fredag, februari 08, 2008

Inför vårdgaranti på akuten

Sydsvenskan rapporterar om kris på bland annat akuten i Lund. Långa väntetider, patienter som sprids ut på sjukhuset, övertid för personalen.

Kan man garantera patientsäkerheten? Knappast.

Varför det alltid är långa väntetider på Sveriges akuter är en gåta. Varför blir sjukhusen så fövånade över att patienter söker vård?

Utomlands klarar man detta i många länder. Varför går det inte i Sverige?

I Halland har folkpartiet föreslagit en vårdgaranti på akuten. Från det man skrivs in tills man antingen är på avdelning, fått behandlign eller skrivs ut får det gå max fyra timmar. I Storbrittanien klarar man detta till 96-98%.

Det borde gå i Sverige. Läs vad vi menar här.

Med ändrade arbetssätt,mer resurser och tid för omställning så går det.

Inte bara i Halland och Skåne utan i hela Sverige.

Romney hade aldrig någon chans

Så gav han upp. Mitt Romney.

Men hade han någonsin en chans? Jag tror inte det. Han var någon slags andrahandskandidat hela tiden.

När han 1994 försökte bli senator och när han ställde upp och vann guvenörsvalet i
Massachusetts var han en republikan på vänsterkanten. För kvinnans rätt att själv välja om hon vill göra abort. För tuffa vapenlagar.

Nu förvandlade han sig till en stark konservativ. Som den pragmatiker han är hade han säkert varit en konservativ president. Men för konservativa väljare är nog en kandidat som är konservativ från hjärtat bättre.

För de som inte gillar John McCain i republikanska partiet blev Mike Huckabee ett alternativ.

Mitt Romney slog aldrig igenom. Och därför är det logiskt att han drog sig ur.

Nu blir det John McCain mot antingen Obama eller Clinton. USA kommer att ha en 72-årig, kvinnlig eller svart president från januari 2009. Historisk vad det än blir.

AftonDNSvdSydsv

torsdag, februari 07, 2008

Rimligt ställa krav vid anhöriginvandring

Regeringen har idag lämnat ett utredningsuppdrag som skall titta på frågan om anhöriginvandring.

Såhär skriver man i pressmeddelande:

”Regeringen har i dag beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att lämna förslag som innebär att ett försörjningskrav som villkor för anhöriginvandring införs. Syftet är att stärka arbetslinjen - låta integrationspolitiken gå från passivt mottagande till att fokusera på aktivt arbete för jobb - och öka förutsättningarna för integration.”

Det är lätt att instämma.

Den 14 november förra året presenterade folkpartiet ett förslag i den riktningen.Jag skrev om det då.

Partisekreterare Erik Ullenhag och integrationsminister Nyamko Sabuni föreslog:

”Försörjningskravet ska innebära att den som vill ta hit anhöriga först ska ha ett arbete och kunna försörja sig själv. Inkomsten ska vara av permanent natur. Dessutom ska det finnas tillgång till ett eget boende av godtagbar standard. Samtliga internationella konventioner och åtaganden som Sverige förbundit sig till ska fullföljas."


Givetvis skall det och kommer att finnas undantag men det får utredningen givetvis titta på.

Grundregeln måste vara att vill man ha hit en anhörig skall man ha ett arbete och kunna försörja sig själv.

Egentligen inget konstigt.Samma kräver vi av svenska medborgare och personer bosatta i landet. Även där finns det undantag då samhället tar över försörjningsansvaret

SvdDNAftonHDSvd2

Hur kunde det gå så snett i skolan?

Utbildningsminister Jan Björklunds förslag om ny betygsskala och betyg från årskurs 6 har stöd från svenska folket. Det visar alla undersökningar och det visar också Aftonbladets läsarundersökning.
Två av tre stödjer Björklund. När man gör rena opinionsundersökningar brukar stödet vara ca: 80 % för betyg från årskurs 6.

Och här ligger socialdemokraternas dilemma. Vänsterpartiet har det lättare därför bland de 20 % som säger nej till betyg finns deras väljare. Men en majoritet av socialdemokraternas väljare vill ha betyg.

