lördag, juli 28, 2007

Jag har blivit miljonär 3 ggr denna månadRubriken stämmer. Jag har fått tre e-poster där jag utan att göra något har vunnit minst 1 miljon kronor. Bra, eller hur, eller?

Tyvärr är det spam. Men jag gissar att någon som fått dessa faktiskt tar kontakt i tron att det stämmer och blir lurade och blåsta.

Samma tycks det vara med pyramidspelen från Uppsala. Bluff och lurendrejeri.

Någonstans har väl vi människor en dröm att bara sådär har allt löst sig. Det ramlar utan anledning in en massa miljoner och vi kan göra vad vi vill.

Drömmen om det enkla klippet utan ansträngning driver väl många att ändå försöka även om man är misstänksam. Det kan ju vara rätt? Men är sällan eller aldrig det.

Tyvärr är livet inte så lätt.

Moderata försvarsbesvär fortsätterTurerna kring finansminister Anders Borgs Almedalstal går vidare. Som svar på ledare i Svenska Dagbladet hade tre moderata ledamöter i försvarsutskottet skrivit en debattartikel som skall publiceras i morgon i Svenska Dagbladet.

Men nu har artikel dragits tillbaka och skrivits om.

Enligt riksdagsledamoten Rolf. K Nilsson har påtryckningar skett och denna inledning har tagits bort:

”Anders Borgs uttalande i Almedalen förvånade oss mycket. Och det var också förvånande att uttalandet tydligen inte samordnats med försvarsministern”.

Vi får väl se imorgon hur mycket som är kvar av kritik.

Eftersom moderaterna är ett av regeringspartierna blir de moderata turerna också ett problem för alliansen och regeringen.

Inte minst eftersom det är ett aktuellt regeringsärende, budgeten, som man tvistar om.

Mitt inlägg om bristen på kommunikationstrategi är lika aktuellt idag.

fredag, juli 27, 2007

Sunny Beach, Kungen och Rökförbud

Meningarna är tydligen delade om svenskarna på Sunny Beach i Bulgaren. Allt från viktiga till idioter. Men är det inte alltid så när en grupp turister från något land blir dominerande på något sätt?

Inte minst tyskar brukar det ju finnas omdömen om därför de är så många.

Men även om några tycker illa om svenskar kan det knappast vara skäl att misshandla och döda.

Stor nyhet idag, Kungen är Djurgårdare. Den riktiga Kungen alltså. Han på som bor på Drottningholm och är hedersmedlem i AIK. Vi väntar med spänning, vad säger Black Army i AIK och Hammarbys supportergrupper?

Fullmäktigeledamoten Fatima Svanå (fp) i Halmstad vågar i en insändare i Hallandsposten sticka ut hakan och ifrågasätta rökförbud på betald arbetstid.

Modigt då rökförbud knappast vågar ifrågasättas idag. Även om jag som icke-rökare inte håller med Fatima helt så är det sådana politiker vi skall ha. Modiga som vågar stå för sin åsikt även om åsikten inte följer med strömmen.

Fackliga maffiametoder

Anställda på ABB i Karlskrona, som inte är fackanslutna, känner sig hotade av fackklubbens ordförande, en Jan-Anders Lindfors, som skickat ut ett medlemsutskick där han kallar icke fackanslutna för gulingar.

Klubbordföranden från IF Metall hävdar att uttrycket är ”ett vedertaget ord som syftar på en utbrytargrupp” skriver Blekinge Läns Tidning. I ett medlemsutskick skriver han även att styrelsen ska agera mot ”avarten” när tillfälle ges.

”Avarten” är den föreningsfrihet vi har i svenska lag och som är en del av de europeiska mänskliga rättigheterna.

Frihet att få bilda förening och också frihet att avstå medlemskap.

Ibland tycker jag ordet maffia används allt för lättvindigt men i detta fall kan man verkligen fundera på om det inte är maffiametoder. Inte bara bryter man mot gällande lag utan även hotar.

”De skall inte tro att de kan göra som de vill” heter det från ordförande Lindfors.

Bra att Anders Ferbe, andre vice förbundsordförande i IF Metall är kritisk även om jag tycker att kritiken kunde ha varit hårdare. Men den kommer väl förhoppningsvis internt.

