lördag, september 15, 2007

Tobaksfritt samhälle måste vara målet

Tobaksbruk har den egenskapen att det skadar och dödar om det används på det sätt som den är meningen. Man behöver inte missbruka för att få skador, bara bruka. Där är den stora skillnaden med t.ex. alkohol.

Målet i samhället bör givetvis vara att bruket av tobak skall försvinna. Att förbjuda det över en natt är ingen lösning då staten under många år tillåtit tobaksförsäljning och många är beroende.

Men en urfasning genom skattehöjningar och hjälp att sluta använda tobak är givetvis lösningen. Precis som fler rökfria miljöer.

Till slut finns så få brukare att man kan fundera på hur hela Sverige kan bli tobaksfritt.

Nu höjs tobakskatten igen från 1/1 2008. Det är bra. Jag hoppas på höjningar 2009 och 2010 med.

Men Swedish Match är upprörda. Inte minst att skatten på snus höjs.

Upprörande och politiskt oansvarigt, säger deras informationsdirektör.

Jag är också upprörd. Jag är upprörd över Swedish Match och att de säljer sådant som dödar. Det är också oansvarigt att på olika sätt försöka få nya brukare.

fredag, september 14, 2007

Richard Geres filmer stoppas i SVT

Hans Mosesson, skådespelare med förflutet ibland annat nationalteatern, får inte vara med i På spåret. Det har SVT:s programdirektör Annie Wigelius beslutat. Vi skulle bara tänka på ICA-Stig när vi såg programmet.

Hon har också beslutet att alla Richard Geres filmer stoppas i SVT. Ser vi Pretty Woman tänker vi bara på KappAhl, som han skall göra reklam för.

Även Carl-Jan Granqvist stoppas från På spåret. Vi skulle bara tänka på ett vin i bag-in-box han gör reklam för.

Friidrottstävlingar som Kajsa Bergqvist är med i stoppas också i SVT liksom intervjuer med henne i Sportspegeln, Vi skulle bara tänka på Risifrutti.

Ja, jag skämtar, med inte på en punkt. Hans ”ICA-Stig” Mosesson har faktiskt stoppats att deltaga i På spåret. Av just skälet att vi bara skulle tänka på ICA.

En ny spik i kistan för SVT. För detta beslut måste ju vara vägledande och det blir inte många kvar som kan vara med i SVT i framtiden.

Varför får vi dessa påhopp på Nyamko Sabuni?

Sakine Madon skriver en oerhört bra artikel i Expressen idag om vänsterrasim. Artikeln heter ”Blunda inte för vänsterrasimen”. Läs den.

Hon tar bland annat upp Kurdo Baksis makalösa påhopp på Nyamko Sabuni i Dagens Nyheter.

Det mest underliga med Baksis artikel, som Sakine så väl beskriver, är Kurdo Baksis ordval. Men också sättet han angriper Nyamko Sabuni på.

Det handlar om hennes kläder. När hon vet vad hon vill är hon kaxig. När Nyamko utnämns till minister så anser Baksi att det är ” symbolhandlingar och floskler som skall styra integrationspolitiken i Sverige.”

Han berömmer Mona Sahlin för att burit slöja och Jens Orrback för att kallat sig feminist. Vad var det om inte floskler och symbolhandlingar? Men var fanns handlingskraften, var fanns förslagen?

Enligt Baksi får Nyamko ansvar för "alla de små skitfrågorna som ingen ville ansvara för" och hänvisar till en anonym regeringstjänsteman. Finns vederbörande?

Intressant är att uppenbarligen anser Baksi att integration, jämställdhet, storstadspolitik, konsumentfrågor, folkrörelsfrågor m.m. vara ”skitfrågor”. Mycket intressant.

Var dessa frågor ”skitfrågor” när Mona Sahlin hade hand om dem eller blev dem det när Nyamko fick ta över?

Eller är det Kurdo Baksis fördomar som spökar där han tror att borgerliga partier tycker det är skitfrågor?

Kurdo Baksis artikel utmynnar i att hon som svart, kvinna och muslim är det perfekta alibit för regeringen. Därmed menar han att regeringen och folkpartiet har en dold agenda.

Han förolämpar alla dessa folkpartister som brinner för integration och flyktingfrågorna och lägger stor del av sin fritid för att stödja nyanlända till Sverige. Han gör också Nyamko till en som förråder sitt ursprung till en Onkel Tom, fast han inte använder just det uttrycket.

Jag känner igen tonen i kampanjerna mot Olof Palme. Han var också en som "förrådde" sitt ursprung i överklassen, menade hans kritiker, när han blev en kämpe för den svenska arbetarklassen. När man inte kunde komma åt Olof Palmes idéer så angreps han som person. Precis som Nyamko Sabuni görs idag av Kurdo Baksi m.fl.

