onsdag, februari 21, 2007

Bravo LeijonborgNu förändras den svenska utbildningspolitiken ordentligt. Saker som går att snabbt ändra på läggs det förslag om i riksdagen. Andra saker som behöver utredas, såsom ny lärarutbildning och ny gymnasieskola, arbetas det med.

Senaste förslaget kommer från utbildningsminster Lars Leijonborg och presenteras i Dagens Nyheter idag. Läs hela artikeln här.

Leijonborg föreslår två saker:

1. Det ska krävas godkänt betyg från gymnasiet i svenska, matematik och engelska för att komma in på högskolan. Så är det inte i dag. En aktuell forskningsrapport belyser hur olyckligt det är. Personer med IG, icke godkänt, i ett eller flera av dessa ämnen klarar sig dåligt på högskolan. Det är fel att locka in personer med otillräckliga förkunskaper i högskolan. Den som behöver läsa på komvux för att bli godkänd ska ha den rätten - på den punkten behöver lagstiftningen bli tydligare.

2. Den omdebatterade så kallade 25:4-regeln tas bort. Det sker redan till antagningen inför höstterminen 2008. Den här regeln ger ett extra försteg för dem som är äldre framför dem som är yngre. Den arbetslivserfarenhet som ska premieras prövas i realiteten inte alls - det är bara det faktum att man är 25 år eller äldre som premieras.

Två bra förslag av många för ny bättre skola där kunskapen står i centrum.

PS! Tyckte ni kunde få se våran utbildningsminster tillsammans med Bloggaren. DS!

Jag gillar Göran HägglundNågon som är förvånad?

Han har humor och är oftast väldigt klar i de besked han ger.

Jag var faktiskt orolig att i det i valet 2006 skulle finnas en Hägglund effekt.

Såg han i Brunnsparken i Göteborg för 1,5 år sedan och Fredrik Reinfeldt var jättedålig. Maud var bra och även Lars men Göran Hägglund vare lysande.

Men framgången uteblev.

Såg Hägglund i Adaktusson i TV 8. Förstår att ha kämpar mot mörkermännen och kvinnorna i Kd men gör det bra.

tisdag, februari 20, 2007

Jag gillar LUF Väst mer och mer

Luf Väst har bra idéer om hur man skall föra kampanj mot översitteri och maktmissbruk. Efter blockaden mot Hotell- och restauranganställda så har man nu skickat gransningsavgift till Byggnads ordförande Hans Tilly.

Läs mer på:

LUF Väst