PS! Jag är ingen fackhatare. Har när jag varit anställd alltid varit medlem i facket. Bland annat LO medlem i 10 år. DS!

torsdag, juli 26, 2007

Leijonborg reder ut vad som gäller i försvarspolitiken


Som jag skrivit tidigare trodde jag försvarspolitiken var mer eller mindre färdigförhandlad när finansminister Anders Borg i Almedalen meddelade att man skulle spara 4 miljarder på försvaret. Speciellt eftersom han och försvarsministern är partivänner.

Efter diverse olika turer är det nu utbildningsministern folkpartiledaren Lars Leijonborg som får klara ut vad som gäller.

Till TT säger Lars Leijonborg:

”- Diskussionen har knappast börjat. Det är en otroligt viktig fråga och det är bra att vi har en finansminister som håller ett vakande öga på stora utgifter men vi är mycket, mycket långt ifrån ett ställningstagande i regeringen. Jag vet inte exakt hur orden föll. Det är möjligt att det är hans uppfattning, men om det är lämpligt eller möjligt att göra den besparingen har regeringen ännu inte prövat i botten ”

Jag tror att Lars Leijonborgs version är den rätta och uppenbart hade jag väldigt rätt när jag skrev att alliansen måste i höst sätta sig ner och diskutera hur man kommunicerar både internt och externt. För någon kommer att behöva backa, Borg eller Odenberg, och det hela är så onödigt och ger onödig pressdebatt.

Noterade att miljöpartiet tycks ha samma interna diskussion som (m). Läs Birger Schlaugs blogg.

Kristen, kort, krediter och kommuner


Idag finns en intressant artikel i Dagens Nyheter om hur religionen, och då den kristna, betyder mer och mer i det amerikanska presidentvalet. Även demokraterna försöker fånga de kristnas röster. Annars har ju det varit en republikansk specialitet.

Men är det ärligt? Jag hoppas det för jag har full respekt för någon med djup kristen tro som redovisar detta. Men jag har lite förtroende för politiker som plötsligt kampanjar under kristet bekvämlighetsflagg.

Tydligen kan man i de flesta banker inte få bara vanligt bankomatkort. Man måste ha bankkort med möjlighet att köpa i affärer, och ett sådant kort kostar pengar. Har dock svårt att bli upprörd. Att få bort så mycket kontanter som möjligt från butiker är ju inte fel. Vinsten som bankerna gör på detta kan man väl ge tillbaka till kunderna genom rimliga avgifter på korten.

Och så det där med krediter igen. SIBA och Onoff tjänade ju mer pengar på krediter och försäkringar än på sina varor. Och vi lånar en hel del. Sedan januari 2004 har hushållens konsumtionskrediter och så kallade blancolån, lån utan säkerhet, från finansbolag näst intill fördubblats, från tio till tjugo miljarder kronor. Förstår att många vill vara med på den marknaden.

Enligt Dagens Nyheter så struntar två av tre kommuner i Västra Götaland i risken för översvämningar när de bygger nya bostäder. Det ropas efter centrala regler.

Planeringen av bostäder från idé till inflyttning är ofta kring 4 år. Så många bostäder som blir färdiga nu har säkert planerats under andra förutsättningar. Men det är lite svårt att förstå Mariestad som planerar bostäder för 800 personer på en pir i hamnen. Är inte det att utmana ödet?

Förhoppningsvis lär sig kommuner i riskzonen att planera bättre i framtiden. Vi har ju knappast ont om mark i detta land så att alla bostäder måste bygga i närheten av sjöar, åar eller havet.

onsdag, juli 25, 2007

Har alliansen någon kommunikationsstrategi?Det finns mycket att förbättra när det gäller Allians- regeringens sätt att kommunicera.

Jag har tidigare påpekat i ett inlägg om hur man allmänt skött eller inte skött informationen denna sommar.

Såhär skrev jag:

”Jag undrar också var alliansens kommunikationsstrateger håller hus. På semester? Man måste väl veta att tiden mellan midsommar och skolan börjar är mumma för intresseorganisation att göra diverse utspel på. Nyhetstorkan är stor och det minsta utspel kan ge rubriker. Även tidningar, TV och radio går i sommarstiltje. För att ha något att skriva om eller sända gör det olika teman och undersökningar som kan produceras i förväg. Så kallade experter intervjuas.”

Och det gäller fortfarande.

Utspelen från både opposition, intresseorganisationer och andra som vill ha uppmärksamhet fortsätter och regeringen tycks vara något förvånad.

