fredag, juli 18, 2008

De små stegens tyranni

Nu har sex fp-ledamöter satt ner foten. Ändras inte FRA lagen så skriver dem en motion. En uppföljning debattartikeln av Ola Ullsten, Bengt Westerberg m.fl.

Jag hoppas nu herrar Tolgfors och Reinfeldt inser att lagen som den röstades igenom inte har majoritet i riksdagen och agerar därefter.

Ibland kan varje åtgärd i sig motiveras och de kan finnas bra argument för dem. Men tillsammans blir det fel och ett kusligt samhälle.

FRA lagen är ett sådant steg.

Chiptekniken är ett annat steg och en teknik som fel använd kan användas till att lagra en massa information om den enskilde vi kanske inte vill dela med oss. Det glädjer mig att forskningsminister Lars Leijonborg inser att det är ett problem.

Några på vägverket skulle vilja ha en transponder i bilarna som talade om hur fort vi körde och vart vi körde.

Röster höjs för att det så kallade PKU registret, en blodbank upprättat i forskningssyfte, skall göras allmänt tillgängligt för polisen.

Att alla, även när man är ute med hunden, skall bära ID kort blir väl nästa fråga.

Gemensamt leder alla dessa åtgärder in i ett övervakningssamhälle som f.d. Stasimedarbetare skulle bli avundsjuka att de inte fick möjlighet att jobba i.

Vill vi ha det så?

Ibland kanske vi får acceptera att ett brott inte kan lösas, att människor kör för fort, att vi inte får styrda erbjudande från vår mataffär eller vad det kan vara för att slippa övervakningssamhället.

Jag har skrivit det förut och gör det igen. Jag hoppas FRA debatten blir vändpunkten där Sveriges invånare började ifrågasätta rätten att i varje läge övervaka oss, samla information av oss och använda den när det passar både samhället och företag.

torsdag, juli 17, 2008

Lägg ner cykelsporten

Jag skrev det förra året och skriver det igen. Lägg ner cykelsporten. Finns det någon trovärdighet kvar?

Senaste är det italienska cyklisten Riccardo Ricco som var dopad i Tour de France. Vem i ordningen?

Eller Dopad de France som det kanske skall heta.

Det handlar uppenbarligen inte om man är dopad utan vilka som klarar av att inte bli upptäckta. Skall det vara en sport?

Finns det någon vinnare av Tour de France som inte varit dopad?

Börja med att utesluta cyklisterna från OS och andra internationella organisationer.

Vill cykelsporten sedan fortsätta med alla sina dopade cyklister som en resande cirkus kan de väl få göra det. Men TV lär inte sända och sponsorerna blir nog få.

AftonblDN1DN2SvdSydsvPolit1234Dagbl2345

Insändare om regionansökan

I dagens nummer av Kungsbacka Posten får jag följande insändare publicerad.

Halland bästa lösningen för Kungsbacka

Vid senaste mötet med Landstingsfullmäktige i Halland togs ett enhälligt beslut om att ansöka hos regeringen om att bli region. Jag yrkade för folkpartiet bifall till förslaget.

Till att börja med är det de sex kommunerna det handlar om men fler kan tillkomma. Bland annat Markaryd har visat intresse.

Att bli region innebär att Halland tar över uppgifter från staten och får ett tydligare ansvar för regionens utveckling.

Tanke är att man står på två ben. Ett sjukvårdsben och ett regionutvecklingsben. Och så finns det en samordnande regionstyrelse.

Landstinget upphör och det kommunalförbund som idag heter Region Halland upphör också.

Istället för landstingsfullmäktige så väljs ett regionfullmäktige.

Närheten och den naturliga samhörigheten med Göteborgsregionen har gjort att det varit naturligt för mig att fundera över vilken som är den bästa lösningen för Kungsbacka och Halland.

Men alternativet, Västra Götaland, har i princip inte blivit ett alternativ. Den regionen är inte skapad av människors naturliga rörelsemönster. När man nu också funderar på ta med Värmlandskommuner i den regionen så kommer stora delar av VG regionen att sakna naturligt samband.

Även om hallandskommunerna ibland spretar åt olika håll finns historiska band och en bra verksamhet värd att bevara.

