onsdag, maj 07, 2014

Den som inte gillar Europa har massa partier att rösta på.

Gårdagens utfrågning av Marita Ulvskog (S) blev ju ett antiklimax. Hon toppar listan för Socialdemokraterna till Europaparlamentet men vill inte vara där. Hon röstade nej till EU medlemskap och skulle även göra det idag.

Det är den person som Sveriges största parti, som är för medlemskap, vill skall företräda dem.

En nejsägare som toppar listan för ett parti som säger ja men som tillsammans väl säger nja.

Rätt tant för jobbet
Sedan har vi Centerpartiet. Som gick till val på Nja till EU för några mandatperioder sedan.

Det är fortfarande Nja i det partiet. Stor kraft läggs på vad EU inte skall syssla men. Inte vad EU och Europa kan göra tillsammans. Läs mer här.

Även Kristdemokraterna säger Nja till EU. Viktigaste kravet enligt hemsidan är:


"För att garantera att EU beslutar om rätt saker vill Kristdemokraterna inrätta en subsidaritetskommissionär. Funktionen ska bevaka att EU inte beslutar om det som enskilda länder själva kan bestämma om."

KD vill men vill ändå inte. Blir svårt att se vilken agenda Lars Adaktusson skall driva om han blir invald.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är klart Nejsägare. Vill gå ur. Ganska meningslöst att skicka nejsägare till Bryssel.

Moderaterna säger nästan Ja. Skriver fina saker men vad menar man? Läs detta stycke.

"EU:s budget måste vara framtidsinriktad, inte handla om att bevara det förgångna. Samtidigt som jordbruks- och regionalstödens andel minskar vill vi se fortsatta neddragningar till förmån för en tillväxtorienterad budget som används för att främja EU:s konkurrenskraft."

Vad betyder det? Framtidsinriktad budget som inte bevarar det förgångna......

Miljöpartiet har gått från nej till kanske men ännu inte Nja. Vill bygga om EU och staplar även dem fina ord.

Men klart på väg från det absoluta nej partiet stod för förut. Har uppenbarligen upptäckt att t.ex miljöfrågor inte kan lösas utan samarbete i Europa och att EU då är det lämpligaste organet.

Folkpartiet säger som enda parti klart Ja till Europa. Läs mer här.

De frågor partiet går till val på är inriktade på att förbättra EU och Europa. Inte sätta upp hinder för samarbete. Ett EU där brottslighet bekämpas genom europeisk FBI, miljöproblemen tas på allvar genom samarbete, där fria rörligheten är en självklarhet.

Den som inte gillar Europa får det svårt,det är många partier att välja på.

söndag, maj 04, 2014

Miljöpartiet socialisterna

Miljöpartiet beskrivs ibland som en vattenmelon. Gröna utanpå och röda inuti.

Partiet har dock haft olika skepnader. I Halland har Miljöpartiet inte varit en uttalad vänsterröst utan kunnat samarbeta med både alliansen som socialdemokrater och vänsterpartister.

I Region Halland (tidigare Landstinget Halland) har det funnits ett samarbete mellan alliansen och Miljöpartiet sedan 1994. Det har gått att hitta gemensamma lösningar som t.ex ökat patientens valfrihet, kortat köerna och skapat privata alternativ.

I Halmstad samregerar Miljöpartiet och alliansen sedan 2011.

Men det känns som partiet tar fler och fler steg åt vänster. Man blir en konkurrent till Vänsterpartiet. Utåt vill man inte låtsas om detta för att kunna locka alliansväljare men i verkligheten visar man upp en politik långt från den som alliansväljare gillar.

I en intervju i Kungsbacka Posten i lördags fick Miljöpartiets nya toppnamn Emma Vildstrand svara på några ja och nejfrågor (se bilden nedan). Och på frågan om hon var socialist blev svaret ja.

Väldigt ärligt men också tydligt.

När jag skrev om det på på Twitter svarade hon:

"Jag vet att fullt ut kanske jag inte är det men att äga saker tillsammans är vettigt. Skola, välfärd mm o jag tror att vi människor behöver varandra snarare än att vara individer."

Ett sant socialistiskt svar som varje vänsterpartist och Jonas Sjöstedt skulle bli stolt över, men är det miljöpartistisk politik?

Men ett tydligt svar. Uppenbarligen nej till friskolor, nej till annat än samhällets drift av t.ex vårdcentraler och nej till individuell frihet.

Med tanke på att 70% i Kungsbacka röstar på alliansen i riksdagsvalet så är nog inte kraftiga vänstersvängar ett sätt att få röster i kommunen.

Miljöpartiet i Kungsbacka har också en fråga att besvara som jag hoppas media kommer ställa. Annars lär andra partier göra det.

Efter valet 2010 gjorde MP upp med det lokala missnöjespartiet Kungsbackaborna om platser i styrelser och nämnder.

Under denna mandatperioden har Kungsbackaborna blivit ännu mer främlingsfientliga och har på sin lista en person som för bara några månader sedan var ledande sverigedemokrat i Mölndal.

Det går inte att skylla på att det bara är valteknisk samverkan. Och frågan måste besvaras med ja eller nej. 

Kommer man efter valet medverka till att främlingsfientliga får plats i Kungsbacka styrelser och nämnder?

Väljarna har rätt att veta, före valet.