Vi skall vara oerhört tacksamma för att oppositionen förutom Almedalen även dem har gått på semester. För hade (s), (mp) och (v) begripit hur dåligt regeringen skulle sköta sin kommunikation hade de givetvis haft två utspel per vecka.

Senaste striden om försvaret blir ganska pinsam. När ett statsråd eller partiledare sommartalar kan man tillåta sig att höja perspektivet lite och tänka högt. Man behöver inte vara så detaljerad och kan framföra visioner om framtiden. Man kan också som Nyamko Sabuni släppa förslag som redan är framförhandlade.

När jag hörde finansminister Anders Borg tala om besparingar på 4 miljarder på försvaret trodde jag det var något som var förhandlat och klart. Att försvarsministern och ÖB, om inte var med på noterna, åtminstone var tvungna att acceptera det.

Men tydligen tänkte Anders Borg högt och extremt detaljerat.
Det är inte bra för regeringen. Vem skall backa, Borg eller Odenberg?

Och nu blir dessutom (m) angripna av socialdemokraterna i försvarspolitiken för att den besparing som Anders Borg föreslår är oseriös och orealistisk. Enda berömmet kommer från miljöpartiet. Upp och nervända världen.

Till hösten måste man verkligen sätta sig ner och fundera på hur kommunikationen fungerar eller inte fungerar i regeringskansliet.

Vi kan inte ha en sådan här sommar till. Jag vill verkligen vinna valet 2010.

Ondödiga försäkringar, kredit eller ocker?

Idag rapporterar Dagens Nyheter att SIBA och Onoff inte tjänar de stora pengarna på att kränga elektronik utan på kreditkort och försäkringar. Sådana där försäkringar man undrar varför man skall ha. Det finns ju garantier och även skydd i lag. Många har ju också visst skydd i hemförsäkringen.

Kanske det är därför det är en god affär? Man slipper kanske betala ut så mycket?

Kanske borde lagen skärpas så att man i affären skall vara skyldig att redovisa för kunden om han verkligen behöver försäkringen. Jämföra med garantier av tillverkaren och enligt lag. Jämföra med kundens andra försäkringar. Jag gissar att många blir överförsäkrade.

Något för konsumentminister Nyamko Sabuni att fundera över.

DN rapporterar också att Marknadsdomstolen dömer företaget Mobillån till att betala 500 000 kronor i böter för att företaget i radio- och tevereklam inte informerat om den effektiva räntan på de lån de erbjuder. Så kallade sms-lån.

Bra och visar att lagen fungerar åtminstone på denna punkt. Enligt DN så visar en undersökning som Kronofogdemyndigheten lät göra av antalet betalningsförelägganden som de fått in via sms-lån att 40 procent av dem var 18-25-åringar. Och 60 procent av dem hade redan en obetald skuld hos Kronofogdemyndigheten.

Jag är inte för förbud på något sätt. Men lagen skall skydda mot ocker och utnyttjande. Att Mobillån blev fällda i marknadsdomstolen är bra. Men jag tycker man skall fundera på att om någon medvetet lånar ut till en person som redan är skuldsatt och finns i kronofogdens register, är inte det vårdslös utlåning? Borde inte sådan skuld skrivas av efter 24 månader?

Även detta är något för Nyamko Sabuni att fundera över.

Lägg ner cykelsporten

Jaha, ytterligare ett dopingfall i cykel. Vad förvånad jag blev. Finns det några ”rena” cyklister i toppen? Och det kan ju knappast fortgå utan att stall, organisatörer av lopp och förbund mer eller mindre känner till det eller väljer att titta åt annat håll.

Det finns bara en slutsats: Lägg ner cykelsporten. Och vill de inte frivilligt göra det såuteslut dem ur OS. Sluta sända cykel i TV och sluta rapportera i radio och tidningar.

Då dör sporten av sig själv. Åtminstone den professionella. Utan OS och mediarapportering så finns det inga sponsorer eller TV intäkter.

Uppdatering 25/7

Senaste namnet är Moreni. Senaste men knappast sista dopade. Varför bryr sig någon om på detta spektakel?

Uppdatering 26/7

Nu har Michael Rasmussen, ledaren av touren, skickats hem av sitt stall. Praktskandal men bra att sponsorerna tydligen börjar reagera. Är det fortfarande någon som bryr sig om Tour de Doping?

tisdag, juli 24, 2007

Här är Änglarnas hemsida

Enligt Dagens Nyheter skall prinsessan Märtha Louise i Norge nu starta en skola i Oslo för att lära ut konsten att få kontakt med änglar.