Förhoppningsvis beviljar regeringen ansökan och 2010 kan de halländska invånarna för första gången rösta direkt på vilka ledamöter man vill ha i regionfullmäktige.

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

onsdag, juli 16, 2008

Bra att (fp) tycks förstå FRA-kritiken

Fyra riksdagsmän från folkpartiet skrev tillsammans med tre f.d. folkpartiledare i måndags en artikel där man krävde att FRA lagen revs upp och att man startade en ny diskussion. Moderaten Karl Sigfrid har utryckt att han idag inte skulle rösta för FRA lagen och Fredrik Federley och Annie Johansson från centerpartiet skulle väl inte heller kunna göra det med hedern i behåll.

Därmed är lagen som den ser ut idag dödförklarad. Stora förändringar måste göras i den proposition som kommer till hösten.

Folkpartiet svarar idag med att tillsätta en referensgrupp. I ett pressmeddelande skriver partisekreteraren Erik Ullenhag att:

” Vi (folkpartiet min anm.) är också öppna för att göra ytterligare förbättringar av FRA-lagstiftningen än dem som riksdagen redan fattat beslut om.”

Ganska tydligt besked om att nuvarande lag måste ändras, rivas upp eller vad man kallar det.

I gruppen ingår de båda FRA kritikerna Camilla Lindberg och Birgitta Ohlsson.

Det är bra att folkpartiets partiledning nu förstår kritiken och agerar. Men gör övriga regeringen det?

Kanske moderaterna efter att man tappat 3,2 % i dagens SKOP.

En mätning där förövrigt Sverigedemokraterna ökar. Intressant vore att se vad man tar rösterna ifrån. Traditionellt är det från soffan och från vänsterhåll.

AftonDNSvdDN2Svd2HDSydsvenskan

FRA tapp för moderaterna?

Enligt SKOPS mätning som publiceras idag tappar moderaterna 3,2 % sedan maj och hamnar på 23 %.

Fredrik Reinfeldt har ju benhårt försvarat FRA lagen. Är det detta försvar som nu ger utslag?

Man skall vara försiktig när man drar slutsatser av en enda mätning.

Fler mätningar får visa om det är en trend.

SvdAftonblDNHDDagen

måndag, juli 14, 2008

Rödgröna regeringen i gungning

Norge är intressant att följa. Där har en röd-grön regering suttit i tre år. En koalition mellan Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti (SV) och Senterpartiet.

Det senare var tidigare ett borgerligt parti men har numer klivit över till vänstersidan. Dock utan större opinionsframgångar.

Denna koalition har haft svårt att effektivt regera. Utrikespolitiken är en ständig problemfråga där SV normalt driver en egen linje.

Ekonomin är en annan fråga. SV har finansministerposten och det sitter ju i partiets ryggmärk att skatter skall höjas inte sänkas. Och när nu oljepriset stiger och med det bensin priset så höjer man bensinpriset.

Senterpartiet har också haft ledarproblem som gjort att en opinionsmätning visade att partiet skulle ramla ur stortinget.

De har inte funnits risk för att regeringen skall spricka utan snarare har man undvikt att ta viktiga beslut. Speciellt i frågor man är oense om.

Lars Ohly har varit i Norge och han har sett de problem dessa tre har haft att regera ihop.

Hans ovilja att skriva ihop sig innan valet har säkert präglats SV:s svårigheter i Norge.

Att skriva ihop en regerings- förklaring där både SV och Senter- partiet skall vara nöjda är lika svårt som att skriva ihop en där både (v) och (mp) är med.

Vänsterpartiet kommer precis som SV vara tvunget att kompromissa i grundläggande frågor och då är det bättre att göra det efter ett val, med fyra år i regeringen, än före ett val då väljarna direkt kan straffa partiet.

SV har sedan valet 2001 halverats i opinionen och sedan valet 2005 tappat en tredjedel av väljarna. Arbeiderpartiet har tappat 5-8% (beroende på mätning) sedan 2005 och Senterpartiet balanserar på 4 % spärren.

Det gör att vissa mätningar visar att idag skulle Fremskrittspartiet (Frp) bli Norges största parti med över 30 % och kunna bilda en majoritetsregering enbart med Høyre. Partiets ledare Siv Jenssen skulle bli Norges statsminister.