Olof Palme kunde ju aldrig mena det han sa, påstods det. Han gick bara med i (s) för att få en karriär. Känns det igen?

Som balans till Baksis artikel publicerar Dagens Nyheter en artikel av reportern Lasse Granstrand.

Han kommenterar Kurdo Baksis artikel och detta stycke är väldigt bra:

”En svart kvinna kan förstås inte ha fått sitt jobb på grund av kompetens eller övertygelse, nej, nej. Det måste handla om karriärism och att hon viljelöst låter sig utnyttjas som ett alibi.”

Slutligen ville SVT få Nyamko Sabuni och Kurdo Baksi att debattera i Uppdrag granskning. Hon vägrade givetvis. Jag förstår henne, helt och fullt.

Tänk om någon skrev en artikel där man påstår att Kurdo Baksi nog slår sin fru? Anonyma källor säger detta? Skulle Kurdo Baksi ställa upp att debattera detta i TV, huruvida han slår sin fru eller inte?

För det var ju det debatten hade handlat om. Är Nyamko som svart, invandrad, kvinna och muslim bara ett alibi som är karriärist?

Lena Laurén på SVT kan inte ha det lätt i livet. När hon fick höra att Nyamko inte ville debattera med Kurdo Baksi blev hon enligt Dagens Nyheter ” fullkomligt chockad."

Jag ser denna kvinna bryta ihop vid sitt skrivbord, tårarna kommer, arbetskamraterna är framme och tröstar, man hjälper henne in i vilorummet, doktor tillkallas och det blir sjukskrivning i två veckor.

Nej, sista stycket var ett skämt. Tyvärr har dock Lena Laurén sagt dessa ord.

Integration löser man inte genom ett förslag, en proposition. Det handlar om allt från attitydförändringar till konkreta förslag. Ibland tar man bara små steg i rätt riktning.

Här redovisar Svenska Dagbladet ett sådant litet steg. Nämligen att underlätta för invandrade svenskar att få jobb inom jordbrukssektorn.

Flygande start för Björklund - Ohly nästa offer?

Väljare brukar alltid vara lite osäkra inför nya partiledare och i undersökningar om förtroendet för dem brukar man börja lågt. Men Janne Björklund börjar aldrig trevande, försiktigt och osäkert. Han vet vad han vill och han genomför det.

Kanske därför han gör en rivstart i den undersökning Synovate gjort om förtroendet för partiledare som publiceras i Dagens Nyheter.

Janne har 28 % som har stort förtroende eller förtroende för honom. Det är 5 % högre än senaste mätningen för Lars Leijonborg.

Såhär ser hela tabellen ut:

Fredrik Reinfeldt 44 %
Mona Sahlin 37 %
Maud Olofsson 34 %
Jan Björklund 28 %
Göran Hägglund 27 %
Maria Wetterstrand 25 %
Lars Ohly 18 %
Peter Eriksson 17 %

Skall man gissa att Lars Ohly är nästa partiledare som ryker?

Undra vilka odds olika spelföretag sätter på detta påståendet?

Hur vill vänstern i Kungsbacka lösa bostadsbristen?

Min insändare om " Flyttkedjor ger ungdomar bostäder" har också publicerats i lokaltidningen Norra Halland.

I tisdags fick jag svar, eller mest ord, av vänsterpartisten Mattias Poulsen som bara allmänt ifrågasatte vad jag skrev utan några egna lösningar.

Miljöpartisten Lars-Anders Lundberg skrev också några rader och även han saknade förslag.

Idag publiceras mitt svar i Norra Halland.

Har vänstern någon bostadspolitik?

Det brukar vara bra att ta reda på fakta innan man skriver ett svar på insändare. Det har inte vänsterpartisten och kommunisten Mattias Poulsen gjort när han svarade på min insändare om flyttkedjor. Därför blir hans replik så fel.

Poulsen hävdar att jag hänvisar till ”fragment” av studier av flyttkedjor i tre städer. Naturligt då han inte gillar slutsatsen av dessa studier då de ger stöd åt alliansen politik.

Jag hänvisade till studier i Göteborg, i Stockholmsregionen, bl. a Sollentuna och Solna, Umeå och inte minst Varberg. Och det intressanta är att oavsett storlek ger attraktiva kommuner samma resultat. Flyttkedjor ger till slut många lediga hyresrätter i äldre områden.

Poulsen vill bygga små billiga hyresrätter. Låter trevligt, men att skriva att man vill bygga små billiga hyresrätter är som att säga att man vill ha en sommar med sol varje dag. Tala om hur det skall ske? Är man i opposition utan risk att hamna i ansvarsställning kan man ju lova sådant. Ni behöver ju aldrig genomföra era löften.