Att socialdemokraterna vill ha en uppgörelse är inte på grund av omtanken om eleverna utan Mona Sahlin vill inte sitta i varje utfrågning 2010 och tala om att betyg från årskurs 6 skall slopas och den gamla betygsskalan skall vara kvar. Med en klar majoritet av befolkningen emot sig skulle det kunna bli förödande. Och ta fokus från frågor man gärna vill prata om.

Ny skoltalesman inom socialdemokraterna är Marie Granlund. I tidningen Fokus säger hon följande:

” – Om jag fick bestämma skulle vi behålla det system vi har, med betyg från åttonde klass. Jag tror inte att vi skulle ha föreslagit tidigare betyg av oss själva, om vi hade fortsatt regera.”

Uppenbarligen en ärlig politiker. Men varför kan inte (s) släppa flumskolan?

Nej folkpartiet och Jan Björklund i kombination med vad väljarna tycker pressar socialdemokraterna i betyg och skolpolitiken.

Miljöpartiets talesman Mats pertoft pratar om att förslaget är en återgång till 60-talet. Det visar hur okunnig han är.

Jag började skolan 1965. Och har rätt bra koll på hur det var. Allting var inte bättre. Skolan hade problem även då. Men våld mot lärare, mobbing, ordningsproblem var inte i närheten av dagens.

Vi hade en öppen skola utan kameror och vakter. Hur har vi hamnat där vi är idag? Hur kunde skolan tillåtas att förflummas och kunskap och ordning nedmonteras? Och mobbing nästan tillåtas? Artikel i Aftonbladet idag.

Och förresten, vi hade betyg från årskurs 1.

Kanske miljöpartiet behöver läsa på?

Lärarförbundet vill ha en blocköverskridande överenskommelse om betygen.

- Vi är mycket besvikna på att Björklund inte tar ansvar för blocköverskridande överenskommelser. Sverige behöver långsiktighet i skolan. Vi kan inte ha betygssystem som ändras vart fjärde år, säger Eva-Lis Preisz till TT.

Skall det göras en sådan överenskommelse skall det vara för elevernas bästa och det måste bli ett bra förslag. Inte för att rädda socialdemokraterna.

När Eva-Lis Preisz uttalar sig så, och skriver debattartiklar med Mona Sahlin, kan man ju börja undra om hennes lojalitet ligger mer hos (s) än hos elever, föräldrar och lärare?

onsdag, februari 06, 2008

Vem vann supertisdagen?

Det är inte så lätt att kora en vinnare på supertisdagen i något parti.

Om vi börjar med demokraterna så vann Barack Obama flest primärval. Men Hillary Clinton vann stora stater som Kalifornien och New York.

Intressant var att det massiva stöd Barack Obama fick av Massachusetts guvernör, de båda senatorerna Ted Kennedy och John Kerry och stora delar av Kennedyfamiljen inte betydde att Barack kunde vinna i Kennedys hemstat Massachusetts eller i Kalifornien.

Är Kennedyglansen borta? Få under 50 kommer ihåg John F Kennedy och risken är ju att det man kommer ihåg är alla skandaler.

Delegaterna fördelas av demokraterna proportionellt med undantaget att man ofta följer kongressdistrikten. Vilken innebär att den som vinner staten kan få färre delegater än förloraren.

När de olika amerikanska Tv bolagen nu försöker redogöra för antalet delegater som kandidaterna har får man följande skillnad:

CNN: Clinton 825 Obama 732

CBS: Clinton 900 Obama 824

Fox: Clinton 845 Obama 765

För att vinna nomineringen krävs 2025 delegater.

På den republikanska sidan var John McCain framgångsrikast. Men han säkrade inte nomineringen. Sensationen var Mike Huckabee som gick hem i sydstaterna. Mitt Romney var nog den stora förloraren. Han hade svårt att gå hem någonstans så rejält så att han tog viktiga segrar även om han vann några stater.

Republikanerna har i många delstater systemet att vinnaren tar allt vilket gynnade både McCain och Huckabee. Såhär gissar Tv-bolag om antalet republikanska delegater för närvarande.

