torsdag, juli 23, 2015

Orkar Folkpartiet förändras?

Moderaterna lyckades förändras efter valet 2002. Socialdemokraterna har misslyckats. Man är inne på sin tredje partiledare och är 10% under den stora valförlusten 2006. Centerpartiet har lyckats sådär. Det gav inga fler röster i valet 2014.

Kommer Folkpartiet att lyckas? Jag hoppas verkligen det. Idag skriver jag om detta i liberala magasinet NU

Orkar Folkpartiet förändras?

Att förändras gör ont. Speciellt för ett politiskt parti. Åsikter som partiet drivit måste omprövas och kanske skrotas och nya idéer måste fram.

Folkpartiet har alltid varit bäst på att ge människor svar på frågor som ingen ställt. Slopat värnskatt är en sådan fråga som länge har varit en central fråga i partiets ekonomiska politik. Hos väljarna är detta dock en ickefråga.
En känd folkpartigren är också att driva frågor där vi i princip har hela folkopinionen emot oss. Uppenbarligen tror vissa att partiet skall kunna övertyga 85-90% av svenskarna om att de har fel och Folkpartiet har rätt. En rätt hopplös kamp.

Ibland är det också lite Jeopardy över Folkpartiets politik. Vi vet svaret men kan inte frågan.

Ett partis politik måste också hänga ihop och inte vara en diversehandel. De som gillar NATO medlemskap gillar inte extra pappadagar. Och de som gillar extra pappadagar gillar inte Folkpartiet i allmänhet.

Risken finns att bristen på sammanhängande politik skrämmer bort vissa väljargrupper därför det finns en fråga de inte gillar men som är central för partiet.

Det väljarna idag vill ha svar på är frågor kring asyl, integration och tiggeri. Folkpartiet behöver inte ge samma svar som SD men just nu har vi, som de flesta andra partier, inga svar.

Ett stort förändringsarbete har startat. Jag ser verkligen fram emot detta arbete och dess resultat men är lite fundersam om partiet orkar förändra sig. Jag hoppas jag har fel men risken finns att det i arbetsgrupperna blir för mycket arbete med att inte ”min fråga” skall genomgå en prövning och att man istället vill driva partiet ytterligare bort från de frågor som är viktiga för väljarna.

Ett parti kan aldrig räkna med stort väljarstöd om man ignorerar vad väljarna efterfrågar och istället utgår från vad vissa strömningar i det partiet vill ha för politik.

Den som kan dansk politik vet vad jag menar och ibland brukar jag säga att Folkpartiet inte kan bestämma sig för om man skall vara Radikale Venstre eller Venstre.

Folkpartiet försöker vara både och det är dömt att misslyckas. Därför ligger partiet och svävar mellan 4 till 5 %.

Orkar Folkpartiet förändras? Jag hoppas verkligen det. Annars går partiet en besvärlig framtid till mötes.

Tommy Rydfeldt
Gruppledare (FP)
Region Halland