Lars-Anders Lundberg från det andra vänsterpartiet, som kallas sig miljöpartiet, skriver om rekordlånga köer. Poulsen skriver om 6000 bostadssökande.

Låt mig därför avslutningsvis döda myten om att det finns 6000 bostadslösa i kö i Kungsbacka.

Enligt färsk statistik från bostadsförmedlingen står 6300 i bostadskön. 812 bor inte i kommunen. Hela 5084 har en bostad. 404 söker aktivt och vill ha bostad nu.

Men kön är för lång. Därför byggs och planeras det för rekordstort byggande i kommunen. Med blandade upplåtelseformer. Enbart hyresrättsbyggande är ingen lösning.

Till sist en fråga till Poulsen och Lundberg.

Ni styrde Sverige under 8 år tillsammans med (s), varför lät ni bostadspolitiken haverera och bostadsbristen breda ut sig över landet?

Tommy Rydfeldt
Folkpartist

BK GÖIS?

Går det att slå ihop tre fotbollslag? Svaret på den frågan är egentligen nej. Jag vet hur jag själv hade reagerat om någon ville slå ihop IFK Göteborg med ÖIS, GAIS eller BK Häcken.

Men vilket val har ÖIS, GAIS och BK Häcken?

Både ÖIS och Häcken finns i superettan. Man har ingen större publik och ekonomin är väl hyfsad i Häckens fall, på grund av Gothia Cup, men alltid problematisk hos ÖIS. Man lever på billiga inköp av spelare, en hel del från utlandet. Samma är det för GAIS. Billiga inköp från utlandet och skral ekonomi.

GAIS kommer om inget radikalt görs att vara ständig nedflyttningskandidat och förr eller senare också hamna i superettan. Häcken och ÖIS kan med lite tur, speciellt i år, gå upp i allsvenskan och direkt vara i GAIS situation.

Förebilden är FC Köpenhamn som bildades genom en sammanslagning och idag är ett av nordens bästa lag.

Men hur skall supportrarna köpa detta?

Min pappa tyckte alltid att GAIS och ÖIS skulle slå ihop sina lag och föreslog namnet GÖIS.

Nu har BK Häcken tillkommit så varför inte BK GÖIS? Jag bjuder på namnet.

torsdag, september 13, 2007

Infomaster försökte bluffa till sig pengar av mig

Idag skriver Dagens Nyheter om företaget Infomaster. Jag har erfarenhet av dem.

Jag driver eget företag. För något år sådan kom plötsligt en faktura från företaget. Man ville ha pengar för införande i en katalog. Jag hade aldrig svarat detta företag utan regelmässigt slängt deras erbjudanden om införande i denna katalog.

Vad tog man betalt för?

En chansning från Infomaster. Betalar någon för att slippa obehag eller betalar någon därför man inte kommer ihåg om man beställt denna tjänst? I båda fallen får man pengar man inte skall ha.

Jag skickade givetvis ett klagomål till företaget och polisanmälde dem. Jag meddelade dem också att jag gjort polisanmälan. För mig var detta givetvis försök till bedrägeri.

Då fick jag brev tillbaka att fakturan var struken.

Det kanske hörde ihop med att Infomaster ville ha betalt för införande under en rubrik som är totalt fel bransch. Hur trovärdiga skulle de vara i tingsrätten om de hävdar att jag vill vara med under en bransch jag inte är verksam i?

Tyvärr la polisen ner anmälan efter ca: 1 år. Jag ”förhördes” av polisen per telefon. Förstod då vart det lutade då alla frågor handlade om huruvida jag lidit skada. Jag uppfattade det som ledande frågor för att kunna lägga ner.

Mitt råd är till dem som får fakturor från Infomaster ni inte beställt:

Bestrid dem och polisanmäl företaget. Går dem till kronofogden, fortsätt bestrida och ta striden i tingsrätten.

Till slut blir detta för dyrt för dem och kanske, jag skriver kanske, så slutar dem förhoppningsvis med denna bluffverksamhet. Och polisen kanske tar tag i några fall.

onsdag, september 12, 2007

Inför vårdgaranti för akutsjukvården i Halland

Idag lämnade folkpartiets landstingsgrupp i Halland in en motion jag varit med att arbeta fram.

I den föreslås att Landstinget Halland utreder möjligheten att införa en vårdgaranti för akutsjukvård.

Det är orimligt att äldre människor skall behöva sitta upp till 10 timmar och vänta på akutmottagningar. Det är orimligt att någon skall behöva vänta så länge.

I motionen skriver vi att Landstinget Halland bör titta på den brittiska sjukvården NHS. De har som mål och garanti att en patient skall vara utskriven eller överflyttade till avdelning senast fyra timmar efter att man anmälde sig på akutmottagningen.

Man skall klara detta till 98%, vilket de flesta sjukhus nu gör.

