lördag, mars 24, 2012

Tillgång eller kostnad för Tjolöholm?

Musikproducenten Anders Bagge med kollega vill starta en låtskrivar och producentutbildning och är intresserade av Tjolöholm som placering.

Projektet heter Dreamhill academy.

Från  1987-1994 var jag styrelseordförande i Stiftelsen Tjolöholm. Jag blev det i samband med att stiftelsen bildades och egendomen köptes av Göteborg.

Under mina nästan sju år som ordförande hände mycket på Tjolöholm. Många aktiviteter som Jul på Tjolöholm utvecklades. Och jag fick som sista uppdrag vara med och inviga den restaurerade kyrkan. Även byggnadsminnesförklaringen tillkom. En förutsättning för statliga bidrag.

I och med att det fanns en ny tydlig ägare hörde många av sig om att få driva aktivitet på egendomen och särskilt då i eller i anslutning till slottet.

En svensk stjärnkrögare ville starta restaurang i slottet. Vilket föll på att slottet då skulle stängas för allmänheten. Galoppbana, golf, konferensanläggning var andra uppslag. Dessutom hörde en hel del föreningar av sig.

Det som var gemensamt med de flesta förslag var att slottet skulle stängas för allmänheten och att de inte bidrog ekonomiskt till verksamheten.

Eftersom Kungsbacka kommun stod som stiftare var tron bland många att verksamhet därmed skulle kunna etableras gratis till och med skulle kunna få bidrag av stiftelsen. Få om någon ville betala ett marknadsmässigt pris för att etablera sig.

Jag gissar att det även efter min tid har varit samma sak eftersom det inte etablerats några externa verksamheter.
Anders Bagges idé är givetvis intressant men tanken är säkert att främst vara i slottet vilket är en omöjlighet. Både byggnadsminnesförklaringen och allmänhetens tillgång till slottet begränsar detta.

Dessutom om det byggs en särskild byggnad, hur långa kontrakt skall man skriva och vilka garantier finns om företaget upphör med sin verksamhet?

Jag tror fortfarande att en konferensanläggning är det intressantaste för Tjolöholm. Som byggs och ägs av extern fastighetsägare och drivs av entreprenör. En sådan kan samordna verksamheten med slottet och kan sommartid och helger satsa på att hyra ut till turister eller någon som vill åka bort några dagar och äta gott och bo naturskönt.

En sådan anläggning borde kunna betala ett arrende som tillför stiftelsen nya pengar.
Tjolöholm som anläggning skulle få fler besökare.

I byggnadsminnesförklaringen finns ett område som undantogs och ligger så till att man ser slottet. Där borde en konferensanläggning bli perfekt.


fredag, mars 23, 2012

Miljöpartiet populisterna

Miljöpartiet har under Fridolin och Romsons ledning mer och mer utvecklats till ett populistiskt parti. Man hoppar på varje fråga och kritiserar, lovar saker, men har sällan eller aldrig någon hållbar lösning.

Senaste ämnet för deras populism är bostäder för unga.

Och som vanligt stora ord men oerhört lite konkret. Speciellt Gustav Fridolin har en fantastisk förmåga att prata stort och svepande utan att någonsin bli konkret.

I ett PM beskriver man vad partiet menar. Och fortsätter med sin svepande retorik.
Man skriver:

"Miljöpartiets förslag sätter upp ett tydligt mål, stimulera fram produktutveckling, frigöra kapital till investeringar, ta bort regler som begränsar och ökar samarbetet mellan bostadsmarknadens parter."

Och hur skall detta gå till?

Jo givetvis skall det bildas en ny myndighet, enligt Miljöpartiet. Den skall tydligen lösa problemen så att bostäder både blir billiga och energieffektiva. Andra förslaget är en mer aktiv bostadspolitik. Men man talar inte om hur. Utan är som vanligt oerhört svepande.

Smaka på denna formulering:

"Aktivt använd hela verktygslådan för att förverkliga kommunens bostadspolitiska mål"

Rena goddag yxskaft retorik.

Tredje förslaget är att frigöra kapital för bostäder. Men kapital är ju inget problem idag.

Mer konkreta blir inte partiet. Och detta skall ge 30.000 bostäder på 30 kvm fram till 2018.

Jag trodde flummet var borta i Miljöpartiet, Men med Åsa Romson och Gustav Fridolin i ledningen för partiet är man flummigare än någonsin.

Svd

torsdag, mars 22, 2012

Återinvigning av Särö vårdcentral

Nu var det klippt!!!
Idag fick jag äran att åter klippa band. Särö vårdcentral har fräschats upp och har bland annat fått helt ny reception. Man gör också en nystart och kommer erbjuda listade att vara med i så kallade livsstilsgrupper.

På lördag den 24 februari har man öppet hus där man bland annat kan testa blodtryck och blodsocker.

Det är roligt att Närsjukvården i Region Halland kan satsa och göra vårdcentralerna fräschare och attraktivare för våra patienter.
Rundvandring i lokalerna

Förra veckan invigdes nya Falkenbergs vårdcentral. I helt nya lokaler på det så kallade vårdcentralområdet i Falkenberg.

I Kungsbacka planeras för ny vårdcentral i Kolla. Området börjar byggas inom kort av Eksta bostads AB.

I Åsa skall hela äldreboendet, där vårdcentralen finns, byggas om. Även det av Eksta som köpt huset av Region Halland.

Även där behövs nya ytor. Man är trångbodda.
Välbesökt invigning
Bilderna är tagna av Linnea Kongbäck Närsjukvården.

Artikel i Kungsbacka Posten.