-Anders tydligen inte uppfattat är att den politik som han påstår att Alliansen har faktiskt är Socialdemokraternas. Den tilltänkta koalitionspartnern. I Almedalen var det (S) som förslog ett paket för att få fler äldre att arbeta. Att fler äldre arbetar efter 65 år osv.

Ger det fler ungdomar jobb? Hur skall trekanten lösa splittringen som uppenbarligen finns i denna och många andra frågor?

Alliansen håller under Jan Björklunds ledning på med att skapa en utbildningspolitik värd namnet i Sverige. Där kunskap sätts i fokus och flummet lämnas bakom oss.

Som en del i detta lanserade Jan Björklund (FP) i Almedalen ett förslag om heltäckande lärlingssystem. Beröm kom från bland annat LO.

Det är fokus på ökad kunskap och möjligheter att genom t.ex. lärlingssystem komma in på arbetsmarknaden som ger ungdomar arbete. Inte att fler äldre skall arbeta efter pensionsåldern eller att fler jobbar mindre.

Tommy Rydfeldt
Folkpartist

OCH HÄR ÄR MIN REPLIK 2

Vad tycker MP egentligen?

Lars-Anders Lundberg (MP) undviker i sin replik till mig i NH 24/7 att kommentera det faktum att deras tänkta koalitionspartner Socialdemokraterna vill få fler att arbeta mer.

Han fortsätter att plädera för arbetstidsförkortning för att minska ungdomsarbetslösheten.

Hur detta skall betalas får vi inte heller reda på. Skall alla ta en lönesänkning eller skall staten, via besparingar och skattehöjningar, ta kostnaden?

Kanske är det därför som Miljöpartiet centralt inte talar ett enda ord om arbetstidsförkortning.

I en gemensam debattartikel om jobben nämnde ledarna för den rödgröna trekanten inte arbetstidsförkortning en enda gång.

Så man kan verkligen fråga sig vad tycker (MP) egentligen.
Centralt inom partiet tycks arbetstidsförkortning vara en död fråga.

Tommy Rydfeldt (FP)
Folkpartist