CNN: MCain 615 Romney 268 Huckabee 169

CBS: MCain 599 Romney 152 Huckabee 159

Fox: MCain 613 Romney 269 Huckabee 190

För att vinna den republikanska nomineringen krävs 1191 delegater.

På den republikanska sidan fortsätter också diskussionen om huruvida Jon McCain är konservativ nog.

Den kända ultrakonservativa radioprataren Rush Limbaugh har till och med gått så långt att han säger att han skulle rösta på Hillary Clinton före John McCain.

Skulle den yttersta, ofta kristna, högern avstå från att rösta om John McCain blev republikanernas kandidat i höst?

Vad innebär nattens val?

Bara en sak. Kampen om vita huset går vidare. Fler debatter planeras och sista primärvalen hålls i juni.

Afton1Afton2Afton3Sydsv

Jan Björklund är regeringens effektivaste minister

Idag presenterade utbildningsminister Jan Björklund (fp) den nya betygsskalan. Den som skall gälla från årskurs 6.

Det blir en sexgradig skala med en sjunde markering. A-E är godkända resultat och F är icke godkänt. Får man streck innebär det att det inte går att bedöma och värdera elevens kunskapsnivå, till exempel på grund av frånvaro.

A kommer att vara bättre än dagens MVG. Skalan är ju också större. Påminner lite om den mina föräldrar hade med stort A, litet a osv.

Spontant verkar Jan Björklund ha hittat ett bra system.

Han kommer nu att bjuda in oppositionen till samtal för att se om det går att enas.

Deras reaktion är som vanligt splittrad. Vänsterpartiet vill inte ha betyg överhuvudtaget. Socialdemokraterna gnäller mest på att man hittills inte fått förhandla. Om vad?

Miljöpartiet kallar förslaget flummigt utan att förklara riktigt varför. Att inte ha betyg alls eller bara från årskurs 8, är väl rejält flummigt. Det är dessa tre som vill ha makten ihop 2010.

Jan Björklund är helt klart regeringens effektivaste minister. Han har en klar politik och genomför den steg efter steg. Till skillnad från socialdemokraterna som under 12 år inte gjorde speciellt mycket för skolan och inte har någon politik ännu.

DNSvd1Svd2Afton1Afton2
HDSydsv

tisdag, februari 05, 2008

Mitt Romney sista strid? Se McCains attack.

Förmodligen så kommer John McCain inatt, kanske inte säkra nomineringen, men mer eller mindre skaffa sig en ointaglig ledning.

Hans närmaste utmanare är f.d. guvernören i Massachusetts Mitt Romney. En person som sedan 1994 och fram till idag bytt åsikt i de flesta viktiga konservativa frågor.

När han försökte utmana Ted Kennedy om en senatsplats 1994 var en republikan på vänstersidan. Nu har han attackerat John McCain från den yttersta högerflanken.

Trovärdig? Inte ett dugg om jag får ha en åsikt.

John McCains kampanjfolk satte för en tid sedan ihop denna reklamspot.

Ganska kul. Visar hur Mitt Romney , kanske framtida vodkaförsäljare, friskt bytt åsikt när han tror han skall tjäna på det.



AftonDNDN2DN3DN4SvdSvd2Sydsv1Sydsv2

Kändisar och politiker visar sin okunskap

Inför dagen och nattens primärval på den så kallade supertisdagen så låter tidningar och bloggar kändisar och politiker uttala sig om vem man vill ha som ny amerikansk president.

Och det visar sig att de flesta är dåligt insatta. Man har nog bara sett ett nyhetsinslag och tycker uppenbarligen att personen är trevlig och entusiasmerande.

Det är alltid vanskligt att överföra ett lands politik och politiker till ett annat. Men ingen av kandidaterna skulle politiskt hamna vänster om folkpartiet och centerpartiet i Sverige. Flera av dem som Mitt Romney och Mike Huckabee skulle hamna inom moderaternas eller kristdemokraternas absoluta högerflyglar.