Hur skall det ske, kanske någon frågar. Men det är inte politikernas roll.

Politiker skall sätta upp mål och riktlinjer och inte lägga sig hur man löser frågan.

Därför är det oerhört viktigt att sjukhusen i Varberg och Halmstad får titta på hur man skulle kunna uppfylla en vårdgaranti för akutsjukvård.

Förmodligen tar det tid att införa en garanti och det är inte svårt att gissa att vi behöver tillföra mer resurser. Men vi måste få slut på dessa köer på akuten.

Kungsbacka inför vårdnadsbidrag

Enligt Radio Halland inför Kungsbacka vårdnadsbidrag nästa år. Jag kan väl, med viss insyn, gissa att de inte har så fel.

Enligt Dagens Nyheter så inför också de flesta kommuner i Stockholmsregionen vårdnadsbidrag.

Med den stora inflyttningen som sker till Kungsbacka, och därmed tryck på plats inom barnomsorgen, blir vårdnadsbidrag ytterligare ett alternativ.

Vårdnadsbidraget innebär också valfrihet.

Som jag skrivit tidigare tror jag inte många kommer att nyttja det upp till barnet är 3 år. Men kanske får vi se fler föräldrar som förlänger tiden innan barnet skrivs in på daghem med 5-6 månader.

Blir vårdnadsbidraget ett framgång i alliansstyrda kommuner kommer pressen bli hård på vänsterstyrda kommuner att införa det.

tisdag, september 11, 2007

Madeleine, 11 september, Irak och D-vitamin

Jag har genom bland annat Sky News följt fallet med den lilla flickan Madeleine McCann som försvann i Portugal 3 maj i år. Redan från dag ett så fanns det en del underliga omständigheter i fallet. Att föräldrarna misstänktes var givet men brittisk press tog direkt parti för dem.

Portugisisk polis testade spåret att föräldrarna var inblandade och de är nu delgivna misstanke.

Oavsett var sanningen finns i detta fall är det en tragedi. Är föräldrarna oskyldiga genomlider de något oerhört plågsamt. Är det skyldiga är det också en tragedi och föräldrarnas liv är sönderslagna. Hur klarar man att först få hela Storbritannien att stödja dem och sedan bli fälld för mord?

Idag för 6 år sedan satt jag och skrev på datorn. Skulle in på Aftonbladet och titta på nyheterna och det gick inte. Testade andra nyhetssidor och fick samma resultat. De var överbelastade.

Ett plan hade kört in i World Trade center på Manhattan.

Det var början till Irakkriget. George W Bush största politiska misstag som för evigt kommer att ge honom en plats i historien som en misslyckad president.

Startar man krig måste man ha en strategi att vinna dem.

F.d. folkpartiledaren Maria Leissner arbetade en tid i Irak.

I en intervju i Aftonbladet sa hon något klokt:

”– Du kan inte ockupera ett land, montera ner allt som upprätthåller lag och ordning – och sedan tro att det ska gå att få stabilitet i landet”

Tydligen så förlänger D-vitamin livet. Bästa rådet är att äta fet fisk.

Ny slogan:

Lax till middagen förlänger livet.

söndag, september 09, 2007

Reinfeldt: - Alliansen har ändrat svensk politik

Sista dagen på folkpartiets landsmöte gick i alliansens tecken. Fredrik, Maud och Göran kom på besök för att hälsa på sin nya partiledarkollega Jan.

I nämnd ordning var det statsministern, vice statsministerns och socialministern som hälsade på den nya utbildningsministern.

Alla fyra fick ett mycket varmt mottagande med många och långa applåder.

Stats- minister Fredrik Reinfeldt påpekade att alliansen förändrat svensk politik. Förut var det så att socialdemokraterna kunde bilda regering och alltid visste att vänsterpartiet och dess föregångare VPK alltid stöttade.

Borgligheten hade svårt att samlas till dugligt regeringsalternativ. Nu är det alliansen som är ett klart regeringsalternativ och på vänstersidan har man ingen gemensam politik, vet inte vilka som skall regera med vem och vill absolut inte skriva gemensamt program eller synas på bild tillsammans.

Jan Björklund lät dagens moderator, Anna Olin, ta en bild på alliansen partiledare och skall skicka kameran till Mona Sahlin så kan väl hon ta en bild på de fyra ledarna i vänsterkartellen, eller?

Det kom också besked idag om stora satsningar på skolan. Både på lågstadiet och på lärarnas kompetens.

Läs mer om landsmötet på
denna sida.

Göteborgarna Cecilia Malmström och Helene Odenjung valdes också till 1.e respektive 2:e vice ordförande.

Jag tror de flesta landsmötesdeltagarna lämnade Västerås och kände att nu är folkpartiet och alliansen på gång.

Jan, Cecilia och Helene känns som en klockren ledartrojka.