Men man behöver inte gå i skola för att få kontakt med Änglarna. De har en egen hemsida.

www.anglarna.se

Tänk om, Beatrice Ask

Låt oss vara överens. Fildelning är ett problem. Men vi löser det inte genom mer eller mindre ogenomtänkta förslag.

Även om jag är för privat verksamhet och offentlig verksamhet på entreprenad så finns det sådant stat och kommun skall hantera.

Polisiär verksamhet är sådant.

Förslaget från Beatrice Ask som är ute på remis om fildelning föreslår att artisters organisationer skall kunna få ut namn på IP adresser och sedan kunna driva civila mål.

Hur rättssäkert är detta? Fick vi inte nog av privatspanare i alla turer kring Palmemordet?

Mediebranschen har genom klantighet och okunnighet försatt sig i en situation där tekniken sprungit från dem.

Man har på olika sätt försökt att hindra människor att på laglig väg dela filer.

Jag köper ibland musikfiler. Men när jag vill ladda ner dem i min Mp3 spelare så går det inte. Licensen gäller inte min spelare utan bara datorn och bränning till CD. Men jag får inte bränna hur många CD jag vill även om det är för eget bruk. Licensen begränsar detta. Det hjälper inte att jag gillar att plocka ihop musik för bilen och kanske vill bränna samma låt flera gånger.

Och Magnus Ugglas klassiska mästerverk går inte att bränna för eget bruk. Den går inte att spela i datorn överhuvudtaget.

Musik- och filmindustrin borde försöka hitta nya vägar och nya sätt att sälja på. Vara innovativa.

Kommer det ut en musikfilm idag är det oftast omöjligt att lagligt köpa 3 minuter av filmen där den där låten man gillar finns med. Men på You Tube finns den säkert. Varför missar man sådana möjligheter?

Jag tror att vi måste få en medieindustri som tänker om. Börja med att inte göra livet svårt för de som lagligt vill ladda ner filer. Vi behöver också en lagstiftare som tänker igenom hur man skall komma åt missbruk av fildelning. Inte skapa nya problem.

Kanske är det också dags att tänka på alternativ finansiering så att musiker och filmmakare får betalt. Kanske ta ut en avgift när man köper dator, program eller mp3 spelare?

Eller varför kan man inte köpa en licens, vars inkomster går till upphovsmännen, som gör det möjligt att ladda ner även om man inte är 100% säker på att just den filen är laglig?

Hillary, Irak, och Sverigedemokraterna

Tittade en stund på demokraternas debatt på CNN och YOU TUBE. Hillary Clinton framstår som mer och mer stabil kandidat.

Bland annat fick hon frågan om hon tyckte det var ett problem att om hon väljs så har det varit Bush, Clinton, Bush, Clinton som presidenter. Två familjer. Hon sa att visst är det ett problem att Bush valdes 2000 och fick stora applåder. Speciellt som hon trodde någon annan vann och fick ännu mer applåder.

Hon fick även frågan om hon som kvinna kunde bli respekterad och mottagen i muslimska länder där kvinnor inte deltager i styrandet av landet.

Hon kunde hänvisa till 8 år som presidentfru då hon ibland ensam besökt dessa länder. Hon kunde också hänvisa till att det idag finns många kvinnliga ledare. Själv nämnde hon Tyskland men till och med Indien har ju fått en kvinnlig president. Och så sa hon att det kanske kunde vara bra för dem att ha att göra med en kvinnlig amerikansk president. Starkt inlägg.

Barack Obamas gör dock enligt min åsikt ett osäkert och oerfaret intryck. Läs gärna vad som skrivs på sidan Amerikansk Politik om hans framträdande.

Avvisning till Irak överklagas och jag tycker det är bra. Jag tror inte någon som är i Irak tycker att det är något annat än inbördeskrig i landet. De flesta demokratiska presidentkandidaterna tycktes anse det men inte svenska migrationsverket.

Jag tycker att situationen i Irak visar att det finns skäl att få en tydligare mellanform av asyl. Idag så står det mellan permanent uppehållstillstånd eller avvisning. Väldigt mycket svart eller vitt.