John McCain har i valet lagt sig till med en del konservativa åsikter han inte haft tidigare eller betonat. Han röstade emot George W Bushs skattesänkningar i början av 2000-talet därför de gynnade alltför välbeställda. Numera accepterar han dessa.

Han är däremot abortmotståndare och säger nej till hårda lagar som förbjuder enskilda att bära vapen. Han är även emot att alla skall få en sjukförsäkring. Idag står många amerikaner utan.

Så även John McCain hamnar hos moderaterna. En bra bit högerut.

Barack Obama och Hillary Clinton skulle därmed känna igen sig mer i folkpartiet och även kanske hos de så kallade ”nya moderaterna”. Även om de enligt amerikansk tradition intar ståndpunkter som är främmande för oss.

Hillary Clinton är också faktiskt den enda kandidat som är kvar och vill ha en nationell sjukförsäkring. Barack Obama vill men har inte kommit med något som liknar ett förslag. Han attackerades vid en tidigare debatt för detta av både Hillary Clinton och John Edwards.

Så vad tycker då politiker/kändisar?

Gudrun Schyman håller enligt Svenska Dagbladet på Hillary Clinton. Men vet hon något om hennes politik som är mil från Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet?

Tove Lifvendahl, f.d. ordförande i MUF, håller enligt Svd på Jon McCain. ”Hans åsikter och värderingar är i linje med mina”

I abortfrågan?, När det gäller vapenkontroll? Nej till sjukförsäkring för alla? Nej till könsneutrala äktenskap?

Lennart Daléus, f.d. centerledare och numera VD för Greenpeace, skulle enligt Svd vilja ha ett val mellan Al Gore och Arnolds Schwarzenegger. Jaha. Trots att han är f.d. partiledare vet han inte att den gode Arnold inte får ställa upp. Enligt grundlagen måste man vara född i USA för att kunna ställa upp i presidentvalet.

Hans efterträdare Maud Olofsson är kanske medvetet otydlig på centerbloggen "Departementet". så att politikerbloggen tolkar det som stöd för McCain men Expressen ser det som stöd för Hillary Clinton.

Frihandel är viktigast för Maud. Även för Jan Björklund som på politikerbloggen kanske uttalar det bäst.

"John McCain är bäst för Sverige eftersom han är positivt inställd till frihandel. Men Hillary Clinton är den bättre kandidaten för amerikansk inrikespolitik"

John McCain gillas också av riksdagsledamoten Göran Pettersson (m) på hans blogg.Jag upprepar inte frågorna. De är redan ställda till Tove Lifvendahl.

Statsminister Fredrik Reinfeldt håller enligt Dagens Nyheter på Barack Obama. Och tycks vara den som hamnar mest rätt. Åsiktsmässigt i alla fall.

Men Fredrik Reinfeldt har ett problem. Han parti är medlem i International Democrat Union. Ofta kallad den konservativa internationalen. I denna sammanslutning är republikanerna också medlemmar.

Eva Gustavsson, chef för moderaterna internationell avdelning, är en slags revisor i sammanslutningen. Kanske Fredrik Reinfeldt skulle fundera över om man är med i rätt förening?

DNSvd1Svd2Afton1Afton2Afton3Afton4Afton5Dagen

Feltänkt av Leijonborg

Ibland tänker någon rätt och så blir det fel.

Förslaget om en statlig imamutbildning är en sådan fråga. Vad skall man göra för att inte islam skall radikaliseras? Rätt tänkt men svaret, från högskoleminister Lars Leijonborg (bilden), att staten skall ge sig in och utbilda, blir fel lösning.

Mahmoud Khalfi som är imam vid Stockholms moské ger faktiskt svaret i Svenska Dagbladet varför idén är fel. I en intervju välkomnar han statliga pengar till en utbildning i samhällskunskap – språk, juridik och hur det svenska samhället fungerar. Det är frågor han anser är viktiga att imamer verksamma i Sverige lär sig.

"Den är känslig", säger Khalfi i tidningen och förklarar att han inte vill se en statlig inblandning i religiösa frågor.

