lördag, december 27, 2014

Löfvens bluff om extraval fungerade inte

När det den 2 december stod klart att SD skulle fälla regeringens budget föreslog alliansen att man skulle ta fram regler som möjliggör minoritetsregeringar i Sverige, men S+MP regeringen avisade detta.

De ville förhandla om budgeten vilket i praktiken skulle inneburit att Sverige bara skulle få ett oppositionsparti, Sverigedemokraterna, möjligen två om  (S+MP) vågat dumpa(V).

Stefan Löfven varslade då om strejk (förlåt extraval) med hårda ord som man brukar använda om arbetsgivarna (läs alliansen).

Den 9 december upprepade alliansen sitt erbjudande på DN debatt.

I Rosenbad satt Löfven och väntade och väntade men alliansen ringde inte. Alliansen kom inte med svansen mellan benen.
Varför gick inte bluffen hem?
Bluffen om extravalet hade inte gått hem.

Enligt Expressen tog då finansminister Magdalena Andersson (S) kontakt med Göran Hägglund (KD) den 15 december. Enligt de uppgifter jag fått startade förhandlingarna mellan gruppledarna den 18 december.

Samtalen höll dock på att krascha då Stefan Löfven med sin orutin trodde han satt i fackliga förhandlingar där man säger en sak utåt, för att hålla stridskraften uppe bland medlemmarna, samtidigt som man förhandlar konstruktivt. I sitt jultal anklagade han alliansen för att för att inte vilja förhandla medans dessa pågick 200 meter ifrån där han talade.

Igår blev uppgörelsen klar. Läs här. I stort det alliansen sagt hela tiden.

Innebär detta att det inte blir någon opposition? Inte alls. Budgeten är bara en del av det regeringen måste få igenom. Hur går det med skolan? Välfärdsföretagen? Skall de strypas med vinstförbud som (V) vill? Energifrågan- kärnkraften? Skall vårdvalet för vårdcentraler tas bort? Skall försvaret få mer pengar eller mindre som (MP) vill?

Frågorna är många och den nuvarande regeringens problem är nog att hålla ihop. Socialdemokraterna kan säkert komma överens med alliansen i många frågor men (MP) lär då få böja sig i fråga efter fråga. Hur länge orkar man detta?

Så extraval kan komma senare in i mandatperioden. Och körs regeringen över i fråga efter fråga och vägrar avgå kan  man alltid ställa misstroendeförklaring.

Slutligen, var det rätt att göra denna uppgörelse. Svar ja. Var det fel att utlösa extraval sådär förhastat, givetvis. Förslagen om extraval tillkom på grund av orutin hos regeringschefen.

Visst hade det varit kul med en valrörelse men i kommuner som t.ex Kungsbacka och landsting och regioner som Region Halland börjar den 1 januari en ny mandatperiod med mycket arbete. Jag tror många politiker är glada att man nu kan ge arbetet där sin totala uppmärksamhet och inte börja nya året med en valrörelse.

SVT DN  AFTON SR