tisdag, oktober 20, 2015

Brittiska Labour och Moderaterna gör samma val - tar vägen tillbaka

När Bill Clinton vann valet 1992 var han den första demokrat sedan 1976 som blivit president. Och inte sedan Franklin Roosevelt satt en demokrat i åtta år.

Bill Clintons kampanj gjorde många nyfikna. Demokraterna hade ryktet om sig att inte kunna sköta ekonomin och slösa med skattepengar. Ordet liberal blev ett skällsord och beskrivning av en "tax and spend" politiker.

Clinton kallade sig för "New democrat" en som inte var som andra demokrater.

I Storbritannien hade Labour tidigare under året förlorat sitt fjärde val i rad. Nu skulle de konservativa sitta i minst 18 år i rad.
Labour tittade på Clintons kampanj. Det innebar att man accepterade vissa saker de konservativa infört, t.ex skattesänkningar. Man gick också mer mot mitten och försökte profilera sig som ansvarsfulla när det gäller ekonomiska frågor.

För att visa väljarna att det var ett nytt Labour kallade man sig "New Labour". Tony Blair var ny ledare. Labour vann tre val på raken.

I Sverige gick Moderaterna på ett stort nederlag 2002. Bo Lundgren avgick så småningom och Fredrik Reinfeldt blev ny partiledare. Partiet gjordes om. Gick mot mitten och accepterade t.ex LAS.
Profilerade sig när det gäller ekonomin som ansvarsfulla och inte som de skattesänkare som man gjort tidigare.

För att väljarna skulle förstå förändringen användes orden "Nya Moderaterna". Känns det igen?

Efter Tony Blair avgått gick partiet åt vänster och har förlorat två val med olika ledare. Nu har man gått ännu mer åt vänster med Jeremy Corbyn som ledare.

Labours medlemmar gillade inte Tony Blairs högersväng men så länge han vann val fick han hållas. När medlemmarna valde Jeremy Corbyn var budskapet att man vill ha en klar vänsterpolitik. En politik som man sannolikt inte kan vinna val på.

Samma tydligen med Fredrik Reinfeldt. Moderatstämman i Karlstad visade tydligt att man ville ha en politik mer till höger, inte minst genom beslutet om LAS. Man vill t.ex ha en helt annan flyktingpolitik än Reinfeldt. De som står mer till höger i partiet accepterade Reinfeldt för han vann val men nu vill man ha tillbaka den gamla politiken.

Svårt att se att Moderaterna kommer använda ordet "Nya" i fortsättningen.

Labour och Moderaterna var i samma läge. Man hade förlorat val efter val och då accepterades den förändring av politiken som Blair och Reinfeldt drev igenom.

De lyckades förändra partiernas politik och framtoning men inte deras själ.