– Det är en fråga om trovärdighet. Vem ska acceptera en imam som staten utbildat? Om det inte är muslimer själva som utbildat imamen är det ingen som accepterar honom, säger Mahmoud Khalfi och fortsätter:

– Även i muslimska länder är det en mycket känslig fråga om staten blir inblandad i specifikt religiösa frågor.

Lars Leijonborg är en humanist som tror att samtal och utbildning är bästa vägen. Och det är det också i många frågor. Men det behövs andra lösningar än svensk statlig imam utbildning för att komma åt radikaliseringen av islam.

DNDagen

måndag, februari 04, 2008

Patientmakt mot datasäkerhet

Att en patient får tillång till sin journal på ett lätt sätt kan bara vara positivt. Och det är bra om journaler snabbt kan bli tillgängliga för en behandlande läkare på t.ex. en akutmottagning.

Men…..

Journalerna innehåller uppgifter som ingen mer än patient och vårdpersonal bör kunna ta del av. Det kan vara allt från media (uppgifter om kändisar) till försäkringsbolag, grannar, släkt, föräldrar m.fl. som kan vara nyfikna men som inte skall eller har rätt att ta del av dem.

Inte utan patientens tillåtelse.

Och då kommer vi in på det här med datasäkerhet. Ett vanligt användarnamn och lösenord är knappast säkerhet nog. Räcker e-legitimation? Eller vilken säkerhetslösning behövs? Patienten har ju inte alltid alla brandväggar och program som är nödvändiga.

Och hur skall vården få tillång till journalen? Skall den ligga öppen så alla kan se eller vilka begränsningar skall finnas? Få begränsningar ökar ju risken för missbruk.

Kalla Fakta i TV4 visade på söndagen hur dålig säkerheten är hos de bolag som driver internetpoker. Man får sig en rejäl tankeställare. Inte som pokerspelare, för jag har aldrig spelat, utan allmänt vad gäller säkerhet på nätet.

Ambitionen är god att ge patienten mer makt och inflytande. Men det måste ske med bevarad integritet och mycket god datasäkerhet.

IDGCompSwedDNSvdSydsvHD

Vem leder inför Supertisdagen?

Opinionsmätningarna inför morgondagens primärval i USA duggar tätt. Enligt Aftonbladets rubrik leder Barack Obama på den demokratiska sidan. Men det är en mätning i Kalifornien.

Som vanligt är sidan "Amerikansk politik” välinformerad och visar att Hillary Clinton (bilden nedan) leder i två andra mätningar i delstaten.

I New York och New Jersey leder Clinton stort. Men det är ju hennes bakgård som senator för New York.

På den republikanska sidan, och siffror framtagna av "Amerikansk politik", leder John McCain överallt utan i en mätning i Kalifornien.

Opinionsmätningarna har ju varit fel förut och de olika resultaten visar ju hur svårt där är att mäta.

Att John McCain (bilden nedan till höger) leder och har chans att mer eller mindre säkra nomineringen imorgon kväll/natt är nog ganska säkert. Inte minst med tanke på det republikanska systemet där vinnaren tar alla delegater.

På den demokratiska sidan är det klart att kampen fortsätter. Delegaterna delas ut proportionellt så att komma tvåa några procent efter vinnaren kan ge ungefär samma antal delegater.

Jag skulle dock sätta någon krona på att Hilary Clinton har ett försprång, dock inte ointagligt.

Och kampen fortsätter efter supertisdagen närmast den 9 februari då bland annat delstaterna Washington och Louisiana röstar.

Den 12 februari röstar bland annat Virginia och den 4 mars finns Texas och Ohio med.

Är det inte avgjort då så kan stater som Pennsylvania, som röstar den 22 april, bli de som ger någon en majoritet.

Sista primärvalen hålls på den demokratiska sidan 3 juni i Montana och South Dakota.

PS! Mitt stavningsprogram vill inte godkänna efternamnet McCain. Programmet vill hela tiden ändra till McCann. Kanske dags att även dataprogrammen börjar förstå att det finns någon som heter McCain som kan bli USA:s näste president. DS!

Afton1Afton2Svd1Svd2DN1DN2Sydsv1Sydsv2