Kanske behöver vi en form där man får tillfälligt uppehållstillstånd därför att situationen i hemlandet är svår att bedöma eller att man inte uppfyller alla krav för permanent vistelse. Ändras situationen återvänder man. Men har man skaffat arbete och etablerat sig så kunde man efter förslagsvis 5 år kunna söka permanent uppehållstillstånd.

Nu börjar enligt Hallandsposten Sverigedemokraterna och deras nya ledare i Halmstad Michael Zand fundera på att rösta på vänsterförslag i Halmstads fullmäktige och därmed fäller man delar av alliansens budget.

Jag tycker man skall avgå om viktiga delar av budgeten röstas igenom av vänsterpartierna och (sd). Speciellt som alliansens förslag är en budget i balans, vänsterpartiernas förslag innebär ett underskott med 25 miljoner kronor 2010. Kanske vill (sd) ha skattehöjning?

Fullmäktigeledamoten i Halmstad Fatima Svanå (fp) kommenterar det hela också på sin blogg.

måndag, juli 23, 2007

Hyrköpsrätt kan öka valfriheten

Jag har tydligen missat en artikel i fredagens Svenska Dagbladet. I den föreslår generaldirektör Ines Uusmann och professor Annika von Scheele vid Boverket något man kallar för hyrköpsrätt.

Jag citerar artikeln direkt för att beskriva vad de menar:

”Hyrköpsrätten innebär att hyra en bostad och samtidigt få ett bindande förhandslöfte, option, att få köpa just denna bostad som en bostadsrätt om ett lämpligt antal år.

Byggmästaren förvaltar och hyr ut i god kontakt med de boende under ett antal år, då de boende kan amortera av sin kapitalinsats – räntefritt – som en fast avtalad kostnad till fastighetsägaren eller ett bosparinstitut. Hyresgarantin fördelar riskerna.

Under tiden som hyresgäst tränar man upp sin förmåga att driva byggnaden tillsammans med övriga ­optionsinnehavare. Formellt förvaltas byggnaden av hyresvärden, som en gång beställde och lät bygga eller själv byggde huset.

Byggherren är under sin ägartid enligt lag ansvarig för byggnadens kvaliteter och byggnadens egen inverkan på driftskostnaderna. Fel och brister, som idag står för en ansenlig fördyring av driften, blir uppenbart olönsamma.

Efter lämpligt antal år har de boende både skolat in sig i förvaltandets vedermödor och betalat in sig räntefritt. Det ekonomiska, tekniska och sociala ansvaret kan nu gå från byggherre/byggmästare till boende.

Byggherren kan tillsammans med nya nischbanker och med stöd av kommunala hyresgarantier, ta den initiala topprisk som dagens banker inte gör, eftersom byggherren vet att det står ett BRA hus som säkerhet för risken.”


Vad vi saknar på dagens bostadsmarknad är just valfrihet. Där vi anpassar boendeformer till olika människors behov och plånbok. Antingen skall man idag köpa en bostadsrätt eller villa. Har man inte de pengarna så får man hyra i ett typiskt hyreshusområde. I de flesta fall ägt av allmännyttan, dvs. kommunen. Punkt slut.

Vi behöver fler boendeformer. Ägarlägenheter är en. Jag har tidigare skrivit om det här. I t.ex. Norge är det vanligt att om man hyr en lägenhet så hyr man en ägarlägenhet. Någon kanske äger 4-5 sådana och hyr ut. Det skapar en ny hyresmarknad. I Sverige är det svårt att få hyra en bostadsrättslägenhet. Det finns regler som begränsar möjligheten. Och ingen kan äga fler då man måste vara mantalsskriven på lägenheten.

Hyrköpsrätten tycker jag låter intressant som komplement. Kanske något för allmännyttan att testa? Regeringen borde titta på detta för det lär behövas lagändringar.

Vi har ju också den ofta bortglömda kooperativa hyresrätten. Tror aldrig den kan bli annat än något på marginalen men den finns i alla fall.

Och kompletterar man det hela med mitt förslag till bosparande tror jag vi har ökat valfriheten inom boendet avsevärt.

söndag, juli 22, 2007

Bra jobbat på Varbergs sjukhus.

Enligt Radio Göteborg så förlöstes i juni 180 kvinnor på Varbergs sjukhus. Det är ungefär lika många som i fjol. Men bara första halvan i juli genomfördes 120 förlossningar.