Høyre är det enda borgerliga parti som kan tänka sig samarbeta med Frp. Och får inte Frp och Høyre egen majoritet kan det bli svårt att bilda en regering i Norge som kan regera. Frp i minoritet skulle säkert flera partier vilja göra livet surt för.

PS! Bilden är på Stortingets i Oslo DS!


Svd

Svälj prestigen, lyssna och backa.

Tre f.d. folkpartiledare och fyra (fp)riksdagsmän uppmanar idag regeringen på DN debatt, som de skriver:

”lyssna på folkets kritik, ta ett steg tillbaka och öppna för en förutsättningslös diskussion.”.

Ett mycket tungt inlägg i debatten. De fyra riksdagsledamöterna får svårt att inte motionera om ett avskaffande av lagen och de tre f.d. folkpartiledarna är inte vilka som helst.

Ola Ullsten (bilden) är f.d. statsminister och Bengt Westerberg är f.d. vice statsminister.
Man gör en mycket balanserad och bra analys av FRA lagen.

Här är ett bra avsnitt:

”Det grundläggande problemet med FRA-lagen är att även icke brottsmisstänkta enskilda individer kommer att få telefonsamtal, mejl och sms analyserade av en myndighet vars verksamhet inte går att granska. Därmed strider den mot grundläggande liberala värderingar.”

Nu är det dags för regeringen att svälja prestigen och göra som artikelförfattarna skriver. Lyssna och dra tillbaka förslaget.

Sverige behöver både underrättelsetjänst och signalspaning men inte på det sättet som FRA lagen är utformat.

Det bästa med FRA debatten är att många äntligen börjat reagera mot inskränkningar i den personliga integriteten.

Runt hörnet lurar nya sätt att övervaka oss. Transponder i bilen som ser om vi kör för fort. Att vi alla skall DNA testas osv.

Förhoppningsvis blir denna debatt tillfället då vi satte ner foten och sa att nu är det nog. Och att argumentet ”den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta” ,försvinner för gott.

AftonblSvdSvd2HDSydsv

söndag, juli 13, 2008

Almedalen: Jippo eller bra sätt att bedriva politik?

Pratade med politiker från olika läger i Almedalen. En del gillade veckan skarpt andra såg det som ett jippo och en ledande politiker gick så långt att säga att det spär på politikerföraktet.

Har sett media som varit besvikna på framför allt alliansen att man inte gjort utspel.

Men är Almedalen rätt forum? Alla är i Almedalen. Från ärkebiskopen till två f.d. statsministrar (Carlsson och Ullsten). Från nuvarande statsminister till Karl Rove.

Jag har sett och läst bra utspel under veckan som helt drunknat bland alla seminarier, politikertal, presskonferenser och andra aktiviteter. Inte minst den alltid pågående FRA debatten.

Jag tror faktiskt ingen vågar riskera ett bra utspel att drunkna under veckan. Det som möjligen hade kunnat tränga igenom allt hade varit Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Mona Sahlin på samma scen berättandes att nu bildar vi vänsteralliansen. Vi vill bilda regering ihop och kommer att skriva ett gemensamt program inför 2010.

Men det hände inte och kommer förmodligen inte att hända trots deras opinionsstöd. Eller kanske därför.

Här kommer lite bilder från Folkpartiets dag för en vecka sedan.
Jan Björklund i talarstolen.
Folkpartiets 2:e vice ordförande Helene Odenljung (nedan) väntar på att dela ut blommor till Jan Björklund efter talet.
Riksdagsledamoten Gunnar Andrén tyckte (nedan) ensam var stark och höll vänstersidan av scenen själv. Men han var inte ensam i publiken.
Se nästa bild.
På bilden (nedan till höger) ser man längst upp till vänster som nummer fyra Nils Lundgren (f.d partiledare för Junilistan). I lila tröja står Niklas Svensson. Reportern som fick lösenordet till SAP-net och slutade på Expressen. Numera på TV4 efter att ha startat Politikerbloggen. Bakom honom Claes de Faire från Resumé


Jan Björklund utfrågades efter talet av Lars Adaktusson med hjälp av imitatören Göran Gabrielsson. De är dessa två vi ser på bilden med Jan Björklund.


Och sedan får själva dalen, Almedalen avsluta bilderna.