Det är en ökning med 10 till 15 procent jämfört med förra året. Det är framför allt kvinnor från Västra Götaland som står för ökningen.

Roligt att sjukhuset i Varberg uppskattas av invånare i andra regioner/landsting. Man har en jobbig ekonomisk situation och har fått kritik i media för bland annat långa väntetider på akuten.

En positiv nyhet är värd att uppmärksammas.

Vattenfall, medel att nå viktiga samhällsmål?

Nu blir det fortsättning på tidigare inlägg idag.

Kollade upp lite vad (s) sagt om Vattenfall och hittade det här.

När man läser en chatt på socialdemokraternas hemsida förstår man varför Thomas Östros är så tyst om Vattenfalls brister och problem i Tyskland. Hur man kan ha gigantiska fallskärmar till chefer. Eller gällde bara det Sverige? Utomlands får statliga bolag ha hur stora fallskärmar som helst? Svar vi gärna skulle vilja ha från Thomas Östros.

På frågan på chatten varför staten skall äga företag svarar han om Vattenfall att man skall äga det för att Vattenfall är ett bolag som vi kan använda för att nå viktiga samhällsmål.

Är det att nå viktiga samhällsmål att äga kärnkraft som man missköter i Tyskland? Eller vill man inom (s) nå viktiga samhällsmål i Tyskland? Vad säger sossarnas partivänner i Tyskland om det?

Och det är ju extra pinsamt att Thomas Östros varit näringsminister och ansvarig för Vattenfall.

Här är hela frågan och svaret som finns på socialdemokraternas hemsida.

Varför ska staten äga företag?

Självklart tycker jag inte att staten skall äga för ägandets skull. Men det finns goda argument för att staten skall äga en del. Viktiga naturtillgångar i Sveaskog, LKAB och Vattenfall är sådana exempel. Bolag som vi kan använda för att nå viktiga samhällsmål, som Vattenfall, Apoteket osv. Bolag som kan bidra till ökad konkurrens som SBAB. Bolag där vi är viktiga långsiktiga delägare som Nordea och TeliaSonera. Jag är emot den ideologiskt drivna utförsljningen som sker nu
/Thomas Östros

Rod Stewart, Birgitta Ohlsson, Thomas Östros , Harry Potter och Wihelm Agrell


Har varit i vår huvudstad några dagar så det blir en liten söndags- summering. Det blev besök på Stadion för första gången och konsert med Rod Stewart (bilden). Hur det var? Tja, han var bättre när jag såg han 1977 i Scandinavium. Det var lite för mycket allsång med Rod, men publiken tycktes ju gilla det och det är väl huvudsaken. Han fick dock överlag inga bra recentioner.

Folkpartiet har lagt ett förslag om så kallad omvänd kommunarrest.

”- Vid så kallad grov kvinnofridskränkning, där besöksförbudet ständigt kränkts borde omvänd kommunarrest kunna införas för misshandlande män. Mannen ska inte tillåtas att bosätta sig i samma område som kvinnan. Kvinnans trygghet och frihet från rädsla ska gå före förövarens frihet, säger Birgitta Ohlsson.”

Jag gillar inte allt Birgitta gör eller säger men detta förslag från henne är bra. Vi måste sätta offret i centrum mer i Sverige och inte fokusera på hur synd det är om den som utöver brottet eller i detta fall förtrycker kvinnan.

Förra semestertrippen var ju till norra Tyskland och delstaten Schleswig-Holstein. På de tyska nyheterna var det Vattenfall och åter Vattenfall. Och det tycks fortsätta. Jag förstår inte att man inte begriper att skall vi fortsätta ha kärnkraft och kunna bygga ut den måste säkerhetsarbetet vara 120 %. Allt skall fokuseras på säkerheten.

De som tycker statliga bolag är så bra och att de tar särskilt ansvar har varit väldigt tysta. Var är du Thomas Östros? Under flera år ansvarig minister för Vattenfall och kramare av statligt ägande? Stämbandskatarr?

Känner mig väldigt utanför. Har aldrig läst en Harry Potter bok eller sett någon film. Är lite oklar vad det handlar om. Men med tanke på hysterin måste det väl vara bra.

Slutligen så skriver Wilhelm Agrell i Svenska Dagbladet att det svenska försvaret är enbart symboliskt. Har han rätt en oerhört dyr sådan.